• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
Re: TOMO VINKOVIĆ

firemanpeter kaže:
Pa nemožeš ni biti dosadan zbog toga jer je forum baš zbog toga tu. Onaj koji ga ne zanimaju ove stvari ne čita ove forume. Ja mislim da te treba pohvalit da si tako uredan, da nam sve dokumentiraš. Mnogima če pomoči ove naše debate. Samo ti produži ovako.
Pozdrav svima!
Hvala na pohvalama,,,nastavi ću i u buduće da dokumentiram!!!
Danas nisam ništa radio, pa ni slikao nove detalje, sad sam u fazi nabavke rezervnih delova, pa kad sve nađem, sklopim menjač, onda ću moći malo komotnije da radim,,, brusiš ,sečeš , žičana četka...sve leti po radionici...a nebi da mi razni opiljci upadaju u rastavljeni menjač!
Kod tebe sneg pada ...posla ima...jel ja to vidim lance na točkovima??? Jel nemože bez lanaca??? Ja nikad Tomu nisam po snegu vozio pa neznam kako se ponaša po klizavom terenu!!!
Pozdrav joe!!! :mrgreen:

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Samo ti Joe nastavi, radi, uslikaj, dokomentiraj.

Dobro si vidio, imam lance na Tomi :D . Do neke mjere može se i bez njih ali puno se lakše radi ako ih staviš. Kuča mi je u brdu pa to još više pogoršava situaciju (na sliki se nevidi sav teren). Traktoru bez njih klizi u snjegu a isto tako kad vadiš snjeg iz asfalta uvjek malo ostane i to ti je još više klizavo. Tako ti traktor neče tamo gde ti očeš, nizbrdo loše se zaustavlja...Traktorske gume su tvrde, ripne široke, nisu to baš nešto za ovake situacije.
Ja mislim da je sa lancima 25% bolji učinak, u nekum situacijama i više. Stavim ih i kad idem u šumu (isto ako nema snjega), ako trebam veču vučnu silu a pogotovo ako je blatan teren. Lanci su zakon, dok ih ne probaš neznaš kakva je to razlika. Za malu Tomu imao sam lance za sve 4 kotače, a za ovaj 731 imam jedan par. Stavim jih na prednje kotače pošto ima tamo traktor više težine, a nema ni blatobrane pa se lakše stavi.

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest
joekiki kaže:
firemanpeter kaže:
Pa nemožeš ni biti dosadan zbog toga jer je forum baš zbog toga tu. Onaj koji ga ne zanimaju ove stvari ne čita ove forume. Ja mislim da te treba pohvalit da si tako uredan, da nam sve dokumentiraš. Mnogima če pomoči ove naše debate. Samo ti produži ovako.
Pozdrav svima!
Hvala na pohvalama,,,nastavi ću i u buduće da dokumentiram!!!
Danas nisam ništa radio, pa ni slikao nove detalje, sad sam u fazi nabavke rezervnih delova, pa kad sve nađem, sklopim menjač, onda ću moći malo komotnije da radim,,, brusiš ,sečeš , žičana četka...sve leti po radionici...a nebi da mi razni opiljci upadaju u rastavljeni menjač!
Kod tebe sneg pada ...posla ima...jel ja to vidim lance na točkovima??? Jel nemože bez lanaca??? Ja nikad Tomu nisam po snegu vozio pa neznam kako se ponaša po klizavom terenu!!!

ja sam s njim prošle zime prvi put čistio snig-traktor je strugao po snigu,ali je odlično išao bez većeg proklizavanja,siguran sam da je s lancima puno bolje ali mislim da se može i bez njih,ipak opet sve ovisi o visini sniga,jeli sledio ili je tek pao,nagibu terena,....
;)

firemanpeter kaže:
Tomo Vinković je napisao
firemanpeter traktor ti je odliččaann-da sam blizu tebe ukrao bih ti ga,hahaha-šalim se.
zašto ne staviš neku ceradu ili lim na zaštitu od prevrtanja da ne pada snig po tebi???

Ma nemoguče ga ukrast pošto ga imam u spavačoj sobi :lol: :lol: hahaha, šalim se :mrgreen:

Mogu ja stavit šatorsko krilo (lim mi se ne dopada), to bi bilo lako napravit, ali neznam dali to pomaže. Možda pomaže malo. Treba imat još nešto ispred sebe, ako nemaš, onda u vožni isto leti snjeg na tebe.

