• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

gorski

Tu od
2 Sij 2011
Poruka
408
Dalo bi se napraviti dvije pločevine 50mmse izrežu brenerom zatim se sve pretokari na veliki tokarski no koliko bi to bilo isplativo u odnosu da se kupe jer ne znam koliko kostaju orginalne.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Za početak je dobra ideja tako sam nekad ja razmišljal.Dok nisam skužil da TVu ukrutiš zglog i staviš zglobove i volan na rukavce polomil bi prenos kod okretanja u krug na tvrdoj podlozi.Kod te iste radnje sa prikolicom pri uključenim prenosom mora postojat "mehanizam za kompenzaciju razlike brzine vrtnje" za to rješit mi je trebalo puno vremena.

Ako te dobro razumem, kad se mota do kraja krug traktora i krug prikolice su različiti a mi nemamo takozvanog sredinskog diferenciala (uzdužnog) kojeg npr. imaju kamioni, đipovi i sl.
Možda nam ti odkriješ tajnu?
Ako bi se prikolica (njen pogon) koristila u lošim terenima nebi ni trebali tog uzdužnog difa. U nešto boljim terenima bi skretanje bilo oganičeno a na tvrdoj podlozi samo pavac ali tamo ti nit ne treba 6x6.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,411
Ako te dobro razumem, kad se mota do kraja krug traktora i krug prikolice su različiti a mi nemamo takozvanog sredinskog diferenciala (uzdužnog) kojeg npr. imaju kamioni, đipovi i sl.
Možda nam ti odkriješ tajnu?
Ako bi se prikolica (njen pogon) koristila u lošim terenima nebi ni trebali tog uzdužnog difa. U nešto boljim terenima bi skretanje bilo oganičeno a na tvrdoj podlozi samo pavac ali tamo ti nit ne treba 6x6.
Isključivanje je jedno od rješenja. Drugo je frikcioni (tarni) kuplung, ali je pitanje koliko bi takav pogon vozil.

M

mjic.micko

Guest
Dalo bi se napraviti dvije pločevine 50mmse izrežu brenerom zatim se sve pretokari na veliki tokarski no koliko bi to bilo isplativo u odnosu da se kupe jer ne znam koliko kostaju orginalne.
Ako nenadjem originalne mada cisto sumnjam posto kod mene ublizini nema tomica onda cu pravit bas tako nesto

BERTOLINI

Aktivni član
Tu od
10 Stu 2010
Poruka
371
Vjerovatno ti je promaklo, ali vec sam napiso da sam izmjerio okretaje sa stroboskopom i pokazao mi je 2350 okr na ful gasu. Meni od sve ove priće mi nije bilo jasno zasto mi je traktor tvornicki podesen na te okretaje, a svugdje pise da se vrti na 3000 okr. Pa sam zato htio cuti i druge vlasnike da vidim na koliko se njihovi okreću.
Ovaj ostatak okr bi mi dobro dosao za voznju po cesti dok za oranje tako i tako nigdje mi ne trazi vise od 2000-2200 okr max.
Ali ipak hvala na odgovoru i ako budem dizao okretaje poslusat cu tvoj prijedlog i blokirati okr na 2850 min-1.

Promakao mi je Tvoj navod ˝mjerio sam stroboskopom˝ina tome se ispričavam.
Tvornica TV je kupovala razne motore pa je to možda namjenski naštimano za klipni kompresor ili nešto drugo.Jedan kanalokopač (neznam više koje marke je bio)imal je taj isti motor i na pločici kanalokopača je pisalo snaga motora i 2500/min A na pločici motora 3000/min ali je isto bil plombiran.Onda sam imal senzorski brojač okretaja pa nisam mogal 100% točno naštimat jer smo ga stavili na agregat pa san ga štimal po frekvenciji agregata.Kod traktora koji se voze na većim ravnim nizbrdicama opterećeni(extremni uvjeti)obavezno je maximum umanjit za 100-150/min radi sudaranja ventila sa klipom.Pojačane opruge ventila nisu dobro rješenje.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Isključivanje je jedno od rješenja. Drugo je frikcioni (tarni) kuplung, ali je pitanje koliko bi takav pogon vozil.

E pa da, isključiš kad ti ne treba, običajno ti treba samo u lošim terenima.
Moglo bi se i onaj kardan sa račnom stavit ali onda ne ide u rikverc.

danot

Član
Tu od
2 Srp 2009
Poruka
633
Za početak je dobra ideja tako sam nekad ja razmišljal.Dok nisam skužil da TVu ukrutiš zglog i staviš zglobove i volan na rukavce polomil bi prenos kod okretanja u krug na tvrdoj podlozi.Kod te iste radnje sa prikolicom pri uključenim prenosom mora postojat "mehanizam za kompenzaciju razlike brzine vrtnje" za to rješit mi je trebalo puno vremena.

BERTOLINI, ak sam te ja dobro skuzio i TV sa fiksni zglob(okrecu se prednji kotaci kao sto ima GROF) bi morao imat takav mehanizam za kompenzacuju...

BERTOLINI

Aktivni član
Tu od
10 Stu 2010
Poruka
371
BERTOLINI, ak sam te ja dobro skuzio i TV sa fiksni zglob(okrecu se prednji kotaci kao sto ima GROF) bi morao imat takav mehanizam za kompenzacuju...

Ma nisam takvog(kao što ima GROF) rastavljal pa neznam ja sam to pokušaval na 420 i tamo sam stavil blokadu na obe osovine i zblobi na oba rukavca (kao kod CARMIX-a)tako da mogu "bočno vozit" i krvžno vozit.TV je prelagan da polomi prenos i premale su razlike ali u kombinaciji sa prikolicom moral sam napravit između TVai prikolice tu kompenzaciju.

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
Ako nenadjem originalne mada cisto sumnjam posto kod mene ublizini nema tomica onda cu pravit bas tako nesto

Taj čovjek koji prodaje taj traktor ti ima dva utega doma izrađena koje isto prodaje ako si zainteresiran. To je na tom traktoru čini mi se da je rekao na kotačima prednjeg pogona. Da li te zanima prednji kraj traktora?

Dečki nisam shvatio ovo s pogonima, lomljenjem kardana, savijanjem i ostalom problematikom na pogonu prikolice. Kakav to dodatni diferencijal treba?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,411
E pa da, isključiš kad ti ne treba, običajno ti treba samo u lošim terenima.
Moglo bi se i onaj kardan sa račnom stavit ali onda ne ide u rikverc.
Nebi račna bila od koristi, jer kotači prikolice rade manji krug (tj. sporije se vrte), pa bi bila stalno uključena. Ona ima svrhe na kotačima prednjeg pogona (na traktorima s fiksnom šasijom), koji se vrte brže od pogonskih.
Iskreno, neznam kak je riješen pogon na ovim zglobnim traktorina s prednjim upravljanjem (poput AC-a, npr.), jer napinju prednji pogon pri skretanju.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Dečki nisam shvatio ovo s pogonima, lomljenjem kardana, savijanjem i ostalom problematikom na pogonu prikolice. Kakav to dodatni diferencijal treba?

Ovo sa pogonskom prikolicom, što mi pričamo, prikolica i traktor gledajuči uzdužno je sve kruto spojeno. Problem se javi kad se puno skreta pa prikolica pravi manji krug od traktora pa bi se trebal pogon prikolice vrtet sporije od pogona prednjih kotača traktora.

U blatu, snjegu, lošoj podlogi to se pokompenzira samo od sebe jer kotači mogu klizit u prazno. Problem je na asvaltu i slično. Isto nema problema ako se vozi pravo, bez skretanja. To znači da bi se moralo koristit 6x6 samo u lošim terenima a u dobrim da se isključi.

ZJ
Možda ovi mali traktori sa prednjim upravljanjem poput Prime i ostalih, nemaju ništa jer su jako kratki pa im je to u plus :scratch

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
opterećeni(extremni uvjeti)obavezno je maximum umanjit za 100-150/min radi sudaranja ventila sa klipom.Pojačane opruge ventila nisu dobro rješenje.

Jesi li video nekad da se to sudaranje desilo?

Ma nisam takvog(kao što ima GROF) rastavljal pa neznam ja sam to pokušaval na 420 i tamo sam stavil blokadu na obe osovine i zblobi na oba rukavca (kao kod CARMIX-a)tako da mogu "bočno vozit" i krvžno vozit.TV je prelagan da polomi prenos i premale su razlike ali u kombinaciji sa prikolicom moral sam napravit između TVai prikolice tu kompenzaciju.

Jel imaš možda koju sliku pa da nam pokažeš kako to izgleda?

danot

Član
Tu od
2 Srp 2009
Poruka
633
BERTOLINI majstore, znaci ti si ovakvo zakretanje napravio na TV 420:

Uploaded with ImageShack.us
Svaka cast ak si to izveo:supz:, nego kak si resio upravljanje ja obe osovine:scratch
Pozdrav...

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
Ovo sa pogonskom prikolicom, što mi pričamo, prikolica i traktor gledajuči uzdužno je sve kruto spojeno. Problem se javi kad se puno skreta pa prikolica pravi manji krug od traktora pa bi se trebal pogon prikolice vrtet sporije od pogona prednjih kotača traktora.

U blatu, snjegu, lošoj podlogi to se pokompenzira samo od sebe jer kotači mogu klizit u prazno. Problem je na asvaltu i slično. Isto nema problema ako se vozi pravo, bez skretanja. To znači da bi se moralo koristit 6x6 samo u lošim terenima a u dobrim da se isključi.

ZJ
Možda ovi mali traktori sa prednjim upravljanjem poput Prime i ostalih, nemaju ništa jer su jako kratki pa im je to u plus :scratch

Firemanpeter hvala ti na objašnjenju... nisam ti ja neki mehaničar niti željezne struke (računarstvo mi je specijalizacija, a hobi mi je šraufanje). Sad stvarno neznam kako riješiti ovo proklizavanje jer u šumi nailazim i na tvrdi teren (korjeni od panjeva, dio ceste gdje je kamen a dio čisto blato itd.) Ali ti uvijek znaš objasniti laiku kao što sam ja... uh ovo me stvarno za intrigiralo i ako bog da primim se toga... naravno i sve slikam...

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Nebi račna bila od koristi, jer kotači prikolice rade manji krug (tj. sporije se vrte), pa bi bila stalno uključena. Ona ima svrhe na kotačima prednjeg pogona (na traktorima s fiksnom šasijom), koji se vrte brže od pogonskih.

Istina što kažeš, ta račna dolazi u obzir na prednjim kotačima a za zadnje na prikolici ne.
Naj jednostavnije rješenje je da isključiš pogon ručno inače neznam kako bi se to rješilo. Da imaš neki kuplung na kardanu pa da proklizava kad su u pitanju dva različita broja vrtnje sa jedne i sa druge strane kuplunge.

Mrga
Nema na čemu, kad znam objasnit objasnim ako ne onda nemogu.

Bertolini
Hvala za slike. Izgleda kao da je nešto upalo u cilindar, barem na drugoj sliki tako izgleda.
Ako si stvarno napravijo takvo skretanje kao na carmixu, skidam kapu.

medimurec

Član
Tu od
26 Lip 2010
Poruka
418
majstore imas mozda kakve slike od tog tomice 420??? :partyman:

M

mjic.micko

Guest
Taj čovjek koji prodaje taj traktor ti ima dva utega doma izrađena koje isto prodaje ako si zainteresiran. To je na tom traktoru čini mi se da je rekao na kotačima prednjeg pogona. Da li te zanima prednji kraj traktora?
Meni vise odgovara taj zadnji kraj zbog izlaznog vratila kod mene ga nije bilo kad sam ga kupio pa sam ga moro pravit pa neznam koliko je kvalitetno uradjeno a nisam ga jos sklopio,pitj koliko trazi za ta dva utegapa bi jos dva mogao napravit.Stasi odlucio za prikolicu jel je pravis?Ja necu nista pravit dok ne sklopim ovo cudo pa da vidim kako funkcionise.

M

mjic.micko

Guest
Izvinite zbog ovakok pisanja nisam se jos bas uhodo u ovo,a slike ce biti ubrzo obeco mije rodjak pokazat kako se to radi pa da vidite moju skalameriju.

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
Izvinite zbog ovakok pisanja nisam se jos bas uhodo u ovo,a slike ce biti ubrzo obeco mije rodjak pokazat kako se to radi pa da vidite moju skalameriju.

I tako svi mi čekamo GROFA i slike.... mislim da je čovjek sad tamo u transu, a i ja bi bio samo nemogu si priuštiti novog tomu...

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh