• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
Re: TOMO VINKOVIĆ

pozdrav gospodo forumasi, vatrogasci i mehanicari ;)
dugujem vam izvinjenje sto sam se izgubio na vise od mjesec dana, ali stvarno sam bio u obavezama i poslu preko glave.....jedno vrijeme sam bio bez interneta :cry:
evo slika sto vam ostadoh duzan
Obrisan neispravan link.
ovdje se vidi piksa koja je ugradjena u obrtni zglob
Obrisan neispravan link.
prije farbanja
Obrisan neispravan link.
prilikom farbanja
Obrisan neispravan link.
spajanje instalacije
Obrisan neispravan link.
i na kraju......
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Stvarno si ga lijepo uredio, izgleda ko novi iz tvornice!
Svaka čast!!!!!

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav joe!
Pa gde si ti Edo? Ja se već zabrinuo...dobro nam došao nazad!
Pa ovako : posto će TOMA ukrast firemanov...e ja ću ovaj...auuu ne da si ga sredio...svaka čast!
Sve pohvale...izgleda ko bombona!
Ja sam krenuo od zamene ključa, pa stigo do slomljenog kućišta zadnjeg trapa, a kraj se još ,ni nevidi...a ti ga skocko tip-top, za kratko vreme!Skidam ti kapu!
Koliki ste zazor ostavili kod piksne u srednjem trapu?
I kako si ga farbao? Kompresorom?

Pozdrav joe! :mrgreen:

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
Zbalija...taj satić je manometar za pritisak ulja!
Pošto se svi žale da nevide lampicu za pritisak ulja,a i stvarno se slabo primećuje u radu, kad bi se upalila - ja odlučio staviti manometar...pa ponekad bacim pogled...i znam tačno koliki je pritisak!
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Viš, viš to si pametno stavo na traktor i spojio na motor, a i to se može preporučit svakom,a pogotovoi kaže da se lanpica loše uočava. To je stvarno istina, uostalom motor ima predviđeno mjesto na nosaču filtera ulja za dodatni indikator i izlaz manometar. kolko ja znam govorim o motorima LDA 672.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Pozdravljen Edosoko i svi ostali forumaši!
Dobro nam došao nazad u forum! Sada se nas dva trebamo čuvat od Toma i Joea da nam ne odvezu naše blizance TV731 :lol:
Sad mi je jasno zašto te nema tolko vremena ovde na forumu. Znam ja kolko je tu posla ako očeš kvalitetno ofarbat i obnovit sklopove starog Toma i svaka čast na obavljenom poslu.
Vodim ima neki drug volan, od čega je to?
Isto tako vidim ima alternator koji ti tako mrziš. :mrgreen: Verovatno ga več imao pre dolazka kod tebe. A nemoj ga skidat nikad pošto znam da je puno bolji od originala.

P.S. Svim forumašima želim sretnu novu godinu 2009 i puno zadovoljstva sa vašim strojevima.

G

GROF

Guest

edosoko kaže:
pozdrav gospodo forumasi, vatrogasci i mehanicari ;)
dugujem vam izvinjenje sto sam se izgubio na vise od mjesec dana, ali stvarno sam bio u obavezama i poslu preko glave.....jedno vrijeme sam bio bez interneta :cry:
evo slika sto vam ostadoh duzan

i na kraju......
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

...POZDRAV! NADASVE VRIDNOM FORUMAŠU; edosoko!!!

