tunja golub
Član
- Tu od
- 10 Stu 2012
- Poruka
- 57
Možemo mi stavljati tu slike i komentirati jedni druge i voditi razgovore ovakve ili onakve, ali
pravo je pitanje kada će nama svima zajedno biti bolje općenito u poljoprivredi, a naravno i nama koji smo u priči sa tim našim fajfericama, jer još uvijek cijena i rasploda,a i odojaka i bekona se kreće otprilike kao i kod ostalih svinja.
Ako je to autohtona pasmina,donedavno egzistencijalno ugrožena i ako se stvarno želi sačuvat populacija tih svinja onda stvarno netko treba nešto učiniti po tom pitanju,a ne čini se uopće ništa...
Država(ministarstvo poljoprivrede) je CSS proglasila zaštićenom pasminom i autohtonom,to je uredu i prvi preduvjet da se ona spasi i održi,imamo HPA selekciju- i to je OK, ipak populacija tih svinja raste,mnogi ljudi žele sebi priuštiti crne bekone za svinjokolju(kolinje),proradila je i svijest,ljudi su shvatili i osjetili koje su kvalitete toga mesa i prednosti tih svinja... sve je to pozitivan pomak...
Ali neradi se ništa na logistici,prerade,brendiranja,unikatnosti proizvoda,znači plasmana toga mesa i komercijalizacije svega toga... Za sada su crne svinje
samo folklor i entuzijazam pojedinaca...
Imamo sve preduvjete za dobar biznis sa CSS ,ali nemamo finalizaciju,nedostaje nam prerada i plasman. Jer trenutno niti jedan mesar ili pretržac neće crne bekone,jer su masni,jer nema dovoljno mesa itd... OK ljudi imaju neke svoje kalkulacije u koje se ne uklapa CSS,ali ona niti nije za tako nešto,jer njeno meso se nemože niti treba uspoređivati sa mesom "modernih" pasmina ili hibrida,niti po količini,konzistenciji niti kvaliteti,to su sasvim dva različita proizvoda...
Mast tih svinja je nešto neprocjenjivo,čvarci isto tako,šunka od CSS je isto neusporediva sa šunkom drugih svinja,a da ne govorimo o kulenu i kobasicama.
Ima toliko prednosti koje su ne iskorištene,koje trenutno ne donose nikakvu materijalnu korist samim uzgajivačima,koji moraju često utovljene bekone prodavati mesarima ispod cijene običnog bekona.
Suvremeno svinjogojstvo nije kod nas u nekom zavidnom položaju,uzgajivači su sterani pod zid pred uvoznim mesom iz zemalja koje su daleko otišle u svinjogojstvu,koje mi nikada više sustići ne možemo,a hvala Bogu niti ne trebamo,jer imamo prednosti koje oni nemaju,samo što ih neznamo iskoristiti,od svih naših prirodnih resursa u koje spada i CSS.
Mnogo takvih farmera bi se prebacilo na CSS samo da imaju kome prodati sve crne bekone koje utove. Mnogi bi htjeli držati po 5, 10, 15 krmača,svako u svojim granicama,samo da imaju neku sigurnost plasmana...
CSS ima sve moguće preduvjete osim plasmana... To je bit svega,lako je nešto zaštititi i proglasiti autohtonim,ali treba osigurati i plasman i ekonomsku isplativost da ta svinja opet zaživi i postane sastavni dio seljačkih dvorišta kao nekada.
Znači opet se ponavljam,imamo sve preduslove,od ljudi,njihove volje,njihovih resursa,kvalitetnog repromaterijala,genetike,samo nedostaje PLASMAN.
Koliko je kod nas napuštenih mesnica,propalih,zatvorenih,koje zjape prazne,neznam da li nije nikome stalo da uloži u tako nešto i zaradi dobre novce,a samim tim osigura uzgajivačima sigurnost,stabilnost i održivost pasmine...
Prvi bi ja povećao stado i tovio bekone,bravce CSS,samo kad bi imao kuda sa njima.. Nisam jedini,ima nas mnogo. Neznam koliko se država može uključiti u tu priču ili neki pojedinac,jednostavno da se dobije unikatan proizvod,od masti,čvaraka,šunke,kulena itd itd itd ,ali isključivo od CSS..
