• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hidraulični razvodnik - općenito!

B

Bobo

Guest
Preklopni je odmah iza sjedala. napravio sam nosac jos dok nisam imao razvodnik i ni ne okrecem se samo ruku pruzim nazad i sve je tu, na dohvat ruke.

A

ajdin

Guest
e druze bobo ,,,to i jeste moj problem,,,znaci kad pustim jedan vod,,,ovaj drugi trena da se zatvori,,recimo kad zagrabim nesto,,,taj ventil treba da se odma zatvori,,,onda tek idem na otvaranje ova dva zajedno cilindra i podizem cijelu kasiku u zrak,,,sad kad sam podigao,,,treba taj ventil da se zatvori,,da kasika nebi padala ,,,jer sad ide otvaranje korpe...j sto sam zamislio da opruga bude zategnuta kad je korpa zatvorena,,i cilidar uvucen,,je kad na tom ventilu otvorim da se ulje moze vratiti istim putem onda opruga djeluje i istresa iz korpe..taj bi razvodnik po mom trebao da izgleda ovako ako postoji vec,,,recimo dvije ruckice koje u nultom polozaju su zatvorene,,dok jednu drzim ona je otvorena ,,,kad je pustim opet da se vraca u stanje zatvaranja,,tako isto i druga,,,ili recimo mozda ima da to regulise sve jedna,,,neznam,,zato pitam,---veliki pozzzzz

A

ajdin

Guest
druze ,,,hvala na komlimentu,,,ali isto tak kad sam htjeo da uradim grn za snijeg,,,sirine 2 m i visine 60 cm,,svi su rekli to je ludost,,nemoze imt 539 to gurati,,,zaznuli su se,,ili su htjeli mene da zeznu,,,jer kad sam uradio sve i isprobao,,,ispostavilo se da se on igra sa tim grnom ,,,radi sta hoce i razgrce uz velike uzbrdice,,bez problema ibez ikakvog tega pozadi,,,a da ga ne baca niti u jednu stranu...ali ipak hvala ...lep pozzz

A

ajdin

Guest
Ajdin nerazumem kako zamisljas hidrauliku bez povrata ili viska,dece ulje da ode i kuda ako ga nevratis kroz razvodnik i onda kroz crevo,ti izgleda izmisljas neku tvoju hidrauliku iako se covek ubi objasnjavati sta sve moze i ti idalje u nedoumici.

ulje ce da se vraca drug istim pitem kuda je i doslo,,,kao na prikolici kada spustas sanduk ulje se vraca kuda je i doslo,,,zar ne,,,na mom izumu nece biti klipovi sa dva smjera nego jedan smjer,,,zar je to komplikovano,,,pozzzzzzzz

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,354
znaci kad pustim jedan vod,,,ovaj drugi trena da se zatvori,,recimo kad zagrabim nesto,,,taj ventil treba da se odma zatvori,,,onda tek idem na otvaranje ova dva zajedno cilindra i podizem cijelu kasiku u zrak,,,sad kad sam podigao,,,treba taj ventil da se zatvori,,da kasika nebi padala ,,,jer sad ide otvaranje korpe...
Dok zatvoriš ventile , hidraulika i dalje tlači pa će se prelijevati kroz sigurnosni ventil....Dakle taj sigurnosni ventil će se otvoriti non stop dok se nešto ne desi. Neznam kako češ moći upravljati volanom, kockicom, i sa ta 2 ventila istovremeno.
I nije lako okrenuti ventil kad je nabijen na 170 bara.
Jako je poželjno je da napraviš video snimak kako se s tvojim utovarivačem manevrira...

B

Bobo

Guest
Bio na selu, poslikao moj razvodnik

Ovdje je razvodnik ukopcan "sam u sebe" da ustedim ujedno na onim gumenim poklopcima za prikljucnice a i da m ise crijevo s muskim utikacem ne klati bez veze. Ovako je to sve fino upakirano i traktor se ponasa kao da razvodnika ni nema. Rad s hidraulikom je normalan, kipanje i dalje izvodljivo preko standardnog kip izvoda.
8wGA.jpg

Na ovoj slici se vidi da je razvodnik ukopcan u kip izvod. u razvodnik ukljucujem prikljucak (cilindar) koji zelim razvodnikom kontrolirati. na traktoru "kockicu" dignem do tog polozaja kad imam zadovoljavajuc protok ulja kroz razvodnik, poluge se podignu (ne mogu nositi nikakav teret posto je manji otpor protoka kroz razvodnik nego kroz podizni cilindar) razvodnikom radim sto god hocu i kako hocu. Precizan 100% i odmoran nakon cjelodnevnog rada.
9m7OC.jpg

Ovdje se vidi gdje je spojen povrat ulja. Ako se malo bolje zagledate skuzit cete "oko" od hidraulicnog crijeva i dio supljeg vijka kojim je to crijevo usarafito u poklopac hidraulika. Ne bunite ovu rupu s onom koja daje pritisak ulja, jer ovdje postoji jedan cep koji se vadi kad se sastavlja ili podesavaju poluge u poklopcu hidraulika a ja sam ga iskoristio za povrat ulja jer je bilo i jeftinije i kulturnije nego da povrat pravim na veliki vijak za tocenje ulja u mjenjac.
VxLjs.jpg

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
Ovdje se vidi gdje je spojen povrat ulja. Ako se malo bolje zagledate skuzit cete "oko" od hidraulicnog crijeva i dio supljeg vijka kojim je to crijevo usarafito u poklopac hidraulika. Ne bunite ovu rupu s onom koja daje pritisak ulja, jer ovdje postoji jedan cep koji se vadi kad se sastavlja ili podesavaju poluge u poklopcu hidraulika a ja sam ga iskoristio za povrat ulja jer je bilo i jeftinije i kulturnije nego da povrat pravim na veliki vijak za tocenje ulja u mjenjac.
Ne da je jeftinije, nego se to točno tak i spaja ;)

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Neka samo on napravi kako je naumio, kad uvidi da tako neide shvatit će da mi ne pišemo gluposti ovdje, samo se nadam da si nebude kakvu havariju an traktoru napravio!

B

Bobo

Guest
Ne da je jeftinije, nego se to točno tak i spaja ;)

Mislim da si bas ti to i predlozio nekom drugom clanu da tako odradi.

Kad sam mjenjao poklopac hidraulika na 549 vidio sam da taj cep zbilja ne igra neku bitnu ulogu i kasnije pri ugradnji razvodnika sam iskoristio taj cep za povrat ulja u mjenjac. je li ispravno ili nije, radi sasvim fino...

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Mislim da si bas ti to i predlozio nekom drugom clanu da tako odradi.

Kad sam mjenjao poklopac hidraulika na 549 vidio sam da taj cep zbilja ne igra neku bitnu ulogu i kasnije pri ugradnji razvodnika sam iskoristio taj cep za povrat ulja u mjenjac. je li ispravno ili nije, radi sasvim fino...

Mjenjao si poklopac, kaj je bilo originalu??

Taj čep imam i ja na 565 i tu planiram spojiti slobodan povrat ulja iz razvodnika kad budem ugrađivao.

B

Bobo

Guest
A sta je bilo... napukao je ;)

Kad sam kupio traktor sve sam zivo podotezao osim poklopca hidraulika (dotegao sam vijke do kojih je bilo lako doci) a kasnije sam za to zaboravio i tako je radilo dok nisam neku sutu vozio za nasipanje puteva i jedna prikolica, druga i trecu digne do pola i KRC... reko koji vrag, nisam valjda stranicu zaboravio zatvoriti... spustim kipu, pogledam sve otvoreno, krenem dizati opet imam sta vidjeti... Poklopac bio otegnut i klimao se klimao dok ga teret u prikolici nije polomio...

Nije mi se dalo igrati sa zavarivanjem istog jer od tog "nema kruha" pa kupio novi i namontiram i propisno ga zategnem...

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
@bobo hvala na slikama na takav cu i ja nacin ic kad cu radit:partyman:

mikser

Član
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
322
ulje ce da se vraca drug istim pitem kuda je i doslo,,,kao na prikolici kada spustas sanduk ulje se vraca kuda je i doslo,,,zar ne,,,na mom izumu nece biti klipovi sa dva smjera nego jedan smjer,,,zar je to komplikovano,,,pozzzzzzzz

ajdin

au brate pa ko je reko da se nece vracati istim smerom,tebi izgleda nemoze niko sa foruma pomoci il ti nikog ne razumes ni pored ovolikih slika, a koliki ti to sneg guras to jes cistis uzbrdo koliko cm,kad nit se zanosi prednji kraj nit slajfa ferdzo,mozda 30 cm:scratch

Posljednje uređivanje:
D

DF-germany

Guest
Rješenje je onako kako je Bobo stavio, i nema komplikovanja, naravno može staviti razvodnik s koliko mu treba izlaza. Ps, u mene je u MF-a bio puknut poklopac ali tek sam to otkrio kad sam ga trebao skidati, dotad nisam primijetio ništa jer se ne vidi od kabine, morao sam zavariti jer od IMT -a ne odgovara.

A

ajdin

Guest

ajdin

au brate pa ko je reko da se nece vracati istim smerom,tebi izgleda nemoze niko sa foruma pomoci il ti nikog ne razumes ni pored ovolikih slika, a koliki ti to sneg guras to jes cistis uzbrdo koliko cm,kad nit se zanosi prednji kraj nit slajfa ferdzo,mozda 30 cm:scratch

druze da je neznam koliki,,,uglavnom sam ti rekao dimenzije,,pa sad skontaj koliko je to snijega kad je kasika puna,,,a slike su uredu nisam ni rekao da nevalja,,ili ja nisam razumio,,il neko ovdje,,rekao sam za povrat ulja posto gore vec neko tvrdi gdje ce ti visak,,zat kazem da ce da se vraca istim crijevom,,i fino sam zamolio za pomoc oko ravodnika,,,koji dijeli na dvije strane ulje naizmjenicno,,stim kad jednu otvori ,,da drugu stranu zatvori,,,i posto ja imam jedan izlaz iz traktora po mogucnosti da je jedan ulaz u ratvodnik,,ili nebitno dva ulaza,,,ja cu ga spojiti pomocu testika,,u jedan,,moze imati dvije rucke ili jedno,,nebitmo,,to mogu biti dva ista ventila obicna ali da imaju rukice na opruge,,,dok je drzim pomjerenu,,on propusta ulje kad je pustim,,,opruga je vraca u nulti polozaj i opet zatvara,,,takva dva i rijesen problem,,SAMO POMOC OKO RAZVODNIKA ZELIM,,NE TO KOLKO MOZE DIZAT,,,IMT 539 NIJE ZA TOG,,,ILI JOS STOSTA,,,ZATO SAM SVE OBJASNIO,,,DA VIDIM IMAL NEKO RJESENJE KOJI RAZVODNIK ,,lep pozz ...SVE NAJ

A

ajdin

Guest
To je više zatvarač, i dosta bi bilo zamršeno, ako vraća ulje s ručicom za poluge,imam takva dva na samoutovarki i kad dižem heder jedan je otvoren a drugi od arnjeva mora biti zatvoren jer sve ide preko jednog crijeva. Najbolje je rješenje s hidro razvodnikom ali eto neka proba i s tim

ODUG OVAKVO NESTO PASE NARAVNO,,,ali dali ima ovako nesto sta ruckom kao u skipova,,,one rucke uspravno sto stoje,,kad je pomjerim ona preusmjerava ulje,,,a kad je pustim da se vrati u prvobiti polozajjj,,hvala za slike,,,pozzzz

B

Bobo

Guest
E, ti ako to spojis kako si i zamislio, nece ti sistem raditi posto razvodnik za ispravan rad treba PROTOK ulja a ne samo jedan dovod pod pritiskom. dakle POVRAT ulja MORAS IMATI inace ode poklopac hidraulika po pola...

Ono sto sam ja napravio ti je jedino rjesenje ako zelis s utovarivacem raditi kao sto radis na skipu ili slicnom stroju. Ovo sto ti pises ce raditi samo ako stalno onu rucku od fine hidraulike dizes i spustas.

Ovo sto trazis da preusmjerava ulje ili na podizanje utovarivaca ili na otvaranje korpe se zove "PREKLOPNI VENTIL" to mozes vidjeti na beracim kukuruza koji imaju dvije funkcije, u polozaj u"A" preklopnog ventila ulje ide u dizanje bunkera a u polozaju "B" ulje ide u podizanje i spustanje kljunova. kad jedna operacija radi, druga je "zakocena" ali to traje na beracima dvije-tri godine i krece propustati ak ose radi s IMT traktorima koji nemaju pravi hidraulicni razvodnik.

Kad sve djelove nabavis i pospajas, javi nam kako stroj radi. Pozeljno je ako mozes da sve i poslikas.

A

ajdin

Guest
E, ti ako to spojis kako si i zamislio, nece ti sistem raditi posto razvodnik za ispravan rad treba PROTOK ulja a ne samo jedan dovod pod pritiskom. dakle POVRAT ulja MORAS IMATI inace ode poklopac hidraulika po pola...

Ono sto sam ja napravio ti je jedino rjesenje ako zelis s utovarivacem raditi kao sto radis na skipu ili slicnom stroju. Ovo sto ti pises ce raditi samo ako stalno onu rucku od fine hidraulike dizes i spustas.

Ovo sto trazis da preusmjerava ulje ili na podizanje utovarivaca ili na otvaranje korpe se zove "PREKLOPNI VENTIL" to mozes vidjeti na beracim kukuruza koji imaju dvije funkcije, u polozaj u"A" preklopnog ventila ulje ide u dizanje bunkera a u polozaju "B" ulje ide u podizanje i spustanje kljunova. kad jedna operacija radi, druga je "zakocena" ali to traje na beracima dvije-tri godine i krece propustati ak ose radi s IMT traktorima koji nemaju pravi hidraulicni razvodnik.

Kad sve djelove nabavis i pospajas, javi nam kako stroj radi. Pozeljno je ako mozes da sve i poslikas.

drug havala,,,tak sam i zamislio da radim sa tom finom ruckicom,,,,,kako izgleda taj preklopni ventill,,ako imas slucajno sliku,,ono sto sam objasnjavao da rukcka se sama vraca u zatvoren polozaj sam i zamislio iz razloga sto nemam 5 ruku nego dvije,hehhhhehh,,naravno mora raditi rucka fine hidraulike..a svakako da ak uspijem nesto tak naci bice prikazano kad se uradi,,,lep pozz

Najnoviji postovi

Na vrh