Koliko si ovdje netočnih informacija -zabluda napisao!!??
1.Od kud znaš da kod nas nema TEŠKE ILOVAČE ( dali si orao pa znaš ili...-većinom i je ilovača kod nas -tu i tam koji brijeg je pjeskovito tlo)
2.kod nas ima svakakvih parcela od 50-350m (za 500m neznam ni jednu) -ak sam dobro skužio tvoje je mišljenje da su na ravnici teži uvjeti za rad nego kod nas na brijegu i na tzv. lakoj zemlji??!!!
3.ja uspoređujem JD 2850 sa Fendtom 108 ,Sameom Corsarom 70, Sameom Leopard 85 ...itd..A NE SA FENDTOM 611 i Zetorom Kristalom...(uspoređuje sa onim što imam u blizini i na dvorištu ,a ne s nečim na papiru !!!! 3000l cisterna i u malo veći brijeg pa mu podiže prednji kraj-očito je to previše -moram kupiti 1500 l da ga koristim zašto je predviđen !
4.Koliko dođe filter goriva ili bilo koji drugi za JD ,a koliko za Fendta- banalni primjer-
Neznam zašto je nekim ljudima teško shvatiti jednostavne činjenice temeljene na iskustvu rada sa dotičnim traktorima već više vole nametati svoje mišljenje bez pravih argumenata!
Svatko ima drugačiji ukus nekome više odgovara Fendt,nekome JD,IMT,Zetor...,a kad raspravljamo o kvaliteti tu imamo nepobitne činjenice koje nam stručni ljudi ,a i samo vrijeme dokazuje! Bez uvrade-i na kraju SVAKI JE TRAKTOR DOBAR DOK IDE, DOK RADI ,A I NAJNOVIJI AKO STOJI "NIJE DOBAR"!
kolega , znam da postoje izdvojeni slučajevi, ali bio sam u tvom kraju, i nekim djelovima bilogore, vidio sam dosta zemlji, i mogu reci da bih poželio većinu vaše zemlje.vjerujem da postoji i kod vas određen dio teške ilovače, i vjerujem da je rad u brijegu težek, jer ja sam iz ravnice, i kad dođem na moslavačku goru tj, sela na njoj , odmah svhvatim i poželim se svog ravnog blata, i prolaze me trnci kad pomislim na vožnju rosnim livadama ili pokislim strništima i ostalim "bajkovitim" terenima za vožnju u brdima.
ali.
1. .ono što je za vas teška zemlja , to je za nas u večini slučajeva poželjna zemlja. .
2. da to sam mislio, jer znam da je teško orati u brijeg , ali nije isto jel ores 5 minuta pod punom gasom ili 30 minuta, stroj to osjeti.
3.usporedba ti je relativno ok, ali jd ima relativno loš raspored mase , što se najviše osjeti upravo kod tog što si naveo kao primjer, točnije sav je nabijen na zadnji kraj, naprijed je samo rezervar i kiler. u prijevodu fale mu utezi naprijed, ali obje same što si naveo imaju cca 10 cm veći međuosovinski razmak, a fendt ima bolji raspored mase.
4. za filtere se slažem ,ali ostalo zupčanici, orginalni sklopovi motora.
ja također govorim iz iskustva , dosta toga iz prve ruke, jer npr. nedaleko ima kombinat koji je imao 6 jd 4755, + nekoliko manjih 30 do 70 ks) znam točno po imenu sve koji su ih vozili i kakvi su vozači i koliko se tada zemlje tamo radili, a sada imaju fendta 1 936 , dva 824 , 1 716 ili tako nešto i 1 412, i dva ,
tri ( 60 , 70 ks) također znam vozače , nekoliko puta savjesniji vozači, više se pazi, a radi se 4 puta manje zemlje, a ima više problema s tim fendtima nego prije sa jd -ima. servisira ih njihov generalni uvoznik belje-remont.
znam da se vi u brijegu više veselite starom fendtu ili same -i s njihovim dobrim kočnicama i dobrim prvim pogonima, nego zetorima i imt sa njihovim "jako kvalitetnim" kočnicama i podrobljeni prednim vučama,.