• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
B

bezimeni

Guest
Re: TOMO VINKOVIĆ

deva kaže:
izo84 kaže:

imsm jedno pitanje ili dva koje prikljucke sve mogu koristiti sa tomom recimo koju kosilicu mogu koristiti dali mogu rotacionu
i koji teret moze hidraulika da nosi
Kod nas ovde u kraju svi misle da je tomo igracka pa nemem koga ni upitati
Izo, kakva je ovo pumpa? Kakve su joj karakteristike? Di se može nabaviti, koja je cijena?
Tako bi mi nešto trebalo.
jel ti ono puknut teg ili je neko ulje curilo? na zadnjem desnom točku.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,493

majstor kaže:
bezimeni kaže:
riješen problem puštanja kompresije... ne bi vjerovali, jedan od šarafa koji drže cilindar i glavu je bio popustio, navoj u bloku mu je bio slab od ranije i sad se to pokazalo. odnio tokaru da mi produži navoj na šarafu da ga mogu dublje zavrnut, i bez skidanja ičega drugog, osim šarafa sam prošao ovaj put. znam da je privremeno rješenje, ali na zimu ću izglodati veću rupu za novi šaraf i novi navoj. valjda će držat do tada. pozdrav!!
Za obnovu navoja ti savjetujem da upotrijebiš takozvani heli-holi tako ga bar mi zovemo.Naime radi se o pripremi sa kojom rupu u kojoj je prošao navoj probušiš malo veču rupu(jednu mjeru više)narežeš navoj ureznikom koji dobiješ u toj garnituri i onda ušrafiš umetak koji izgleda kao jedna oprugica koja ima sa vanjske strane navoj koji si urezao u blok a sa unutarnje navoj koji paše za original vijaktako da možeš upotrijebiti orginal vijak i riješiti se svih problema oko izrade i kakvoče vijka.
Nije heli-holi, već je heli-coil. Da, samo budi oprezan s tim. To ti je najčešće za jednokratnu upotrebu.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
@izo84 - izuzetno vredan čovek...po datumu sudeći sa slike :D :D :D tek stigla nova god,,,a Tomica već u akciji...
bezimeni kaže:
jel ti ono puknut teg ili je neko ulje curilo? na zadnjem desnom točku.
Gledajući datum sa slike,,,hehehe idealno vreme kad se mačke pare...pa mislim da nije puko teg,,,neg je neki mačor zapišavao točak...
Pozdrav Joe! :mrgreen:

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

prije svega cestitam na 200-oj strani a bogami ako budemo vrijedni bice ih 500.

petar
netreba to meni,moj motor je odlican i po ovom sto sad radi nece ni trebati za jos 20 god,nego se raspitivo moj prijatelj nesto razmisljo da ugradi na svog 420 posto mu je ova riknuo.

grof je rekao on sto sam mislio i sto sam rekao,tako da smo zavrsili raspravu,pa ni je to imt 542 da ima isto konja ko 539 a samo 5 brzina vise(a znace mu dosta) ali dobro to nije stvar ove teme...........

tomo vinkovic sa bilo kojim motorom koji se sad ugradjivo u njega je dobar,samo steta sto neprave takve trakotre jos,i samo se pitam zasto nisu napravili neku seriju npr 700 sa 40 45ks pa to bi bila zvjer a bogami bi se prodavo.......

TOLIKO OD MENE POZDRAV MATRIX

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,493

Matrix, bila ti je jedna probna serija traktora koju su razvili Torpedo i Tehnički fakultet u Rijeci, na bazi Torpeda 45, negdje sredinom 80-tih.
Traktor je bil znatno veći, 24" kotači, zglobni, s Torpedovim mjenjačem 8+2 i hidraulikom.
Nažalost, stroj ispred svoga vremena, pa je zato neslavno završil (kao i mnoge druge stvari kod nas).

Imal sam negdje prospekt, no nemogu ga naći.
Ako ga netko ima, nek ga svakako objavi.

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

da da neka ga objavi bas me zanima
ah kod nas sve sto je ispred svog vremena odlazi u vjecna lovista

bercolinija

Član
Tu od
21 Lip 2009
Poruka
74

POZDRAV!

ČESTITAM NA 200-TOJ STRANICU TEME TOMO VINKOVIĆ!

