@johabica, kod nas je najjeftinije jutro 3000-3500 eura, a ide do 5000. Hoću reći da su cijene iste kao i u Vojvodini. A razlog je vjerojatno u kvaliteti i površini.
U Švedskoj, ako se ne želiš baviti poljoprivredom, a naslijedio si zemlju, ili je ti prodaš ili ti je država uzima i prodaje pa ti da novce. U čitavoj Europi je poljoprivreda strateška proizvodnja (nama je to turizam, jel) i o tome se vodi briga na način koji u nekim segmentima i izlazi iz okvira slobodnog tržišta i privatne svojine. Ujedinjeno Kraljevstvo je od 1945 g. izgubilo oko 1000 ha obradivih površina, a Hrvatska je jedno vrijeme urbanizirala i po 300 ha godišnje. Vrlo jednostavno se zaključi tko kako razmišlja. I zašto je negdje zemlja jeftinija, a negdje skuplja.
@lucky, ja ne mislim doći do te cifre od 100 ha, barem ne sada. Ali ako pod mrvice spadaju parcele od 2-5 jutara u komadu, onda ću skupljati i mrvice. Ljudi rade i po 70 parcela kod nas. Ja uzmem ako mi se nudi i parcele od pola jutra, ili špiceve, mora i to netko raditi i na toj zemlji jednako raste kao i na tabli od 20 ha.