• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Cijena poljoprivrednog zemljišta

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Re: Cijena arende, zakupa?

evo, da se sam stavim u poziciju da moram iznajmiti svoju zemlju, prvo bi napravio analizu...dušika toliko, fosfora toliko, kalija toliko...ph toliko...mikroelementi toliko...humus toliko...
e onda bi dao čovjeku da radi, ali na kraju sezone da donese analizu zemlje...
pa po cijenama naše petrokemije obračunati makroelemente koji fale, pa mikroelemente...pa ph...pa humus...i na to još arendu.
pa te ja pitam koji bi od Vas "velikih" poljoprivrednika uzeo zemlju u zakup...
ako ja (tj. moja šesteročlana obitelj) mogu živjeti od 3 hektara svojih oranica, ne vidim koristi da radim 23 i plaćam zakup...
...ili je problem u velikim brojkama...
sjetimo se kako su išle računice sa velikim štalama...tj. koliko je čistih novaca ostajalo od 5 i sad od 50 kravica...
ustvari, hoću reći da rentabilnost proizvodnje na vlastitim (makar i manjim površinama) uvijek prelazi rentabilnost proizvodnje na iznajmljenim površinama...jer šteka gnojidba, odvodnja, navodnjavanje...itd..itd...
dakle, manite se poticaja i uhvatite se posla..:(wait):

Gunjo1

Član
Tu od
21 Lip 2014
Poruka
220

Kod mene ima puno zapustene zemlje jer su vlasnici raseljeni cijena 1kj se krece od 500(zemlju koju treba krčiti) do 1000eur i to mi je odmah iza kuce 300m zracne linije.
Kupljeno je 9kj (za1000 po kj)zadnjih 4 godine i to samo ono sto mi extra odgovara.
Arendu plaćam 350kn po Kj s tim da dobijam i poticaj, ugovore radimo na 5 godina.
Bez poticaja i placanja radimo samo oko 3 kj u 8 komada, ali to vise zbog drugih....

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462

Lako bi bilo držati cijene na razini oko 100 eura da nema u selu uvijek jedan ili dvojica koji uzimaju sve živo što se nudi. Bez poticaja se ne isplati uzimati zemlju u zakup i još taj zakup plaćati, da je džabe onda da, ali si opet u minusu. Poticaj po hektaru je na razini visine zakupa, ovisi o tome koliko država plati, ali tu je negdje. Osobno, sve što sam radio bez ugovora jednostavno više ne želim raditi, ovo na ugovor je sve na minimalno 5 godina i uglavnom od 1400 do 2000 kuna za hektar, s tim da na svim njivama imam navodnjavanje koje sam sam investirao. Svu zemlju koju radim u zakupu obrađujem jednako kao i svoju, nekad bolje nekad gore, ovisi o uvjetima koji vladaju, ali nikad tuđu zemlju ne zapuštam namjerno i svaka dobije godišnje bar 600 kg po hekaru nekog miješanog gnojiva.

mika75

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
274

ja sam uzeo u najam 2 ha i za to placam 200 eura godisnje ,ali meni ide poticaj i gorivo jel vlasnik nije tu nego je u bosni.bio sam prvo uzeo na 2 god sada ove godine uzimam na 5 god najam

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
515
Ja kad radim ugovor o zakupu, radim ga minimalno na 10 godina, čak imam i na 20. U ugovoru je naznačeno da se zakup može sporazumno raskinuti i prije tog roka. Prije sam radio ugovore na 5 godina, ali to brzo prođe i onda opet moraš plačati bilježnika i zajebavat se u agenciji. Zna se desiti da vlasnik mora prodati zemlju, neke i kupim ako sam zainteresiran, ali u glavnom nemam neke probleme s time. Zakup plačam 400 kn/jutro, imam par parcela s 500 kn i jednu sa 600, ali ta mi je u nastavku vrta, tako da mi je u stvari doma. Dosta zemlje radim i za badava i za njih imam ugovore i dobijam poticaj, glavno da im nisu puste. Neke radim bez ugovora, vlasnik uzima poticaj, a od mene ne traži ništa. Naj važnije je da u selu imamo kao dogovor između nas nekolicine koji se bavimo poljoprivredom da jedan drugome ne dižemo cijene i ne "krademo" zemlje. Ima zemlje dovoljno za sve,

mika75

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
274
To je ok kas se mozez dogovoriti a ne ko ovdje jedna gospođa oce da da zemlju u najm za 1000 kuna kj i plus njoj poticaj pa ta nije normalna da to ima tako para u poljoprivred nebi bilo onda ni poticaja kao sto ga nije bilo ni prije sam financiras kad urosi prodas i to je to

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454
Pa po toj cijeni daj ti njoj svoju zemlju u najam pa neka se obogati.

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Jučer sam pričao sa kolegom na poslu i on kaže da je uzeo zemlju u zakup i kako kaže mika plača najam i poticaj ide gazdi. Nisam ništa htio komentirati ali neznam kaki bi to prinos moral biti da mi se nešta takvog isplati. Jedino da je zlatni rudnik ispod površine. Najam ne plačam nikom i ne želim nekom održavati zemlju a da taj drugi sjedi u hladu dok se ja pržim. Da sam u nekom drugom kraju sigurno bi plačal ili odustal ali za sad je ovak.

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Pa koliki to bude najam ako im dajete cijeli poticaj.To ako netko prijavi poticaj a drugi radi treba prijaviti,to je bezobrazluk,a da ga ja prijavim pa tim biserima dajem cijeli poticaj,to nebudu vidli.

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Ja kad radim ugovor o zakupu, radim ga minimalno na 10 godina, čak imam i na 20. U ugovoru je naznačeno da se zakup može sporazumno raskinuti i prije tog roka. Prije sam radio ugovore na 5 godina, ali to brzo prođe i onda opet moraš plačati bilježnika i zajebavat se u agenciji. Zna se desiti da vlasnik mora prodati zemlju, neke i kupim ako sam zainteresiran, ali u glavnom nemam neke probleme s time. Zakup plačam 400 kn/jutro, imam par parcela s 500 kn i jednu sa 600, ali ta mi je u nastavku vrta, tako da mi je u stvari doma. Dosta zemlje radim i za badava i za njih imam ugovore i dobijam poticaj, glavno da im nisu puste. Neke radim bez ugovora, vlasnik uzima poticaj, a od mene ne traži ništa. Naj važnije je da u selu imamo kao dogovor između nas nekolicine koji se bavimo poljoprivredom da jedan drugome ne dižemo cijene i ne "krademo" zemlje. Ima zemlje dovoljno za sve,

:biggrin:

Hrastoljooonski kartel zemljoposjednika.... :^):

Posljednje uređivanje od moderatora:

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Cijena zakupa, logika kaze ovako,
Ako je cijena 1 ha poljoprivrednog zemljista 5 000 EURA, ako je na taj iznos kamata na orocenu stednju sredina oko 4%, onda dodje da na taj iznos banka da 200 EURA, toliko bi trebao da bude i iznos godisnjeg zakupa navedenog zemljista. Govorim o privatnom zemljistu.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
nemoj se ljutiti ali mijesas kruske i sljive(ili ih ja mijesam)!
netko tko ima para i ne zeli raditi poljoprivredu stavlja lovu u banku ili ulaze u nekretnine ili nesto trece da bi dobivao nesto od ulozenog...tebe ko poljoprivrednika interesira(trebalo bi te interesirati) koliko ces iz tog hektara zemlje imati dobiti...znaci ako imas 200e dobiti po ha(zakup kojeg platis),bolje da si sjedio doma i nisi trgao stroj,sebe,gledao u nebo,itd...
mozda sam ja u krivu ali tako razmisljam!

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Nije zemljoposjednik kriv sto ovaj sto obradjuje zemlju nemoze izvuci vise, a niti ova sto obradjuje, stvar je u poticajima izgleda, i to je dokaz da ovako neide. Trebao bi biti u mogucnosti platiti zajam od 200 EUR/ha, vec sam napomenuo koliko ha poljoprivrednog obradivog zemljista kosta, kako god, ako neko kupi zemlčju treba mu 25 godina obrade na njoj da bi mu se otplatila (4%). sad je drugo sto su kod nas prilike takve pa treba 100 godina da se otplati uz 1 %, odnosno 50 EUR/ha. I pljoprivreda je biznis niko nece dati zemlju bez naknade osim drzave, neko je tu zemlju platio i ocekuje da neku korist ima od nje.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Racunica ti nije losa. Samo sto je cijena zemlje otisla u nebo. Evo danas mi ponuđeno 3ha za 30000€

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Samo, gdje je zemlja 5000€ ha??
Kod mene možeš kupiti hektar za malo više 2000€ pa do 3000€, sve ovosi kakav je komad, na kojem položaju i kakve si sreće, e pa onda to nije relevantna računica.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
pa ti onda racunaj na cijenu od 3000 eura, 3 ili 4 %, dodje godisnje 100 do 120 EURA, kakav je kvalitete, velicina parcela, ili je stvar u tome da nema zainteresiranih za obradu,

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
pa zato bi zakup po mojoj racunici dosao manje, znaci formula ima smisla

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Cijena je stvar dogovora između dvoje ljudi, a ne formule...

Najnoviji postovi

Na vrh