Čerevec kaže:
6kg silaže na 100 kg žive vage bilo bi 36 kg po kravi od 600 kg. To krava more pojesti ako ništ drugo ne jede. Znači za mliječnim kravama ta se količina mora smanjiti.
Bogec imam pitanje- jel ti smatraš tu količinu silaže i sjenaže kao osnovni dio obroka, za uzdržne potrebe, a koncentrat za proizvodnju?
dobro postavljeno pitanje :!:
moj obrok sadrži slijedeće:sjenažu ljuljeva, sjenažu graška i žitarica, sjenažu sirka, silažu kukuruza, te zrnati dio ječam , zob, vlažno zrno kukuruza, te vitamine s bakterijama
ovako sav ovaj voluminozni dio sve sjenaže dobiju po volji, znači dobiju kolko hoče pojest, naravno postoje nijanse u količini kolko čega dobiju.
drugo silažu kukuruza i koncentrirani dio dobiju normirano dva puta dnevno
pošto je to podosta jaka hrana i kvalitetna, uzdržne i dio proizvodnih potreba se podmiruje iz voluminoze, dok bar kod mene koncentrirani dio koristim da bi dobio jačinu mlijeka, jer veliku litražu imam sa voluminozom.
naravno sve to ukomponirano, i dobro izbalansirano mora dovest do velike proizvodnje mlijeka i same kvalitete mlijeka.
pošto imam široki spektar hrane koju koristim, a ona je samim time različitog kemijskog sastava, lakše je izbalansirat obrok na osnovu voluminoze, čak što više rezultati si perfektni jer imamo ugljikohidratne sjenaže, proteinske sjenaže, košeno u pravo vrijeme, i na kraju dobitak jer je hranjenje voluminozom najjeftinije.
gledam ljude okolo po selu svi udri kupovat smjesu, imaju silose one visoke, i samo da je sve mukta, i onda vidim da sa cca 15 krava imaju račun za platiti smjesu oko 10000kn mjesečno,pojeo vuk magare, oni rade samo da plate tu smjesu, a na poljima pšenica raste za prodaju, i ja ih pitam šta če im pšenica a imaju krave koje gladuju, oni vele, pa da imam nešt za prodat, i tu se zorno vidi problematika, ne može neko sa 50 krava imat pšenicu za zrno a krave spadaju s nogu.
osnova za proizvodnju mlijeka je voluminoza, a koncentrirani dio mora dat onaj štih mlijeku, tj jačinu i dužinu laktacije, tj da krava dugo doji veliku količinu mlijeka.
naravno treba spomenut i vitamine sa bakterijama, izvrsno djeluju pogotovo kod krava super velike mliječnosti, preko 50 litara dnevno, održavaju burag u super stanju i samim time krava bez problema prerađuje velike količine voluminizne krme.
e sad kad ljudi dođu u dučan i hoče to kupit i vide cjenu, tj razliku u cjeni vitamina sa i bez bakterija, okrenu se i odu, a krava ih opet dočeka doma tužna jer vidi da se vračaju praznih ruku
nisam spomenuo sjeno, naravno sjeno koristim samo za suhostaj i junice jedu tak da se potroši, ljudi su u zabludi kad misle da krava mora jest sjeno, kaj god, ako je sjenaža dobro napravljena sijeno ne treba, jer sve je to voluminoza sa odrđenim manjim ili večim postotkom vlage ali jako različite kvalitete
eto malo slikovito dočaravanje nekih principa hranidbe, koje mogu varirat ovisno o tome šta se ima, kolko se ima, i kakve se krave imaju