• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
S

saleservis

Guest
Re: TOMO VINKOVIĆ

Pozdrav Elvis.

ja sam rasklapao moje menjace na traktoru, izmenio sam skoro sve lagere u njima sto postoje, vrlo je vazno kako se sve sklapa natrag. Ja sam isao ovim redosledom,probacu da ti objasnim, postavis piramidu i trostruki zupcanik na manju deklu, tu moras da vodis racuna o kljucu koji uskace na osovinu piramide, vrlo je specifican, ulazi samo pod jednim uglom, u kucistu menjaca ima mali zubcanik koji odradjuje pogon napred, nazad i sporohodnu, pogledajte da ga niste okrenuli naopako, sve ih uparis u zub e tek onda stavis veliko kuciste menjaca preko njih, podrazumeva se da rukavci budu skinuti, kad stavis kuciste treba lagano cose po cose da se pritiska rukom dok malo legno lageru unutra, posle postavis srafove i polako stezes ukrug. nadam se da je bilo malo od pomoci, ja sam tako sklopio moje menjace i rade bez problema.

Javi sta si uradio.. Puno srece

S

Shile

Guest

Pozdrav...moj prvi post :)

Ovako...imam TViča 818 iz `91 god. 1510 sati rada...
E sad ovako...čitao jesam al nisam nigdje našao koliko košta rotaciona kosilica za mog Vinku...kosio bi se maslinik (tj. 2).
Imao sam običnu (samohodnu) kosilicu HARRY..amerikanac je riknuo :p .... i sada ne zanima koliko dođe i dal je Ok staviti kosilicu na Tomiča?

Iz Pule sam....ako znate negdje u Istri gdje se mogu raspitati za cijene....

Hvala

S

strongboy

Guest

Misel kaže:
kad kazem D2 mislim Eurodiesel :oops:
eurodizel nije D2 ;) .a to sto si me pitao dali crvena nafta steti sistemu za gorivo,ja ti mogu reci samo sopstvena iskustva, a to je to da svih ovih godina od kako koristim crvenu naftu nisam imao nikakvih problema.naravno da nekad je nafta crvenija a nekad svetlija t.j.manje obojena.e kad zateknes takvu crvenu naftu koja je slabije obojena,onda je to pravi pogodak ;) .ja sam vec kupio oko 500 litara dok je jos bila po benziskim pumpama.sada vise nema crvene nafte jer nema vise ni grejanje u domovima.pre neki dan sam ti napisao podugacko pismo detaljno ti opisujuci kako treba da nastelas plug.i bas kad sam hteo da posaljem post,prekinuli mi internet :? .da sad opet ne pisem,moj savet ti je da ti neko iskusniji sa tomicama pokaze kako se radi i s'traktorom i sa plugovima odnosno kako se pravilno stelaju.
pozdrav.

B

bezimeni

Guest

pozdrav
evo napokon sam ga zavrsio, evo makar jedna slika..
img9435.jpg

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

bezimeni kaže:
pozdrav
evo napokon sam ga zavrsio, evo makar jedna slika..
Nađi ogrginalniji volan ,makar od IMT-a ..ovaj definitivno kvari dojam ,ostalo kapa dolje .

B

bezimeni

Guest

znam, to je samo za prvu ruku, dok ne stigne novi i volan i sjedište...a i mreža na haubi.
evo još par slika.
img9433.jpg

img9437t.jpg

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Stvarno si se potrudijo, ljepo je za pogledat kad se nešto staro opet preporodi u novo.
Ako imaš onu originalnu kutiju za orudje koja je bila na blatobranu, stavi i to gore, to ti uvijek treba. Barem je kod mene tako.

B

bezimeni

Guest

firemanpeter,

imam originalnu kutiju, ali neću je stavljat, staviću na oba blatobrana one kutije za municiju, ako znaš kakve su, puno su bolje.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Uvijek me zanimalo čemu služe ove dvije stvari na tom tipu TVja?

7svvxPBcrzpLU5gO.v.jpg

Kutije
Aha, sad se sečam da si napomenijo več nešto tako. Da, ova originalna je mala, može bit da su one bolje.
Isto ja imam dvije kutije na traktoru, a uvijek pune :mrgreen:

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
Pozdrav novom članu Shile!

Bezimeni - a uuu...savršeno obavljen posao! Kao bombona! :p
A što se tiče brzina na zadnjem menjaču,,,ja mislim da nema veze sa reduktorom(sporohodna,rikverc,brzohodna),,,bitno da je u isti stepen kao i prednji menjač! Čak ako bolje razmislim,,,gledajući slike saleservis- ovog kad je bio menjač rasturen...ako je prednji menjač u prazno, a zadnji u brzinu(i uključen kardan),,, treba da samo zadnji točkovi pokreću traktor(zadnja vuča)! Tako da možeš probati prvo samo prednji menjač,,,a posle samo zadnji,,,prvo u sporohodnu, a posle u brzohodnu, i ako su brzine kretanja traktora iste...onda zadnji menjač i prednji rade isto, bez obzira na reduktor! Nadam se da je tako, ali ako grešim ispravi te me! Ko ima TV -18 ...lako ga proba!

ddd - trobrazni plug ti odlično izgleda ovako na prvi pogled! Sa mogućim štelovanjem na sve strane! Sviđa mi se kako je rešen!

Bagudina - pa druže dobro nam došao među vlasnike TOMEKA! Srećno, i nek te služi mnogo radnih sati! :D

strongboy - pa tvoj Tomica je još kod tebe?,,,bilo je na prodaju? A vidim da i radi lepo,,,lepo uzorano,,,i što je bitno da nije duboko,,,da neoštećuješ koren voćke! Odličan posao! :D
A što se tiče goriva D2, i Eurodiesel...hmmm ujak je jednom sipao eurodiesel, i zaribala mu pumpa od jednog rezervoara nafte! Kaže da je eurodiesel jako suv,,,a pumpa se podmazuje preko nafte! Dali je to tačno...neznam??? Pa ja nikad nisam smeo da sipam eurodiesel. Ali eto sad čujem od tebe, da si ga ti vozio na sve i svašta,,,i nikakvih problema nisi imao!

Mišel - pa druže sačekaj još malo sa rastavljanjem kvačila! :scratch Kod mene je ista situacija bila : NOVA sajla, lepo naštelovana, i lepo odvajala! Posle par dana rada sa traktorom počelo krčanje prilikom šaltanja...ja je malo dotegnem i sve super! Pa posle malo rada, ono opet krči menjač... opet dotegnem! I na kraju vidim da se bužir oko sajle kvačila sabija(skraćuje svoju dužinu) i normalno treba dotezati sajlu! Loše odrađena cela sajla, a bužir nešto bezveze, negde se smežurala i zaštitna plastika oko nje! Meni je lepo rekao - edo da uzmem sajlu od ručne kočnice stojadina,,,ali sam već ovaj kupio! Tako da prvo proveri sajlu(dotegni, ili menjaj),,,da ne bi otvarao bez potrebe!

GROF - pa ti si posebna priča...uvek znaš nasmejati, i razveseliti narod sa svojim pričama! Ako je itko imao doživljaje sa Tomicom,,,e onda si to TI! Sreća što traktor nezna pričati,,,pa da ispriča ocu, kako ste ga krišom gurali i išli u provod...mi smo gurali auto stotinak metara,,,a vi traktor, pa još po brdima... :lol: :lol: :lol: pa vi ste bili ludi 100% :lol: ...mladost - ludost :lol:

Pozdrav Joe!

B

bezimeni

Guest

bezimeni kaže:
znam, to je samo za prvu ruku, dok ne stigne novi i volan i sjedište...a i mreža na haubi.
evo još par slika.
img9433.jpg

img9437t.jpg

evo da se podsjetimo kako je izgledao...
dole.png

dole1.png

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Joe
Ja mislim da nemože radit samo zadnja vuča bez prednje. Ali nisam siguran pa neču to tvrdit :scratch

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav!
Bezimeni - pa to je pravi preporod! Sad kad se vidi kako je izgledao...no coment! Majstorčina si!
A tegovi? Jer ih stavljaš?

fireman - pa ni ja nisam siguran,,,samo mislim da bi tako trebali raditi! A to će lako bezimeni proveriti na svome!
Pozdrav Joe! :mrgreen:

B

bezimeni

Guest
firemanpeter kaže:

7svvxPBcrzpLU5gO.v.jpg

Kutije
Aha, sad se sečam da si napomenijo več nešto tako. Da, ova originalna je mala, može bit da su one bolje.
Isto ja imam dvije kutije na traktoru, a uvijek pune :mrgreen:

za ovu lijevu znam da je kuka za dizanje, dakle za utovar traktora na kamion ili tako šta, a ova druga, i ja sam u dilemi, pitao sam već sve ljude kod mene i niko ne zna... :scratch :scratch to je baš jedan solidan lijevani zaobljeni komad s rupama, kao neki oslonac za priključak za nešto, barem mi tako izgleda jer je pravo čvrst.sigurno je osnova za neki priključak koji dolazi sa strane. nego, daj ti meni malo objasni, joekiki mi je nešto već objasnio ali nije baš siguran, dakle, ako uključim kardan za zadnji pogon, s kojim brzinama naprijed je kompatibilan, s brzim ili sporim?

joekiki

zahvaljujem na odgovoru, al ne smijem ispitivat taj odnos njenjača dok ne budem sto posto siguran, jer ako nisu dobro usklađeni ima sve da polomi...potražiću sutra ovuda ako neko bude imao isti pa da mi to pokaže...
tebi hvala u svakom slučaju!
tegove još nemam prilike da stavim, ove sezone neću ništa još orat, a da ih samo onako vozam neću :lol: :lol:

Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

firemanpeter kaže:
Kaj nije to za rucke ,tj. kad se odvoji zadnji dio stave se rucke pa izgleda kao goldoni 14 KS itd.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Bezimeni
Nemam ja takav traktor ali vozi jedan takav kod nas, ponekad mu ja i nešto popravim ako mu zatreba. Hoču da kažem da baš sve neznam oko tog TVjca.
Koliko sam ga ja vozijo ja sam ubacijo brzohodnu, oba menjača u istu brzinu i bilo je sve u redu. A neče se to tako brzo polomit ako to probaš sa neopterečenim traktorom i na nekom klizavom terenu. Probaj to na travi, samo nemoj na asfaltu pa če bit OK.
Vidija sam ja tog tipa (vlastnika) kad se zašaltao pa su se vukli zadnji kotači i ništa se nije desilo ali traktor nije bio opterečen.

A utegove odmah sredi i stavi. Traktor puno više može povuči jer se bolje prihvata na podlagu. Plus toga mislim da je i manje opasno vozit neki teret nizbrdo jer ga on lakše drži nazad. Opasne su one prikolice koje se ne oslanjaju sa svojom težinom na traktor, nego same nose svoju težinu. To su sve one koje imaju aksu na sredini.
Što se tiče utegova, ja sam mog TVja još dodatno opteretijo.

Kaj nije to za rucke ,tj. kad se odvoji zadnji dio stave se rucke pa izgleda kao goldoni 14 KS itd.[/quote]

Ma to sigurno nemože bit, to bi bilo pretežko za ručke.
Da to slučajno postoji bilo bi to več tu na forumu.

Posljednje uređivanje od moderatora:
S

strongboy

Guest

bezimeni,sredio si ga ,svaka ti cast.prelep je.sto kaze GROF TV ko i vino..kako stari tako je lepsi:)
joekiki-bio je na prodaju...sad je kako da kazem...na pola prodaji:).traktorcic je teko ocuvan i savrseno radi,isto onako kako i kad je bio nov,da mi se vise skoro i ne prodaje.sta bih ja bez svog tomicu skojim sam jos od svoje tek napunjene 18 te godine. :cry:.(a sad mi je 40 :roll: ) .do sada me nikad ali nikad nije izneverio.moj zemljak mishel je napisao da se doslovce borio sa volanom kad je orao.a volan na moj tomo se okrece jednim prstom.izgleda da ce tomica ipak ostati u moje dvoriste.skoro svi kupci su bili jako neozbiljni i zele da kupe traktor po cenu motokultivatora...sto u stvari kad odbijem cenu dvobrazdnog pluga i drljaca,samo traktor i dodje po ceni motokultivatora, sto nije fer.zato vec skoro da sam odlucio da ga vise ne prodajem.a sto se tice nafte...ja sam jedino sipao na pocetku D2, a kasnije loz naftu koja je u stvari isto D2 samo obojena(nekad manje nekad vise).a to sto mislis da je euro dizel prouzrokovao kvar, mislim da nije.jer se nemoze sa jednim punjenjem da se prouzrokuje kvar.al po mom misljenju ipak je euro dizel neprikladniji za stare tipove dizel motora od D2.isto tako kao sto je D2 neprikladan za suvremene dizel motore.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

firemanpeter kaže:
Ma to sigurno nemože bit, to bi bilo pretežko za ručke.
Da to slučajno postoji bilo bi to več tu na forumu.
Goldoni je radio kultivator 18 KS s rucakama ,16 cola kotači -itd.... u transportu su bile okrenute i složene preko haube .
U varijanti s pogonskom prikolicom je imao volan.
Kad se frezalo ,prikolica i volan dolje ,rucke se okrenu u "normalni" položaj ..i ubijanje kičme može početi.

Morate znati da je osnova ovog traktora pasquali . možda netko malo bolje pamti od mene ..jeli to bila ratna odšteta ili čista kupovina licence ?...pitam se samo da li su talijani prodali ono kaj je najviše vrijedilo .
Ovi naši su radli odljevke kakve su dobili kalupe .

S

saleservis

Guest

Pozdrav vredni ljudi.

Bezimeni, svaka cast, prelepo izgleda, dobro je ono uporedjenje sa slokama od ranije, da covek ne poveruje....

a sto se tice one dve kuke, na prednjem menjacu, one sluze za rucice, kolega "puknuti" vam je vec sve objasnio.... tako mu pise i u originalnoj knjizi ....

a sto se menjaca tice, ja isprobo i radi, moze samo prednji, samo zadnji i oba, brzina zadnjeg menjaca zavisi, logicno od brzine kardana a on zavisi logicno od reduktora, ako je red. u brzo napred oba menjaca dobijaju taj broj okretaja od kardana...... isprobano i radi....

M

Misel

Guest

ja sam mog starog tomu probao i radi samo sa jednim pogonom, bilo da je to prednji ili zadnji. Kada ukljucim oba, normalno mora da su u istom prenosu. To je bilo samo probe radi i sada su uvek ukljucena oba. Sto se nafte tice iz prilozenog dolazim do zakljucka da predjem na staru dobru "crvenu" naftu i ne stavljam vise Eurodiesel. Staro za staro, novo za novo :lol: Mislim da ste u pravu sto se tice toga jer kad se tomica proizvodio sedamdesetih-osamdesetih dizajniran je za tada postojeca goriva. Hvala na savetima za sajlu, zatezacu je i proveravati cesce ali bih ipak hteo da znam dali je neko podesavao stari tip "korpe" na srafovima i eventualna iskustva sto se toga tice.
Druze strongboy ne bih ja vas gnjavio sa silnim pitanjima da imam koga pitati pa ocekivati strucni odgovor. Tome kod mene u Stipu ne mozes da nadjes, ljudi vise koriste konje za oranje vinograda a od traktora ima samo 539 i slicno. Sto se tice texta koji si izgubio bas mi je zao , platio bih pivo ili dve da ga imam 8) Ja kad kucam duze textove kucam ih "of-line" u Wordu, uredim ih - pa onda copy-paste u web tako da imam uvek pisma (postove) koje sam poslao a i textove koje ste mi vi odgovarali na hard-discu pa ih mogu citati i kad mi deca "uzmu" internet :blackeye . Gledam na to kao moju aktuelnu lektiru.
Sto se tice volana i sale na moj racun :twisted: priznajem!- ali gledaj drugu-svetliju stranu slucaja! LJudi daju pare i idu u teretane da bi ojacali misice a ja to dobijam simultano i besplatno!! Da samo vidis kako su mi ojacali misici na rukama :lol:
Lepo su sredili ovaj traktorcic strucnjaci! Prvicne slike pre sredjivanja otrpilike odgovaraju sadasnjem stanju mog Tome a kako ce biti posle videcemo. Cim zavrsim malterisanje vikendice to je i meni u planu , obecavam slike!!
pozdrav svima iz kisnjave i oblacne Makedonije

Misel

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh