brundalo kaže:
zoran kaže:
Samo tako mestre. Takvi nan strucnjaci tribaju a ne knjiski moljci i prepisivaci. A za doktorsku ili mozda za Nobela, doci ces ovamo i sredit otocne pasnjake. Ako uspijes u tome Nobel ti ne gine, jer si onda sredija kompletan kamenjar...
hvala prijatelji
hvala najljepša, obrana diplomskog je prošla uspješno, i sad je taj dio gotov
ja volim praksu jer u njoj ništa nije tako a da nebi moglo bit i drugačije, to je za mene izazov, a ja volim izazove, a pošto imam i teoretske podloge onda je još zanimljivije
brundalo ma moramo uspjet sa sirkom
da se osvrnem, a stočnu repu, znam da dobro uspjeva, nekad su ju i moji imali, bilo je toga na prikolice ali nije bilo baš mlijeka, stočna repa može poslužit ali ne daje neke profitabilne rezultate.
stočni sirak kad ga zagrizeš, on je več na okus sladak, a kad ga svježeg daš kravama, potuku se koja če prije zgrabit
grabik veliš ti meni, kod tebe nema baš kiše, suša je česta, onda bi sirak naspram kukuruza bio u velikoj prednosti, a imaš i dovoljno brašna, tako da bi uz lucernu zadovoljio velik dio potreba krava.
sirak bi kosio 3-4 puta tjekom ljeta, imao puno mase , evo tu je član sava, on je u vojvodini ja mislim, i kod njih uspjeva sirak jako dobro, dok u rumunjskoj su ogromne površine pod sirkom, a to se vidi sve skupa na mlječnosti krava , a ti grabik pošto imaš mehanizaciju za dovoženje svježe mase, sirak bi ti bio isplativ iz više aspekata.
onaj tko ima ljuljeve, grašak i sirak nikako ne može sve dovozit u svježem stanju, jer bi išli triput dnevno po masu, prolazi jedna kultura kao svježa a drugo kao sjenaža u balama ili silosima.
veliš bala tj baliranje 150kn, ima i kod nas takvih cjena, pa ipak ljuid baliraju, jer da idu kupit bale nema je ispod 400kn ni kad je najrodnija godina, a ti se možeš dogovorit da kupiš ti foliju, pa nek ti balira jeftinije, il češ mu nešt doč pomoč, morat češ s nekim imat kompu jer češ teško sam a nemš sve strojeve.
ja kad idem balirat, več su susjedi prije mene na poljima i zgrču travu, ja samo baliram kako sebi tako i njima, radimo skupa, i posao ide super
eto nema baš veze izravno sa ishranom krava, ali su nabrojani neki postupci koji bi rezultirali boljom ishranom krava
abrkili, danas am razgovarao s profesoricom i veli da je sirak jako dobar i za ovce, jer su oni provodili takvu hranidbu i da se je pokazao uspješan, i imali su dobre rezultate