• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hranidba stoke

cika Mato

Član
Tu od
10 Stu 2008
Poruka
155
tako i radimo premda krave još uvijek idu van pa silažu nismo još otvorili,krave ujutro dobiju sijeno te šrot tj meljavu(5-6 kg dan) te ih pustimo na pašnjak a kad se nema nekog velikog posla tjeraju se u livade na pašu ,navečer dobiju sijeno i šrot, tak da kod mene ode godišnje oko 7-8000 bala(od balirke welger AP 45) sijena lijeti: puno ne pojedu sijena jer noču budu vani na pašnjaku,kada ljeti na pašnjaku nemaju dovoljno paše a nema ih tko tjerat u pašu tad im dovozimo travu u pašnjak samoutovarnom prikolicom,zimi prek dana dobiju i sijeno ,silažu te sjenažu(lani kada smo ju pravili)te povečanu količinu šrota cca. 2kg po kravi dnevno.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
cika Mato kaže:
tako i radimo premda krave još uvijek idu van pa silažu nismo još otvorili,krave ujutro dobiju sijeno te šrot tj meljavu(5-6 kg dan) te ih pustimo na pašnjak a kad se nema nekog velikog posla tjeraju se u livade na pašu ,navečer dobiju sijeno i šrot, tak da kod mene ode godišnje oko 7-8000 bala(od balirke welger AP 45) sijena lijeti: puno ne pojedu sijena jer noču budu vani na pašnjaku,kada ljeti na pašnjaku nemaju dovoljno paše a nema ih tko tjerat u pašu tad im dovozimo travu u pašnjak samoutovarnom prikolicom,zimi prek dana dobiju i sijeno ,silažu te sjenažu(lani kada smo ju pravili)te povečanu količinu šrota cca. 2kg po kravi dnevno.

el to imaš krave u sustavu krava tele, il ih držiš za proizvodnju mliijeka

cika Mato

Član
Tu od
10 Stu 2008
Poruka
155
ne ne držim krave sustav krava tele premda smo razmišljali o tom pa smo odustali,a zbog čeg idu krave van to je razlog zbog nedovoljno radne snage(nemočna i premlada a i štala nije bog zna kakva)te ih zbog toga puštamo van trenutno je u izgradnji štala za 20-25 grla a poslije če se i povečati kapacitet

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
u pravilu,krava koja je u laktaciji bi trebala na 100 kg tjelesne mase dobiti 6 kg silaže...

Č

Čerevec

Guest
6kg silaže na 100 kg žive vage bilo bi 36 kg po kravi od 600 kg. To krava more pojesti ako ništ drugo ne jede. Znači za mliječnim kravama ta se količina mora smanjiti.
Bogec imam pitanje- jel ti smatraš tu količinu silaže i sjenaže kao osnovni dio obroka, za uzdržne potrebe, a koncentrat za proizvodnju?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Čerevec kaže:
6kg silaže na 100 kg žive vage bilo bi 36 kg po kravi od 600 kg. To krava more pojesti ako ništ drugo ne jede. Znači za mliječnim kravama ta se količina mora smanjiti.
Bogec imam pitanje- jel ti smatraš tu količinu silaže i sjenaže kao osnovni dio obroka, za uzdržne potrebe, a koncentrat za proizvodnju?

dobro postavljeno pitanje :!:

moj obrok sadrži slijedeće:sjenažu ljuljeva, sjenažu graška i žitarica, sjenažu sirka, silažu kukuruza, te zrnati dio ječam , zob, vlažno zrno kukuruza, te vitamine s bakterijama

ovako sav ovaj voluminozni dio sve sjenaže dobiju po volji, znači dobiju kolko hoče pojest, naravno postoje nijanse u količini kolko čega dobiju.
drugo silažu kukuruza i koncentrirani dio dobiju normirano dva puta dnevno
pošto je to podosta jaka hrana i kvalitetna, uzdržne i dio proizvodnih potreba se podmiruje iz voluminoze, dok bar kod mene koncentrirani dio koristim da bi dobio jačinu mlijeka, jer veliku litražu imam sa voluminozom.
naravno sve to ukomponirano, i dobro izbalansirano mora dovest do velike proizvodnje mlijeka i same kvalitete mlijeka.
pošto imam široki spektar hrane koju koristim, a ona je samim time različitog kemijskog sastava, lakše je izbalansirat obrok na osnovu voluminoze, čak što više rezultati si perfektni jer imamo ugljikohidratne sjenaže, proteinske sjenaže, košeno u pravo vrijeme, i na kraju dobitak jer je hranjenje voluminozom najjeftinije.
gledam ljude okolo po selu svi udri kupovat smjesu, imaju silose one visoke, i samo da je sve mukta, i onda vidim da sa cca 15 krava imaju račun za platiti smjesu oko 10000kn mjesečno,pojeo vuk magare, oni rade samo da plate tu smjesu, a na poljima pšenica raste za prodaju, i ja ih pitam šta če im pšenica a imaju krave koje gladuju, oni vele, pa da imam nešt za prodat, i tu se zorno vidi problematika, ne može neko sa 50 krava imat pšenicu za zrno a krave spadaju s nogu.

osnova za proizvodnju mlijeka je voluminoza, a koncentrirani dio mora dat onaj štih mlijeku, tj jačinu i dužinu laktacije, tj da krava dugo doji veliku količinu mlijeka.
naravno treba spomenut i vitamine sa bakterijama, izvrsno djeluju pogotovo kod krava super velike mliječnosti, preko 50 litara dnevno, održavaju burag u super stanju i samim time krava bez problema prerađuje velike količine voluminizne krme.
e sad kad ljudi dođu u dučan i hoče to kupit i vide cjenu, tj razliku u cjeni vitamina sa i bez bakterija, okrenu se i odu, a krava ih opet dočeka doma tužna jer vidi da se vračaju praznih ruku
nisam spomenuo sjeno, naravno sjeno koristim samo za suhostaj i junice jedu tak da se potroši, ljudi su u zabludi kad misle da krava mora jest sjeno, kaj god, ako je sjenaža dobro napravljena sijeno ne treba, jer sve je to voluminoza sa odrđenim manjim ili večim postotkom vlage ali jako različite kvalitete

eto malo slikovito dočaravanje nekih principa hranidbe, koje mogu varirat ovisno o tome šta se ima, kolko se ima, i kakve se krave imaju

Č

Čerevec

Guest
Ok, kužim. Imaš drugčiji model hranidbe od mojeg. Ja za razliku od tebe nemam voluminozu vrhunske kvalitete pa moram koristiti više koncentrirnih krmiva.
Imam još pitanja- Ti vit. z bakterijama, tko je proizvođač, gde ih nabavljaš i koliko koštaju?
- jel koristiš TMR

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
a sad mojih par pitanja za bogca.. :)

od ugljikohidratne voluminoze su ti ljuljevi,sirak a proteinski grašak i žitarice?

pošto još nisam slušao patologiju i specijalnu hranidbu,ne znam kako silaža,tj sjenaža,tj kiseline koje se u njoj nalaze(propionska,maslačan i octena) utječu na jetru(u patološkom smislu)? kad sam se raspitivao za silažu u hranidbi ovaca,rečeno mi je da silaža razara jetru... :roll: po meni je to problem NEIZBALANSIRANOG obroka,jer ako i ima te kiseline,a ima ih uvijek,onda tu treba dodati nešto čime će se ta kisela komponenta pobiti,a to je dodatak minerala koji,između ostaloga, dižu ph u hrani,nadam se da ćeš se složit sa mnom bogec? ;)

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
abrkili kaže:
a sad mojih par pitanja za bogca.. :)
od ugljikohidratne voluminoze su ti ljuljevi,sirak a proteinski grašak i žitarice?
pošto još nisam slušao patologiju i specijalnu hranidbu,ne znam kako silaža,tj sjenaža,tj kiseline koje se u njoj nalaze(propionska,maslačan i octena) utječu na jetru(u patološkom smislu)? kad sam se raspitivao za silažu u hranidbi ovaca,rečeno mi je da silaža razara jetru... :roll: po meni je to problem NEIZBALANSIRANOG obroka,jer ako i ima te kiseline,a ima ih uvijek,onda tu treba dodati nešto čime će se ta kisela komponenta pobiti,a to je dodatak minerala koji,između ostaloga, dižu ph u hrani,nadam se da ćeš se složit sa mnom bogec? ;)

čerevec :!: vitamini sa bakterijama koristim schaumann ass-co , koštaju preko 350kn vreća od 30kg, ali su najbolji, osim samog omjera vitamina , taj dodatak bakterija uvelike pomaže kod visoko proizvodnih krava.
moj način hranjenja je klasični ručni, jer nemam modernu štalu, a koncentrirani dio radim sam sa gore navedenim komponentama, ne kupujem soju, ni super ni smjesu, samo vitamine, ali vitamine nikad nemoj davat posebno kravama da jedu, najbolje ih izmješaj sa stočnim pa onda raspodjeljuj ovisno o proizvodnim svojstvima krave.

abrkili, proteinski dio u sjenaži predstavlja grašak, moja sjenaža koja je bila na ispitivanju sadrži 15% proteina, što u konačnici znači da 3 kile moje sjenaže mjenjaju 1 kilu soje, i naravno ovo moje je jeftinije iz više aspekata, od dušika u tlu, do toga da krava kao preživač dobije proteine u voluminoznom obliku, naravno i sve druge sjenaže i ostala jela sadrže određeni dio proteina, koji je u konačnici dovoljan.
na patologiji češ učit samo uzročnike bolesti, gljivice, bakterije i viruse, tj šta oni prouzrokuju i kako, ali ako je silaža i sjenaža kvalitetno napravljena u tom slučaju ona mora biti dobra za krave, i u svom sastavu ne bi smjela imati štetne bakterije ili gljivice tj produkte kvarenja.
u pravilu krave stradaju od silaže i sjenaže koja je jako mokra i nije proces fermentacije išao u pravom smjeru.
izbalansirani obrok se podrazumjeva pod normalno, tj tak bi trebalo bit kod svih seljaka, ali otom potom, samo dodavanje vitamina i minerala regulira procese u organizmu jer su međusobno povezani kroz načine da li nešto potiču ili koče drugog u svom procesu, dok bakterije u buragu osim što podižu ph , ne dozvoljavaju kravi da doživljava velike stresove zbog npr neprilagođene ishrane ili kvalitete hrane, ali sve ima svoje granice

cika Mato

Član
Tu od
10 Stu 2008
Poruka
155
bogec to što so pisao abrkiliju i čerevcu nisam puno shvatio ali shvatio sam da je to dobro za krave, a sad pitanje u vezi silaže(svima):koliko površine po kravi sijete kukuruza za silažu,kada je kukuruz najbolje silirati,na koji način spremate silažu,te u kojem roku se mora potrošiti silaža :scratch

Č

Čerevec

Guest
Ovisno jel želiš hraniti cijelu godinu ili samo zimski period. Ako hraniš cijelu godinu, kaj je meni cilj, dovoljno ti je pol rali po uvjetnom grlu. Silaža kukuruza ako je dobro nagažena i zatvorena, te ako svaki dan u cijeloj dužini možeš potrošiti više od pol metra nebi se trebala kvariti i cjele godine bu dobra. Kukuruz ti se silira u mliječno voštanoj zriobi, to ti je faza kad su 2/3 zrna izašle iz mliječne zriobe a trečina je u mliječnoj.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
bogec:eek:vo što spominješ gljivice,viruse i bakterije čak i ne spada toliko u patologiju,koliko u mikrobiologiju i to učim u 4.semestru,sad na proljeće,ali ok,nije ni bitno...

kažeš da ti grašak sadrži 15% proteina.ako se dobro sjećam,lucerna sadrži 12% proteina,i ja ju koristim kao voluminozni izvor proteina za svoje janjce,jako dobro se pokazala.na proljeće zato sijem još jedno jutro(minimalno).želim što više pojeftiniti proizvodnju,a moje stado od 40 rasplodnih ovaca mi je izvrsno za pokuse.radio bih ja njima i silažu,ali me neke druge stvari sprječavaju,nije bitno.

bogec,kolike su šanse da nađem sjeme proljetnog graška?
želim ga uvest kao zamjenu sojinoj sačmi,koja je preskupa..

i moram priznat da zasad nisam zadovoljan onim što želim naučit o stočarenju na faksu,tako da koristim dosta literature strane uz naravno i forum.u planu mi je na 5.godini upisati ili stočarstvo na agronomiji ili nešto vezano uz krmno bilje na Visokom gospodarskom u Kž...

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
abrkili kaže:
bogec:eek:vo što spominješ gljivice,viruse i bakterije čak i ne spada toliko u patologiju,koliko u mikrobiologiju i to učim u 4.semestru,sad na proljeće,ali ok,nije ni bitno...
kažeš da ti grašak sadrži 15% proteina.ako se dobro sjećam,lucerna sadrži 12% proteina,i ja ju koristim kao voluminozni izvor proteina za svoje janjce,jako dobro se pokazala.na proljeće zato sijem još jedno jutro(minimalno).želim što više pojeftiniti proizvodnju,a moje stado od 40 rasplodnih ovaca mi je izvrsno za pokuse.radio bih ja njima i silažu,ali me neke druge stvari sprječavaju,nije bitno.
bogec,kolike su šanse da nađem sjeme proljetnog graška?
želim ga uvest kao zamjenu sojinoj sačmi,koja je preskupa..
i moram priznat da zasad nisam zadovoljan onim što želim naučit o stočarenju na faksu,tako da koristim dosta literature strane uz naravno i forum.u planu mi je na 5.godini upisati ili stočarstvo na agronomiji ili nešto vezano uz krmno bilje na Visokom gospodarskom u Kž...

fitopatologija proučava patogene gljivice, bakterije i viruse, tj bolesti koje one prouzrokuju.mikrobiologija je nešto drugo ali podosta slično.
da tolko moja sjenaža graška ima proteina
šanse da nađeš sjeme jarog graška su još podosta velike :D i dobra je zamjena soji.
veterini ustvari nije tolko cilj u nauci sam uzgoj životnja kolko sama veterina i šta ona sve podrazumjeva, zato postoji agronomija koja je u svojoj domeni sve do liječenja životnja onda nastupate vi, znači naše e sam uzgoj životinja, ali se podosta ispreplečemo u nekim stvarima.
ja bi ti preporučio krmno bilje ali tvoj je odabir prijatelju

cika mato evo čerevec je odgovorio opečnito o siliranju i potrošnji kod krava, naravno ovisno o broju krava i potrošnji si izplaniraš kakvi češ silos napravit, dugačak i uzak, ili širji, kako visok, a sad nam reci konkretne podatke za kolko komada, kad češ trošit ...... :D

juxi

Član
Tu od
11 Pro 2007
Poruka
163
Čerevec kaže:
Ovisno jel želiš hraniti cijelu godinu ili samo zimski period. Ako hraniš cijelu godinu, kaj je meni cilj, dovoljno ti je pol rali po uvjetnom grlu. Silaža kukuruza ako je dobro nagažena i zatvorena, te ako svaki dan u cijeloj dužini možeš potrošiti više od pol metra nebi se trebala kvariti i cjele godine bu dobra. Kukuruz ti se silira u mliječno voštanoj zriobi, to ti je faza kad su 2/3 zrna izašle iz mliječne zriobe a trečina je u mliječnoj.

Zanimljiv podatak, ovo je i mene interesovalo, znaci priblizno 3 dunuma po kravi godisnje ako UG racunate 500kg?
Bogec koliko bi trebalo tvoje smjese graska po grlu godisnje?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
juxi kaže:
Čerevec kaže:

Zanimljiv podatak, ovo je i mene interesovalo, znaci priblizno 3 dunuma po kravi godisnje ako UG racunate 500kg?
Bogec koliko bi trebalo tvoje smjese graska po grlu godisnje?

ja to tak u praksi ne računam, jer se u večini slučajeva čovjek znate šta zaj....
to sve ovisi o prinosu, o veličini tog usjeva, kvaliteti, broju grla koja če to u određenom trenutku trošit
al ajd odprilike, za 10 krava je dovoljno cca 60 rolobala graška godišnje, a za silažu kukuruza je dovoljno cca 5 rali, ali to ovisi i o tome šta se još daje uz to sve

juxi

Član
Tu od
11 Pro 2007
Poruka
163
bogec kaže:
ja to tak u praksi ne računam, jer se u večini slučajeva čovjek znate šta zaj....
to sve ovisi o prinosu, o veličini tog usjeva, kvaliteti, broju grla koja če to u određenom trenutku trošit
al ajd odprilike, za 10 krava je dovoljno cca 60 rolobala graška godišnje, a za silažu kukuruza je dovoljno cca 5 rali, ali to ovisi i o tome šta se još daje uz to sve

ko da si mi pogodio koliko treba :) kolika povrsina usjeva treba za tih 60 rolo bala, koliko to dodje u silo trencu racunajuci da je prinos osrednji. Doduse ja ne ganjam te vrhunske rezultate u mljecnosti kao ti samo trazim neki pristojan prosjek jer ovo sto sad imam je katastrofa!

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
juxi kaže:
ko da si mi pogodio koliko treba :) kolika povrsina usjeva treba za tih 60 rolo bala, koliko to dodje u silo trencu racunajuci da je prinos osrednji. Doduse ja ne ganjam te vrhunske rezultate u mljecnosti kao ti samo trazim neki pristojan prosjek jer ovo sto sad imam je katastrofa!

sa dobrim graškom ti treba tri rali za 60 bala, al ajd sa prosječnim graškom 4 rali

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
@juxi:ne možeš tražiti samo prosječnu vrijednost,jer ju nećeš tako nikad imati,uvijek moraš težiti najboljem i vrhunskom... ;)

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
862
Jedno je težiti, a drugo je postići.

Bolje je za njega da planira prosjek i uzgoji špicu, nego obrnuto.

juxi

Član
Tu od
11 Pro 2007
Poruka
163
Tine je upravu treba teziti boljem jer ja nikako ne mogu imati priblizne prinose kao bogec jer je u pitanju 1000 faktora, od zemljista, n/v, sistema obrade, dosta toga a uz to sam i pocetnik u svemu ovome, skola mi daje neko teoretsko znanje ali prakse tu itekako fali :?

Na vrh