EVO, što se tiće SLAVIJA motora, ja nikad nisam imal kakvih težih problema, samo kaj je anlaser vriknul i jemput je ostal bez nafte! A, kaj se može!

Čitamo se.

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

matrix123456 kaže:
....e sa jos jedno pitanje da li bi se moga postaviti samo cilindar na postojeci radilicu odnosno na postojeco korito motora,dakel samo ukloniti cilindar sa glavom starog a staviti novi ciliondar sa glavom od npr 523,ako ne dali moze se staviti citav motor od 523 na postojecu getribu :?: :?:
LDA 100 (TV 418...) ima kraci hod klipa (10 mm) za razliku od LDA 820 (TV 523) dakle treba zamijeniti radilicu, klipnjacu (LDA 820 ima jacu klipnjacu) cilindar i klip.....to su glavne stavke, ostalo su nijanse
sve u svemu izvodivo je

I

izo84

Guest

ZAPFWELLENPUMPE - SELBSTANSAUGENDE HOCHDRUCKPUMPE ovo ukucaj kad odes na ricardo tamo gdje pise suchen

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Prije svega svima skupa čestitam na 200- stotoj stranici.!
I svim skupa poželim još barem dvostruko više, a može i u nedogled :D :lol: !

E sad da počnem odgovarati od "od odotraga prema naprije" tj. od mojeg zadnjeg postava!

petar kaže:
matrix123456 kaže:
moze i rotacijona kosa samo da nije prevelika za njega i tebalo bi ako je veci promjer kardana staviti inverziju,to ako kupujes neorginalnu, odnosno nema orginal rotacijina kosa za tv ima samo mlacer.ali nema problema

petar znaci nemoze,pa tako sam i mislio jer on je premali za toga,e sa jos jedno pitanje da li bi se moga postaviti samo cilindar na postojeci radilicu odnosno na postojeco korito motora,dakel samo ukloniti cilindar sa glavom starog a staviti novi ciliondar sa glavom od npr 523,ako ne dali moze se staviti citav motor od 523 na postojecu getribu :?: :?:

Nisam stručan po pitanju hoda-provrta na motorima koji su stavljani na tomice, jer ako je provrt drugačiji mora ić i drugi klip, pa hod neštima, dužina klipnjče, ma 100 muka..
A o stavljanju jačeg motora, hm, najjlakše ako sve ide ''na šaraf'', odnosno da li je prihvat na mjenjaču isti a to će ti znati željko reći..
Po meni je to neisplativo za 2-3ks, ako ti je motor još u dobrom stanju, ako je groblje onda već da.. Nemožeš očekivat previše, xx konja je samo xx konja i s tim se pomiriš i prilagodiš se tome... A ako ti baš nedostaje snage, malo doteraš u red traktor, prodaš ga malo nadodaš i uzmeš 73x i gas..

Što se tiče povećanje snage motora ne bih baš znao kako se to radi kod jednocilindričnih motora,
ali sam čuo od majstora da kod dvocilindričnih motra LDA 672 (30 ks) može podiči bez većih problema na 35 ks samo treba visokotlačno pumpu otvoriti do kraja.

belic0209 kaže:
TV420 ti ima 18ks. A mozes pogledat na plocici ispod ručica mjenjača di ti pise godina proizvodnje,serijski broj i to,tamo ti pise koja je serija. A točne razlike između 419 i 420 su neke sitnice. Zbalija ti zna sto je tocno drukcije ako te zanima.

Belic prije svega hvala ti što si me pohvalio za moje znanje o tv.
Nažalost ne znam točno koje su razlike u serijama 400 i 500,
znam da ima neke razlike u vezi snage (tip) motora, težini utega, tipu u sistemu kočenja i poluga kvačila, boji šasije, limarije, svjetlosnoj signalizaciji, prekidačima na komadnoj ploči i naravnoj serijskoj opremi sl.

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

zbalija
ako moze na tv 730 moze valjda i na manjem tv,jer mislim da imaj istu viskotalacnu pumpu il se varam :?: :?:

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

matrix naravno da imaju visokotlačnu pumpu, i sigurno se može na njima povećati neka snaga,
ali u nešto manjem opsegu 1-2 ks
(ali ne želim pričati o onome o čemu ne znam) da ne bi posle bilo da širim ne informacije i neistine :mrgreen: .

