• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Gorivo ti ljuto ...

suljos

Član
Tu od
9 Tra 2007
Poruka
327
Moj odgovor nece biti mjerodavan,ja u moj auto CR sistem ubrizgavanja ponekad stavim ulja za dvotaktne motore.

Majstor koji mi održava sve ove godine koliko sam u CH vozni park(tek sam 22 go du CH) redovito u svoje dizele(a tip se vozi samo tako,kuca u Spaniji,u Madjarskoj i u Českoj,inace je Čeh) pri svakom tocenju nafte "malo" dolije (tako on kaze,uvijek ima litar rezervnog ulja koje dolijeva u motor)i motornog ulja.Inače,tip je stara skola,vojna Čekpslovačka akademija,dosao ovdje kada je ona frka bila.

Dvotaktol koristim kada ga punim do kraja i u omjeru 1:200-250,poslije,kada se vratim iz HR ulijem i aditiv za čišćenje cijelog sistema i osjeti se razlika.

Mislim da kod tebe samo ulje nece pomoci ,ako ti toliko vode imas,moras to nekako separirat,a tek onda uliti u rezervar,a kombinacija 1:100 i nebi bila pretjerana(ako bude malo plavog dima znaćeš zbog čega je),čuo sam da je sada nafta manje masna i nema vise podmazivanja o nje.

V

VTZ

Guest
U vrijeme prije pojave eurodizela, postojala su D1 i D2 dizel goriva. Traktori su najčešće trošili D2, ili lož ulje, a u tim gorivima bilo je i prilično otopljenog parafina, kao i puno veći postotak sumpora. Novija dizel goriva su neusporedivo čišća zbog zahtjeva modernih motora, ali vjerojatno imaju slabija svojstva podmazivanja.

Dvotaktol se u benzinu potpuno otapa, vjerojatno i u nafti. Mineralna ulja za podmazivanje motora tipa Super-3 ili Super-5 mogla bi također poslužiti, samo treba napraviti pokus. U prozirnu bocu natočiš litru nafte i dodaš malo takvog ulja. Ako se nakon nekog vremena to ulje ne istaloži na dnu boce, znači da se dobro mješa s gorivom, i da može služiti za podmazivanje tarnih dijelova pumpe.

Dvotaktol sagorjeva bolje i čišće, a sagorjet će i obično ulje, ako ga nema u prevelikom postotku.

B

Bobo

Guest
Nemoj mi ni pricati o gorivu... I mi smo dobili neko sumnjvo...

Danas idem upaliti 549 k d ono radi na dva cilindra na treci nece da ga bogujes... pitaj boga sto se zavuklo u brizgaljku, a pumpa samo klepece...

Da se objesim od srece... u 539 nisam to gorivo tocio i upalio je na zub i na sva 3 cilindra ko pravi traktor...

K

krx pozega

Guest
Gorivo opet ošlo u oblake...a da se nadovežem da je meni zadnja isporuka goriva također bila šrot..

V

VTZ

Guest
Mi svi sad plačamo cijenu tome što je ova Vlada samo tehničke naravi, do formiranja nove. Ova sadašnja nema ovlasti da intervenira oko cijena, i INA to debelo koristi. Jednako kao što je INA na početku pod Eurosuper prodavala daleko lošiji benzin, s previše sumpora od dozvoljenih normi.

Tek kad ih je premijer oštro napao, počeli su prodavati kvalitetniji Eurosuper. Sad opet koriste trenutno stanje, i pod dizel prodaju neko smeće II klase, koje su valjda imali na zalihama. Njih zanima jedino profit, kako prodati loš proizvod po što višim cijenama.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,486
VTZ kaže:
Mi svi sad plačamo cijenu tome što je ova Vlada samo tehničke naravi, do formiranja nove. Ova sadašnja nema ovlasti da intervenira oko cijena, i INA to debelo koristi. Jednako kao što je INA na početku pod Eurosuper prodavala daleko lošiji benzin, s previše sumpora od dozvoljenih normi.

