• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Husqvarna motorka

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
938
Ne baš tako. Može na nekim poslovima i iskresivanjima da uštedi 20 posto, i to na brzini i lakoći rukovanja. Nemoguće je da 61 ima toliko raspianje u procesu sagorevanja.
Dobra uređena 61 može iz trupca debljine 50-60 cm izreže na furke, sa dva rezervara 5metara ili prikolicu ogreva. To uvjek odradim. Ta 555 sumljam nešto više ali može i do 20-25 posto više. Nikako duplo. Naravno i to je značajno.
Ima negdje od prošle godine video usporedba h61 i štil 462, više sam količniski izrezivao za jedan rezervoar.
Novije pile jesu prednost i preporuka svakom, tu nema sumlje ali ne toliko, nemojte blatiti te starije.
Pišeš a nisi 555 nikad imal.

Sam x torque je trošil do 25 % manje. Sad elektronika doda da je sve u optimumu.

Ili potrošnja jugota i sad nekog novijeg motora. 10 protiv 5 litre.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,527
Samo ti napiši koliko spremiš drva furka sa rezerviarom. Ja sam stavio video onaj i usporedba. Stavi i ti svoj da vidimo.

MadFarmBoy

Aktivni član
Tu od
2 Svi 2020
Poruka
215
Odgovorno i iz prve ruke na temelju vlastitog iskustva, tvrdim sljedeće:
Husqvarna 555 je sa jednim punim rezervoarom ispilila hrastove trupce iz kojih se dobilo 9m drva, cjepanica naslaganih do visine 105-110cm.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,527
Na toj cjepanici imaš još 2 reza da izradiš furke. Odnosno ti si odradio trećinu rezova. Na furke bi bilo 3m.
Predhodno sam stavio da odrađujem 2,5 metra na furke iz klade. Pa jel pravi duplo ili kako sam stavio 20-25 posto više, ali samo na tanjim komadima.
Zato sam i rekao da nije duplo, da ju netreba podcijenit.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,527
Uredno. Opiši više detalja. Recimo, količina goriva rezervoar je , vrijeme rada potrebno da se potroši taj rezervoar, debljina trupca i broj rezova. Pa to poveži slikama ili čak videom.
Da ne bude mrtvo slovo, a i da bude interesantan forum.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,700
Nisam nikad pazio na to, zapravo rijetko i radim tako nešto, kod mene potrošnja varira od 1,5 do 5 metara drva, metrica po rezervaru. ono što jesam računao, odnosno brojao je trupac one velike topole koju sam rezao, po mom računu je taj trupac bio nešto ispod 50 kubika (pri panju je bio 2,7 metara prečnika a na drugom kraju 1,8 metara, dužine 12-12.5 metara) rezano na furke 20-25cm sa 592xp potrošio sam 26 rezervara goriva po 0,86litara. U drugoj situaciji gdje je bilo (navodno) 40 kubika višemetrice, promjera od 25-60 cm, rezali smo na 33-35cm sa 3 pile, sa 592xp, 572xp i 560xp, tu smo potrošili nekih 12-13 litara goriva. Zapravo od 15 litara goriva ostalo nam je po pun rezervar za sve 3, na 560 je rezervar 0,65, na 572 je 0,7 i na 592 je 0,86 litara.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,527
Evo ovako ja radim kao amater, a vrlo sam zadovoljan svojim radom. 20230818_180504.jpg 20230818_192240.jpg
Nadam se da vrijeme ide uz izvor fotografije. U18,05 su trupci, u 19,22 sve izrezano i natovareno. 4,5 metara ogreva. Ili nepuna 2 rezervara. Ostalo još 1,5 m ovrška neizrezano. Ili 2x20-25 min rezanje i utovar 30 minuta.
Meni rezervar netraje duže od 25min.
Ako 555 tako brza možeže zadržati rezervar goriva duže od 30 min, ja skidam kapu. A takođe mogu u opkladu da 555 za 20 min nemože sasjeći 5 metara ovih drva.
To bi trebalo tako da diplo brže.
Uz ovo prilog video da se u jednom povlačenju na osrednjem terenu izvlač sve ovo 6 metra ili ovo natovareno i ovo sto je ostalo, oko 1,5 m.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,527
A oštar lanac? :unsure: :poop::eek:
TO i jeste ozbiljan problem. Mnogi neznaju pravilno naostriti lanac. Radeći tupim lancem unište motorku. A onda kad kupe drugu imaju čudo u rukama. A u stvari nisu svjesni svog neznanja. Pa zar bi moja radila 35g i još ne uzmiče da lanac nije uvjek ko žilet.

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,639
Imam 572xp i 545 mk2. Imao sam 357xp,stihl 460,260. Nepratim bas potrosnju nit me kad zanimalo bas. Ove godine dobio jedan odjel za raditi od proslogodisnje oluje,sumarinci su izvukli klade dakle radim od 40- 20 cm drva. Vecinom je hrast suhi i polusuhi. I bas sa frendom s kojim radim taj krs komentiram kako nikad docekat da ispraznim naljevak. Znam da sam preko 3 m furaka izrezao na 25 cm. Ugodno sam iznenaden sa potrosnjom. Sjecam se da dok sam imaao recimo stihl 280 il sam prije nasuo ili prije potrosio. Kazem nisam profic kao vi,radim to zato da ne krepam od dosade,ali bas sam se iznenadio.

Najnoviji postovi

Na vrh