• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Crno vino

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Ako nije dobilo traženu boju, onda treba još stojati na maceraciji. A sumpor/vinobran nikako ne dodavati za vrijeme vrenja. Tek nakon vrenja se dodaje sumpor.
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
Koliko sam čitao po netu intenzivna maceracija traje 5,6 dana i dovoljno je toliko držati izmuljano grožđe u bačvi, ja uvijek tako držim i crvene je boje kod pretakanja. Inače ako bi držao dulje u bačvi postoji rizik da vino bude previše kiselo zbog kisika. Nakon 5,6 dana ja pretočim mošt u velike(50l) staklenke i tu vrije cirka 25-30 dana. Jučer sam napravio prvi pretok i sada je vino(bistro, crveno) u novim manjim staklenkama napunjenim do vrha sa čepom. I to je sad mlado vino, koje normalno treba malo odstajati da se stabilizira ali već sada se može piti. Ove godine je dobro prevrilo jer je bilo toplo i nema slatkoće u okusu ali zato ima maksimalno alkohola.
11.5.4 UTJECAJ DUŽINE MACERACIJE
"Kako vidimo iz grafa 1 nakupljanje ukupnih fenola se dosta razlikuje. Nakon prve faze koja traje 5-6 dana najintenzivnija je ekstrakcija antocijana"
 

Kodeks

Novi član
Tu od
16 Lis 2019
Poruka
7
Možeš ga pretočiti i ostaviti da odvrije u bačvi, a s vremenom će se i izbistriti, samo nakon završetka vrenja pretočiti, odnosno skinuti s taloga od vrenja i nema problema. Dalje sve kako se i inače radi, sumporenje i pustiti da malo "odleži" da dođe sebi.
Da li može na taj način doći do prekida vrenja i to nekih drugih posledica?
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Ne. Vrenje se prekida u pretjeranom sumporenju ili naglom padu temperature. Temperatura vrenja crnjaka nebi trebala biti tabu jer on vrije i na 20°C i na 30°C. Evo kod mene je na maceraciji vrenje na 23°C prvih 3 - 4 dana, a nakon toga do kraja vrenja 28 - 30°C.

Što se tiče pretoka, samo ako imate presu ili kako već odvajate mošt od masulja, otočiti i staviti u bačvu ili kacu, po želji i izboru, odnosno mogućnostima. Pokriti poklopcem ili najlonom i pustiti da odvrije do kraja. Nakon toga skinuti s taloga i ubaciti sumpor 10g/100l vina, staviti plutajući poklopac i ulje, a može i bez ulja, ali onda obavezno provjera sumpora svakih 7 dana uz uvjet da je sumpor stabilan na 35mg/l i tako ga ostaviti da odleži, da se stabilizira. Nakon cca. Tjedan do dva dana već se može polako s crijevom izvlačiti odgore i konzumirati.
 

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,288
Zar nije malo previše za crnjaka 35mg/l slobodnog sumpor dioksida?
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
Prva dekustacija crnjaka i moram reći da je ova godina dobra, vino bistro, pitko, kiselina blaga evo sada sam baš strusio tri čaše i stvarno ide lijepo. Zadovoljan sam.
 

Kodeks

Novi član
Tu od
16 Lis 2019
Poruka
7
Jeste li možda nekad dodavali želatin za smanjenje tanina? Prošlo je dve nedelje nakon prvog pretakanja i osećam malo veće "stiskanje" što bi rekao moj otac:) nego što bih želeo
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
Ja ne dodajem ništa u vino niti mošt. A što se tiče tanina za sada je vino pitko i nema stiskanja odnosno nisam imao problema sa taninima niti sa bilo čim osim sa kiselinom ali to rješavam da uvijek držim vino do čepa i zna durati do proljeća da se ne uocti. Ako bi imao više onda bi vjerojatno morao imati inox bačve i po površini vina ulje da ne bude u kontaktu za zrakom.
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
@Kodeks ne znam za želatinu, ali imaš preparat gumiarabika koji smekšava okus "gorčine" u crnim vinima. Ako znaš nekoga da ima bolje posudi ako imaš cca. Do 500L jer pakovanje je od kile najmanje, barem što sam ja našao, a ide cca. 50g/hl. Ako ne, onda kupi i samo nakon uporabe dobro zabrtvi pakiranje gumicama ili ako imaš stroj za vakumiranje, vakumiraj i tako čuvaj za iduću upotrebu.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,394
Ak Zagorec uči o vinima iz Wikipedije…e onda se više ne rode z malom maturom…:unsure:
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Kakva je to točno sorta? I kakva je razlika između Ruskog Gamaya i običnog Gamaya?
Općenito me zanima kako je otporna sorta i kojoj je najsličnija?
Kolko radiš vina od njega?
 

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,563
Ja nikad cuo za ruski? Da nis nest krivo vidio il procito. Imam 2 vrste gamaya. Jedan kiselkast al boja nenormalno,zato ga i koristimo. Drugi je fin sladak-ne presladak,fino kiselkast-mi ga najcesce pojedemo. Jako ljepu boji daje ,al ipak ne ko onaj kiseli. Mi ga pomjesamo sa crnim pinotom jer crni pinot nedaje neku specijalnu tamnu boju,skoro na roza vuce. Lagan za odrzavat,otporan,netrune.
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Pa mislim da nisam pomiješao, kao postoji taj neki Ruski.
E taj sladak mene zanima, probao neki dan to pit, i nisam mogao vjerovat kako je to pitko. A tek kako je slatko, i sad dobio neku volju da posadim da si napravim 50litara bar na godinu.
Inače ta sorta je jekao zastupljena u Sloveniji. Ja ne pijem inače, ali ovo kad sam probao nisam mogao vjerovat da postoji tako ukusno vino.
 
Na vrh