Posljednje uređivanje od moderatora:

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

ma razumijem ja tebe
ali ako to moze,to bi bilo odlicno jer 1 do 2 ks mnogo znace,e sad posto ti nisi siguran da li moze neko da se javi da mi kaze nesto vise o tome kako se to radi da li bi mozda to skodilo motoru i da li je to uopste izvodljivo............. :?: :?:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,493

Dečki, ne nagađati. Pitajte.
Ja sam to radil :)
Ovako:
- dizanje snage dizanjem okretaja. Traktor ide brže i nikaj drugo. Jednako vuče i jednako daje snage na kardanu.
Kak se motori na Tomeku vrte 3000 rpm, ovo nema previše smisla, jer 100-200 rpm je mali postotak i nikaj se ne dobi.
Imalo bi smisla kad bi mogli ugraditi za tih par postotaka kraće prijenose. To je razlika izmeđuIMT 539 i 540.
Naime, na taj je način promjenom dimenzija goma riješena vučna snaga između 1-cil i 2-cil TV-a.
-podešavanjem količine goriva pri punoj snazi i pri nazivnim okretajima. Dakle,mijenja se regulacijska karakteristika regulatora. Na ovaj se način diže moment motoru i to je ono kaj daje da je traktor "jači". Obično je primjetno da takav motor jače dimi i naglije prihvaća gas. Obično je potrebno napraviti još neke modifikacije, kao protočniji (čitaj glasniji) auspuh i ugradnja filtera zraka s nekog većeg motora ili zamjena uljnog papirnatim. Naravno, treba osigurati i adekvatno hlađenje motora....da dalje ne tupim.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Upravo tako "zj" na tako malim motorima je povećanje snage ne zamjetno koje se može dobiti.
Samo da se nadovežem na tebe kod dvocilindričnih modela TV nisu samo stavljene gume većih dimenzija 7,50x16 (dvocilindrični) umjesto 6,00x 16 (jednocilindrični) već su i između poluosovina koje izlaze iz diferencijala i glavčine kotača stavljeni reduktori da bi se dobila veća vučna sila na kotačima i nešto smanjila brzina kretanja samog traktora.

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

znaci moze se povecati samo obrtaji a snaga nista.ali meni bi mozda nekoliko rpm vise i koristilo jer traktor je mail i malo spor pa ako bi malo nastelio pumpu da li bi isao imalo brze

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

svako odstupanje od tvornickih postavki motora se ne preporucuje, mada postoje stvari koje se rade prilikom remonta motora, medjutim burgijanje naslijepo na kraju skupo kosta
- snaga se moze dobiti povecavanjem radne zapremine (povecavanje klipa tzv. specijale za pola milimetra ili milimetar) time se opet dodatno opterete radilica i lezajevi (neznatno)
- moze se smanjiti kompresiona zapremina - ovo mi se manje svidja nego busenje cilindra jer se manje dobije a nastaju veci problemi; probijanje kompresije ispod glave, razbijanje klipa.....
- moze se dodati jos obrtaja ali tek tad nastaju problemi i ovo mi se nikako ne svidja, kao sto ZJ rece za nekoliko stotina obrtaja se ne dobije osjetno vise snage ali potencijalnih problema se pojavi na sve strane; razvaljivanje klipa, klipnjace, radilice, bloka, ispadanja ventila....
jedan je u pumpu visokog pritiska ubacio element od nekog kamiona......uglavnom za milimetar deblji, na kraju je od motora iskoristio samo sitnice, sve razvalio

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,493

@zbalija

Upravo tako "zj" na tako malim motorima je povećanje snage ne zamjetno koje se može dobiti.
Samo da se nadovežem na tebe kod dvocilindričnih modela TV nisu samo stavljene gume većih dimenzija 7,50x16 (dvocilindrični) umjesto 6,00x 16 (jednocilindrični) već su i između poluosovina koje izlaze iz diferencijala i glavčine kotača stavljeni reduktori da bi se dobila veća vučna sila na kotačima i nešto smanjila brzina kretanja samog traktora.[/quote]
NEMA REDUKTORA. Valjda su samo poluosovine štukane a ne iz komada. Nema planetara a ni dva čelna zupčanika.
A i odnos brzina jednak ti je odnosu opsega guma, jer se svi motori na TV-u vrte do 3000rpm.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh