• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Duboka obrada podrivačem - PODRIVANJE

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
John deere , uf, makina..dojmovi: udobniji od case-a , jači , tiši u kabini , ljepo se šalta i sve...bolji od Case-a, al to ne znači da je case za baciti i da nije kvalitetan...ipak je jd mlađi traktor...:p

sutra orem sa Jd-om , 4 brazde lemken pa budu slike...

Mireek

Član
Tu od
6 Ruj 2011
Poruka
390
Podrivanje

LP ekipo, nisam našao ovakvu ili sličnu temu (neka me admini isprave i prebace u temu ako sa fulal:icon_e_confused:), naime u mom kraju gotovo se niti jedan ratar ili stočar ne koristi ovom metodom obrade tla, pa reko da istražim malo o toj temi, zašto je to tako....

Kod nas su dosta teške zemlje pa je možda to razlog, ne znam ni na kojem tipu zemlje podrivanje koristi uopće, što se postiže s tim, konkretno me zanima da li ću svoju proizvodnju podići na višu razinu primjenivši tu tehniku....

Oprostite ako možda zvuči glupo, ali stvarno se nikada nisam sastao s tim pa imajte razumijevanja za mladog i neiskusnog kolegu

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
mislim da postoji ta tema

podrivanje se radi da se razbije onaj taban pluga koji se napravi nakol više godina oranja i tlo je propusno i ne zadržava se tolko vode na njivi

tolko bar ja znam,sad toi nek nekok veli ko zna više

agromaner

Član
Tu od
12 Srp 2012
Poruka
395
koliko ks je potrebno za jedno radno tjelo podrivača

evo ja jedno radno tijelo vucem sa c-355 i de oko 45 cm duboko, negdje ode i 50...
ide to bez problema iako je tijelo siroko 3-4 cm i jos sam navario jedan poprecni noz oko 30 cm.
jedino kad sam podrivo dio njive gdje je godinama bila djetelina, e tu je traktor malo vrišto, ali napravio sam poso, evo imas dolje link kako to izgleda! :eek::

http://poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=25478

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Jel mi može netko reći zašto uopće podrivati i da li bih s tim mogao povaditi kamen i neke panjeve što se nalaze u zemlji i s koliko radnih tijela bi radio Zetor proxima 90?

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Zanima me da li podrivanje ima efekta na parcelama koje su ravne i nemaju kuda oticati oborinske vode, odnosno nema kadala i jaraka niti sa jedne strane.

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
bas zato ima smisla jer voda odlazi u dublje slojeve a nezadrzava se na povrsini jer probijas taban pluga...

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
S te strane je to uredu. Ali ako ja na površini od 1 ha koja je ravna čak sa padom sobje strane prema sredini napravim podrivanje dali ću napraviti ¸¸spužvu¸¸ koja če povlačiti vodu sa susjednih parcela.

gusta

Član
Tu od
27 Pro 2012
Poruka
235
vi o podrivanju to nam je jako bitno a o poticajima ni riječi a o cijenama ništa samo podrivajte kažu stari i krmaća ruje ..A OVI NAS GAZE LI GAZE A VI PODRIVAJTE

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
S te strane je to uredu. Ali ako ja na površini od 1 ha koja je ravna čak sa padom sobje strane prema sredini napravim podrivanje dali ću napraviti ¸¸spužvu¸¸ koja če povlačiti vodu sa susjednih parcela.

neces,jer nemoze to "povuci" vodu s drugih parcela,a ako ti se i do sad slijevala voda onda ces samo omoguciti da prode u dublje slojeve a ne samo da se zadrzava na povrsini..
ove ce godine biti jako vazno podrivanje zbog dosta oborina koje su dosta sabile tlo i narusile vodo-zracni rezim...
ja vrsim podrivanje prilikom oranja i ove mi je godine nije nigdje stajala voda na polju,tj stajala je tamo gdje sam isao bez podrivaca...
da pojasnim to prilikom orana: na jednoj brazdi imam klin koji ide 20cm ispod brazde,tako ako orem 25 cm vrsim podrivanje na 45 cm..inace orem na 30cm pa je podrivanje 50cm sto je dovoljno....
ljepota toga je sto u jednom prohodu i orem i podrivam,sto smanjuje broj prohoda po polju a i vrijeme i radnika..

