Dobar dan korisnici, štovatelji i poznavaoci traktora Tomo Vinković,
slučajno prije koji dan naletim na ovaj forum pa da napišem nešto i o svom Tomici:
od prije 10 dana sam vlasnik traktora TV 730, godina proizvodnje 1978.
Traktor je zadnjih 4-5 godina nije bio korišten i bio je izložen na milost i nemilost vremenskim uvjetima.
Prije se koristio većinom za vuču prikolice (većinom lakši teret ili prazna).
Traktor je dovezen kamionom u prijateljevu garažu s namjerom da ga osposobimo i stavimo u pogon.
Za sada su napravljene slijedeće akcije:
1. Problem
Na alanseru ( Iskra AZJ 0101 1,8 ks) je pukla osovina rotora.
Provjerom po dućanima i spoznajom o cijeni cca 2.500 Kuna odlučeno je da se popravi u kućnoj radinosti.
Alanser je rastavljen i osovina je zavarena kod susjeda, problem riješen s malo truda i varenja.
Cijena: 0 Kuna i 1 sat rada
2. Problem
Auspuh u raspadajućem stanju.
Opet posjet susjedu, napravljen novi auspuh od inoxa.
Cijena: par litara vina i par minuta demontaže i montaže.
3. Problem
Zapekle kočnice.
Po rastavljanju i kontroli pakni i doboša koji su bili u dobrom stanju pristupilo se
gruboj sili i razradi poluga s pola boce WD-40. Nakon par sati pametniji (čitaj kočnice) su popustile i rade ko sat.
Cijena: potrošnja WD-a za 10-ak Kuna i 3 sata rada
4. Problem
Popucane sajle za gas, gašenje i kvačilo.
Naručeno u Hittnera, usput upitao i dobio iskopiran radionički priručnik (hvala g. Culjku na ljubaznosti). Kad sam to naručivao još se nije dao naći na internetu...
Cijena:
sajle za gas i gašenje 35 Kuna svaka
sajla za kvačilo 70 kuna
kopiranje radioničkog priručnika 100 Kuna
Ukupno s poštarinom 292 Kuna i 1 sat rada
Sve došlo poštom prije 2 dana.
5. Problem
Neravnomjerno hvatanje lamele.
Skinut motor, kontrola i naštimavanje korpe i lamele.
Cijena 0 Kuna i 3 sata rada
Jučer kupljen akumulator (75 Ah) i obavljena probna vožnja.
Cijena 520 Kuna (Getro)
Slijedeće stvari koje se trebaju srediti:
1.
veliki luft u volanu (kako je Tomica bio stalno na otvorenom u volan je ušla voda i smrzla. popucalo je kućište volana i to je samo netko zavario tako da će tu biti malo veći zahvat.
2.
kompletna elektro instalacija i zadnja svjetla
3. komandna ploča sa svim žaruljicama, bravom i radnim satom (bez ikakve sajle, rastavili smo ga i vidjeli super sistem - radi na vibracije)
4. bojanje
Od priključaka imam: prikolicu i kopačice koje još nisam dovukao tako da ću u toku par dana napisati još nešto o tome i staviti ovdje neke fotografije...
Kako mi treba još plug molio bi forumaše s iskustvom da mi preporuče kakav plug bi mi bio najbolji. Za oranje imam cca. 6-7 000 m2, zemlja je većinom pjeskovita ali godinama nije obrađivana i većina je pod travom.
Toliko za sada od mene,
lijep pozdrav
Ivan