Ne kažem da je to jednostavan posao,lako ostvariv,treba tu puno uloga u jednu takovu preradu,puno marketinga,ali vjerujem da je izvedivo i na kraju d abi svima bilo isplativo.
Neko mi je nedavno rekao,kad smo pričali o tome da nebi svi mogli toviti,pa naravno da ne,kada bi se finaliziralo tako nešto došlo bi do raslojavanja uzgajivača koji bi se prema svojim mogućnostima i interesima odlučivali da li za uzgoj repro materijala,uzgojno valjanog podmlatka,ili za tov i proizvodnju merkantile... A ovako moraš biti i selekcioner i tovljač i mesar i prerađivač i na kraju ništa,jer svaka kuća radi drugačiju tehnologiju sušenja šunke,rađenje kulena i ostalo,nemamo ujednačenost proizvoda i kao takvi nemožemo nastupati na tržištu jer nas tržište ne može niti prepoznati kao takve,šarene,svakakve,niti smo prepoznatljivi niti je moguće plasirati takve proizvode koji nisu standardizirani,ujednačeni,a i koji bi to broj ponuđača bio,koji ozbiljan trgovački lanac bi to moga raditi sa nas dijestotinjak i svaki ima recimo 20 kulena i 20 šunki,cirkus,a kad bi se pojavila jedna takva prerada,sa stalnom ponudom unikatnih proizvoda od CSS,onda bi postala zanimljiva svima,jer vjerujte tržište je spremno za takav proizvod,ali samo da ga se ne laže da je CSS, a ustvari od CSS ni traga niti glasa,koliko ljudi želi kupiti sočan odrezak ili dvije kile vratine od CSS,ali nema gdje...
Još nešto što bi država trebala uraditi za svoju autohtonu pasminu,a to je korištenje šuma za žirovanje,za dobrobit i svinja i šuma,naravno u periodu kada žira ima,da svinje mogu u šumu,naravno uz poštivanje svih mjera za dobrobit tih životinja i šuma,naravno uz ograđivanje dijela šume,da nema kontakta sa divljim životinjama itd itd...
Svinja u šumi može samo šumi koristiti,ona nikako nije problem za samu šumu i šumsko gospodarstvo,ali nitko ne pita drvo i šumu... Treba se ugledati na Španjolsku koja je vratila svinje nazad u šumu,šume su im oživjele,oni od svoje iberijske svinje rade biznis,tako bi i mi mogli,al treba netko preuzeti rizik i inicijativu,jer od pustih priča nema ništa,jer kažem ako želimo da komercijaliziramo i omasovimo CSS neophodan je unikatan proizvod,prerada i klaonica samo za CSS..
Inače CSS će ponovo doći do broja koji nije dovoljan za preživljavanje pasmine i ona će u najboljem slučaju ostati FOLKLOR,što trenutno i je...
poštovani kolega prasci su ti odlični ali moraš strogo vodit računa da ne sisaju dugo krmače jer ako sisaju dugo krmače onda oni jako dobro napreduju posle a to nije dobro jer tako polako prelaze u vijetnamske svinje a ne css a pošto znam odakle ti i potiču svinje onda moraš biti strogo oprezan da se ne bi dogodijo presedan kod tebe al to je sad manje više bitno što se tiče prerade i plasmana mesa mi u vsž do polovine prosinca ćemo registrirati klaster svinjogojaca vsž u kojem će biti svi zastupljeni naravno ko bude htjeo ući u klaster i gdje ćemo imati šaroliku ponudu mesa i suhomesnatih delicija od css pa i svih ostalih svinja koje uzgajaju moje kolege i mislim da će se raditi raznorazna križanja ali ciljno ne na pamet a css ostaje naravno kao baza za daljnu reprodukciju :cool2: jer radit se mora pa kako nam bude jer malo nas je koji vole lopatu gurat po svinjcu devil):
srdačan pozdrav .