• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hranidba stoke

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Po meni su ti Pioneer hibridi najbolji!
Za silažu recimo PR37W05 i PR36R10, a za zrno imaš na izbor skoro sve ostale, ja sijem još PR37F73, PR38H67, Florenciju i još neke.

Dobar je i BC, sijem 5982, 4982, 6661 za silažu, al budem ti rekao da Bc 408b baš i nije neki kvalitetan hibrid.
Sijao sam i OSSK 552!

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
heheee...

bogec,to mi dođe kao budali šamar da mi netko kaže da je kukuruz proteinsko krmivo. :blackeye

juxi

Član
Tu od
11 Pro 2007
Poruka
163
ŠANANA IMT 565 kaže:
Bogec, tvoji postovi potvrđuju moje dosadašnje i novo saznale stvari koje sam pročitao u njima, sve moje greške se polako otklanjaju i nadam se da bude to nekam dovelo, inače za objasnit si onak-profesorski bez puno filozofoje!!!

Nego da te pitam, pošto imam krave ko i ti, a li imam staru štalu, treba mi dobro sredstvo za dezinfekciju stelje i same štale, jako mi se sviđa agrodol, znam da ga koristiš, al u mom kraju još nisam naletjel na njega, pa gdje i kako doći do njega, jel ti imaš možda viška za prodat il možeš nabavit pa da dođem do tebe po to, neznam ni sam, več am lud zbog toga, nikak s mlijekom na zelenu granu, sigurno zbog same štale, JEDVA ČEKAM DA NOVU NAPRAVIM I DA BUDE TO ONDA KAK BOG ZAPOVJEDA!

A da li bi se taj agrodol mogao stavljati i u kanal za tecni stajnjak unutar stale? I koliko bi ga trebalo :?:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Naš glavni član mario ti ima krave na rešetkama i on naravno koristi agrodol i deponira ga sa gnojnicom na polja i ima potpuno isti učinak ko i u krutom gnoju, pitaj najbolje njega za količinu, on ti bude sve objasnio! :D

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ŠANANA IMT 565 kaže:
Naš glavni član mario ti ima krave na rešetkama i on naravno koristi agrodol i deponira ga sa gnojnicom na polja i ima potpuno isti učinak ko i u krutom gnoju, pitaj najbolje njega za količinu, on ti bude sve objasnio! :D

samo da se nadovežem, gnojnica i gnojovka svojom primjenom zakiseljuju tlo, dodavanjem agrodola anulira se taj učinak kiseljenja, tj to sve poprima neutralan učinak , tj polako podiže ph
kruti stajski gnoj ko što ja imam sam po sebi podiže ph, uz dodatak agrodola i najgorje parcele sam sredio, učinak se vidi, osim što je stajnjak popravio strukturu tla podignut je ph na optimum.
ja sav gnoj vozim i na parcele koje su u najmu, o zemlji se treba brinut i ona če to vratit i ti duplo ako ne i više, ljudi si misle da ja bacam tone i tone umjetnog, ali ne , dajem ono što je potrebno kulturi koja je posijana i držim tlo u dobrom stanju,a drugi razbijaju glavu šta ja radim na polju.

premda nije ovo tema za to ali nadovezat ču se, stigla su sva istraživanja na mojim poljima sirka, i fali mi 800kg zelene mase na ha da bi oborio svjetski rekord, iduče godine moram to u sjetvi i prinosima potvrdit i da onda bude službeno, ispred mene su samo kinezi, iza mene je amerika koja ima največe površine pod sirkom, a svi znamo da je sirak jako zahtjevna kultura po hranjivima i njihovoj pristupačnosti.
a ta pristupačnost ovisi o ph jer pri lošem ph hranjiva prelaze u netopive oblike i samim time su nepristupačni biljci.

sve što radite ima veze jedno s drugim, sve je jedan lanac i samo vi možete taj lanac napravit još dužim i jačim ili ga prekinut i sve razbit :!: :!: :!: :!: :!:

