• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Cisterne

ivan77

Član
Tu od
30 Ožu 2012
Poruka
35
mislim da je 2000.l neznam nista o njoj zato pitam mozda neko koristi i kaze mi nesto o njoj.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Šta te zanima u vezi te cisterne? U suštini sve su cisterne iste, bačva farbana ili pocinčana, osovina jedna ili tandem, ruda kopčanje gore ili dole i pumpa. Ako kupuješ polovnu onda gledaj stanje bačve i obavezno otvori cisternu i pogledaj bačvu iznutra. Pumpa se relativno lako da srediti ako bude slaba, nije uopšte komplikovana! Gume, rudu i ostalo vidiš i sam šta je i kako je. Kod svih ti je bitna samo bačva i nju obavezno pregledaj.
Ako kupuješ novu onda je svaka dobra! Neka farbana možda ima sloj ili dva laka, više ili manje al to i nije toliko bitno. Kad je kupiš najbolje bi bilo, kao što reče kolega bagerista: da odmah uzmeš i brodsku farbu i ofarbaš je iznutra. Što se mene tiče to bi bilo to, nemaš tu puno matematike, nova je svaka dobra ako ti odgovara, a polovna ako je očuvana. :)

ivan77

Član
Tu od
30 Ožu 2012
Poruka
35
imam ja tu cisternu, u dobrom je stanju spolja je cinkana a unutra nesto kao da je plastificirana, ne vidim da ima na njoj mesto gde bi se stavio vakumetar-manometar, nema nesta gde se stavlja sigurnosni da ne napravi prevelik vakum, i tako jos neke stvari

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Ovako na slici izgleda dobra cisterna. Osigurač od prevelikog pritiska ti je vjerovatno jedan od ona dva poklopca na vrhu. Nevidim dobro iz ovog ugla pa nemogu tačno reći. A osigurač od prevelikog vakuma koliko znam nema nijedna. Ako je bačva dobra i nije nigdje ulopljena taj osigurač nije ni potreban. Ako je bačva loša ili negdje ulopljena onda joj ni taj osigurač neće pomoći. A uostalom samo bi smetao pri usisavanju, tako da se on i ne stavlja niti ima potrebe za njim. Pumpa nemože oštetiti bačvu ako je sve u redu jer pravi podpritisak od max. 0,7-0,9 bara. Nadpritisak je opasniji jer može ići i na više od 1 bara što je za tako veliku cisternu (velika površina pokopaca i vrata) opasno i zato postoje sigurnosni ventili. Za manometar vjerovatno negdje postoji čep gdje se uvrne. A ako nema, možeš mu i sam napraviti mjesto ako ti je baš toliko bitan. Što se mene tiče on uopšte nije potreban, važno je da je sigurnosni ventil pravilno podešen na 1 bar i da je ispravan. Ako ti je on zablokiran, manometar ti u tom slučaju neće baš puno pomoći :mrgreen:

mando

Član
Tu od
17 Stu 2009
Poruka
194
Dali ima ko iskustva o servisiranju vakum pumpi od creine.
Slabo usisava.Ča bin moga napravit?

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Dali ima ko iskustva o servisiranju vakum pumpi od creine.
Slabo usisava.Ča bin moga napravit?

Prvo provjeri dihtung na zadnjim vratima, na gornjem poklopcu kao i na sigurnosnom ventilu. Provjeri takođe i sva crijeva, znači ono sa pumpe na gornji poklopac ali i ono široko za usis. Kad se uvjeriš da je sve 100% ispravno tek onda razvaljuj pumpu.
U većini takvih slučajeva problem bude u nečemu drugom, najčešće sigurnosni ventil pravi problem... rijetko kad ode pumpa.

mando

Član
Tu od
17 Stu 2009
Poruka
194
nisam nikad treba rastavljat pumpu jer za to nije bilo potribe,za sad je delala bez problema
ali sed....ima neki čudni zvuk,ona pumpa ali slabo.Morat ću provjerit cjevi.poz..

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
nisam nikad treba rastavljat pumpu jer za to nije bilo potribe,za sad je delala bez problema
ali sed....ima neki čudni zvuk,ona pumpa ali slabo.Morat ću provjerit cjevi.poz..

Provjeri crijevo koje ide sa pumpe na gornji poklopac, skini ga i vidi da se nije odlijepio unutrašnji gumeni sloj od vanjskog žičanog rama. To se često zna desiti i crijevo izvana izgleda dobro međutim kad pumpa počne vući, unutrašnji sloj se stisne i onda pumpa jedva radi. Obično promjeni zvuk i puno se grije. Ako duže tako radi onda stradaju semerinzi na rotoru...
Znači obavezno provjeri ovo crijevo! Pažljivo pogledaj da nema kakvih "plikova" po unutrašnjem sloju, ako primjetiš koji, to znači da je crijevo odradilo svoje :mrgreen: i da je zrelo za zamjenu.:

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
cisterna spremna za akciju...kolega mi posudil 6 " ulaz i redukciju da mogu sa lagune vuč....

DSC01172.jpg

DSC01173.jpg

i laguna pogled odozgora, nekaj je več zvozil , sad sutra ja startam

DSC01157.jpg

DSC01156.jpg

toma 3340

Član
Tu od
1 Svi 2011
Poruka
888
jel to možda laguna od onom prijatelja koji ima Mf od 155ks i Johnija od 110 sa prednjim kardanom.

a laguna izgleda baš "malena".

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
e ljudi,koju bi cisternu preporučili za ursusa 3512?
moj frend ju traži al nezna on koja je dobra,kvalitetna,lagana...itd
on je meni reko da trazi 4000 litara do 20 000 kn al sumnjam da ce moc vuc 4000 litara tu po zagorju...
možda ima ko od vas za prodat?

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
jel to možda laguna od onom prijatelja koji ima Mf od 155ks i Johnija od 110 sa prednjim kardanom.

a laguna izgleda baš "malena".

točno tak, al john deere nije njegov...:D

zeko

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2009
Poruka
1,633

vjerovatno nemas ulja u reduktoru i letvice su lose,..

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Takva je i naša :) Koliko para i gdje??
13500 kn, nekakvo selo kod Rovisca zaboravel sam kak se zove..

jel može njoj mali ferđo nešto
kak to mislis jel moze joj nesto, ako mislis na to kak radi s njom; radi original, inace vozim s novijim 539 ali i s ovim ide bez greske i od sad na dalje cu s njim vozit, pa ipak je kod nas pretezno ravnica, a ako mu i bude negdje tesko tu je onda massey.. a i kaj imt zna kaj je tesko, samo pali i vozi..:finga:

Najnoviji postovi

Na vrh