• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Re: TOMO VINKOVIĆ

@Kolega Puknuti, ja ti vjerujem da je to za ručice, može biti. Nema drugog objašnjenja. Samo me čudi kako se može vozit takav kultivator, pošto mu je motor puno preko prve akse. Sigurno je to bio težak posao, za bikove :scratch

Pitaču Vas vlastnike (možda i koji drugi) modela PE 18 (sa menjačem pozadi i ispred), ako ima ko katalog djelova? Vjerovatno ču imat neke radove na tom modelu TVja pa bi mi taj katalog puno koristil. Zato Vas molim ako može ko stavit to na forum. Unapred zahvaljujem.

Posljednje uređivanje od moderatora:

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
Pozdrav elvis...presley!
elvis kaže:
Priučeni majstor mi je sastavljao prednji mjenjač na TV PE-18.Morao sam mjenjati neke ležajeve i zupčanike. Kad smo sve sastavili išao sam ga upaliti i isprobati, te se pokazala sljedeća situacija.
Reduktor i mjenjač brzina su u leru, krenem ubaciti najprije u hod naprijed, i traktor krene, iako mi ručica brzine i dalje stoji u leru. Isto se dešava i kao odaberem hod unazad, krene unazad a ručica brzina i dalje stoji u leru.
UKljučivanje zadnje pogona mi radi i uredni vrti kardan za frezu.
Pored svega toga mjenjač brzina mogu dok traktor radi ubaciti samo u 1. brzinu, u druge ne ide, a kad je traktor ugašen, mogu ubaciti u sve osim malo teže u 3. brzinu
Molim vas žurnu pomoć!

Daj malo bolje pojasni šta te muči...kako stoji zadnji menjač,,,dali je kardan uključen,,,jel kvačilo odvaja...
Što kaže @saleservis,,,da nije slučajno okrenut zubčanik reduktora na vretenastom! Koji se fizički može okrenuti,,,ali onda nebi mogao da ubaciš u sporohodnu, bilo bi svega 3 milimetra uzubljen, i zbog kunusa na zubima verovatno bi iskakalo! A možda nebi ni mogla poluga ručice reduktora da domaši tako daleko, i ispala bi iz utora zubčanika pre vremena!

A u brzohodnu kad bi ubacio, malo jače...bila bi uzubljena tri zubčanika,,, ova dva strelicom označana, i trostepeni, koji nije na slici. Ovako dođe do ležaja i kraj, ali kad bi bio okrenut...uzubio bi tamo gde netreba,,,,,,,,,i puštanjem kvačila lom zubčanika, ili u boljem slučaju, uguši motor! A poluga reduktora bi bila u neobjašnjenim položajevima!

Kod tebe reduktor radi lepo, pa je zubčanik dobro okrenut , tako da te to nebrine!
Nego ti reče da ti traktor krene, kad ubaciš reduktor napred ili nazad...a ručica menjača stoji u prazno? Koji menjač,,,prednji ili zadnji? Možda ti prednji menjač nije u brzinu, a zadnji jeste...pa zato kreće traktor! Dali kreće, dok je kvačilo stisnuto?
Kažeš da na menjaču imaš samo prvu brzinu,,,hmmm jedino da je ispala poluga(pločica) iz utora prstena, pa da ti ključ sad stoji uvek u prvu brzinu...i ne pomera ključ, dok se sama ručica može pomerati! Skini kuglicu od menjača, da ne škljoca,,,pa ćeš lakše proceniti dali se ključ pomera! Daj bože da nije to, ili eto ti posla!

