u nekoj konvencionalnoj proizvodnji u kojoj standarde zadovoljavaju puno niže proizvodnje mlijeka ishrana svježom zelenom masom je izvrsna , ali kad se govori o velikim mlječnostima, u kojima krave daju 40 il 50 ili više mlijeka e tu je priča malo jako drugačija.
mi svi želimo pokositi u najboljoj fazi , kad je krma najbolja, i da su vremenski uvjeti najbolji, i kod spremanja sjenaže to ide, ali ako govorimo o zelenoj košnji i ishrani svježom hranom, tu je priča jako drugačija, naime spominješ grašak i žitarice koje imaju širok spektar košnje, e ali kvaliteta jako, jako, jako, jako varira, a to krave osjete, prvo če osjetit starenje žitarice, kod trave uparenost, prestarenje.....bla bla bla
jedino sirak ima najširi raspon upotrebe kao svježa hrana, ali zahtjeva mehanizaciju tj utovarke sa noževima, jer je to ogromna masa.
ja sam prošle godine hranio svježim sirkom ali on se neče uparit niti nakon tri dana, izvrsna hrana, ali ko nema noževe , misim da se budu svi posvadili na prvoj prikolici jer je jako teretan
ja ne mogu utjecat na nečiji život, niti imovinsko stanje, niti želim ulazit u bilo kakve povrede nečijih privatnih stvari, ali taj koji čita mora znati šta je najbolje, koja je iskoristivost, koja poboljšanja donosi, koja olakšanja, a sami određuju kako če radit.
neču napadat šananu, on želi, on hoče
prvi korak je napravio , posijat če grašak, pa ljuljeve , polako ali sigurno če uspjet, a što je najbolje on nas sluša
strojni prstenovi, teško da mogu opstat kod stočara, npr, spremanje sjenaže, KO JE PRVI, KO ZADNJI, tu su svi sebi prvi, tu nastaju svađe, ko to popravlja, ko s tim upravlja, kod dođe frka s vremenskim uvjetima, tu garantirano se svi posvađaju, to sam vidio milijun puta
branimir, po pisanju ti budeš jako dobar stočar, imaš tehnologiju, uvodiš nove kulture, radiš onako kako treba, i rezulati neče izostat, i uvjek mi je zadovoljstvo s tobom raspravljat, bar da je takvih više, i ja vjerujem da če nova štala kod tebe bit ponos