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
bogec kaže:
ja sav gnoj vozim i na parcele koje su u najmu, o zemlji se treba brinut i ona če to vratit i ti duplo ako ne i više, ljudi si misle da ja bacam tone i tone umjetnog, ali ne , dajem ono što je potrebno kulturi koja je posijana i držim tlo u dobrom stanju,a drugi razbijaju glavu šta ja radim na polju.
Gle bogec, ti si moj uzor što se tiče proizvodnje na polju i u štali. Ali, kad bih ja navozio stajnjak na parcele koje su u najmu, nebi ih više obrađivao. Kod nas su ljudi takvi, ako dobro pognojiš, onda si on nazad uzme zemlju. Ili čak gore, neki drugi proizvođač vidi da si dobro pognojio, pa on nagodinu ponudi više za zakup i onda njemu da zemlju. Nevjerojatno, ali istinito.
Meni je čovjek lani kad sam bacio 400 kg sedmice na jutro i posadio kelj lijepo uzeo zemlju, dva i pol jutra odmah kod mene na vrtu. Vidio je kak može lijepo rasti na toj zemlji i odlučio posaditi kukuruz, jer kao premalo mu plačam najam a kukuruz je imao dobru cijenu lani :lol: :lol: :lol: :lol: pa će i on zaraditi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Sad mi je nazad dao tu zemlju u najam i još jednu ral, jer zaradio nije ništa od kukuruza :blackeye :blackeye , već je ostao i dužan. Posadio je, gnojio baš i nije, trava je bila veća nego kukuruz.... Sad ja jedino imam posla ponovo s travom, a već sam ju jednom očistio. Posijao sam pšenicu, pa ćeš na godinu imati kupca za sjeme boxera opet kad dođe vrijeme sijanja :)

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
cabage kaže:
Gle bogec, ti si moj uzor što se tiče proizvodnje na polju i u štali. Ali, kad bih ja navozio stajnjak na parcele koje su u najmu, nebi ih više obrađivao. Kod nas su ljudi takvi, ako dobro pognojiš, onda si on nazad uzme zemlju. Ili čak gore, neki drugi proizvođač vidi da si dobro pognojio, pa on nagodinu ponudi više za zakup i onda njemu da zemlju. Nevjerojatno, ali istinito.
Meni je čovjek lani kad sam bacio 400 kg sedmice na jutro i posadio kelj lijepo uzeo zemlju, dva i pol jutra odmah kod mene na vrtu. Vidio je kak može lijepo rasti na toj zemlji i odlučio posaditi kukuruz, jer kao premalo mu plačam najam a kukuruz je imao dobru cijenu lani :lol: :lol: :lol: :lol: pa će i on zaraditi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Sad mi je nazad dao tu zemlju u najam i još jednu ral, jer zaradio nije ništa od kukuruza :blackeye :blackeye , već je ostao i dužan. Posadio je, gnojio baš i nije, trava je bila veća nego kukuruz.... Sad ja jedino imam posla ponovo s travom, a već sam ju jednom očistio. Posijao sam pšenicu, pa ćeš na godinu imati kupca za sjeme boxera opet kad dođe vrijeme sijanja :)

kod mene toga nema, što ja uzmem to je moje i božje, ja svoje uvjete odma iznesem kome pasalo a kome ne, zna se kolko plačam najam, zna se kad plačam najam, a šta ču ja sijat to ih ne zanima.
ove godine sam uzeo podosta još zemlje , čak i parloga koji su u dobrom stanju, ali i parcela gdje su ljudi sijali i ništa u zemlju davali, e tu moram odma reagirat i to popravit
na ral ja vozim cca 25 prikolica 3 tonki, dok ljudi isto ne daju ništa u zemlju koja je u najmu, a to se sve vidi nakraju priče o čemu je i tema na stoci, stoka pati, loša hrana , veterinari kupe pare gdje stignu, nikom se ništa neda.

krava se doji kroz usta, nisam ja to izmislio, ali to je tako, loša krma i od najbolje krave napravi duha

što se tiče boxera super napreduje, novi za sjeme :D :D :D

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ta situacija kaj ima cabage, je slična i kod mene, takvi su ljudi i nemožeš pobjeći od toga, recimo zagnojio sam dobro jednu parcelu, očistio ju od divljeg sirka, a asd mi čovjek uzme pred nosom i proda drugomu za lijepe novce, jer je ovaj pak vidio kaj sam ja napravio za tu zemlju, pa bude sad na gotovom tlu lijepo raditi!
Ovomu sam pak rekel nek samo natrag zajebe tu zemlju, pa da mi ju da nazad i za badva, neču uzet iz principa, jer takvo đubre od čovjeka neću imat na umu :evil: :evil: :evil:

B

brundalo

Guest
Znaci sve nas muce isti problemi. Recimo ja lani (vidili ste s kakvom se sikarom borim) ocistim teren i umjesto da to stavin na papir osta bez pasnjaka. Nema, otad sve na papir pa kome krivo kome pravo. Ne uzimam ispod 10 godina u najam i amen. Moze bit samo vise.
E bogec sad te molim da ti nama objasnis kako ti pregovaras sa kojim uvjetima da i mi nesto naucimo da vidimo di grisimo. Ako ti nije tesko mislim gospon profesore :)

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
brundalo kaže:
Znaci sve nas muce isti problemi. Recimo ja lani (vidili ste s kakvom se sikarom borim) ocistim teren i umjesto da to stavin na papir osta bez pasnjaka. Nema, otad sve na papir pa kome krivo kome pravo. Ne uzimam ispod 10 godina u najam i amen. Moze bit samo vise.
E bogec sad te molim da ti nama objasnis kako ti pregovaras sa kojim uvjetima da i mi nesto naucimo da vidimo di grisimo. Ako ti nije tesko mislim gospon profesore :)

u pravilu, ja što uzimam u najam tražim i ugovor o najmu, na minimalno 5 godina ili više, oko cjene se ne pregovaram, ako mi paše dam ljudima onoliko kolko traže, eto dobio sam komad od 5 rali po 300kn ral, i dvije rali po 500kn ral, to je primjera radi.
večinom svi znaju kakvu ja poljoprivredu teram i da im zemlja bude u super stanju tako da se nitko ne buni, čak dolaze nudit zemlju jer sam među rijetkima koji ulažu u zemlju, dok večina samo iskorištava tuđu zemlju.
idem ljudima na ruku , nek dobiju kolko žele, a ja se debelo pokrijem sa tri kulture godišnje na toj parceli :D
i mogu reč da nisu ljudi pohlepni

B

brundalo

Guest
Izvini znan da je negdi vec objavljeno ali mi pojasni ponovo koliko je ral a koliko jutro m2?

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
e nađe se i kod mene takvih ljudi, al ih sviječom treba tražit, sve ostalo je banda!

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
brundalo kaže:
Izvini znan da je negdi vec objavljeno ali mi pojasni ponovo koliko je ral a koliko jutro m2?

ral je isto što i jutro, a po seljački hektar je ral i tri frtalja, znači frtalj manje od dvije rali ili jutra je hektar, eto onak po seljački :D

B

brundalo

Guest
Ok onako po seljacki da i ja kazen he he jutro malo vise od pola hektara ???????????????? :) :scratch

B

Bobo

Guest
bogec kaže:
brundalo kaže:

ral je isto što i jutro, a po seljački hektar je ral i tri frtalja, znači frtalj manje od dvije rali ili jutra je hektar, eto onak po seljački :D

Da rezimiramo, jutro=ral=5756 m2

juxi

Član
Tu od
11 Pro 2007
Poruka
163
Bobo kaže:
bogec kaže:
brundalo kaže:

Da rezimiramo, jutro=ral=5756 m2

Hehe bogec al ga zakomplikova ovom definicijom ali bobo je sve ispravio, po nekim autorima imamo katastrasko jutro 5750m2 i staro katastarsko jutro 4250m2.

cika Mato

Član
Tu od
10 Stu 2008
Poruka
155
dečki bez ljutnje ali ovo je tema o hranidbi a ne o mjerenju površine zemlje ak takva tema nema otvorena tad ju otvorite.pitanje:koliko silaže dajete kravi na obrok i koliko puta dnevno, te koliko sjenaže mi smo ove godine odustali od sjenaže jer smo vremenski bili ograničeni zbog izgradnje nove kuće.ali da znam u buduče

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
cika Mato kaže:
dečki bez ljutnje ali ovo je tema o hranidbi a ne o mjerenju površine zemlje ak takva tema nema otvorena tad ju otvorite.pitanje:koliko silaže dajete kravi na obrok i koliko puta dnevno, te koliko sjenaže mi smo ove godine odustali od sjenaže jer smo vremenski bili ograničeni zbog izgradnje nove kuće.ali da znam u buduče

ajd od oka da odgovorim slikovito, uzmeš košaru onu veču i takvu punu silaže daš dvjema kravama, a sjenaže pune tačke velike na dvije krave, dva puta dnevno, premda može svega i više ali to ovisi šta im još daješ uz to jesti, inače ja dajem po volji nek jedu sjenažu, a silažu i koncentrirani dio im normiram

s kilama se nemoj zamarat, to če ti sve krave pokazat kolko mogu pojest i kako to sve jedu

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Kod mene krava dobije u prosjeku jednu štalsku košaru silaže na obrok, neznam koliko je to kg, sad sve ovisi o proizvodnju i kondicji te krave, silaže je više za tov, tj da krava ne bude gladna, ali zato sjenaža regulira količinu mlijeka kod krava :!:

Najnoviji postovi

Na vrh