Ovaj traktor na sliki sa balon gumama je od jednoga forumaša (zove se Sančo) iz našeg foruma u SLO. Ima na njemu od AGT gume, felge, utegove. Traktor je razširen i ima servo upravljač. Prava strojčina za rad u brdima.

stavi šatorsko krilo pa vidi ili još ti je bolje da staviš plastičnu ceradu.
znam-tu sliku sam i skinuo sa vašeg foruma(svaki dan ga posjećivam),slažem se s tobom-traktor je pravi stroj za rad u brdima. ;)

evo malo slika:

TV-420:

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

TV-521:

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

TV-821:

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Posljednje uređivanje:

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

ja sam s njim prošle zime prvi put čistio snig-traktor je strugao po snigu,ali je odlično išao bez većeg proklizavanja,siguran sam da je s lancima puno bolje ali mislim da se može i bez njih,ipak opet sve ovisi o visini sniga,jeli sledio ili je tek pao,nagibu terena,....

Može se i bez lanca radit do neke mjere. Jeste istina da mnogo zavisi i od okolnosti, kako ti kažeš; visina snjega, novi - star sneg, nagib terena, led ispod snjega, vrsta snjega (ima jih sigurno oko 10), teren ispod snjega (asfalt, gramoz, kocke...). Jeste sve to utiče na rad sa traktorom. Kad dodeš do više neugodnih okolnosti, jedini je spas lanac.
Ja ponekad i ako bi se nekako moglo i bez njih, ali zbog puno lakšeg rada stavim lance.
Kad sam pre par dana čistio snjeg, prvu rundu sam radio bez lanaca. Drugu sam isto počeo bez njih ali sam vidio da traktor ide po svoje, u svoje pravce, nije se zaustavljao niz brdo, gurao manje količine snjega...Odlučio sam i stavijo lance jer sam puno manje vremena izgubio za montažu nego da obavim rad bez njih.
Treba samo probat razliku, onda te odluke nisu težke.

znam-tu sliku sam i skinuo sa vašeg foruma(svaki dan ga posjećivam)

Znam ja to , Tomo moj, več duže vremena, odkad si i mojeg TVa stavio :D Isto tako pratiš oglase...
Zato te treba pohvalit, jer je ovaj naš forum puno slikovitiji i bogatiji zbog toga. Uvjek nešto novo. :mrgreen:

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
Taj auspuh(na slici TV521) je mnogo tiši u radu nego ovaj mali auspuh što ja imam kod mene(isti kao na drugoj slici TV420)!I nemože se kod nas nabaviti! Imamo jednog tomicu u firmi, i na njoj je takav auspuh...i mnogo lepše radi! Čak što sam primetio da tomice sa dva klipa,,,neprave veliku buku,,,više konjskih snaga, a manja buka! Šta je tu,,,neznam? Manji klipovi,,,kvalitetniji auspuh,,,uglavnom lepo rade!
Zna li neko?
Na TV 419 kod zamene uložaka pumpe za naftu, dali ima nekih stvari o čemu treba voditi računa,,,ili samo vadi staru i tako vratis novu???Ujak me pita pošto mu je otišla pumpa,,,a ja neznam šta da mu kažem, jer pumpu nisam nikad menjao,,,a ni dirao oko nje ništa!
I još nešto,,,,,gde je taj slovenački forum,,,da malo bacim oko???
Pozdrav joe! :mrgreen:

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Kolko ja znam Bosch pumpu nemožeš tek tako servisirat. Postoje servisi gde se pumpu daje na popravak. Oni imaju mašinu za testiranje. Tamo pumpu pregledaju, stestiraju, zamjene djelove koje treba da se stvar obnovi, naštelaju i to je to.

Evo još stranice gde se nalazi slovenski forum o traktorima:

Obrisan neispravan link.

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

hvala,forum vam je odličan samo nerazumin koje riječi,ali nema veze-većinu jesam. ;)
bosch pumpu moraš odnit kod majstora na popravak. ;)

Posljednje uređivanje:
T

tv821

Guest
dali netko zna, na dizni onoj gore na glavi cilindra za ubrizgavanje goriva, kako se uštimava????
kad se skroz zategne, koliko krugova treba odvrniti da bude taman???

nadam se da sam dobro objasnio

Posljednje uređivanje:

John Deere

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
94

to ti je najbolje da odneseš u neku radionu gdje imaju onu mašinicu za ispitivanje dizna,tamo će ti ju najtočnije naštelati ;) ;) ;) ;) ;)

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

dali netko zna, na dizni onoj gore na glavi cilindra za ubrizgavanje goriva, kako se uštimava????

Kako ti je več John Deere reko vadi i odnesi u radionu. Diznu treba priključiti na pumpu i izprobati pod pritiskom. Ona treba napravit naftu u maglu, ako se to nemože postignut sa štelanjem, onda treba zamjenit uložak. Najverovatnije če trebati samo naštelat. Ako je dotrajana onda se promjeni uložak, koji mislim da neče biti skup isto tako i rad nesmije biti skup pošto se to dosta brzo napravi.

T

tv821

Guest

ma nije joj ništa, samo treba malo naštimat

Posljednje uređivanje:
P

paorenda

Guest

pozdrav svima,sto se dizne tice najbolje u sevisu,ako neko ima aparat za stelovanje ,moze i sam.za jedno klipase u zavisnosti od stanja motora ide od 180 do 200 kpa.najbolje je kad dizna"skripne" na aparatu i pusti maglu na 4 rupice,ponavljam bez iskustva ne preporucujem stelovanje na "slepo"nikako!!! :mrgreen:

T

tv821

Guest

meni je uštelovan na sljepo, pa malo više dimi, lupa dok radi, a sad to što lupa nisam siguran jeli to zbog dizne ili nečeg drugog

Posljednje uređivanje:

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Nosi ti to u neku radionu, takav aparat ima puno majstora zato što nije to neka velika aparatura. Ako treba samo ušelat, to ti je za tren oka- brzo se to napravi. Zbog toga neče ni koštat puno, a ti češ znat da je sad to ok.

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
501

meni je uštelovan na sljepo, pa malo više dimi, lupa dok radi, a sad to što lupa nisam siguran jeli to zbog dizne ili nečeg drugog

Nemoj se sa tim igrati , ako lupa zbog krivog podesenog trenutka ubrizgavanja razbice ti motor .

nparat

Novi član
Tu od
16 Stu 2008
Poruka
25

nparat kaže:
Traktor mi je prije 1g počeo puštati ulje hipenol na spoju motora i mjenjača tako da sam ga ovo ljeto rastavlja u namjeri da promjenim semening spojničke osovine međutim nije bilo do semeninga već mi se odvida jedan nosač potisnog ležaja pr čemu je puka potisni ležaj naravno da bi bilo "teže" ja sam dobro oprao traktor i ušla mi je voda u alanser te je i on izgorio i morao sam ga namotavati ponovo.ako naučim kako stavljati slike postaviti ću ih.Ovo govorim zato što mi je to bila prilika da mu promjenim sve filtere i sva crijeva doduše nisam skida špricu to bi moga ovaj vikend.Mene je strah da nisu uljni prstenovi.
my.php
[/url] Obrisan neispravan link. [/img]

POzdrav nije me bolo neko vrijeme te se želim zahvaliti grupi na odgovorima a problem iznenadnog bijelog dima je riješen.Kvar je bio produkt čiste gluposti otac je ulio 5l benzina u rezervar a to nije htio priznati dok mu nisam donio tekućinu iz rezervara da pomiriše.Nakon izljevanja tog goriva i čišćena crijeva i filtera traktor radi kao i prije a ja se nadam za sljedećih 20 god.
Čini mi se da sam naučio kako se stavljaju slike ali i ne kako postaviti nekakvu snimku ako to skužim onda ću postati i snimku kako je dimio.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

firemanpeter kaže:
Kolko ja znam Bosch pumpu nemožeš tek tako servisirat. Postoje servisi gde se pumpu daje na popravak. Oni imaju mašinu za testiranje. Tamo pumpu pregledaju, stestiraju, zamjene djelove koje treba da se stvar obnovi, naštelaju i to je to.

