• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Dogodi se da se neki ležaj na radilici grdo podere.
Tada se ostali, po mogućnosti, bruse na prvu mjeru, a ovi oštećeni na prvu čistu
I kaj se s tim dobilo, taj grdo poderani je na, karikiram, trečoj specijali, a svi ostali prva.
Kaj se ušparalo na toj radilici?
Ušparal se brus na brusilici ;)

prema njemu se našpricaju košuljice i dorade za te ležajeve.
Tu leži ključ cijele ove rasprave samo kaj ja neznam da to špricanje danas neko više radi.
Radil je onaj u Kutini kojeg si spomenul, bil sam kod njega u vezi špricanja ležajeva koje nismo mogli nigde kupiti.....

Na IM-033 motoru to tak nejde ;)

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Pa lezajevi, ja ne znam sta ti ocekujes da vidis, lezajevi kao lezajevi samo da se razbuse na odredjenu meru

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
807
na slici piše M33. koliko sam ja upučen imt 533 ima oznaku M033. na slici se vidi da nema onoga divljega zadnjega/aksijalnoga ležaja.
zval sam masivu i auto jozić. navodno više nema sirovih ležaja.
Kolko sam ja upoznat gospodina Drage nažalost više nema među nama smrtnicima.....
to sam čul.navodno umro mlad 56-58 godina.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
IM-033 blok motora je nosil na sebi dvije vrste radilica.
Klasični aksijalni ležaj i sirovi ležaj ali svi ležajevi su bili u specijali osim aksijalnog djela na starom tipu i zbog toga je dobil naziv sirovi ležaj
Specijale brušenja rukavaca su išle: Prva -0,25 Druga -0,5 Treča -0,76.
Pričamo o glavnim ležajevima, leteči su isti na svim motorima koji imaju slovo M u imenu.
Svi ležajevi su čelični, naliveni aluminijskom kalajnom (olovnom, znači mekanom) legurom čija debljina iznosi 0, 38 mm. Takozvani radni sloj.

U svojem skromnom iskustvu s takvim motorima ja sam samo takve ležaje videl i nikakve drugačije, što ne mora značiti da ne postoje.

Evo par linkova za lakše shvačanje o čemu pričam, gledajte specijale i izgled aksijalnog dijela ;)

STD

1 SPEC

2 SPEC

3 SPEC

4 SPEC, ta je nekad postojala samo za fanove 🤭

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da sam radio i živio pokraj rađenih bezbroj metalizacija / špricanja s plazmom itd., itd., na "strojevima za obradu metala" u firmi gdje sam proveo malo više od 36 godina radnog staža. (Ostale sam godine do penzije proveo u nekim drugim, itekako jakim radionicama.) Ne podcjenjujem nikog, ali mnogi kolege s ovog foruma nikad nisu, a možda ni ne budu vidjeli određene tehnološke i izvedbene postupke kakvi su se odrađivali kod nas, u našoj proizvodnji.
Znalo nas je (nas iz službe održavanja) izluditi to njihovo našpricavanje, bilo kad i bilo gdje u pogonu, koje kakvih osovina i ležajeva, a time su nam redovito zasrali sve klizne staze itd. Dakle - nemam oko toga baš nikakvih nepoznanica.
Radio sam u radionici jednog ogromnog poduzeča za ceste sa jako brojnom ekipom mehaničara i nekoliko specijaliziranih "motoraša za generalne popravke motora".
Proveo sam i veliki broj godina u radionici u kojoj smo održavali desetke diesel viličara od Indosa, pa na dalje. "Znalci točno znaju koji su motori u njima." Rađene su brojne generalke motora, a za njih brušenja cilindara i radilica, u itekako respektabilnim vanjskim radionama od Slovenije do Zagreba. Nema potrebe da Vam pokušam objasniti u kakvim su uvjetima rada radili ti strojevi, ti viličari, u neprekidno pregrijanom zraku, prezasičenom prašinom od ljevaoničkog pijeska. Rudnik je skoro pa ništa od uvjeta rada, prema ovakvim.

Nekada davno tamo negdje sedamdesetih godina su naši zaista jako posebni majstori u nedostatku dijelova za "trkače motore" (za spidvej utrke), talili su i lijevali klizne ležajeve od "kompozicije".
I recimo anlaseri traktora i TAM-ova i FAP-ova su imali prednji ležaj za zupčanik od kompozicije, pa smo nove "sirove" rajberima pripasivali poslije ugradnje...

Dakle radile su se takve stvari i "kod nas" tamo 1970 i nekih godina. Ljudi moji, sada je 2022.

Doista je bez veze danas razmišljati o tome da dva ležaja iste radilice budu na jednoj specijali, a treči ležaj da bude na nekoj drukčijoj specijali. Bolje razmišljati zašto se taj jedan okrenuo, poderao, da li je uljna pumpa dobra, da li je preljevni ventil i pritisak ulja dostatan, kakvi su kanali za podmazivanje u radilici, zaštopani ili protočni. Kakvo je hlađenje tog motora, da li je motor zasran blatom, masti, uljem, žvercom, da li vaser pumpa ima dobar pogon od remena ili je sve to zapušteno do bola, a mi sad mudrujemo o brušenju radilice.
Nije baš da svatko može biti kvalitetan mehaničar za motore traktora, da je tako bilo bi ih na svakom uglu ulice. Jedno su improvizacije u garaži, a drugo je znalački i majstorski generalni remont motora. Još dugo ne budu postojali Google motoraši...

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Kad su već radilice na tapeti....

Prilozi

• 20220122_181947.jpg
    20220122_181947.jpg
    18 KB · Pregleda: 54
  • 20220122_190133.jpg
    20220122_190133.jpg
    19.8 KB · Pregleda: 54
  • 20220122_202558.jpg
    20220122_202558.jpg
    21.9 KB · Pregleda: 54

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Danas se nije moglo raditi u voćnjaku pa se završio projekat promjene osigurača na IMT 539. Umjesto njegovih klasičnih osigurača stavljeni su ubodni. Kutija sa osiguračima je sada u kabini, mjesto nije najzgodnije, ali druge mogućnosti nije bilo. Bitno je da ne smetaju i da su na dohvat ruke ako zatreba.
Ujedno zahvaljujem prijatelu Kupljencu na savjetu za stopice sa termobužirom i ostalim članovima na pomoći.

Prilozi

• osig1.jpg
    osig1.jpg
    68.6 KB · Pregleda: 63
  • osig2.jpg
    osig2.jpg
    77.7 KB · Pregleda: 63
  • osig3.jpg
    osig3.jpg
    55.7 KB · Pregleda: 62

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
To je obični bužir, stavljen radi sigurnosti da se slučajno klemica ne dodirne sa metalom/masom.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Budu se same zagrijale i rastopile ;)

Zakaj nisi žice napeljal u bužir dok si ih vodil prema kutijama?
Bojim se da se budu od vibracija preglodale.
Iskreno, ne mislim da si nekaj dobil s premještanjem osigurača, jer su sad sve žice štukane, pa imaš na svakoj po dva spoja više (znači, dva problema više)...

Ali pohvala za trud.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Kutija je kupljena kod Ferenčaka, porijeklo Slovenija, 12 -polna (cca 100 kn).
Sve su žice u bužiru od motora do kutije samo se na slici to ne vidi. Dapače, stavljene u dva bužira, veći i manji jer stopice nisu stale u manji bužir. Nema rizika da se preglodaju. Žice su štukane, ali su stopice sa termobužirom koji je dodatna zaštita spoja. Instalacija je relativno dobra tako da mi se nije dalo/isplatilo mijenjati cijelu instalaciju. Ako bude problema rješavati će se, ali ih sigurno bude manje nego sa postojećim kutijama koje su se počele raspadati, a o lokaciji iza filtera za ulje da i ne govorim.
Kak je jedan rekel -bitno da se dela. ;)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Kutija sa osiguračima je sada u kabini, mjesto nije najzgodnije,
Super, nije mjesto najzgodnije ali su na suhom i to bu odlično.
pohvale za trud.

Nego, filter zraka bi bilo dobro oprati sita da raketa prodiše punim plučima ;)

Najnoviji postovi

Na vrh