• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
Re: TOMO VINKOVIĆ

Ej prijatelju!
Opet pričaš gluposti i stvarno nemaš pojma oko auto elektrike, već smo ti savi savjetovali da
pozoveš majstora da ti to sredi, jer u protivnom ćeš napraviti sranje čega se jako bojim,
a i po tvojoj priči k sve i vodi k tome.

Na alnalser se spajaju 5 žica na 2 kontakta.

Dakle žice sa plus pol akumulatora (30) spajaš na prvi kontakt na automatu anlasera,
iz toga istog kontakata izvodiš napajanje kontakt brave i napajanje reglera punjenja.
A sa boka ide žica za uključenje automata anlasaera.

Posljednje uređivanje od moderatora:
P

playstation5

Guest

Imaju tri žice koje idu ispod anlaser jesu li to te

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,049

zbalija kaže:
Opet pričaš gluposti i stvarno nemaš pojma oko auto elektrike, već smo ti savi savjetovali da
pozoveš majstora da ti to sredi, jer u protivnom ćeš napraviti sranje čega se jako bojim,
a i po tvojoj priči k sve i vodi k tome.
Play Ti sve žice kaj imaš pri ruki sve skupa zafrkni, zažmiri, duboko udahni i prilepi klemu gore.
Zakej nebi pomogli čovjeku. Sad je prilka. Kanaderi su u pripravnosti. :lol: :lol:

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
playstation5 kaže:
Imaju tri žice koje idu ispod anlaser jesu li to te
playstation - Vidim da si uporan, i nećeš se maniti posla, tako da - aj ti nama lepo stavi sliku,,,ili nekoliko slika,,,pa će ti biti lepo objašnjeno i nacrtano! Pa da isprobaš anlaser...da vidimo dal vergla...
Vredan si ti dečko,,,to sto sebi zacrtaš - mora bit ispunjeno! Sve pohvale za to,,,al si malo tvrdoglav...jer vidim da teraš neku svoju viziju o struji! Da neobjašnjavam puno,,,jer neće vredeti...
daj slike,,,pa da se radi...
Pozdrav Joe! :mrgreen:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,049

Joe je u pravu.
Vi koji imate Tomice mu malo to poslikajte barem da riješi i isproba taj alnaser jer izgleda da dečko stvarno ima volju.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Kompletna električna shema pa neka malo pogleda....

A ja bi mu to drage volje poslikao, ali nema digitalnog fotoaparata,
na mobitel se ne bude ništa vidjelo.
Neka on slika te žice pa ču mu reći o čemu je riječ. I po mogućnosti neka
veli od kud idu, jer pitaj dragoga boga gdje su bile i dali već
nije nešto "kemijo“ po tome....

P

playstation5

Guest
Hvala....uslikat cu ih danas pa cu stavit

Evo slike:

Ove dvije žice (ova s klemom i ona u crvenom krugu su spojene na istu vidu. Ova s klemom ide na bateriju(akumulator) a ova u crvenome neznan...heh(na anlaseru na ovom manjem djelu ima još jedna vida 99% za neš priključit )

2hprc60.jpg

Na ovoj slici ovo osjenčeno plavom bojom to je nakakav komadić metala kojim je prolazila ta žica(izvukao sam je da mogu slikat) a ovo u žutom krugu su te žice 1 crvena i 2 žute:

wm06l1.jpg

:oops: :p

Posljednje uređivanje:

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
Pozdrav PLAY!

Uploaded with ImageShack.us

1.-na tu vidu nestavljaš ništa,,,na njoj je izvod iz statora i ona je već povezana!
2.-skini žicu,lepo izoliraj,vidi na šta to liči???..prosto mami da namesti kratak spoj...ili upresuj novu stopicu(papuču)...i vrati je na isto mesto! Ona ti ide na "+"pol akumulatora!
3.-tu žicu skini,da ne namesti negde kratak spoj - ona je išla do regulatora! Kad budeš sređivao punjenje, vratićeš je! Za probu anlasera ti netreba...
4.-ovde treba da postoji muški deo od auto stopice,,,verovatno je odlomljena? No nema veze, možeš zalemiti na nju žicu manjeg preseka 2,5mm2! Ta žica treba da ide do tastera za paljenje(startovanje),,,pošto ti nemaš taster, a i netreba ti za probu...nego ćeš tu žicu iskoristiti dodirivanjem na + klemu od akumulatora da simuliraš taster,,,i anlaser treba da vergla! Kad skineš žicu...prestaje verglanje! Nemoj se uplašiti kad malo zavarniči zica kad dodirneš(slobodno je pritisni dobro na klemu)!
5.- i sve ovo neće raditi dok masa nije povezana! Nju veži gde god hoćeš, ima gvožđurije na sve strane,,,al je predviđeno mesto ovde! Obavezno debela žica ,,, isto kao i ona što ide na "+"klemu!!!

