• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Cijena poljoprivrednog zemljišta

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
@vikendaš...
Gde to u podravini imaš zemlje??? Daj lokaciju :)

reCenter

Član
Tu od
2 Srp 2011
Poruka
117
Cijena arende, zakupa?

Koliko se plaća u vašem kraju po katastarskom jutru?
Na istoku sam Slavonije, zemlja je dobra, za ovu godinu, uskoro već prošlu tek sad trebam dobiti novac, 800 kn za jutro. Malo?
Čovjek koji je radi kuka kako sve ide naopako, kako se ne isplati ...
Mišljenje? :)

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
872
Re: Cijena arende, zakupa?

Ja zakup ne plačam niti ga mislim plačati. Dapače, mišljenja sam da vlasnik zemlje koju obrađujem mora biti zahvalan da mu je održavam, gnojim i ne dozvoljavam da raste grmlje i drač na njoj! Njegovo pravo je da meni, ako želi sutra, kaže da više ne obrađujem njegovu zemlju i ja bih se bez pogovora složio s time. Neke velike isplativosti od obrade zemlje nema, i još da plačam zakup odustao bih skroz od obrade zemlje.
Jedino što uvijek tim ljudima odnesem po zaklano pile ili komad mesa ili vreću krumpira, povrća..

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902

Kod nas ovi stari mudraci što imaju OPG na sebi rade po sistemu 400 kn/jutro, ali poticaj njima. Za 800 kn dobiješ i poticaj. Neki plaćaju i više, ali i ovo je previše.

reCenter

Član
Tu od
2 Srp 2011
Poruka
117

Kakav crni komad mesa i vreća krompira :) Ti ili živiš u nekom zapećku ili se praviš grbav, al ajd budi volja tvoja.

Inače zakupa ili arende je bilo i u vrijeme kad poticaja uopće nije bilo i dobra zemlja se tražila i još bolje plaćala.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902

Onda je i cijena poljoprivrednih proizvoda bila normalana, a cijena repromaterijala i goriva 4-5 puta manja. 800 kn po jutru ti je odlično iz moje perspektive i kako je krenulo, budi sretan što ćeš ih uopće dobiti, neki ne plaćaju arendu već 3-4 godine, a neki je više neće ni plaćati jer su propali. Lako ti zemlju daš nekom drugome u arendu, ali hoće li je on plaćat ili ne, e to je već druga stvar.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597

Bolje po manje pa duze dobivat nego trazit velike novce pa navuc ******* koji ce propast i onda nemas nista. Kod mene u selu je vec dugo 1000 kn. Sad se neki pojavio i daje 1500 pa vjerujem da ce ga i ostali sljedit. Po jutru govorim.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203

Ja ovdje u Podravini plaćam 300-500kn po jutru,ovisno o kvaliteti zemlje,poticaj i gorivo idu meni... Mada se teško dolazi do zemlje, cijena je tu negdje već godinama. A to da mi zemlju netko da za džaba, ili da mi još plati,ne prolazi,bar ne ovdje...

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
872

Kakav crni komad mesa i vreća krompira :) Ti ili živiš u nekom zapećku ili se praviš grbav, al ajd budi volja tvoja.

Inače zakupa ili arende je bilo i u vrijeme kad poticaja uopće nije bilo i dobra zemlja se tražila i još bolje plaćala.

Svaka ti čast na pristojnosti i uljudnoj komunikaciji.

Ja sam pričao u situaciji u svome kraju gdje neobrađene zemlje ima na pretek. Svi su gospoda i nitko je ne želi obrađivati pa sam ja u takvoj situaciji da zakup ne plačam. U tvome kraju je velika kokurencija među poljoprivrednicima, tako da se zemlja traži i plaća.

Čim ti svoju zemlju daješ u zakup, očito je da nisi upoznat sa situacijom u poljoprivredi sa poticajima i bez poticaja tako da budi sretan ako dobiješ ikakve pare za zakup.

