Dominiče nije problem da krmača sa prascima smršavi,imam ja djeda koji je star preko 90 godina,ima iskustva sa svinjama,kravama,konjima i tako to,pamti on itekako mangulice,fajfere,bagune,to su za njega svinje,a ne ove bijele kojima moraš kupovat hranu u vrećama,ili ne daj bože one piatrene koji krepavaju od stresa kad pseto zalaje,a meso im tvrdo da puca zubna proteza,a nekada kaže on: od crnih starinskih svinja topilo se meso i slanina po ustima,mast si kaže on mogo mazat na kruv i jest,niko sretniji od njega kad sam ja nabavio prvu fajfericu pred malo manje od 3 godine,mada smo mi držali potomke tih starih svinja,mada već skrižanih sa bijelim do skoro devedesetih godina,kad se prešlo na Landras radi problema sa prodajom,na sajmu su prigovarali da su kratki odojci,da su masni,jbg bila su takva vremena i još su takva...
Kaže taj moj djed ovako: "svaka krmača koja ne propadne kad ima male nije dobra majka,jer ako ona ne propadne prasci ne valjaju - i to je živa istina pogledaj krmaču koja je debela kao da je bekon a ima male, njezini prasci su nikakvi,ili ima malo mlijeka ili je loše kvalitete", to je živa istina krmača koja je za sebe nije za svoje mladunce...
A pofgotovo ako se CS drži kako treba,a to je kako ti držiš na otvorenom i poluotvorenom,to je njezino prirodno stanište,još da je malo žira i neki šumarak,e tu dolazi do izražaja kakva je majka,a ne u četiri zida kad ti njoj sipaš premix,soju,sto čuda i onda ako nema mlijeka još uz sve to pikaš hipofizan da pusti mlijeko,nema toga kod CS,zapravo nebi trebalo da bude...
Tako da nije sve bezveze što stari vele,nisu oni bez iskustva,preživili su oni teška vremena,sačuvali su imanja,podigli djecu,treba ponekad i njih poslušati bez obzira što su došla neka druga vremena...
Zato ne brini Dominiče,svi uzgajivači imaju krmače koje propadnu ili malo manje propadnu...
BITNO JE DA IH IMAJU,DA NEMAJU ONDA NEVBI IMALI O ČEMU PRIČATI !