Probaj ti to još malo da čačkaš, šaltaš, šteluj sajlu kvačila,,,da budeš siguran šta zajebava! A možda nije ništa, nego si bio zbunjen probnom vožnjom,,,pa si se malo zbunio!
Pozdrav Joe! :mrgreen:

S

strongboy

Guest

zemljace mishel..nisam znao da si iz stipa ;) ja sam mislio da si negde iz negotina :scratch .al ok ;) .pa znam da tamo ima puno tomica i mislo da ce se neko naci, neki komsija ili prijatelj da ti objasni malo detaljnije...al cim tamo odakle si ti ,nema tomica, onda razumem kolko ti znace tudja iskustva.ok.cim je tako pokusacu da ponovim moje poduze objasnenje kako da nastelas plugove. ;) :
1-poravnjaj prvi plug da mu lemes lezi na neorani deo njive tako sto peta emesa da bude uz samu ivicu brazde i neorani deo.tamo gde ide trag zadnjeg kotaca sa unutrasnje strane,tu zavrsava peta emesa.kako drugi emes ima konstantni zahvat (a ako je trobrazdni onda i treci isto tako),ti trebas stelati samo prednji plug,taj sto je blize traktoru.to prvo stelanje se odnosi samo na sirinu zahvata.
to stelanje se vrsi pomocu rupa na kojima prikopcas plug.
2-kad to uradis, sledece je da podesis plug u smislu dali da ide vise na vrh ili na petu emesa.ako je zemlja tvrda i suha, onda plug mora biti namesten da ide prvo vrh emesa u zemlju,al ako je meka zemlja onda nema potrebe da vrh ide u zemlju jer ces tako nepotrebno da potrosis emes(kad kazem vrh ili petu emesa, ne mislim da samo vrh udje ili da vrh ne ulazi u zmelju, nego dali da prvo vrh dodirne zemlju ili peta emesa.naravno ta u zemlju mora d audje ceo emes ;) ).kad je suho i tvrdo, nemas ni potrebe da oras.sacekaj malo da se stvore uslovi za oranje i onda oraj..ili iskoristi prve uvjete kad je zemlja vlazna da poores jer ce kasnije da izrasne korov i popije svu vlagu iz zemlje.a samtim ce zemlja postati suha i tvrda...
ovo stelanje se vrsi pomocu navojnog vretena na plugu.naravno podesavanje se vrsi postepeno a ne sa puno okretaja...jer bi tako isao od jedne krajnosti do druge.zato pokusavaj sa samo nekoliko okretaja,pa probaj, pa opet nekoliko okretaja i tako dok dobijes idealni nagib emesa.
3-i poslednje stelovanje ti je to da kad se radi o dvobrazdom ili trobrazdno plugu,trebas nastelovati sve brazde da idu istom dubinom u zemlji.ako ti prvi plug ide previse u zemlju u odnosu na drugi ili i treci plug, onda pomocu rucice sa navojom koja ti je odmah iza rupe gde si prikopcao plug za traktor,podizes ili spustas prednji odnosno zadnji plug.to bi trebalo od prilike biti to. vise ces to i sam shvatiti kad budes malo vise stekao iskustva u oranju.
jos da napomenem i to da kad pravilno nastelas plug, traktor ce veoma lako vuci plug i icice pravo...a ako plug nije nastelan kako treba traktoru ce trebati puno vise snage da bi ga vukao,jer bi plug isao mnogo duboko u zemlju ili u suprotnom ne bi uopste ulazio. a upravljanje traktorom bice teze jer ce traktor "bezati"iz brazde ili u oranje ili na neorani deo.(mislim da si se bas zbog toga borio sa mehanickim volanom na nagibu.a ne zbog samog nagiba terena ;) )
e sad da jos napomenem i ovo.kad spustis plug u zemlju i kad krenes traktorom, kad postignes zeljenu dubinu oranja, onda rucicu hidraulike vratis u srednji polozaj cime blokiras dalje spustanje pluga.kako zemla nije svugdje ista plug ce negde malo izlaziti a negde malo vise hteti da udje dublje..onda laganim trzajem kao da podizes plug korigujes dubinu.a isto to i kratkim spustanjem rucice hidraulike.naravno kad dobijes zeljeni efekat, rucicu opet dovedes u srednji blokirajuci polozaj...
kad pocnes da ores, dodaj malo vise gasa.nemoj da motor radi sa pola turaze...nek ide ako ne do kraja onda bar 90% gasa.tako dobijes na brzinu i na snagu traktora.(poslikacu plug i obelezacu vretena koje je i za sta sluzi)
eto to je od mene ;) borio sam se sa jezicnom barijerom(makedonski -hrvatski) ;) ,al verujem da ces me razumeti sta zelim da kazem.pisem na hrvatskom kako bi i neko drugi izvukao neku korist od ovaj moj post.a sto se tice nafte, to si odlicno rekao "staro za staro-novo za novo" ;)
pozdrav zemjaku mishel i svim forumasima.