Tek kad ih je premijer oštro napao, počeli su prodavati kvalitetniji Eurosuper. Sad opet koriste trenutno stanje, i pod dizel prodaju neko smeće II klase, koje su valjda imali na zalihama. Njih zanima jedino profit, kako prodati loš proizvod po što višim cijenama.

I ti vjeruješ u to kaj si napisal?
Ma ista je to ekipa, samo se prave da se svade! A tko je premijer? Neznalica koja ne razlikuje dvije vrste goriva? Ma daj!

Privikavaju nas na "blagodati europske unije" u koju nas silom trpaju, htjeli mi to ili ne. Ma gade mi se svi!

P

Picek

Guest
VTZ kaže:
zar zaista misliš da je to slučajno?
sve je to politički dogovor..
spustili su trošarine pa je 95-ica branjena na 8 kuna samo i jedino zbog izbora a zauzvrat su INA-i dali da rade štogod žele u periodu formiranje sabora i vlade..
i INA to debelo koristi..

VTZ kaže:
INA uvijek prodaje isto smeće čisto zbog jednostavnog razloga što je sisačka rafinerija zastarjela i ne može proizvesti kvalitetnije gorivo..

B

Bobo

Guest
Jolega s fakluteta je radio u sisackoj rafineriji, i rekao mi je slijedece:

Plavi dizel je vrlo vrlo kvalitetno gorivo, kao i sva ostala koja izadju iz rafinerije. Problem su vozaci kamiona, i radnici na pumpama. to gorivo umjesto da ide direktno na pumpe, se razrjedjuje na 10 usputnih "stanica" u ono se u cisterni pokvari... Vozac po jednom sleperu ima 500 litara koje smije imati viska! Kao na isparavanje i proljevanje :scratch

naravno da ce sebi izvuci 500litara iz cisterne, i jos 500 nadomjestiti vodom. Tu INA nikako ne moze utjecati, osim da se vozi neki "inspektor" za kamionom, pa da vidi sto ovi tocno rade s gorivom na putu od rafinerije do pumpe.

On ima blagodat da vozi na cisto gorivo, jer u rafineriji dobiva i kaze da nema ni slicnosti s onim sto na pumpi prodaju pod gorivo.

Jos decki koji rade na pumpama "peru tankove" pa slucajno ostane vode dolje... jednom prilikom sam naletio da sam bio prvi na redu poslije cisterne, i gorivo se poslije par dana sleglo i ja sam dobio voe s dna tanka... nekih 20 litara na 200, sto je previse!

@Krx: Uopce me ne cudi to sto imas srot gorivo, s obzirom gdje ga kupujes, ne cudi me niti najmanje... Zar se ne sjecas kad je baja nasuo u autobus 500-tinjak litara dizela, i nije s pumpe mogao otici...48litara ciste vode!!! Tamo idem samo kad stvarno moram... U megane dizela mi lik natoci benzin, auto morao ostaviti preko noci tamo...

Takodjer je kolegin stari isao provjeravati neke glasine koje je cuo... Ima (bubam) 50 litara rezervoar, u koji je na normalnom INA pumpi najvise usuo 48 litara... I ide on tako se voziti na isparinama dok god moze, i dosao tamo tociti, usuo je 50 i nesto litara goriva u rezervoar od 50... Tu mi nesto ne stima...

TX75

Dobro znana faca
Tu od
5 Srp 2007
Poruka
1,272
ROKI kaže:
Evo šta je "gorivo". :evil:

Siguran sam da puno vas ima problema sa gorivom ove zime.

i vise nego previše problema sa gorivom... :evil:

I

Ivan_MF

Guest
I ja sam pred jedno tjedan dana upalio traktor , radio je 2 minute i sam se ugasio :roll: :twisted:

Onda sam ga odzračio i bilo je sve ok , vjerojatno se negdje u lajtungu smrzla " nafta :lol: :roll: "

B

Bobo

Guest
Upravo sad dosao sa sela i isao skinuti casicu s pumpe... a unutra majko mila, nema sta nema...

Ocistio casicu, oprao sito, vratio nazad, 549 upalio na zub radio normalno 10 sekundi i opet poceo "preskakat" jedan cilindar...

Cini se da je iduca operacija na filteru, samo kad uhvatim vise vremena...

TX75

Dobro znana faca
Tu od
5 Srp 2007
Poruka
1,272
shebo novi filter goriva na traktoru..izgleda da su i meni uvalili "ljetno gorivo" ... nisam napravio 50m i ode u tri p..m.. nebi ga vise upalio .. kuć po drugi filter i jedva se vratio i opet krepo.. :roll: :evil:

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
moji pale ko metak, svako jutro kad idem u štalu ih palim i svako večer, sa zatorom skoro svaki dan vozim roto bale u štagalj, a 539 sam brnda dok se kabina ne "zgrije" onda ga ugasim, nemam problema s paljenjem, antifriz je novi i treba sam bit uporan i svaki dan ga palit :D

B

Bobo

Guest
nemam pojma kako sad svi odjednom imamo jako jako lose gorivo...

Vidno i osjetno losije od prijasnjih isporuka. Nevjerovatno... Od baranje, pa do zagorja, svi muke mucimo...

Sve vise razmisljam da u ono goriva sto imam tog loseg umutim kakav aditiv, jer imam skoro pune rezervoare tog shita, pa steta mi baciti...

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Bobo kaže:

Vidno i osjetno losije od prijasnjih isporuka. Nevjerovatno... Od baranje, pa do zagorja, svi muke mucimo...

Sve vise razmisljam da u ono goriva sto imam tog loseg umutim kakav aditiv, jer imam skoro pune rezervoare tog shita, pa steta mi baciti...

ništa nemoj mutit u gorivo, sam ga pali svaki dan i ostavi da radi il se malo provozaj s njim , vidiš moji pale ko metak, a svi su vani na snjegu, dok od susjeda nitko nemre upalit ni jednog, a još mi zekan nema ni grijač pa pali.
a ja kupio novi punjač od 22 ampera dao 420 kn i sad stoji utaman, taj puni do 300 ah akumulatore :roll:
e pito sam babu za kolomaz to se je kupovalo i to ti je zapravo tovatna mast tvrda čvrste konzistencije koja nije za velike okretaje ni zagrijavanja, znači za kola starinaska , kotače neke i tak to

R

Ratarko

Guest
Bobo kaže:

Bobo aditiv protiv smrzavanja ne pomaže ako ga sipaš u ovo ljetno plavo gorivo koje se smrzava po mojem iskustvu na minus 3-4 a u INI kažu da ide samo do minus dva . Probao sam , nikakve koristi od toga . Drugo je ako želiš neki aditiv protiv vode ili tako neke stvari ... to probaj , ja još nisam pa ne znam .

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
Neznam baš da je dobro palit traktor svaki dan bezveze, jer se motor jako troši dok radi na niskim temp, pa bila je rasprava na forumu da motor duže idrži kod onih koji cijele dane s traktorom, nego kod onih koji svaki dan malo, mislim da je BOBO rekao da je čuo za VOLVO motor da su rekli da bi izdržali milijun km da se gase samo radi izmjene ulja.

Inače i kod mene zna biti problema sa vodom u gorivu.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ništa traktoru nebude ak ga svaki dan upališ da radi po 15 minuta ujutro i navečer i ak vreme da da se provozaš, jer se motor ugrije i ulje tak da ujutro kresa bez problema.
ja tak radim godinama i ništ im nije, nikad se nije ništ smrzlo , ovak ak ga dugo ne pališ sve se zgusne u traktoru , a i sami znate da i ak če stat traktor može doč do zamora materijala, al to je druga tema , uglavnom samo upali traktor ništ mu neče bit ali svako jutro i večer bar dok je dosta hladno

R

Ratarko

Guest
Mario , Volvo motor ti izdrži milijun kilometara baz obzira na to kako često ga pališ ili gasiš ... pričamo o kamionskom motoru je li tako . Naravno da se slažem da će samo još više izdržati ako nije u danu 100 puta upaljen i ugašen .

Najnoviji postovi

Na vrh