Pozdrav svima!
Nisam dobro objasnio za pumpu,,,ja sam mislio kako se kompletna pumpa menja,,, a ne uložak pumpe!
Covek je pre 3 godine zamenuo novim,,,samo je poskidao creva,,,odvrnuo 3 imbus šrafa,,,pumpu izvadio,,,
ubacio novu,,,vratio šrafove i creva,,,izluftiro zrak,,,i traktor iz prve upalio, i služio ga super!
Nego sad je bilo taloga(prljavštine) u rezervoaru, a filter se raspao i crkla pumpa!!!
Isto je kupio novu zamenuo je i nece da upali! Zamenio je i diznu pa nece!
Kaže da ima nekih podloški i neka spiralna zajebancija unutra pre pumpe,,,
e dali tu prilikom vracanja treba paziti kako okrenuti tu spiralu,,,i koliko podlodske treba(koliki zazor)?
Pozdrav joe!

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Sigurno neče palit zbog netačnog predužiga (neznam kako da kažem, možda je pravilno predpaljenje)
One podložke su vrlo važne. Sa njima se šteluje predužig. To znači, da se šteluje u koje vreme (koji trenutak) dobije traktor naftu u cilindar. A taj trenutak je, kad je klip malo pre što dostigne vrh- Gornju mrtvu poziciju.

Nemogu ti reči koliki je zazor (debelina podložke), jer je to kod svakog motora drugačije. Možda je samo kod novih isto.
Važno je ukupna debelina tih podložka. Ako kasni na predužigu- onda se vadi, ako je prerano onda se stavi unutra još koju. Isto tako je bitno koliko debelu podložku staviš ili vadiš, to se provjerava na oznakama ne remenici i limu pored nje. Najviše puta se desi, da je zbog obrabe treba vadit koju podložku.

Kako se šteluje objasnio sam nekome na SLO Forumu. Ako razumeš malo jezik, posluži se toga u temi Tomo Vinković.

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
501

Imal sam prilike vidjeti poslijedice krivo okrenutog klipica u pumpi na jednom oldtajmer traktoru.Gresku su napravili u
servisu sa dugogodisnjim iskustvom, tak da ni to nije garancija. Nakon neuspjelih pokusaja startanja ,vlasnik je spojio dva akumulatora u seriju po savjetima starih majstora . I zaista je kresnulo , ali nakon par sekundi izbilo je komplet leziste dizne iz glave motora .Okrivili su poboljsanu kompresiju jel je radio generalku na motoru.
Nakon sanacije tog kvara dosao je da ga poslepam i glava je drugi put izdrzala , samo je na leru imao jedno pet tisuca okretaja :D , a na punom gasu se donekle smirio.

Zato pazi ak je nisi siguran da ga ne sredis,najboje je to kod majstora sloziti , nemre biti tak skupo ko kvar koji mozes sam napraviti.A onda on i odgovara ako napravi glupost.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!!!
Hvala na savetima - FIREMAN,,,ja sam preneo ujaku priču,,,i on je shvatio poentu,,,sutra će montirati i probati!!!
Evo ja malo da zagledam zubčanike unutar menjača,kako to radi sa pomeranjem ručice menjača(brzohod,rikverc,sporohod),i povučem ti ja zubčanik(sa valjčicima padalica),,,,kad ono nešto popadalo dole ,,,gledam valjčići su tu,,, a gledam i na dnu menjača isti takvi valjčići,,,Znači i sa druge strane zubčanika ima 8 valjčića!!!
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Kupio sam nov ključ, nosač ključa i oring gumice za ručice menjača!!!
Oring treba da ja 15x3,25 (po utoru)a nisam nasao takvu samo samo 15x3 ...kakve su stare bile...ove će biti super!!!
Ključ kao ključ, samo nije ostećen...da i malo zarđao(nije svež proizvod)!!!
A nosač ključa...boga mi ima razlike...jačina opruge se znatno primećuje na novom nosaču!!!
Mnogo je jača opruga i na sabijanje,,,,i na izbijanje...staru mogu prstima sabiti,,,a novu nema šanse,,,jedva do pola!!!
I nemože se menjati samo opruga,,,menja se komplet nosač ključa(jer se opruga nemože izvaditi...na jedan kraj zavarena matica m4,,,a drugi kraj je zapertlovan na presu)
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh