zetor4718 kaže:
Za class ares i ceres znam da su po renaultu napravljeni ali sam mislio da su njemačka kompanija a da je DEUTZ-FAHR talijan to još nisam nikad čuo stvarno nikad
danek kaže:
otkad pa je nekaj njemačkog kvalitetno,zna se da talijan radi najbolje poljoprivredne strojeve,dok aute ne rade kvalitetne ni jedni ni drugi.
Traktore talijanske nisam nikad imao pa ne mogu prosuđivat ali da njemci ne rade dobre aute(osim opela) to nisi u pravu sigurno!!Ali da nemješamo aute u poljoprivredne strojeve tu je riječ o FENDTU traktoru vrhunske NJEMAČKE kvalitete!!
Claas (Renault) traktori se izrađuju u Francuskoj, jednako kao i DPS motori koji idu na (većinu) njih. Mjenjači su također proizvedeni u Francuskoj u tvornici GIMA Beauvais, zajedničkom ulaganju MF-a i Renaulta.
Većina MF traktora je također proizvedena u Francuskoj. Njemačka kvaliteta Claasa i MF-a? Da, jednaka kao i Golfa proizvedenog u Slovačkoj.
Glede Deutz-Fahra. To jesu stare njemačke marke. No, prije nekih 10-tak godina, Talijani (SLH) su spasili čast i ponos njemačke industrije, tj. DF spasili od bankrota.
Glede KHD-a, ime dolazi od Klöckner-Humboldt im Deutz, dakle dva imena i naziv mjesta gdje se nalazi.
Koliko mi je poznato, talijani (SDF) je vlasnik i nekih 45% dionica Deutz AG Köln (najveći, ako ne i većinski, dioničar), dakle tvornice motora (iz koje se opskrbljuje i Fendt). Motori više nemaju oznaku KHD, već DPS, jednako kao i Deere, samo značenja Deutz Power Systems.
Najmanji DF traktor proizveden u Launingenu u Njemačoj je Agrotron, jednako kao i veći SLH modeli (znači DF Agrotron u narančastoj i srebrnoj boji).
Voćarski i vinogradarski modeli, kao i Agroplus i Agrofarm su DF modeli proizvedeni u Trevigliu, Italija. I da dalje ne nabrajam...