Ja poticaj od države ne ubirem jer ne želim imati nikakvog posla sa hrvatskom administracijom i državnim aparatom. Bježim od toga glavom bez obzira.

Dvije svoje parcele sam dao susjedu na obradu bez pare i dinara i još sam mu potpisao neke papire da ostvari poticaj na njih. Ja ih ne obrađujem jer je kvaliteta zemlje takva da se u nju jedino isplati zakapati krepaline.

Posljednje uređivanje:

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386

U mom kraju se placa 250-500kn/kj. Kako se tko s kim dogovori. Pojedinci polako pocinju traziti i vise, ali sve preko 500kn je previse. Nekolicina strucnjaka je nabila cijene, ljudi se polakomili pa na kraju nisu ni kune vidjeli. Sada polako nude onima koji stvarno placaju ali cijena se ne spusta.

U kraju gdje mi vecinu zemlje radimo, s obzirom na kvalitetu, velicinu i rastrkanost oranica ne vidim racuna davati 800, 1000 ili cak i vise kuna. Jednostavno se ne isplati.. No kod vas je ipak nesto plodnija zemlja pa je vjerojatno racunica drugacija.

starter

Član
Tu od
17 Ruj 2012
Poruka
191

ja isto placam od 250-500kn po jutru a imam i dosta zemlje od rodbine
i prijatelja gdje im dam malo kukuruza,izorem bascu ili vec nesto odradim za uslugu
nudili su mi u selu i zemlju za poticaj i naftu ali to sam odbio jer mi se cini previse

reCenter

Član
Tu od
2 Srp 2011
Poruka
117
Svaka ti čast na pristojnosti i uljudnoj komunikaciji.

Ja sam pričao u situaciji u svome kraju gdje neobrađene zemlje ima na pretek. Svi su gospoda i nitko je ne želi obrađivati pa sam ja u takvoj situaciji da zakup ne plačam. U tvome kraju je velika kokurencija među poljoprivrednicima, tako da se zemlja traži i plaća.

Čim ti svoju zemlju daješ u zakup, očito je da nisi upoznat sa situacijom u poljoprivredi sa poticajima i bez poticaja tako da budi sretan ako dobiješ ikakve pare za zakup.

Nije namjera uvrijediti te, ali postavio si stvari kao da zemlja nema vrijednosti, po tvoj logici nit bi je itko kupovao niti tražio ...
Upoznat sam s poticajima i oni su obično pokrivaju arendu.

Pitao sam za cijenu iz razloga što čujem, kako je već i netko rekao, da cijene idu i preko 1000 kn za jutro.

I da arendu, bar kod nas plaćaju i zemlju uzimaju ljudi koji rade na veliko i žive od toga, 50-100 i više hektara. Ponavljam riječ je o plodnoj slavonskoj zemlji i kod nas nema neobrađene.

Posljednje uređivanje od moderatora:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743

oko mene zakupa nema...ako neš sam delat ili dat onom ko hoće delat, lepo ti bude raslal drač...pa nakon tri godine još i platiš da se to očisti...
samo ne biti lakom...vrijeme radi za pametnog seljaka...:icon_wink:

osobno sam mišljenja da je bolje onda malo zagrist pa kupit zemlju, nego je rentat od nekog ko gladi jajca u hladu...

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,720

Upravo tako darijuse :icon_scratch:

Posljednje uređivanje od moderatora:

starter

Član
Tu od
17 Ruj 2012
Poruka
191

je ja sad u zakupu imam oko 20tak ha zemlje,tako da bi mi trebala lijepa svota za to kupiti ali nije ni to problem nego vecina ni nece prodati!

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743

pa jel bi od tih 20 ha zakupa mogal kupiti 1 ha da bude tvoje?
...nemam pojma, al očito moj mentalni sklop funkcionira sasvim drugačije...:icon_scratch:

Najnoviji postovi

Na vrh