Na ovoj drugoj slici, što si označio žutim krugom - su ti žice iz alternatora - i služi samo za punjenje akumulatora, ni to ti netreba za probu...inače one idu direktno na regulator(regler)! Možeš ih ispitati merenjem napona,,,ali ako nemaš instrument...može poslužiti i bilo koja sijalica 12V recimo od fara...
Vežeš na crvenu i jednu žutu...dodavanjem gasa sijalica treba sve jače da svetli(do punog intenziteta),,,isto tako probaš sa drugom žutom, i ako tamo svetli isto, alternator je dobar...kojim slučajem da pregori sijalica,,,onda je alternator odličan, i možeš izvoziti struju!!! Ali ni to ti neće trebati, jer planiraš ugradnju alternatora sa strane!!!

Kako ti stoji kajiš(remen)? Jel to tako treba? Nije malo uzan? :lol:

NAPOMENA! - Šta god da radiš oko instalacija, obavezno skinuti "-"pol sa akumulatora!!!
Uvek se prvo skida "masa"....i uvek se zadnja vraća!!!
Srećan rad!
Živ bio...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,049

Ja ti nemam slike TV-ovog alnasera ali da ti pomognem barem alnaser spojiti evo ti ova od nekog drugog alnasera a tak se i na tvojemu spaja pa možda pomogne.

One žice kaj su na drugoj slici najvjerojatnije ne pripadaju na alnaser nego na regler ili dinamo a o tima bumo razmišljali kad vidimo dali alnaser uopče radi.

Znači idemo redom.
1- Ona donja matica na koju je spojena plava žica ide u alnaser i to mora tak biti i kod tebe. Na nju se ne spaja ni jedna druga žica jedino mora biti izolirana da se nebi spojila na masu.
2- Ona gornja matica, na nju za sad spoji onaj debeli kabel koji se vidi na tvojoj prvoj slici i tu klemu stavi na plus akumulatora.
3- Drugi isto tak debeli kabel (kao ovaj plusov) koji je najvjerojatnije negdje na traktoru spojiš na masu najbolje ispod šarafa sa kojim se steže alnaser na kučište traktora. Taj kabel mora na sebi imati klemu minus i ide na minus na akumulatoru.
4- Šaraf na šarafciger koji je na ovom automatu sa lijeve stane, a kod tebe je možda stopica budeš videl. Tu spojiš jedan tanji kabel, a sa druge strane ga malo oguliš i kad si spojil kleme na akumulator taj oguljeni dio prisloniš na plus akumulatora. Malo se bude iziskrilo ali to nek te ne brine u tom trenutku alnaser bi se trebal pokrenuti.
Na alnaseru nesmije biti nitijedna žica više od onoga kaj sam navel.
;)
Kad budeš spajal klemu od plusa ili od minusa na akumulatoru se nesmije iziskriti jer to znači da nekaj ne valja.
Kad budeš spajal onaj taki kabel metni rukavice na ruke da te nebi slučajno opeklo ako nekaj ne valja.
Kad pokušavaš alnasati vodi računa da je traktor u leru

Evo to bi za sad sa boje strane bilo to pa da probaš barem alnaser, a onda pemo dalje.

Yoe je bil brži ali jedna od te dvije solucije ti bude pomogla, a ti biraj ;)

G

GROF

Guest

playstation5 kaže:
Evo slike:

Ove dvije žice (ova s klemom i ona u crvenom krugu su spojene na istu vidu. Ova s klemom ide na bateriju(akumulator) a ova u crvenome neznan...heh(na anlaseru na ovom manjem djelu ima još jedna vida 99% za neš priključit )

... alo bećarine!!!

... moja skromna poruka ko i obično!., ma pustite se ćorava posla da nebi bilo nismo znali???., da nebi dečko anaserom spojil i zapalil., ali ne motor., već celi traktor!!!., traktor je traktor., a kompijuter je kompijuter.-

... moja poruka mladome i novome forumašu!; plajstatijonu!!!., ostavi se traktora i struje., uvati se knjige, kompijuterov, nogometa i curic, ..., najviše curic!!!., tote nima ča pregorit osim tvoga cicilatora., a on se sam restarta!

... hehehe, ... aj Bog!., čitamo se ...

p.s. veliki pozdrav svi forumašima., pogotovo uigranom timu!; muhanicar i joekiki-ju!.-

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,049

Grofe sve smo probali ali čovjek jednostavno ima volju pa da mu barem probamo pomoči.

P

playstation5

Guest

puno vam hvala ovi dana cu testirat anlaser... onaj remen je onakvi jer san nikidan skida pumpu za ugradnju alternatroa i nisan ga dobro stavia ....a sve jedno ej izderan...ehheheh ....aj kad testiram javim vam se...pozzz

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,049

joekiki kaže:
NAPOMENA! - Šta god da radiš oko instalacija, obavezno skinuti "-"pol sa akumulatora!!!
Zašto?

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav!
muhaničar - kao da smo se dogovorili oko anlasera,,,uglavnom to je to...izgleda da je PLAY skužio suštinu!
Ja sam bio brži... :lol:

Pa kad kreneš skidati prvo "+"pol,,,naravno vilasti ključ koji je nei

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,049

Svaka čast majstore. ;)
Ja znam zašto, ali radi onih koji neznaju .....

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

znači da radimo na istoj frekvenciji...
živ bio...
pozdrav Joe! :mrgreen:

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

playstation dečko su ti sve lijepo opisali i objasnili pa ako se
držiš korak po korak ne budeš što za...., ali ako samo korak fulaš ode
sve u P.M.

joekiki i muhanicar svaka vam čast sve ste to lijepo opisali po tim
uputama svatko mora da složi el. instalaciju na traktoru ako i malo razmišlja.
E da muhanicar takav je automat original na TV da nema priključnu stopicu
za 50-setku.

GROF kaže:
... moja skromna poruka ko i obično!., ma pustite se ćorava posla da nebi bilo nismo znali???., da nebi dečko anaserom spojil i zapalil., ali ne motor., već celi traktor!!!., traktor je traktor., a kompijuter je kompijuter.-

... moja poruka mladome i novome forumašu!; plajstatijonu!!!., ostavi se traktora i struje., uvati se knjige, kompijuterov, nogometa i curic, ..., najviše curic!!!., tote nima ča pregorit osim tvoga cicilatora., a on se sam restarta!

... hehehe, ... aj Bog!., čitamo se ...

p.s. veliki pozdrav svi forumašima., pogotovo uigranom timu!; muhanicar i joekiki-ju!.-

GROF-e pozdrav!
Na sve moguće i ne moguće načine smo već pokušali da ga odgovorimo od toga,
ali ne ide, pa ne ide. Pa kad ima volju neka proba, ali ona stara veli da su svake probe skupe!

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Pozz društvo! He he, elektro upute su vam za 5!

:D
joekiki kaže:
Pozdrav!
muhaničar - kao da smo se dogovorili oko anlasera,,,uglavnom to je to...izgleda da je PLAY skužio suštinu!
Ja sam bio brži... :lol:
muhanicar kaže:
joekiki kaže:
Zašto?
Pa kad kreneš skidati prvo "+"pol,,,naravno vilasti ključ koji je neizolovan uz malo nepažnje(i alkohola) prilikom popuštanja kleme vrlo lako se prisloni na metalni deo koji je u tom momentu "-"pol...i imaš mali vatromet!
Naročito kod Tome, gde je pored akumulatora rezervoar,,,i idealno da se vilasti ključ nasloni...đavo nespava!!!
Zato prvo skineš "masu" jer dok nju skidaš, možeš komotno nasloniti ključ na masu jer su na istom potencijalu,,,pa posle možeš da čeprkaš dalje oko "+"...

Istina,Joe, Muhaničar, istina sve što ste napisali. Ponekad su akomulatori sahramjeni u sanducima i slično, u zatvorenim prostorijama pa onda ima plin oko njih, taj izlazi iz akomulatora pogotovo ak se puni. Znači fali još iskra i onda je bum!!! :oops:

PS
Grofove izjave su originalne kao uvijek, podpis mu uopše ne treba. Pozdrav tebi u Jezerane. :D

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,049

peter možda je grof u pravu da je bolje da se playstation primi ovoga ali....

P

playstation5

Guest

HAHAHAHHAHA ... :lol: A cujte što rec ....ima samo jedna greškica: firemanpeter je napisal da su upute za pet e nisu nego za petstopet (555) heheheh ....a joekiki danas mi je puka remen od hidraulike ..a normalno ima da stoji 10 godina ehheehhe ....

Još jednom hvala svima na uputama... javim vam se kad testiram alnaser

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh