• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,890
Koliko se sjećam, ona na Štoreu je tanja i na vijke.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,024
Ima varijanta i na vijke. Kao što velite, bojim se da nebude stala jer nema puno mjesta. Mislil sam napraviti novi nosač za nju, ali ni za to nemam mjesta jer tu već imam namontiranu onu sklopku/razdvajač. Izgleda da mi bude rješenje potezni šalter i na njega relej (nadam se da 30A bude dovoljan).
Hvala vam na sugestijama i pomoći.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,931
Kaj se ovaj traktor more paliti na dvije brave ili jedna dojde za rezervu ak ova potezna rikne? 😂😂
(y)
Točno tak, obje su ispravne i samo se žice prekopčaju po potrebi.
Nije mi se dalo rupu krpati pa da bi to sve skupa ljepše izgledalo samo sam nadodal ovaj cuk šalter, čak je i rupa bila.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,890
Nebu. Za takve aplikacije preporučam 100A releje.
ne radi toga da nebu mogel uklopiti, već zato da sigurno može isklopiti. 30A relej ostavi za grijač.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,931
Opet je i moje razmišljanje :unsure:
Neznam zakaj ali ja mislim da grijač vleče više struje nego elektro magnet na automatu

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,890
Griješiš.
Kad aktiviraš anlaser, struja prolazi kroz strujni namot (debela žica) u automatu, kroz anlaser na masu. Kad se anlaser uzubi, kontakt u automatu spaja dva vijka, odnosno debeli vodič na anlaser, a onda ostaje uključen samo naponski namot (s tankom žicom), koji pridržava anlaser uzubljenim.
Radi velike potezne struje bojim se da bi se kontakti slabijeg releja mogli zavariti pri uklopu. A kak manji releji imaju slabije federe, bojim se da ga feder ne bi mogel otvoriti.
Zato preporučam 100A relej u krugu anlasera.
Grijač, ako i vleče 20…30A nemre zavariti kontakte na releju, pa zato ne treba biti veći, pogotovo jer se grijač rijetko koristi.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,931
Može biti, nisam baš u tome doma ali ako se sjetim nekad baš bum klješta prošetal kroz kabel grijača i kabel pobude koji je obično manjeg presjeka, ili istog, nego kabel grijača.
Možda me ta debljina buni.

A ferac bez grijača je.... bolje da šutim

O

ObrisanŽ28

Guest
Što se tiče brava i pecho i fadip su dobre.
Meni dve godine bar izdrže.
Za tu cijenu dobre samo uzet na vijke stopice su loše

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,890
Na Mojem je, mislim, 6mm2 anlaser, a 4mm2 grijač.
Zutra bum pogledal.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,401
Ivan, ako ja vidim dobro u trenutku slikanja nije bilo vozača a bogme ima lepog plavog dima u zraku ;)
Ne velim ja ništ ide još to nakon 6000, a poznato je da svaki motor čim više radi dulje traje. Kak i čovjek
Nije bilo vozaca kad ja vozim, a stal sam na piš pauzu pa sam usput poslikal.
Je, strasno dimi plavo u leru i kad ide u dol.
Dok ide u brijeg i dok mu je teze onda skoro da nema dima.
Problem je kaj nema kod nas pravog majstora koji bi mi malo postelal dizne, ventile, pumpu i kut paljenja, pa onda nebi ni toliko dima bilo.
Al ovak ide jos dobro, super pali, a ni ulja jos ne trosi pretjerano puno.
A jbg, ove god je napravila preko 700 rs, tj potrosila 2500 l nafte.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,024
Ako je dim plavi čini mi se da onda štelanje dizni i pumpe nebude to promijenilo. Plava boja je od ulja. Da dimi crno onda bi se to popravilo sa štelanjem. Meni je svojevremeno jako izbacival crni dim prilikom dodavanja gasa. Dvije dize su propišale, zamjenjene, poštelane na 150 bara i dima više nije bilo.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,401
Ja sam prosle god nosil pumpu i dizne bosistu, bas zbog tog plavog dima i veli da je pumpa bila dobra, a dizne da je samo malo postelal, i da nije trebalo ni jednog uloska promijeniti.
A traktor je navrtel vec gomilu sati.
Ma da njemu pravi majstor pregleda ventile i dizne i da mu postela malo kut paljenja, mislim da bi velika kolicina toga dima nestala.
Jer velim, dok je pod opterecenjem, npr dok orem, onda dima skoro da nema.
Cim smanjim gas na ler, suklja plavi dim, kao da ga zalijeva nafta koju nema kud potrositi.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,149
Susjed na Štoreu radio generalku,pumpa i dizne radio majstor iz Zeline. Isto dimio "plavo" na ler gasu i kad se spuštao niz brijeg. Pumpu i dize nosio na reklamaciju , poslije bilo u redu. Daj dim je imao miris po nesagorjeloj nafti.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,890
A koji od njih ne dimi?
Na mojem je napravljena generalka s vrhunskim dijelovima (razbušivanje i honanje, Federal Mogul klipovi i karike), prebranenove dize, namještene na 230bara, pumpa stara cca 2000h, pa dimi plavo ko lokomotiva…

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,890
Da vidiš kak veselo zapali na -10 bez grijača...bi se predomislil ;)

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,149
Sad baš ništa ne razumijem. Muha spominje dim na Imt-u, valjda kao lošu pojavu, a u tvojem slučaju bi to trebalo biti normalno. Kog sad poslušati?

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,996
E viš sad to paljenje bez grijača, jučer sjednem u relativno novog MAN-a 180000 okrenem ključ a veli on ne pali me Predgrijavanje, kad sam odsjedil oko pol minute napiše sad pali. Nije da on nebi i ovak upalil al svejedno bi ga grijal.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,931
Za te Rumunjske motore je klasika da ih večina dimi plavo, za IMT ne.
Znam jednog bošistu koji se kune da riješava taj plavi dim popravkom boš pumpe, nisam probal pa ne mogu potvrditi

Najnoviji postovi

Na vrh