• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,931
Kakva je uloga tog filca ako već postoji semering?
Ista kak i na novim autima kaj imaju onu spužvu zaljepljenu koja kad se napije ulja otpadne 🤭

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,931
imbus matica koju odšarafiš
Nije imbus matica več je čep sa imbus prihvatom ;)
Na nekima ne mora biti imbus, postoji izvedbi na ključ 13 ili 17.

Tekuča mast definitivno da se smanji pritisak na onaj gore spominjani flic

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,028
Ima 4 žice:
crvena: + iza kontakta
plava: masa
crna: signal
narančasta: + za osvjetljenje.
View attachment 54706
Signal može ili na senzor ili na W klemu.
Brojilo broji vremenske sate.
Nabavil sam tahometar, ali sad imam problem kako ga podesiti za rad na dizel motoru 4 cilindra. Tahometar bi signal dobival sa alternatora-W izlaz.

Prilozi

• tahometar-manual.jpg
    tahometar-manual.jpg
    56.8 KB · Pregleda: 28

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,894
@lijeskakc, ovo su ti koraci:
1. Spoji ga po shemi
2. Upali motor i očitaj koliko pokazuje
3. Tahometrom (najbolje laserskim) izmjeri brzinu vrtnje motora. Dodaj gas tak da se motor vrti stabilnom brzinom (recimo 1000 ili 1200 o/min)
4. Gumbom na instrumentu namjesti odgovarajući omjer (ako trebaš opis načina namještanja, odnosno prijevod uputa - reci)
5. Digni gas na 2000 i usporedi brzine vrtnje. Ako treba, fino podesi.
6. Ugradi instrument i uživaj

Ako ti je komplicirano, pozovi mene ;)

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,028
Zahvaljujem na odgovoru. Sve mi je jasno oko spajanja. Jedino sam zapel na točki 4. koju spominješ, a to je namještanje omjera na instrumentu. Čitam upute, ali mi nisu baš jasne. Malo zbog lošeg engleskog, malo zbog tehničkih pojmova. :cry:
Da li se namještanje omjera može napraviti na način da ga samo spojim na izvor od 12 V (npr. akumulator) bez da ima spoj sa W kontaktom alternatora? Pitam zato jer je gumb sa zadnje strane i ako ga prethodno namontiram na traktor bude teško doći do gumba za namještanje.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,894
Ne, jer ne znaš omjer frekvencije signala iz alternatora i frekvencije (brzine vrtnje) motora.
Naime, programirati ga možeš bez signala ako znaš koji mu je prijenosni omjer, ali to ne znaš dok ga ne odrediš.

Uvijek se to namješta prije ugradnje, može i s “privremenom” instalacijom, a onda ga, namještenog, ugradiš.
Dakle, kupil si onog od 85mm (jer 52mm se namješta žicom).

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,028
Tahometar je fi 85 mm i ima samo taj jedan gumb za namještanje. Ne kontam kaj mu u onoj tablici znači broj polova (poles 4,6.8,10,12) i kaj mu znači ono namještanje broja H-0096.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,894
Piše tipično namještanje.
U navedenoj uputi dan je primjer signala s bobine benzinca.
4 cilindra, 4t ima dva impulsa po okretu radilice.
Da bi pokazival ispravno, treba upisati omjer H=96.

Slično je i s alternatorom:
Poles: broj polova na alternatoru, H je omjer impulsa i pokazivanja. 12 polova znači 6 impulsa po okretaja rotora.

Moglo bi se izračunati, ali moraš izmjeriti prijenosni omjer remenica i prebrojiti polove na alternatoru.

Napisal sam ti najjednostavniju metodu, kojom sam se i sam služil, negdje u ožujku, kad smo pripisivali 52mm instrument na jedan traktor.

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,894
Do koliko taj tvoj pokazuje.; do 3 ili 4.000 o/min?

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,028
Pokazuje do 3000 okretaja. Koliko alternator ima polova nemam pojma. Mogu samo prebrojiti broj lopatica na ventilatoru :cry:. Ako i doznam koliko ima polova onda ne znam kako odrediti broj H koji treba upisati. Gledam po internetu, ali nigdje nema ništa slično objašnjeno. Traktor ima njegov njegov sat koji pokazuje okretaje, ali je pitanje koliko je to točno. Zato sam i kupil ovaj jer sam mislil da bude to rješenje, ali, kak to obično biva, iz jednog problema nastanu dva. Bolje da sam držal ruke v džepu.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,894
Nisi pogriješil, ali postoji procedura, kak i za sve drugo u životu.
Zato smo ovdje da razmijenimo iskustva. Osim toga, nudim ti pomoć. Jedina naknada su lijepa riječ i stisak ruke.
Nemoj sad odustati (y)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,931
Jedina naknada su lijepa riječ i stisak ruke.
Nema toga kod Ljeske.
Ja sam imal čast biti na tom dvoru i dočekala me vrpa raznoraznih kolača punjenih raznim filama, sokiči, limuniči......
Kaj misliš zakaj bi ja htel biti vođa puta i član ekipe?

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,028
Hvala lijepa. Sad delam kučište za njega jer ga nemam gdje smjestiti. Onda ga budem spojil na traktorovu instalaciju i pokušal ga poštelati.Ako zapnem, a najvjerojatnije budem, onda zovem u pomoć.
Svi ste dobrodošli, čim nas je više bude veselije :love: :ppozdrav:

Najnoviji postovi

Na vrh