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Pa ako nas gaze, gaze nas naši. To smo htjeli i to smo dobili. Sada će nas pored njih gaziti i Europa i onda ti ispadne bitno ovo podrivanje da si napravimo mjesta pod zemljom da nas ne mogu baš jako gaziti.

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
vi o podrivanju to nam je jako bitno a o poticajima ni riječi a o cijenama ništa samo podrivajte kažu stari i krmaća ruje ..A OVI NAS GAZE LI GAZE A VI PODRIVAJTE

gle kolega,ok trebali bi isplatiti poticaje jer je to nase pravo, ali ja se (a i trebali bi ostali) ne pouzdajem u drzavu vec djelujem svojim radom,znanjem i svim agrotehnickim mjerama da povecam prinose i profitabilnost i oslonim se na samoga sebe,jer sebi vise vjerujem nego jakovini,cobankovicu,pankreticu i takvima..jer oni su svi lazovi,ruku na srce.. zato se treba okrenuti agrotehnici a ne cesti...
primjer: koliko je psenice i ozimih kultura propalo zbog velike vlage??i onda svi kukaju kak je lose kak ovo kak ono i onda se trazi veca otkupna cijena.a sada je pitanje: koliko je ljudi izostavilo podrivanje da bi smanjili utjecaj velike vlage tj vode u polju???
ja sam imao prinos jecma oko 6 T/ha, i nisam krivio vladu i poticaje vec sebe,jer sam planirao prinose preko 7T...
necu da ispada da stitim ove na vlasti ili neke druge ili trece koji ce doci,vec gledam kako povecati plodnost tla i prinose,a jedna mjera toga je i podrivanje...

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
neces,jer nemoze to "povuci" vodu s drugih parcela,a ako ti se i do sad slijevala voda onda ces samo omoguciti da prode u dublje slojeve a ne samo da se zadrzava na povrsini..
ove ce godine biti jako vazno podrivanje zbog dosta oborina koje su dosta sabile tlo i narusile vodo-zracni rezim...
ja vrsim podrivanje prilikom oranja i ove mi je godine nije nigdje stajala voda na polju,tj stajala je tamo gdje sam isao bez podrivaca...
da pojasnim to prilikom orana: na jednoj brazdi imam klin koji ide 20cm ispod brazde,tako ako orem 25 cm vrsim podrivanje na 45 cm..inace orem na 30cm pa je podrivanje 50cm sto je dovoljno....
ljepota toga je sto u jednom prohodu i orem i podrivam,sto smanjuje broj prohoda po polju a i vrijeme i radnika..
Da li bi ti to mogao poslikati da vidim kako je to izvedeno.

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
Da li bi ti to mogao poslikati da vidim kako je to izvedeno.

budem ti poslikao podrivac,skinut je jer je bio kod majstora da navari klin(10cm)koji se potrosio nakon nekih 80ha...a nosac podrivaca se sarafa na nosac brazde i mozes stelat dubinu na rupama...za VN plug ti to kosta oko1000kn ..

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Zombie slažem se s tobom u pogledu poticaja, prinosa i zarade. Svi kukaju kako će propasti zbog tih 30% poticaja. Moje je mišljenje da tko ne može sam isfinancirati jednu sjetvu ili neki drugi posao kojim se bavi (zidar, instalater) bolje da se time ne bavi nego da radi ono gdje će imati uspjeha.

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
Ne treba slikati. Pronašao pod pojmom vogel&noot dubinska motičica

ajd daj postavi link,jer nemogu slikat kad nebudem imao prikopcan plug jer se nece vidjeti kak je to izvedeno...

Najnoviji postovi

Na vrh