• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
Nije speljan direkt. Upravo zbog toga treba okrenuti trap za prikolicu. Na sliki pogledaj dobro trap, najniže je kardan. Kad pogledaš sliku poklopca trapa vidi se da je kardan iz sredine na trečem mjestu od odozdo prema gore. Između tih dva zupčanika ti je još jedan koji okrene smjer vrtnje.

Šta je radil čovjek, samo vozil i vozil. Treba odustat ako vidiš da nešto ne štima.

Gvozdeni
Slike su ti divota, stvarno ljepe. Velika ti je parcela.

Vidiš stvarno. nisam nikad to rasipaval pa nisam tak detaljno upućen. znači da je taj traktor vrtio u krivom smjeru dok je bio kao predni kraj motokultivator ili sad vrti u krivom smjeru? mislim u odnosu na seriju 400 500 i 700

G

GROF

Guest
., lipi pozdrav mojim dragim forumašima!

., poseban pozdrav i fala forumašu i forumskome prijatelju gvozdeni1!., lipo ti oreš, a bome je i komadić table - oranja pravi!., kada sada gljedam tebe dok oreš, odma se sitim sebe i moga oranja sa tim i takovim traktorom tomom., uhhh prije neki 20-setak godin!!!
., ča pisat TI mogu?!., ma i tebi skidam kapu., onu PRAVU, onu LIČKU!...

., sretno TI!., aj Bog!., čitamo se ...

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
nije direktno ali zadrzava smjer okretanja
upravo taj zupcanik zadrzava smjer okretanja, da je zupcanik pogonjen kardanom sa prednjeg kraja uzupcen sa izlaznim vratilom tada bi se izlazno vratilo vrtilo kontra (par zupcanika mijenja smjer okretanja, medjuzupcanik zadrzava smjer okretanja)
zato na njega moze freza direktno na prednji kraj
kako izlazi iz prednjeg kraja - ulazi u zadnji kraj - isto tako izlazi na izlaznom vratilu......ulazi opet u neki zadnji kraj (pogonski most na prikolici)

na kraju izadje da se moze nanizati citava kompozicija sa pogonom na svakom mostu......samo sto zeza ono skretanje; prikolica ima razlicit poluprecnik skretanja u odnosu na pogon traktora (ako sam dobro skuzio)

Nije samo problem skretanja već i ti međuzupčanici promjene brzinu vrtnje izlaznog vratila traktora i ulaza sa kardana u zadnjem trapu barem koliko su mi kolege forumaši rekli

M

mjic.micko

Guest
Zdravo ljudi imam motor od motokultivatora IMT 509 dizel a danas sam naso covjek prodaje jeftino mjenjac sa tockovima od IMT 507 dali se to dvoje moze sastavit dobio bi vise nego povoljno motokultivator,ako neko zna da mi javi. Gvozdeni jel ti tkve parcele ores samo za kasting ili uvjek ako je stalno onda svaka cast?

Milky

Član
Tu od
8 Tra 2008
Poruka
161
Da li netko zna kada se radi druga specijala cilindra na koliko mm ide? tv 521!

M

mjic.micko

Guest
Nije meni jasno zasto se mora okretat zadnji trap za 180% kad tamo gdje ulazi kardan i nazad gdje izlazi vratilo obadvoje se okrecu u istom smijeru i istom brzinom ili grijesim ?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Da li netko zna kada se radi druga specijala cilindra na koliko mm ide? tv 521!
Radi se kad se mora raditi ..
-kad ne izađe 1 specijala
- kad je prva već napravljena
- kad ti se hoće dodatne zapremine

2 specijala ide na standard + 1 mm.. nisi napisao koji imaš motor ?

Milky

Član
Tu od
8 Tra 2008
Poruka
161
Radi se kad se mora raditi ..
-kad ne izađe 1 specijala
- kad je prva već napravljena
- kad ti se hoće dodatne zapremine

2 specijala ide na standard + 1 mm.. nisi napisao koji imaš motor ?

Moram raditi drugu specijalu jer je prva već rađena i sad mi je cilindar na 102,5mm pa će ići na 103mm!
Motor je Lombardini

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Moram raditi drugu specijalu jer je prva već rađena i sad mi je cilindar na 102,5mm pa će ići na 103mm!
Motor je Lombardini
Ne moraš . uzmi novi cilindar pa natrag na standard8)
lombardini, koji broj?

danot

Član
Tu od
2 Srp 2009
Poruka
633
Kod TV 521, bi trebalo bit LDA 820...
I stom se spominje 102,, 102.5 to je LDA 820.

Posljednje uređivanje:

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
Nije meni jasno zasto se mora okretat zadnji trap za 180% kad tamo gdje ulazi kardan i nazad gdje izlazi vratilo obadvoje se okrecu u istom smijeru i istom brzinom ili grijesim ?

Jesi siguran? Firemanpeter kako je s tom brzinom? Mijic.micko pa ti si imao to rastureno, daj pogledaj ako je isti broj zubi i promjer zupčanika ili kako se već to određuje...

Ako je tako.... e...

danot

Član
Tu od
2 Srp 2009
Poruka
633
Opet posudujem slike od firemanpeter, a stacu kad on nama je lepo sve dokumentirao:mrgreen:
mrga,

Uploaded with ImageShack.us

Ovi 3 zupcanika koi sam obelezao so strelice, bi trebalo da su isti br zubi, ja nesjecam se bas, davno bilo kada sam rastavuvao taj traktor, ali vi koi ga imate taj traktor lako to proverite, ako ve to maci!

Ali dobro je fireman rekao, taj zadnji trap da bude okrenat obrutno, so to bi se dobilo reciprocno isti broj obrtai, preko ovi 3 zupcanika ca sam obelezao, i nestanu svi problema.
Razgledajte malo, zabelezicete da zadnji trap na sam traktor je obratno okrenat za razlika od prednji trap..
Pozdrav...

Posljednje uređivanje:

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
nije direktno ali zadrzava smjer okretanja
upravo taj zupcanik zadrzava smjer okretanja, da je zupcanik pogonjen kardanom sa prednjeg kraja uzupcen sa izlaznim vratilom tada bi se izlazno vratilo vrtilo kontra (par zupcanika mijenja smjer okretanja, medjuzupcanik zadrzava smjer okretanja)
zato na njega moze freza direktno na prednji kraj
kako izlazi iz prednjeg kraja - ulazi u zadnji kraj - isto tako izlazi na izlaznom vratilu......ulazi opet u neki zadnji kraj (pogonski most na prikolici)

na kraju izadje da se moze nanizati citava kompozicija sa pogonom na svakom mostu......samo sto zeza ono skretanje; prikolica ima razlicit poluprecnik skretanja u odnosu na pogon traktora (ako sam dobro skuzio)

Ok ako kažeš da on održava smjer vrtnje, taj zupčanik u sredini.
A nisam ni ja u krivu što kažem da on okrene smjer. Samo je trebalo dodat da zupčanik u sredini okrene smjer zato da se na trečem zupčaniku održava smjer prvoga.

Kako sam več rekao u prijašnjim postovima tako ču opet ovde.
Ako su ova tri zupčanika jednaka i ne ubrzaju ili usporavaju izlazno vratilo naspram pogonu onda se može trap na prikolici postaviti jednako ko zadnji trap na traktoru.

Ako ta tri zupčanika nisu jednaka i ubrzaju ili usporavaju izlazno vratilo naspram pogonu onda treba trap na prikolici okrenut i metnut inverziju. Isto i mislim da ivaj način sigurno radi kako treba jer je omjer 1:1

Znači poanta je u ta tri zupčanika.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Ko kaže da se vrte istom brzinom?
Ne kažem da nije moguče ali treba to zasigurno utvrdit, prebrojit zube na zupčanikima.

Jesi siguran? Firemanpeter kako je s tom brzinom? Mijic.micko pa ti si imao to rastureno, daj pogledaj ako je isti broj zubi i promjer zupčanika ili kako se već to određuje...

Ako je tako.... e...

Moje vam je mišljenje opisano u postu iznad ovoga.
Ako ima neko otvoren zadnji trap nek pogleda i prebroji zube ta 3 zupčanika.

Danot
Vidim da me ti dobro razumeš što ja mislim.

Posljednje uređivanje:

danot

Član
Tu od
2 Srp 2009
Poruka
633
Ako ta tri zupčanika nisu jednaka i ubrzaju ili usporavaju izlazno vratilo naspram pogonu onda treba trap na prikolici okrenut i metnut inverziju. Isto i mislim da ivaj način sigurno radi kako treba jer je omjer 1:1

Znači poanta je u ta tri zupčanika.

A neli bi moglo bez inverzija???
Samo da se diferencijal okrene kao sto je Edo rekao pre neki dan za onaj utovarac sto je prikazao GROF u temu prima?
Ipak inverzija dosta je skupa.

Edit:
Kad bolje razmislim bitan je broj na zubi samo na ovih 2 zupcanika:

Broj na zubi na onaj megjuzupcanik nije bitan!
Pozdrav...

Posljednje uređivanje:

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
A neli bi moglo bez inverzija???
Samo da se diferencijal okrene kao sto je Edo rekao pre neki dan za onaj utovarac sto je prikazao GROF u temu prima?
Ipak inverzija dosta je skupa.

Edit:

Pozdrav...

A marfi je garant tu pa nemamo niti jednu sliku te osovine sa zupčanikom izvađene...:mad::mad::mad:

M

mjic.micko

Guest
Kao sto znate umene je to sve rasklopljeno jos uvjek sad sam iso opet da vidim zupcanike i situacija je ovaka, gornji zupcanik ima 14 zuba,sledeci na dole je veci i ima 16 zuba i donji (3.) ima 14 zuba ,gornji ulazi u mjenjac a donji izlazi za prikljucak freze,toje po meni da ulazni i izlazni imaju isti broj obrtaja i smjer kretanja

danot

Član
Tu od
2 Srp 2009
Poruka
633
Kao sto znate umene je to sve rasklopljeno jos uvjek sad sam iso opet da vidim zupcanike i situacija je ovaka, gornji zupcanik ima 14 zuba,sledeci na dole je veci i ima 16 zuba i donji (3.) ima 14 zuba ,gornji ulazi u mjenjac a donji izlazi za prikljucak freze,toje po meni da ulazni i izlazni imaju isti broj obrtaja i smjer kretanja
EJ micko, hvala ti za ova informacija:supz:
Aj ako mozes poslikaj to sto bolje, trebaju nama i slike...

Pozdrav...

To sto megju zupcanik ima razlicit broj na zubci, nema veza.
okretai ostaju isti. Bitni su broj na zubi na ovi 2 obelezani zupcanici (14 zubi na oba).

Znaci sada je situacija vise nego jasna!
Kardan na sredina se okrece so isti smer i broj okretai kao i izlazno vratilo za freza-prikolica.
Zadnji trap za pogonska prikolica nije potrebno da se okrece za 180 stepeni, nema potreba od inverzija, samo jos treba neko da se odluci da to uradi i da pocasti nama sa slike:mrgreen:

Evo i mala pomoc, i napomena da ruda mora imati okretan deo,radi neraven teren

Sada jedini problem bi bio sto prikolica bi radila manji radius pri skretanje za razlika od traktor, ali ako kardanska prikolica se ukljucuje samo kada ima potreba od nju, i u losi uvjetima gde ima blato, to i nije neki problem, getriba nece nisto trpeti...
Pozdrav:partyman:

Posljednje uređivanje:
M

mjic.micko

Guest
evo slika pa vidi mozes li sta skontati

Prilozi

• 2011-01-19 14-35-40.812.jpg
    2011-01-19 14-35-40.812.jpg
    27.2 KB · Pregleda: 560
  • 2011-01-19 14-36-03.421.jpg
    2011-01-19 14-36-03.421.jpg