B

bezimeni

Guest

pozdrav svima;

danas vas neću ništa pitat jer ste mi sve fino objasnili što me zanimalo, i hvala za sve odgovore, ali, sad ću ja vama dat jednu praktičnu ideju, pogotovo onima koji imaju krš za remont kao što je bio moj...saleservis reče kako sam ja imao pjeskaru pa sam si to sve fino očistio... e, svako može imat ovakvu pjeskaru kao ja ako ima dobar kompresor i špricu za nabacivanje kobita, i da joj je dizna barem 3mm. dakle, treba imat dosta pijeska dunavca, što čišćeg i potpuno suhog, kompresor koji nabija i drži barem 6 bara, špricu za kobit i dobru masku i naočale jer se pijesak odbija žestoko. to sam otkrio silom prilika kad sam nosio da mi pjeskare felge za auto, i nije uspjelo, pa mi pala ta ideja na pamet, i sam sam si to uradio, a ova farba na traktoru je bila dječija igra...eto, jednostavno je a korisno, probajte. jedino treba ponekad protrest špricu gore-dole, i to je to.
volio bih da barem nekome posluži ova ideja jer su meni pomogli vaši savjeti više puta, tako da se bar na neki način revanširam.
neće me bit nekih par sedmica na forumu jer internet konekciju imam periodično, ali ću povremeno dodavat nove slike i ako bude koji komentar..

G

GROF

Guest

pozdrav bećarima najboljeg poljoprivrednog-foruma!

iz moje predivne, zelene, ladne i kišovite like!!!... ma ča pisat vam mogu?., ma skoro pa sve znate., na početku mog pisma ponovo moram pofalit nadasve vridnoga člana i ponosnog vlasnika traktora tome!; bezimeni-oga!!!
bravo majstore!., i kako su te opomenuli za nedostatke., ma i ja te opominjem!., ma šteta, stvarno bi bila šteta da nakon ovoliko truda i muke nenabaciš još ti par sitnic pa da bude bolji i od samog orginala!!!.../kolo volana, sjedalo, akomulator, mreža-pokrova motora, naljepnica-oznaka tv., lampice,...! SRETNO !!!., ZNAM DA ĆEŠ TO ODRADIT!

pozdrav članu puknutome!., puknuti svaka čast za tvoje savjete po pitanju traktora tome., u pravu si za ono pojašnjenje čemu služi one dvije stvari na starom modelu traktora tome., /kako je napisal i firemanpetar/., jedna ona "kuka" ili kako se već zove, služila je za kopčanje dizalice /za utovar i istovar traktora/., te prilikom proizvodnje u samoj tvornici., a ona druga naprava., /a kako je napisal puknuti/ služila je za ručke - zato je onako nezgrapna i kruta., /kada se traktor "pretvaral" iz dvoosovinskog traktora u jednoosovinski traktor - motokultivator/., a i ona kuka je imala još nekakovo značenje za učvršćivanje ručki..., a tebe puknuti! čim osnujem klub ljubitelja i vlasnika traktora tome!., ma primit ću te u klub ko počasnog člana!!!., čim uvatim vremena., a da i ti budeš u priliki, častim cugom, a mogal bi te i iskoristit za stavit neke stvari na forum /oću pisat kada već dobro koristiš kompijuter i te strojeve 21. stoljeća!/.-

pozdrav firemanpeter-u!., vridnome i pedantnome članu u lipu deželu sloveniju., samo sam ti til pisat da ja imam knjigu o tom traktoru tomi /starome traktoru/., čim uvatim malo vremena uz moje kolege pokeljit ću je na forum da je moredu ljudi iskoristit za lakše snalaženje o rukovanju i održavanju tog i takovoga stroja.-

...pozdravi i svim ostalim vridnim članovima ovoga bogom! danom prostora!!!., iako VAS nis imenoval, mislim na VAS i dalje tvrdim i vjerujem da ste hodajuće legende za života!!!., BOG ! VAS BLAGOSLOVIL ! ...čitamo se!

p.s. a, priče i pričice o traktoru tomi!., ma ima ji puno, puno.../prevraćanje, curice-barenje, utrke, potezanje - ispitivanje snage, košnja,.../.-

M

Misel

Guest

Lepo, lepo , bas ti hvala strongboy. Sada imam literaturu za citanje. Komentiracu tek kada procitam jedno desetak puta i probam na licu mesta. Posle ovih kisa bice super, sacekacu za koji dan da se zemlja malo prosusi pa ima da udrim na oranje. Sada za sada mogu samo da se zahvalim na velikom trudu sto si ulozio da mi sve objasnis. Ja ponekad prolazim blizu Prilepa grada tako da stoji ono za pivo ili dva. Za pocetak da te pitam kad kazes "emes" mislis na raonik? Na koju poziciju (rupu) postavljas plug i dali istu menjas u toku oranja?
Za kolegu forumasa - Firemana- postavio sam katalog za starog tv-a pre neki mesec, mislim da je strana foruma oko 80. Evo scanova i nadam se da linkovi jos rade. Ako ne - javi pa cu da ponovo postavim na speedyshare-u. Nadam se da je to sto si trazio.
http://www.speedyshare.com/296827236.html
http://vieux.tracteurs.free.fr/pdf/lomb ... da_100.pdf

B

Bagudina

Guest

Evo, nakon 23 godine TV 732, doživio svoje prvo pranje, Faza 1 !:)
Ovako je to bilo izgledalo do danas:

A ovako od danas: :)

Neču ni komentirati koliko sam se izmućio strugajuči zapečenu mast sa zemljom (nije ni ivasol pomagao, ni topla voda, ni mini wash :( ukratko, nisam vjerovao što znači kad mast zapeče koliko je teško skinuti je.
Ali, isplatilo se :) zadovoljstvo = neprocjenjivo :)

Nakon prvog posla idemo dalje. Pošto sam aspolutni početnik oko TV-a, treba mi mala pomoč oko savjeta za izmjenu ulja u traktoru.
Faza 2:
1. Potrebno je zamjenuti ulje u motoru, 4.5 litre ide u motor, koje se ulje preporučuje za motor u TV-732 ?
2. U uputstvima piše da bi bilo dobro napraviti ispiranje motora sa uljem SAE 10 specifikacije, upaliti motor da radi 15
minuta na 1500 okr/min te ispustiti to ulje i nadoliti novo, neki to rade sa dizelom ??????!!!
4. Dali se prilikom finalne promjene ulja mjenja i brtva (podloška) koja ide na vidu da ne curka ulje (vida ispod motora
koja se odvida kad se pušta ulje, ako da koji je to fi ili model ili sl (imao sam glupost na auto zbog priučenih majstora?
3. Demontaža filtera ulja (dali je potreban neki poseban alat, ili se može odvidati i zamjeniti ručno ručno) i brtva ?
4. Filter zraka, dali se koristi isto ulje kao i za motor, dali usput promjeniti 2 brtve (po shemi) da ne probija ulje vani ?
5. Ulje za upravljački mehanizam 2 litre, koji tip ulja i ako može netko staviti koju sliku da vidim gdje se izliva - uliva
ulje u upravljačkom mehanizmu ?
6. Ulje u hidrauličkom sistemu 7,2 litre, koji tip ulja "Hidraol HD 70" kako se mjenja ulje u hidro sustavu i dali je
potrebno odmah promjeniti i filter u rezervaru ulja ?
7. Prednji trap i zadnji trap (ulje za podmazivanje zupčanika, Hypenol 90 ? Još mi nije jasno ali lipo stoji u uputama 10
litara u prednji trap i 10 litara u zadnji trap = 20 litara x ? Kn = ? :( Vidio sam gdje se uljeva ali nisam gdje se izljeva
ako može koja slika ?
8. Filter goriva, dali se može ručno skinuti i kako ga promjeniti, mislim kako poslije ispumpati zrak iz cijevi ponovno
dođe gorivo do motora i upali motor ? Dali je potrebno kupiti koju brtvu za filter goriva ?
9. Čišćenje rebra glave motora i cilndara ? nije mi jasno nimalo ?
10. Čišćenje rezervara goriva ? Kako i sa čime ?
11. Čišćenje rezervara hidro ulja ? kako i sa čime ?
12. Čime da zaštitim kleme na akumulatoru, moram promjeniti kleme jer ih je izjela oksidacija ?
13. Kako se kontrolira napetost remena ?
14. Ako može mala pomoč i objašnjenje: pod što se točno smatra kad kažete "mazalica", koja se mast za podmazivanje
koristi LIS 2, EKS, GSK ili neka druga, i sa kojim alatom se tiska mast ?
15. Što sve trebam podmazivati na traktoru ?
16. Gdje da kupim sve sitnice koje su mi neispravne ili polomljene na TV-u ?
17. Ako sam kojim slučajem nešto preskočio za Fazu 2 (izmjena ulja i podmazivanje), svi savjeti dobrodošli ! :)

Pa, evo malo više pitanje, al valja Tomu dovest u ispravno radno stanje, pa se unaprijed zahvaljujem svima na pomoči !
Nebi volio da mu budem loš gazda ko prošli !

G

GROF

Guest

...e j.-bem.. ovu tehniku 21. stoljeća!.,
...ma oprostite narode moj, moji forumaši., ma uvatil me bis!!!., ma sve napišem, stisnem; enter., kad ono "pade" sistem i sve ono ča sam mukom pisal nestane u nepovrat., pa JOVO PONOVO!.-

pozdrav forumašu, vridnom forumašu; strongboy-u!., svaka čast na objašnjenju za štimanje - štelanje pluga., pa to je uglavnom to, čista petica!

pozdrav novome forumašu i preponosnom vlasniku traktora tome; bagudina!., pa ponovo moram pisat., čestitke na kupnji i kako se kodmene u liki kaže!; NEKA BOG! DA SRIĆE sa strojem., a gazdi zdravlja!!!., a ja dopisujem još za gazdu; vriću živac i novčića za trošenje na sitnice!... /DOBRO SI GA OKUPAL!/

...pa ovako, po ovome ča se vidi iz ovi par slikic tvoga traktorića., pa dobar je!., samo kako sam i pisal., ovome stroju sve ove godine nisu mjenjani filteri; goriva, ulja-kartera, ulja-hidraulike, nisu mjenjana ulja općenito., osim u karter motora traktora., iako sam mišljenja i predpostavke da je tamo ulje samo doljevano, ko i u filter zraka???!., moje mišljenje je da ovo ni serija traktora; tv-732., već serija; tv-731., to se vidi po izvodima hidraulike-rezervoaru, svijetlima, lampama, zaštitnom okviru; /nevidim ga/., a ove naljepnice na pokrovu motora-haube., pa one kažedu sve i niš., treba vidit na papirima i na pločici traktora; /pločica se nalazi ispod ručice reduktora/., točno o kome se stroju dela???., PONOVO PREDPOSTAVKA u svezi i glede gum na traktoru!., gume su skoro nove!., ako je traktor malo korišten., istina i bog!., gume su malo potrošene!., ali u svim tim godinama i dok stojidu ispucadu!???.../ispucana guma - stara guma - loša guma/...

...sada o uljima i mazivima; ja preporučavam; "INA" inina ulja i maziva., za motor i filter zraka /koristi se isto motorno ulje/., a za volan traktora, prednji i zadnji trap; hipenol., a za hidrauliku; hidraol.-

...preporučavam traktor podmazat i to odma, suv je ko barut!., a sada opran - vode ima kadi nikad ni bila!; /bilo kakova mast "tovatna" je bolja od nikakove/., i pregljedat sve šarafe, pogotovo na kotačima, krutim pordužecima osovina, utezima, hidro-pumpi, na sredini traktora, karter motora, zadnju ovjes hidraulike., /treba ji sigurno dotegnut/., preporučavam poštelat ventile na motoru i gas!.-

...za sve sitnice ča falidu; gume za zakvačit haubu-pokrov motora, žmigavce, lampe, kleme, kablove, držače akomulatora, ...bla, bla, bla,... da nenabrajam., preporučavam javit se u jednu od sadašnjih tvornica; hittner ili prima u bjelovaru., radnici u obe tvornice su dobri i uslužni., ča god da se naruči putem telefona, šaljedu putem pošte i to dojde za dan - dva., osim ako nima na zalihi pa čekadu dobavljača., e onda zna potrajat., ali ponovo pišem., uslužni su!., poštarina je; /za celu lipu našu kroejšu!/., od =40,00., do =60,00 kn.-

...čišćenje; ...pa ovo sa pranjem celoga traktora, ma ovo je za veliku pofalu!., preporuka čišćenje turbine i rebarca celindera, predpostavka da ni nikada čišćeno., treba skinut onaj zaštitni ple /oklop/ i samo ispuvat sa zrakom - kompresorom., e da skoro sam zaboravil., poželjno bi bilo skinut kompletan filter zraka; /u onaj doljnji del posude ide ulje, uložak isprat u čistom benzinu i ostavit da se iscidi., gornji del odšarafit sa motora izbrisat čistom krpom i svakako isprat isto u čistom benzinu - ostavit da se iscidi i isuši.-/...

...remen; prenos snage sa remenice motora na remenicu turbine ventilatora., preporuka da se zamjeni sa novim., sigurno nikad ni minjan, ako bi došlo do pucanja mogal bi se motor pregrijat..., kada ispadne remen ili pukne upali se signalna lampica., ali samo ako taj traktor ima tu lampicu ili pitanje je dali mu uopće dela ta lampica?.-, ako je i ima.-

...pa to je uglavnom to., ča ni jasno ili treba pomoć., zovi samo zovi; 098/229-916., ovdeka smo da se malko pomožemo., a ktome niš ne košta!!!

bog!., narode moj., čitamo se...

deva

Član
Tu od
7 Tra 2009
Poruka
140

Pozdrav vrijednim forumašima! Ljudi, složio sam si nožni gas na mog Tomicu! Fantazija za vožnju. Kad poslikam stavit ću i slike da vidite. Pozdrav

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509

A jel' ga sad možeš i šaltati u vožnji?

Posljednje uređivanje od moderatora:

deva

Član
Tu od
7 Tra 2009
Poruka
140

Šaltam ko i do sad, ali su ruke slobodne za volan, a i vožnja po neravnom i rupavom putu je lakša, ne moram stalno rukom dodavat i oduzimat gas.

S

strongboy

Guest

pozdrav GROF-u i svim forumasima,a sada da odgovorim na mishel-ova pitanja.da mislio sam na raonik.kod nas se za raonik kaze emesh,a vidim da i u hrvatskoj kazu lemesh.jako slicni nazivi.al sam puno puta sreo i termin raonik.to je taj deo pluga koji ore .ok. ja,posto imam dvobrazdni plug koristim rupu na sredinu(nekad prvu do nje ka desno).zato sto moj plug hvata po 27 cm(malo mi je to cudno jer u prospektu pluga TV 240 pise da je radni zahvat 20cm po brazdi al izmerio sam i ostanovio da je 27cm) po jednoj brazdi,sto bi doslo ukupnog zahvata od 54 cm.neki plugovi imaju manji zahvat,pa stim i prva brazda ima manji zahvat, sto ce reci da bi plug morao ici na nekoj rupi u desno,kako bi se zapazila iskoriscenost prvog pluga.jer ako ti je suvise u desno prvi plug ore smanjenim zahvatom i tu gubis i vreme i gorivo a i truda.ako ti je plug suvise u ljevo prikopcan, onda dobijas samo na vreme,al gubis na kvalitet oranja,jer ce zemlja koja klizi po dasci preklapati onaj deo kojeg raonik nebude hvatao a i rastinje nece biti zaorano do kraja. kad jednom ustanovis koja je rupa najsoodvetnija onda koristis samo nju jer nemaces potrebe da menjas rupe,osim ako nekad ne zelis da recimo koren vocke ili vinove loze malo vise nabacis brazdom da na njoj padne malo vise zemlje,onda pomestis plug udesno u nekoj rupi ka desno.isto ako ores jednobrazdnjakom za zadnju brazdu da bi poorao sto blize korenu stabla, plug pomestis u ljevo.to je slucaj samo sa jednobrazdnim plugom.sa dvobrazdnim nema potrebe jer na primer kod mene, druga brazda ide po sredini traga zadnjeg levog kotaca,tako da mi ne ostaje skoro nista ne poorano oko korenja nasada..danas idem na sleo i poslikacu kako je plug prikopcan na moj TV.
e a sto se tice piva,javi mi kad dolazis u prilep,ja castim ;) znas da je prilep grad piva :drinkers: ,i domacin jedinog pivskog festivala u makedoniji :partyman: .

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

pozdrav prijatelji forumasi, evo i mene nakon nekoliko dana odmora/rada kod kuce 8)
imam nekoliko slika, nadam se zanimljivih :roll: , neke cu stavti ovdje a neke u dijelu o clanovima foruma
@GROF tebi skidam kapu za zanimljive price i dogodovstine
cestitke kolegama za sredjivanje traktora.....
a sad slike mog tome :mrgreen:
spreman za frezanje
img073f.jpg

img072p.jpg

usluzno oranje vocnjaka
img005c.jpg

img004tvc.jpg

malo sam zavirio i u sistem hladjenja
img085.jpg

img084s.jpg

T

tomica64

Guest

Evo mene i na ovu temu ali sa isto nekim problemčićem!! Kupio sam Tomu i krenuo u restauraciju Tome. Doduše on je dosta izvozan ali sad smo ga rastavili i polako ga sređujemo, prvi i najozbiljniji problem je motor Lombardini LDA-820 puko je nosač radilice na bloku i sada me zanima jel se to more popravit, jer novi blok kosta oko 5500kn. To je malo puno jer čuo sam da se to da varit pa me zanima neka iskustva o tome i kako se to ponaša nakon varenja itd.
Evo i slika!!
p1010029d.jpg

Evo ovako izgleda kad se sve vrati na svoje mjesto! 8)
p1010031eys.jpg

Ovako izgleda kada se makne i sada dolazi pitanje zasto je to puklo!! :scratch :scratch
p1010030hlb.jpg

A ovo je višak dijelova :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol:

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

@tomica64 zahvali Bogu sto je radilica ostala :|
mislim da tu nema varenja, moze se uhvatiti malo ako je samo napuklo ali ovo kod tebe..... :roll:
razlog zasto je puklo.... ptice znaju :|
jedan od mogucih razloga je istrosenost centralnih lezajeva pa je puklo usljed rezonancije
drugi razlog je da je mozda bilo viska ulja u filteru zraka koje je sa zrakom motor usisao unutra.......

a ne moras kupovati novi blok, mozda nadjes negdje polovan

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
@edo - YES...znači nova freza kreće u akciju! :D Jesi već bio, ili ćeš tek sad ići frezovati? Javi kako radi...
@Bagudina - ja mislim da nije bio tako čist, od kad je izašao iz tvornice... :lol: lepo si ga ulicko! E sad se sve lepo vidi, lakše se radi, i ruke nisu masne...he he he sve dok nekreneš u veliku akciju podmazivanja, i zamene ulja!
Sretan rad!
@tomica 64 - uuhhh...i mene zabolela glava kad sam video skrijan blok! :madmana:
Iskreno...tu se nemože ništa kvalitetno uraditi!...možda,,,al teško!
Snađi se kako znaš i umeš, traži nešto polovno!
Pozdrav Joe! :mrgreen:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509

bezimeni kaže:
pozdrav svima;

danas vas neću ništa pitat jer ste mi sve fino objasnili što me zanimalo, i hvala za sve odgovore, ali, sad ću ja vama dat jednu praktičnu ideju, pogotovo onima koji imaju krš za remont kao što je bio moj...saleservis reče kako sam ja imao pjeskaru pa sam si to sve fino očistio... e, svako može imat ovakvu pjeskaru kao ja ako ima dobar kompresor i špricu za nabacivanje kobita, i da joj je dizna barem 3mm. dakle, treba imat dosta pijeska dunavca, što čišćeg i potpuno suhog, kompresor koji nabija i drži barem 6 bara, špricu za kobit i dobru masku i naočale jer se pijesak odbija žestoko. to sam otkrio silom prilika kad sam nosio da mi pjeskare felge za auto, i nije uspjelo, pa mi pala ta ideja na pamet, i sam sam si to uradio, a ova farba na traktoru je bila dječija igra...eto, jednostavno je a korisno, probajte. jedino treba ponekad protrest špricu gore-dole, i to je to.
volio bih da barem nekome posluži ova ideja jer su meni pomogli vaši savjeti više puta, tako da se bar na neki način revanširam.
neće me bit nekih par sedmica na forumu jer internet konekciju imam periodično, ali ću povremeno dodavat nove slike i ako bude koji komentar..

Ima za kupiti kod nas u Pevecu ili Mekuru tih pištolja za pjeskarenje. Cijena je (koliko se sjećam) nekih 100-tinjak kn.

majstor

Član
Tu od
7 Velj 2009
Poruka
256

Bagudina kaže:
14. Ako može mala pomoč i objašnjenje: pod što se točno smatra kad kažete "mazalica", koja se mast za podmazivanje koristi LIS 2, EKS, GSK ili neka druga, i sa kojim alatom se tiska mast ?
15. Što sve trebam podmazivati na traktoru ?
Mazalica je alat kojim se tiska mast i terbao bi je imati svaki vlasnik traktora,njome se mast tiska preko posebnih nastavaka(kod nas im kažu nipli ili mazalice)u razne zglobove i ležajeve.U klizne ležajeve kojih na tomici ima najviše(za ručno podmazivanje)ja upotrebljavam GKS(grafitnu mast) a za kotrljajuce(kuglični,igličasti,valjkasti...)na tomici su samo kardani upotrebljavam LIS2(litijeva mast)ali kardanima neče štetiti grafitna tako da možeš upotrebljavati samo jednu vrstu masti(po meni bi bila bolja grafitna)
Podmazivati treba:srednj zglob,kardane,hidraulički cilindar,polugu kvačila i sva mjesta gdje se nalaze ti nipli kad probaš sve češ skužit.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509

Majstore, mali ispravak. Grafitna mast je namijenjena za spore klizne ležaje (poput zgloba i osovinica na zglobu), i nije za kotrljajuće ležaje.
Za križeve kardana je bolja LIS2, LIS3 (gušća) ili LIPLEKS. Još bi bolja bila LIS MOS (molibden-disulfidna mast za homokinetičke zglobove). Izgleda slično kao grafitna, no ima drugačiji miris.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Misel kaže:
Za kolegu forumasa - Firemana- postavio sam katalog za starog tv-a pre neki mesec, mislim da je strana foruma oko 80. Evo scanova i nadam se da linkovi jos rade. Ako ne - javi pa cu da ponovo postavim na speedyshare-u. Nadam se da je to sto si trazio.
http://www.speedyshare.com/296827236.html
http://vieux.tracteurs.free.fr/pdf/lomb ... da_100.pdf

Misel,
hvala ti za ove scanove, ali to sam ja več tada uzeo kad si ti stavijo pre koji mesec dana. Hoču da kažem ovo nisu ti koji mi trebaju sad, tražim sad neke druge a to je: Katalog rezervnih djelova za PE 18. Svejedno ti hvala, i ti tvoji če mi možda nekad koristit.

GROFE- ti si tu prava enciklopedija...
Tebe ču držati za rječ, sad kad si mi reko da češ stavit te papire do PE 18 tu na forum i ja ti se več unapred zahvaljujem!!
Još nešto. Moram te ispravit jer mislim da TV od Bagudine nije TV-731. To mora da je TV-732 što vidim po nekim detajlima (rezervari, nosač akomulatora...), ali nema veze u stvari skoro su jednaki. Pozdrav u lipu tvoju Liku!

Bezimeni
Ova ideja za peskanje ti je dobra fora, sigurno ču je nekad iskoristit.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh