• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
Nije kroz nego je ispod....
Bitno da su mu prekidač za žmigavce smjestili da možeš zapeti ali to ne smeta očito :unsure:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
Pa na univerzalu je baš na dobrom mjestu, ruka pod volan il kroz volan i pališ..
Meni se to ne sviđa, navek si sve prste prelomim kad ga hocu upaliti.
Da je moj ili bi se naučil pa bi mi to bilo super ili (kaj bi prije bilo) bi ga nekam izmjestil.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,262
Ma prifči se čovek.. Baš kak ZJ veli, na taj način se većinom i pale.. Palcem samo 👍

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
Vjerujem, ja obično palim izvana pa mozda zato meni izgleda nespretno.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,718
Vidim da imaju u Masivi bravu paljenja za Univerzal 445 (Fiat, Štore). Košta 110 kn. Imaju 2 vrste-sa stopicama i na šarafe.
(Brava za paljenje s ručicom).
Doma sam pronašel i relej 12V, 30A, 4 izvoda.
Da li bi to bila dobra kombinacija?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
E to neznam za jačinu relea.
Ovdje je kolega ZJ objasnil Matiji i on je ugradil pa nek ti oni točno objasne koliko je dosta.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,718
evo i slike brave Univerzal 445

Prilozi

• 1wat_brava_paljenja_sa_polugom_univerzal_445_1.jpg
    1wat_brava_paljenja_sa_polugom_univerzal_445_1.jpg
    64.7 KB · Pregleda: 6

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,500
Ja kad gledam za bravu pokušavam kupiti da ima kontakte preko vijaka a ne stopica, jer većinom svima ispadnu žice ili nešto kemijaju a ovak im se neda dirat, ova od Utb brava je dosta dobra čak.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
Neznam, izgleda mi dosta velika.
Pogledaj jel ima mjesta da nebu kam zapinjala

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,436
Ima dva položaja i na stopice je.
Ja sam ju ugradil na onog 560 i evo več skoro godinu dana radi.

Bila slika ovdje nekada..
Kaj se ovaj traktor more paliti na dvije brave ili jedna dojde za rezervu ak ova potezna rikne? 😂😂

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Koliko se sjećam, ona na Štoreu je tanja i na vijke.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,718
Ima varijanta i na vijke. Kao što velite, bojim se da nebude stala jer nema puno mjesta. Mislil sam napraviti novi nosač za nju, ali ni za to nemam mjesta jer tu već imam namontiranu onu sklopku/razdvajač. Izgleda da mi bude rješenje potezni šalter i na njega relej (nadam se da 30A bude dovoljan).
Hvala vam na sugestijama i pomoći.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
Kaj se ovaj traktor more paliti na dvije brave ili jedna dojde za rezervu ak ova potezna rikne? 😂😂
(y)
Točno tak, obje su ispravne i samo se žice prekopčaju po potrebi.
Nije mi se dalo rupu krpati pa da bi to sve skupa ljepše izgledalo samo sam nadodal ovaj cuk šalter, čak je i rupa bila.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Nebu. Za takve aplikacije preporučam 100A releje.
ne radi toga da nebu mogel uklopiti, već zato da sigurno može isklopiti. 30A relej ostavi za grijač.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
Opet je i moje razmišljanje :unsure:
Neznam zakaj ali ja mislim da grijač vleče više struje nego elektro magnet na automatu

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Griješiš.
Kad aktiviraš anlaser, struja prolazi kroz strujni namot (debela žica) u automatu, kroz anlaser na masu. Kad se anlaser uzubi, kontakt u automatu spaja dva vijka, odnosno debeli vodič na anlaser, a onda ostaje uključen samo naponski namot (s tankom žicom), koji pridržava anlaser uzubljenim.
Radi velike potezne struje bojim se da bi se kontakti slabijeg releja mogli zavariti pri uklopu. A kak manji releji imaju slabije federe, bojim se da ga feder ne bi mogel otvoriti.
Zato preporučam 100A relej u krugu anlasera.
Grijač, ako i vleče 20…30A nemre zavariti kontakte na releju, pa zato ne treba biti veći, pogotovo jer se grijač rijetko koristi.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
Može biti, nisam baš u tome doma ali ako se sjetim nekad baš bum klješta prošetal kroz kabel grijača i kabel pobude koji je obično manjeg presjeka, ili istog, nego kabel grijača.
Možda me ta debljina buni.

A ferac bez grijača je.... bolje da šutim

O

ObrisanŽ28

Guest
Što se tiče brava i pecho i fadip su dobre.
Meni dve godine bar izdrže.
Za tu cijenu dobre samo uzet na vijke stopice su loše

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Na Mojem je, mislim, 6mm2 anlaser, a 4mm2 grijač.
Zutra bum pogledal.

Najnoviji postovi

Na vrh