prvo, ja sam balavac, nemoj mi se obraćati s vi. a i atmosfera na forumu je dosta opuštena, pa se ne sekiraj za to. nadalje, što se tiče eko-dućana, tek sada sam primjetio dvije firme s kojima bi možda mogao surađivati, a sve ostalo je sviranje qrcu. pogledaj samo deklaracije, od ukrajinske heljde pa na dalje. prodaja na internetu me ne zanima. tebi ne bi bila loša ta opcija, pošto živiš blizu zagreba, jasno da tu imaš puno veće tržište. inače, sad pokušavamo ovdje oformiti nekakvu zadrugu, a ja osobno imam neke planove za proizvodnju brašna. tek sam nabavio mlin, treba se prvo ispraksirat...
rh nema poljoprivrednu strategiju, a to je očito u nečijem interesu. dok na jednoj strani ne možeš prodati svinje, s druge strane se uvozi otpad koji je duže od 6 mjeseci smrznut. vani je granica 6 mj, a kod nas 14. interesantno. naše tržište je neuređeno, kaotično, na prvi pogled besmisleno, a u biti iza svega se krije (čak bi rekao da se niti ne krije) krupni kapital u rukama nekolicine podobnika. zna se na koga se misli, jel... dakle, nije problem u nedostatku hrane, nego u uvoz smeća. a smeće se može uvesti jer ljudi moraju kupovati smeće jer su im ti isti koji su ga uvezli spustili plaće na 2400 kn. i tako u krug. a poznavajući hrvate, jedan dio i da ima novaca, ne bi htio kupovati domaće, čisto zbog jala i zavisti. zato nam i je tako kako je. a nitko ne postavlja pitanje koliko hrane izvozimo? koliko je pšenice sada otišlo van? koliko suncokreta ode? kukuruza?
što se tiče tih 100 000 ha neobrađene zemlje, krenimo od juga: konavosko polje - 2000 ha se ne obrađuje, stonsko polje - sigurno 400 ha ne radi, dolina neretve - vjerojatno oko 500 ha... okolica knina ima 15 000 ha, a radi se oko 30%. a sinjsko polje - od 4500 ha, radi se možda pola. vrličko polje? niti polovica se ne radi... ravni kotari imaju sami 50 000 ha, a ne vjerujem da se više od 50 % obrađuje. a di je još lika, kordun, banija...
http://www.agroklub.com/poljoprivredne-vijesti/sinjsko-polje-zapusteni-el-dorado/8480/
to o stavljanju 100 000 ha zapuštenih površina u funkciju nek okače mačku o rep. to je ministar pričao čim je napustio svoju poljoprivrednu apoteku i sve dugove u njoj. koliko je zemlje stavljeno u funkciju od kad je to najvaljeno? nek mi pokažu što su to oni kultivirali osim ureda u ministarstvu? to mi najviše smeta, pričaju šuplje priče i ljudi im povjeruju. to je isto kao i s lješnjacima, aronijom, višnjama, evo sada i češnjakom.
usijavanje je moguće na lakim zemljama, znam o čemu pričaš. ameri ga na gredice siju. radilo bi se to i kod nas da se može. kod dosta ljudi sije pšenicu i repicu bez oranja, samo prohod teškom tanjuračom. ali, može se i klasičnom obradom proizvesti eko kukuruz, malo više se treba uložiti, ali ako su veće površine u pitanju, nije problem naći tržište vani, a cijene su, naravno, itekako veće.
a što se goveda tiče, probaj. vidi koliki su ti ulazni i izlazni troškovi, pa ako imaš koristi od toga, samo daj. valjda će i poticaji sad biti stabilniji, neće eu djelit pare svakome... ako se vidiš u tome, samo daj... još ako imaš gdje doći do zapuštene zemlje, super.
sve ti se na kraju svodi na potpis kolege DARIJUSA - kile x kune = račun
mislim da je to odgovor na sva pitanja :icon_winkle: