Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da sam radio i živio pokraj rađenih bezbroj metalizacija / špricanja s plazmom itd., itd., na "strojevima za obradu metala" u firmi gdje sam proveo malo više od 36 godina radnog staža. (Ostale sam godine do penzije proveo u nekim drugim, itekako jakim radionicama.) Ne podcjenjujem nikog, ali mnogi kolege s ovog foruma nikad nisu, a možda ni ne budu vidjeli određene tehnološke i izvedbene postupke kakvi su se odrađivali kod nas, u našoj proizvodnji.
Znalo nas je (nas iz službe održavanja) izluditi to njihovo našpricavanje, bilo kad i bilo gdje u pogonu, koje kakvih osovina i ležajeva, a time su nam redovito zasrali sve klizne staze itd. Dakle - nemam oko toga baš nikakvih nepoznanica.
Radio sam u radionici jednog ogromnog poduzeča za ceste sa jako brojnom ekipom mehaničara i nekoliko specijaliziranih "motoraša za generalne popravke motora".
Proveo sam i veliki broj godina u radionici u kojoj smo održavali desetke diesel viličara od Indosa, pa na dalje. "Znalci točno znaju koji su motori u njima." Rađene su brojne generalke motora, a za njih brušenja cilindara i radilica, u itekako respektabilnim vanjskim radionama od Slovenije do Zagreba. Nema potrebe da Vam pokušam objasniti u kakvim su uvjetima rada radili ti strojevi, ti viličari, u neprekidno pregrijanom zraku, prezasičenom prašinom od ljevaoničkog pijeska. Rudnik je skoro pa ništa od uvjeta rada, prema ovakvim.
Nekada davno tamo negdje sedamdesetih godina su naši zaista jako posebni majstori u nedostatku dijelova za "trkače motore" (za spidvej utrke), talili su i lijevali klizne ležajeve od "kompozicije".
I recimo anlaseri traktora i TAM-ova i FAP-ova su imali prednji ležaj za zupčanik od kompozicije, pa smo nove "sirove" rajberima pripasivali poslije ugradnje...
Dakle radile su se takve stvari i "kod nas" tamo 1970 i nekih godina. Ljudi moji, sada je 2022.
Doista je bez veze danas razmišljati o tome da dva ležaja iste radilice budu na jednoj specijali, a treči ležaj da bude na nekoj drukčijoj specijali. Bolje razmišljati zašto se taj jedan okrenuo, poderao, da li je uljna pumpa dobra, da li je preljevni ventil i pritisak ulja dostatan, kakvi su kanali za podmazivanje u radilici, zaštopani ili protočni. Kakvo je hlađenje tog motora, da li je motor zasran blatom, masti, uljem, žvercom, da li vaser pumpa ima dobar pogon od remena ili je sve to zapušteno do bola, a mi sad mudrujemo o brušenju radilice.
Nije baš da svatko može biti kvalitetan mehaničar za motore traktora, da je tako bilo bi ih na svakom uglu ulice. Jedno su improvizacije u garaži, a drugo je znalački i majstorski generalni remont motora. Još dugo ne budu postojali Google motoraši...