E moj podravec,mnogo toga ti još o Nizozemskoj ne znaš. Šta i kako se radi.A radi se svakako.Radi se i tako da obitelj dobije kuću sa imanjem od države,kredite za mehanizaciju,i radi.iIkada odradi radni vijek dobije mirovinu,vraća imanje,vraća kuću .I tako se radi.A cijenu zemljišta mi je rekao osobno jedan gazda,gospodar,kako hoćeš,vlasnik ,proizvođač kada sam bila na njegovom imanju i pričala sa njim.Naravno,uz prevoditelja.A da cijena može varirati od regije do regije-ko i kod nas -može.Ali u prosjeku je tako.I sama sam bila iznenađena obzirom da mi je neku godinu ranije jedan talijan rekao cijenu tri puta veću od nizozemske.A šta se tiče veličine posjeda,imanja,stvar ti je ista ko i kod nas.Ima malih,ima velikih,ima kakvih hoćeš.I nitko ti niti ne mora govoriti kakvih gospodarstava i parcela ima u EU.Dovoljno je da kada se voziš kroz koju državu gledaš oko sebe.Gledaš veličinu parcela.Brojiš krave na pašnjacima.I sve ti je jasno.
Pusti priče iz vijesti i televizije i novina.Pusti posjete imanjima u stranim državama.Otvori svoje oči i gledaj oko sebe.U svakoj zemlji kroz koju prođeš imaš Hrvatsku.Imaš velike i male.I nekim čudom svi vide samo one velike.I imanja i parcela.
Nisam ja niti uspoređivala cijenu zemljišta u industrijskoj zoni sa poljoprivrednim,samo sam rekala da cijena ovisi o kupcu i prilici u kojoj se prodaje.