• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

Daky5555

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2019
Poruka
221
Ja trenutno imam oba ( kratko 533) i osobno nema razlike u radu. Zbog toga sam i postavio pitanje. 539 u transportu teske prikolice i tereta nesto kasnije ostaje bez snage i naravno potrebe za nizom brzinom ali i to je minimalno, u oranju kad 533 nemoze, nemoze ni 539.
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Do sad sam bil duboko uvjereni da se na ovomu forumu nitko ozbiljno ne bavi poljoprivredom, ali je prijatel ipak jednog pronašel. Isto tak, dok sam išel u školu, mislil sam da tu nema nijednog đaka i da su tu samo svi luftbrenzeri, uključujući mene.
Pokaži mi ko se bavi osim njega? Ko? Niko.
Dela kak more i ne žali se. Malo je takvih ko on.
Vidi se da nije prodavač magle, netreba nikog zadivi sa traktorima, a ne ko ostali kaj se natječu koji ima veči i bolji traktor od kojeg suseda.
Za mene je to pravi poljoprivrednik.
Viš kak se sve napravi sa raketom, za sve namjene je, a samo ljubumorni govore kak ne valja, kak je to kramp i neznam kaj.
A traktor je da trenutno boljeg nema.
A viš i sam kak svi čitaju ovu temu jer su ljubomorni kaj mi sve pišemo o raketama.
Svi profi kaj se bave poljoprivredom znaju kaje raketa, svi koji poznaju poljoprivredu znaju koji je to bezvremenski stoj.
 

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,085
Čini mi se da bude i Ivan izgubil taj status jer zagledava jači traktor. Orati sa malim IMT-om i jednobraznim plugom je za ponoreti gda se delaju veće površine. Puno puta ti dojde da sam sebi pučiš v hrbet ili da se ostaviš takve poljoprivrede. To je robija samo takva i svaka čast svima koji to moreju i ne odustaju.
 

turke25

Član
Tu od
25 Lis 2022
Poruka
12
Mi smo godinama sijali sa 539 po 100 jutara . prihrana , prskanje , sjetva pšenice . Preporodili smo se odkad smo počeli te radnje raditi sa traktorom od 100 ks . Nekad kaj smo sa 539 radili tjedan dana sad je to dobrih 2do 3 dana . Milina .
 

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
229
Što se tiče puštanja ulja na osovini ramena volana, koliko sam skužio, na spoj kućišta volana i osovine koja izlazi iz njega ide klasični semering, a onda između kućišta i ramena volana ide onaj veći dihtung od filca? Kakva je uloga tog filca ako već postoji semering? Koliko sam laički mogao isprobati, nemam nigdje na volanu lufta, ništa se ne klima. Međutim, otkrio sam da moram prvo proučiti ovo što je neki "majstor" prije mene smislio na desnom ramenu. Lijevo isto lagano slini, ali ono je složeno kako treba biti, dok desno ima ovo pošvasano čudo s dodatnim šarafom. Zanimljiva kreacija za koju treba otkriti što je vezano s čim i što drži što.
20221205_193941_cr.jpg
20221205_194046_cr.jpg
 

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,237
u planu je malo veći servis u zimi...s obzirom da mijenjam dihtung na karteru, piksiram trap.... traktor bude sigurno išel na pol pa bi onda lamelu i druk lager zamijenil...išla bude vjerojatno i glava dole...uglavnom sve i svasta...mene zanima di kupiti dijelove? znam da bude sad netko napisal da je to sve kak od repe, ali jbg kad nemamo izbora...imaju svi dućani manje više iste dobavljače ili?
 

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
806
zavisi koliko radiš i šta radiš.
od ovih stvari kaj si ti nabrojal najbitnije stvari na koje moraš pazit su:
lamela (makedonska ili srpska su najače ali najviše koštaju)
druk ležaj(sused je prošle godine kupil valjda indijski u masivi odma zuji)
reparacioni set za korpu(ja stavljam indijski najeftini godinama ljudima i radi dobro dosad nije bilo pritužbi)
kada ga rastaviš budeš vidil dali curi ulje iz motora na radilicu ili iz mjenjača na spojničke.
malo da provozaj i radi sa kardanom pa vidi dali tucka nešto u mjenjaču. zna proči ležaj ispod spojničke. kada sada ga rastavljaš da to isto provjeriš.
vidil buš kakve su osovine spojničke.
 

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,237
a gle kolko god radim s traktorom, sad ako idemo delat posel onda bi htel napraviti kak spada...kaj mi znači prešparati 100kn na lameli ako bum moral za nznm kolko opet traktor na pol...
budem malo pogledal di ima kaj za kupiti...
 

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,368
Jozića hvale da ima skroz solidne dijelove.
A većina dućana uzimaju ili iz Masive ili od Jozića jedino je razlika u cijeni...
Najsigurnije ti je proc, ako uzimaš vecu količinu dijelova, direktno kod njih u dućan pa pogledaj na šta to liči i das odma neku svoju procjenu jer preko interneta je malo problem sa žalbama i mogu ti poslat neki lošiji dio pa imas komplikacije sa reklamacijom i vraćanjem ;)
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,972
Kakva je uloga tog filca ako već postoji semering?
Ista kak i na novim autima kaj imaju onu spužvu zaljepljenu koja kad se napije ulja otpadne 🤭
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,972
imbus matica koju odšarafiš
Nije imbus matica več je čep sa imbus prihvatom ;)
Na nekima ne mora biti imbus, postoji izvedbi na ključ 13 ili 17.

Tekuča mast definitivno da se smanji pritisak na onaj gore spominjani flic
 

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,085
Ima 4 žice:
crvena: + iza kontakta
plava: masa
crna: signal
narančasta: + za osvjetljenje.
View attachment 54706
Signal može ili na senzor ili na W klemu.
Brojilo broji vremenske sate.
Nabavil sam tahometar, ali sad imam problem kako ga podesiti za rad na dizel motoru 4 cilindra. Tahometar bi signal dobival sa alternatora-W izlaz.
 

Prilozi

  • tahometar-manual.jpg
    tahometar-manual.jpg
    56.8 KB · Pregleda: 25

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,623
@lijeskakc, ovo su ti koraci:
1. Spoji ga po shemi
2. Upali motor i očitaj koliko pokazuje
3. Tahometrom (najbolje laserskim) izmjeri brzinu vrtnje motora. Dodaj gas tak da se motor vrti stabilnom brzinom (recimo 1000 ili 1200 o/min)
4. Gumbom na instrumentu namjesti odgovarajući omjer (ako trebaš opis načina namještanja, odnosno prijevod uputa - reci)
5. Digni gas na 2000 i usporedi brzine vrtnje. Ako treba, fino podesi.
6. Ugradi instrument i uživaj

Ako ti je komplicirano, pozovi mene ;)
 

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,085
Zahvaljujem na odgovoru. Sve mi je jasno oko spajanja. Jedino sam zapel na točki 4. koju spominješ, a to je namještanje omjera na instrumentu. Čitam upute, ali mi nisu baš jasne. Malo zbog lošeg engleskog, malo zbog tehničkih pojmova. :cry:
Da li se namještanje omjera može napraviti na način da ga samo spojim na izvor od 12 V (npr. akumulator) bez da ima spoj sa W kontaktom alternatora? Pitam zato jer je gumb sa zadnje strane i ako ga prethodno namontiram na traktor bude teško doći do gumba za namještanje.
 
Na vrh