joe,ne kočim te uopče,ako smatraš da će od toga biti neke koristi slobodno reci,ali ja znam iz iskustva da čak i oni koji su to gledali nisu shvatili u čemu je poanta.nikome ne branim da gleda kad mu varim blok ili bilo šta od gusa,čak štoviše,drago mi je,ali ljudi jednostavno nemaju strpljenja,a to je u tom poslu najvažnije.i neki su to pokušali raditi,što iz znatiželje,a što iz samouvjerenosti,pa su na kraju ipak završili u mojoj radioni,samo sa večim napuknučem :lol: dosta zezanja,varenje gusa na hladno,pogotovo bloka nije jednostavan i brz postupak,pogotovo kod starijih blokova koje je već dobrano nagrizla hrđa,i svaki onaj tko misli da je to mačji kašalj nije u pravu.ponekad se zna dogoditi da napuknuče od nekih 20-tak cm varim satima,i potrošim samo 4-5 elektroda,upravo zbog lošeg materijala.milina je variti blokove od npr.general motorsa,john deerea,njemačkih i ruskih strojeva,ali bog te oslobodi zetora,imt-a,ursusa,pa i fiata.e tu ima posla. još samo da kažem da skidam kapu svakom tko će mi reči na kojem je mjestu blok bio puknut kad ga zavarim.ozbiljno kažem,preko 30 traktora i auta je prodano a da kupac nije primijetio da li je i gdje blok bio puknut.zato se bilježim,ako imate takvih problema,javite i riješit čemo. a što se tiče varenja gusa sa predgrijavanjem to iziskuje dodatne alate,odnosno instrumente,jer ne možeš jednako variti gus na 100,500 ili 750 *C.za to su opet potrebni posebni instrumenti koje nema svaki zavarivač,pa bio on i VKV,već svi rade od oka.još predgrijavanje i nije tako osjetljiv proces kao hlađenje,e tu nema grešaka jer se vrlo lako dogodi da ono što si zavario moraš ponovo variti :lol: zato sam ja zagovornik varenja na hladno i to sam usavršio maksimalno,a sve zahvaljujuči tehnologu iz castolina.i na kraju,da ne zaboravim,blokovi najčešče pucaju ispod bosch pumpr jer je tamo materijal najslabiji,odnosno najtanji.nadam se da sam vam na neki način pomogao i da se nečete sami upuštati u taj posao ili ga povjeriti nekom tko u tome nema iskustva,jer opet kažem,napravit će više štete nego koristi.pozdrav