Deda Marek
Iskusan lik
- Tu od
- 25 Pro 2021
- Poruka
- 2,536
To smrdi samo dok točiš 🤭. I još dva tjedna posle 🤣
Ja pričam za sistem solarnog,meni ide u sistem sa 2 panela oko 18 litara antifriza,jer je kolega spominjao ispuštanje vode iz panela preko zimea kolko košta 1000 litri antifriza, ako nema spirale?
Nisam htio odmah i prvi skakati i ulijetati s odgovorm, iako imam sistem solarnog za PTV "oženjen s centralnim na drva u skladnom braku deset godina".Ne razumijem se previse u grijanje pa me zanima je li moguce napraviti ovakvo nesto:
Imam Cenrometal pec na drva 35kW i plinsku pec sa odvojenim bojlerom 60-tak litara.Na plin grijemo sanitarnu vodu dok ne radi pec(proljece,ljeto).
Htio bi staviti solarne kolektore
sa spremnikomSolarni kolektor vakumski-cijevni
Solarni kolektor vakumski-cijevni Solarni kolektor vakumski-cijevni netlačni marke ASELwww.njuskalo.hr
Moze li se ovaj spremnik koristiti kao pufer tj. po zimi ga grijemo sa centralnom peci?Kolektori preko zime ne bi radili odnosno ispustila bi se voda.
Ovo je pitanje za autotransportnu firmu, a ne za korisnika pravilno dizajniranog i realiziranog solarnog sistema za PTV 🙃. Tim više što je kolega "upro prstom" u oglasniku na spremnike sa najmanje jednom spiralom .a kolko košta 1000 litri antifriza, ako nema spirale?
Ako po zimi pec puni toplinom spremnik a vani je -10 (rijetko ali je znalo ici i do -18) nece li solari hladiti spremnik?Nema potrebe po zimi prazniti solarno, nego se mora izraditi pravilno dizajnirani sistem
Dok je sve napravljeno kako mora biti nema straha za takvu pojavu, aliAko po zimi pec puni toplinom spremnik a vani je -10 (rijetko ali je znalo ici i do -18) nece li solari hladiti spremnik?
Gdje mogu pronaci vise podatka pravilno dizajniranom sistemom?
Ja na temelju ovog vidim - ali ti ne zamjeram, da ti za sad u startu brkaš pojmove i sustave , odnosno teško je razumijeti što zapravo želiš napraviti ugradnjom solarnih kolektora.Ne razumijem se previse u grijanje pa me zanima je li moguce napraviti ovakvo nesto:
Imam Cenrometal pec na drva 35kW i plinsku pec sa odvojenim bojlerom 60-tak litara.Na plin grijemo sanitarnu vodu dok ne radi pec(proljece,ljeto).
Htio bi staviti solarne kolektore
sa spremnikomSolarni kolektor vakumski-cijevni
Solarni kolektor vakumski-cijevni Solarni kolektor vakumski-cijevni netlačni marke ASELwww.njuskalo.hr
Moze li se ovaj spremnik koristiti kao pufer tj. po zimi ga grijemo sa centralnom peci?Kolektori preko zime ne bi radili odnosno ispustila bi se voda.
Pa mislim da ne bi smjeli,elektronika i senzori za toplinu tu odigraju svoju ulogu. Jedino kod vedrog i sunčana dana po zimi,kada se zagriju paneli zna ponekad potjerati vodu u bojler ali to je zanemarivo.Ako po zimi pec puni toplinom spremnik a vani je -10 (rijetko ali je znalo ici i do -18) nece li solari hladiti spremnik?
I jako, jako suha slama ako fali zrak. Pitanje je i koliko je ogrijano ložište.je, ali kvaka je u soji...znam da kad zapalim u ljeti ostatke od graha, to gori kao mast...dok slama u bali prouzroči poprilično curenja iz peći i dimnjaka, a smrdi i cijelo selo...jednostavno peć nemože uzeti dovoljno zraka, pa bi za spaljivanje slame ipak trebali ventilatori...
Tko ima mjesta i drva bi bilo dobro dosušivati u kotlovnici. Ipak zimi potegnu nekaj vlage iz zraka.Gdje ćeš imati toliko suhe slame, u mom sjeniku ona nekak "otpusti"...lokalni naziv kad je nešto suho, a ustvari na dodir vlažno. Ustvari čini mi se i da ovaj to dosušuje u kotlovnici ..😂