Ma ne ne, nisam to mislil niti rekao, nisu fiksni.
TV-18 ima jedan kardan na sredina koi pogoni i zadnji tockovi i izlazno vratilo, i zbog to prednji deo sa zadnji moze se vise okretati,
svi ostali noviji seriji imaju 2 kardana, posebno za kotaci, posebno za izlazno vratilo, postaveni jedan vrz drug, i zbog to sto su 2 kardani namaleno je to zaokrecanje prednji deo sa zadnji, i na jaki neravnini imas 2 kotaca u zrak(vazduh).
E pa to sam i ja skužio u tu sam mislio na brzinu, a ne na cestovnu brzinu jer me to baš i ne zanima toliko jer tomo ide koliko ide.
Dečki ja vam ozbiljno govorim da moj TV 732 nikad stao nije a ima 3000 sati serija je iz 1986 godine i da citiram visoko uvaženog člana GROFA, ovo je godina gospodnja za TV.
1. Nikad nije otvaran motor niti nikad čačkano nije po njemu i oko njega
2. Nikad diran kuplung, niti neznam kako izgleda. Pukla je jedino jednom tvornička sala, ali to zbog loše izvedbe završetka na papučici kuplunge tamo gdje sajla izlazi iz bužira (problem svih te serije)
3. Anlaser nikad popravljan, jednom u pet godina očišćen i podmazan
4. Getriba nikad otvarana nije.
5. Sredina nikad dirana, doduše ima malo lufta ali ne kao ostali traktori čak i mlađeg godišta. Kardani ko kardani isto ok.
6. zadnji dio nikad otvaran mijenjan itd.
7. za hidrauliku neznam niti da postoji, sve pet
8. Kočnice jedanput zamjenjene nakon 20 godina, a živim na brijegu i teško je opterećenje na njima.
Struja nikad dirana nije, sve original, niti jedan žmigavac i lampa polupana nije
Ali zato:
1. Svake pola godine mijenjam ulje u motoru i sipam samo najbolje kao i filter ulja.
2. Godišnje jedanput mijenjam uložak filtera nafte.
3. Svake 3 godine mijenjam ulje u prednjem zadnjem trapu
4. Svakih 5 godina mijenjam hidraulično ulje i sve pročistim
5. Svakih 2 mjeseca ga uredno podmazujem, posebno pazim da mi se kupa u masti komplet sredina kao i zglobovi kardana (ružno izgleda, ali srce bi me boljelo da je to suho)
6. Nikad ŠPERA uključena bila nije (radije idem više put recimo u šumu po drva nego da ga maltretiram)
E a moj traktor:
1. Nikad nije vukao samoutovarnu prikolicu (vidim neki muče tomeke sa 16 kubika na više).
2. Frezao je i orao prvih svojih 20 godina (4 jutra), zadnje 4 godine to ne radi ali sad freza i plug samo služe za pričuvu ako rikne nešto na većem traktoru.
3. Okretao je sijeno, non-stop vozi prikolicu i glavni je potrčko na dvorištu, prska s agromehanikom 200l, košaru zbog mogućeg oštećenja sredine sam bacio na kotače pa fino to furam za sobom itd.
Nešto sam zaboravio?
E da poderao je dvoje gume, dakle 2x4 a sad je treća serija guma na njima.
Jasno uvijek sam stavio sve 4 nove gume.
E da i miljenik je naše obitelji.
Za teže poslove imam Štore 504 kojeg isto tako čuvam samo njega smo kupili razje,,,,, totalno pa smo mijenjali cijelu getribu i obje kuplunge što mu je i mana. Kočnice katastrofa makar sve novo, ali motor Rakovica dere i dalje. Malo je oslabila mašina ali ništa strašno. Ipak traktor ima 6200 sati.