NI TE BILO DUGO, DUGO., FALA BOGU! DA SI SE VRATIL., A ETO IMA I REZULTATA., MA NI TI VRIME IŠLO BEZVEZE.-

...PRIJATELJU, MAJSTORE, LEGENDO, VRIDNI ČOVJEČE!..., SVE SI NA TOMICI NAPRAVIL SUPER I ZA PET., JEDINO ODMENE IMAŠ JEDAN MALI PRIGOVOR., NEMOJ SE LJUTIT., ALI MORAM TI PRIGOVORIT., KOD FARBANJA, POFARBALI SI GUME TRAKTORA., ...TO TI JE MALI MINUS., MOJA SUGESTIJA I PRIJEDLOG ZA UBUDUĆE, NEMOJ FARBAT GUME, BODE U OČI I KVARI OPĆI DOJAM, ODAJE ALJKAVOST, NEUKUS, NEPEDANTNOST,... IAKO JA, KAO I VELIKI BROJ VRIDNIH FORUMAŠA KOJI PRATIDU OVAJ FORUM, TEBE I TVOJ RAD., MA SVI MI DOBRO ZNAMO DA OVO MOJE NABROJENO NE ODNOSI SE NA TEBE.../OVO JE BILA SAMO POZITIVNA KRITIKA, MOLIM TE DA SE NELJUTIŠ!...!

SVAKO DOBRO I SRETNU NOVU 2009. GOSPODNJU GODINU ŽELIM TEBI I TVOJIMA., KAO I SVIM FORUMAŠIMA!!!

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

joekiki kaže:
Ja sam krenuo od zamene ključa, pa stigo do slomljenog kućišta zadnjeg trapa, a kraj se još ,ni nevidi...a ti ga skocko tip-top, za kratko vreme!Skidam ti kapu!
Koliki ste zazor ostavili kod piksne u srednjem trapu?
I kako si ga farbao? Kompresorom?
hvala svima na pohvalama......i nije ovaj radjen sve do sada :) poslije njega su prosla jos dva-tri sa slicnim radovima, jedan TV732 sa remontom motora, TV 418 kompletno pretresanje bez farbanja itd.........joekiki koliko sam vidio pukotinu na tvome zadnjem trapu (vidio sam samo sa strane) nije nista strasno, nema pukotine na nosecem dijelu gdje su lezajevi, to se fino zavari bez ikakvog grijanja, skidanja rukavaca i sl. treba naci odgovarajucu elektrodu naravno (ovo govorim iz iskustva sto otac nikad ne grije prije varenja; mada opet napominjem da je svako kuciste na TV u neku ruku razlicito sto se materijala tice)
pikse radi drugi covjek....nema zazora 8) to ce se u radu stvoriti
sve farbam spricom naravno 8)
Obrisan neispravan link.

@GROF
inace ne farbamo gume, razmontiramo ih s felgi prije farbanja, medjutim ove su zrele za zamjenu, i vlasnik ima namjeru da ih mijenja u skorije vrijeme zato ih nismo skidali niti lijepili trakom i sl.

G

GROF

Guest

...fala edo na brzom i iskrenom odgovoru!

-sada se jedino nadam da se nisi našal povredjenim mojom pozitivnom kritikom u svezi pofarbani gum., a kako i sam kažeš., ako će čovik zamjenit gume na tomici, e onda stvarno netreba zamatat i ljepit po gumami, trošit vrime i živce uzalud...

sretno i svako dobro u novom letu!

Posljednje uređivanje:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Edo koliko košta ovakav remont? Stvarno čuda činite i reparirate vrhunski.

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

ovoga je izaslo oko 1100-1200 KM 500-600 €.....remont srednjeg trapa je 300 KM minimalno, farbanje 400-500......ovo su cifre materijal+rad naravno, sto se tice samo farbanja sve zavisi u kakvom je stanju, limarija itd. ako nema puno peglanja, varenja i sl. ne kosta puno...

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Edosoko kako pripremate limariju i šasiju (motor i mjenjač) prije farbanja?
Dali stavljate temeljnu boju ili špric kit, ili možda nešto treće??

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

joekiki kaže:
Pozdrav svima!
Kad sam rastavljao menjač,,,malo sam gledao i posmatrao!
I skontao sledeće...koje dobro dođe prilikom sklapanja menjača!
Moje mišljenje - kod sklapanja:
1.treba da je ručica menjača u 1 brzinu, jer viljuška menjača dođe skroz u desnu stranu i drži osovinu da što manje pada dole
2.ručicu freze ubaciti u radni položaj - mali zubčanik sa donje strane uzubi, i on drži još dodatno osovinu u ravniji položaj
3.ležaj sa vretenastog skinuti, i ubaciti u deklu, jer ovako kako je na slici...nema šanse da se sklopi(smeta zubčanik,3mm je iznad mesta gde treba ležaj ući)!
Znači kad sve tako uradiš...dobiješ dosta kompaktnu celinu, i lako sklopiti,,,nasuprot tome sve hoće da se raspadne i nebi ga ni bog sklopio!
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
heh ovo je da ti utroba ispadne od dizanja......ili da ovo sve natovaris na dizalicu s tockovima pa onda uklapas.....
moje misljenje i nacin rada vec dugi niz godina:
1. treba da su plocice (ove sa strane u koje uklapaju kuglice) skinute, da nebi skidali ovo deklo milimetar po milimetar; naravno i kuglice iz rucica povaditi
2. sve zupcanike sloziti u kuciste mjenjaca tako da deklo mjenjaca ostane prazno, i tako montirati
to je cijela mudrolija, gore spomenuta rucica freze (izlaznog vretena) je oslobodjena pa i nemora uklopiti (uzupciti) da bi deklo leglo na svoje mjesto

nedostatak postupka @joekiki lezi u tome sto ima dva vijka na deklu, i sto deklo ne moze uklopiti do kraja prije zavrtanja vijaka nego se mora uklapati postepeno, zavrtanjem vijaka.......nije ovo toliko strasno ako sve ide glatko, mednjutim ne daj Boze da neka od cetiri osovine (da budem precizniji dvije osovine i dva lezaja) koje ulaze u deklo ne krene uklapati gdje treba, pocnes zavrtati vijke kljucem i pras.....puce deklo, tako se najlakse razvali dio dekla u koji ulazi lezaj vretena promjene smjera ili lezaj trostepenog zupcanika

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!I srećna nova!
UUUU... bilo je opasno ovih dana...da mi puče glava...al prošlo je,,,dobro je!!!
Pa Edo - nisi bio tu za savet, koji bi uvek dobro došao!Ja sam te tražio, a nije te bilo!Pa sam morao krenuti nekako!
Naime ja sam prvo sve ubacio u kućište menjača (kako ti radiš), al nisam bio siguran
kako ću moći nabaciti viljušku od menjača u svoje ležište,zavlačim prste,razmažem hermetik sa dekle itd...
(verovatno nije problem,jer ti tako radiš),pa sam odlučio da radim,obrnuto!Sve složio u deklu,stavio pločice ispod ručica, i naštelovao da ključ bude tačno izmedu dva zubčanika kad je ručica menjača u praznom hodu!Stavio brezone i brtvu, namazao hermetik(obe strane) nabacio komplet deklu,,,i dok nelegne ležaj(od vretenastog) na svoje mesto(dok su ostale osovine vec krenule,jer su duži)...nemožeš ni jedan vijak zavrnuti,da uhvati početak navoja! Dakle nemožeš stezati, a da nekrene sve da ulazi na svoje mesto! Malo kuckanja dok ne uhvati navoj, i onda mm po mm kako ti kažeš,ravnomerno zavrćem vijke,malo kuckam bakarnim čekićem, i to je to,a čemu žurba, kad ceo proces zatvaranja trajalo 10min! Radio ja ovako ili onako,,, kod ležaja na vretenastom treba određena sila da uđe na svoje mesto, i ako je Marfi prisutan(vrlo čest gost)...puće dekla!Ja sam skontao iz tvoje priče, da ga ti namlatiš čekicem do kraja,pa tek onda staviš vijke, pa ih stegneš! Pa može i tako pući dekla, malo jači udarac i eto ti belaja...u pitanju je samo Marfi!!!
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Sreća ...nije ništa puklo...nema lufta...i sve se lako okreće!
Uglavnom hvala na savetu...ako bude sledeći put...probaćemo tako!
Pozdrav Joe! :mrgreen:

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Edosoko.
Reci ti meni, dali se tvojim postupkom sastavlanja menjača može uklopiti deklo do kraja bez zavrtanja vijaka, znači bez neke sile?

S

saleservis

Guest

Pozdrav ljudi, konacno sam uspeo da stavim motor, i uspeo sam da ga upalim, prede kao mace, ali me interesuje jedna mala strvacica. To je model TV-18 iz 1974 god. Kod rucice za biranje sporohodnih i brzohodnih brzina ima jedan osigurac na sredini koji neda da se rucica pomeri iz jednog polozaja u drugi, odnosno samo napred dva polozaja, kad se pomeri osigurac nazad dva polozaja, e sad, kod mene taj osigurac je vezan sajlom koja je iskidana i neznam gde ide drugi kraj te sajle. Dali neko ima sliku prednjeg trapa kod poluga menjaca da bi mogao da vidim gde da zakacim tu sajlu.

Hvala unapred.

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

firemanpeter kaže:
Edosoko.
Reci ti meni, dali se tvojim postupkom sastavlanja menjača može uklopiti deklo do kraja bez zavrtanja vijaka, znači bez neke sile?
ako mislis da samo uzmem deklo u ruke i jednostavno ga stavim na kuciste mjenjaca kao casu na sto, ne moze; znas i sam da postoji nekoliko osovina i lezajeva koji uklapaju u deklo (spomenuti su prije) ako su ti lezajevi i osovine rasklapani u deklu onda ce ici lako
nema tu neke sile da mlatis cekicem i sl. nekoliko udaraca gumenim cekicem i to je to.....istina, zna se desiti da nesto zapne ali se to lako primijeti, po zvuku udaraca itd.
ali nikad ne zavrcem vijke prije nego deklo legne do kraja (dihtung lijepim litijevom masti, kad mast izadje iz spoja znaci doslo je otprilike do kraja) i prilikom zavrtanja vijaka pazim, izbjegavam pneumatski alat prilikom stezanja dekla, barem prva cetiri vijka zavrnem rucno
saleservis kaže:
Pozdrav ljudi, konacno sam uspeo da stavim motor, i uspeo sam da ga upalim, prede kao mace, ali me interesuje jedna mala strvacica. To je model TV-18 iz 1974 god. Kod rucice za biranje sporohodnih i brzohodnih brzina ima jedan osigurac na sredini koji neda da se rucica pomeri iz jednog polozaja u drugi, odnosno samo napred dva polozaja, kad se pomeri osigurac nazad dva polozaja, e sad, kod mene taj osigurac je vezan sajlom koja je iskidana i neznam gde ide drugi kraj te sajle. Dali neko ima sliku prednjeg trapa kod poluga menjaca da bi mogao da vidim gde da zakacim tu sajlu.

Hvala unapred.
koliko se ja sjecam djedove ljute masine iz sedamdesetih nije bilo nikakve sajle, a dobro se sjecam da su to stalno prebacivali rukom, npr. iz brze u sporu i obrnuto.....na kraju krajeva nema mi logike da to prebacujem sajlom odnekle kad ti treba desna ruka na rucici reduktora :scratch a mozda je to stvarno bilo pa moji strgali :mrgreen: sta znas

S

saleservis

Guest

koliko se ja sjecam djedove ljute masine iz sedamdesetih nije bilo nikakve sajle, a dobro se sjecam da su to stalno prebacivali rukom, npr. iz brze u sporu i obrnuto.....na kraju krajeva nema mi logike da to prebacujem sajlom odnekle kad ti treba desna ruka na rucici reduktora :scratch a mozda je to stvarno bilo pa moji strgali :mrgreen: sta znas
[/quote]

Ma ne, menja se rukom, nego ima na srednjem polozaju osigurac koji iskoci, a vezan je sajlom i neda da prebacis direktno iz brze u sporu brzinu nego mora da se povuce taj osigurac da bi ti to dozvolio. E ja neznam gde je bila zakacena ta sajla koja povlaci osigurac.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh