• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,800
Kak ne.
Zetor je pokazal da čim je noviji je bolji... kak su se pokazali i ovi 70, 72 kaj ih nudite....
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,800
Reci što sam mogao jednostavnije da znam za ubuduće ako bude trebalo.
Haubu skineš i ostaviš sa strane na zicama. Rezervar ne skidaš več ga samo podigneš, krajnike spone i uporne ruke skidaš napred na trapu, lajtung pritiska ulja rastaviš na spoju iza filtera goriva..... i još po koja sitnica koju sam garant zaboravil.

Puno je lakše, manje šaraflenja, jednostavnije nego ovak.

A opet, tu je Ursus ne nadjebiv (on je i zamišljen za brzi servis jer dugo ne traje pa je to u tvornici tak zamišljeno) Tam čak ni anlaser ne treba skidati..... samo čep na rezervaru...
 

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,505
Muhač si ti bil na terapiji bunike što se tiče URSUSA kad ga toliko kudiš.!!!!!!!!!!!
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,558
Ne volim šarafiti dok mi nešto smeta, jbg... Radije volim skinuti nešto nego da mi smeta.
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,735
Marko, a šta je bilo na kraju sa ursusom ? Znam da je nešta bilo, poslje sam tražio da vidim šta je na kraju pa nisam našao. Nemoraš odg ako nećeš.
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,558
Imam nekakav kuršluš u mjenjaču, u donjem snopu se nešto pomaknulo i ne mogu više ubaciti u brze brzine.

Sad kad ovog sredim on je na redu.
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,558
Nije otpisan, eno stoji pod orasom i čeka bolje dane, a vremena nikako. Još od 25. 4. stoji tako :rolleyes: .

Vidjet ćemo kakva će situacija biti, pa bi ga možda počastio bojanjem kad već ponovno sve moram raskopati...
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,800
Ne volim šarafiti dok mi nešto smeta, jbg... Radije volim skinuti nešto nego da mi smeta.
Na ovaj način kak sam ti napisal ništ ne smeta, samo je po mom lakše.
Ali mlad si još, kad ti dopizdi šarafljenje onda buš gledal da je čim manje i čim prije gotovo.

Muhač si ti bil na terapiji bunike što se tiče URSUSA kad ga toliko kudiš.!!!!!!!!!!!
Nije ni čudo da ti tvrdiš da se poljoprivreda ne isplati :unsure:
 

Crogeo

Novi član
Tu od
7 Kol 2019
Poruka
3
Pozdrav ljudi. Odavno pratim forum, imo sam imt 549, a sad mi je ostao samo imt 539. Imam problem, pa ako tko zna pomoc? Naime traktor je 89 godiste, nije previse radio, uglavnom ranije kosnja i posprema sijena a sad vec 20 godina samo za transport u vinograd i prskanje vinograda. Na satu pise 346 radnih sati ali sat odavno ne radi pa moze biti po mojoj procjeni oko 2500 radnih sati. Jako je salbo odrzavan, nije vjerojatno mijenjano ulje dosta godina. Zadnjih 5 godina redovno svake godine mijenjam ulje i filtere i pokusavam srediti traktor. Prije 2 godine je procurila ac pumpa i napunila karter naftom, nakon izmjene 2 pumpe stanje je rijeseno. Sada sam odlucio izmjeniti lajtunge od goriva jer su pustali i od zraka jer su sprdnuli, te ugraditi nove mjerace za pritisak ulja i temperaturu. Traktor je vec ranije malo oslabio, ne vuce trecom brzom u svako brdo prazan. I sad nakon mog ulaganja ne vuce gotovo nikako. U brdo do cije je polovice dosao 3. brzom nemoze ni 2., ne hvata gas uopce, nije niti blizu zivahan kao prije.
Promijenjeni su svi lajtunzi goriva i filteri goriva, te nosac drugog filtera goriva. Promijenjen je i grijac. Promijenjeno je ulje i sipano je INA Super 5, te je promijenjen filter ulja. Skinuo sam rezervoar te ga isprao naftom, a kad sam skinuo rezervoar nije mi dao vrag mira pa sam otvorio poklopac ventila. Klackalica i sve unutar poklopca je bilo prekriveno gustim slojem ulja, cak neke masnoce. Pobrisao sam kolko sam mogao tu mast i kupio novu brtvu te zatvorio. Ne znam kolko bi trebalo dotegnuti ona 2 sarafa na poklopcu jer mi sad tu slini ulje. Kod izmjene sonde mjeraca temperature morao sam otegnuti i onaj saraf na glavi motora i ne znam jel bio usarafljen skroz do vrha glave, ali sad ne ulazi unutra skroz nego ostane 3 mm iznad glave. Mislio sam odsarafit 3. nosac dizne da lakse ugradim sondu temp. ali sam otegao jedan saraf i pritegnuo ga natrag ne zeleci jos i to vaditi. Pritisak ulja ne znam koji je bio jer instrument nije radio. Sada je kod ler gasa malo iznad 2, a kad dodam 1/3 gasa onda je 3.5. Temperatura na novougradjenom satu se ne dize iznad 50. Ne znam jel bi gubio snagu i pritisak ulja zbog tog poklopca ventila ili zbog toga sto saraf sonde temp. nije usarafljen do glave, ali ne pusta vodu na tom mjestu i mislim da ni on nemoze dublje (ako je tko mijenjao ili ima na traktoru da pogleda?). Traktor pali bez problema, upalio je bez odzracivanja, samo sam napumpao gorivo na ac pumpi sa svim spojenim lajtunzima i gorivo se je preko onog iberlaufa na bosch pumpi prelilo nazat u rezervoar. Nakon sto sam shvatio da puno slabije vuce isao sam odzraciti sistem na ulazu u bosch pumpu i nakon toga na izlazu iz bosch pumpe god tog iberlaufa ali ne pomaze. Ako je netko voljan citati i vidi probelm molim pomoc.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,800
To sve kaj si ti radil nije uzrok tvog problema.

Brtvu poklopca ventila si trebal podljepiti diht masom, zato ti pušta ulje.
Redukcija na glavi ni netreba biti ušarafljena do kraja.
Pritisak ulja je u redu.

Kad si skidal poklopac ventila dali si provjeril zazor na njima?
Dali traktor dimi crno kad mu je teško?
Jesi očistil filter zraka?
 

Crogeo

Novi član
Tu od
7 Kol 2019
Poruka
3
Mislio sam pogledat ali nisam mogo okrenut remenicu da zatvorim ventile, a ovako dok su ventili bili u ne znam kojem polozaju mislim da je bilo i 1mm razmaka. Ne dimi crno kad je pod opterecenjem.
Promijenio sam ulje u posudi filtera zraka i ocistio tu posudu od mulja kojeg je bilo iako je nedavno to ciscejo i mijenjano ulje u posudi. Sam ulozak filtera nisam cistio ni ispuhivo. Probat cu ga ocistiti ili kupiti novi jer je ovo sigurno original na njemu star 30 god, pa cu vidjet jel ima razlike.

Ovo odzracivanje nisam napravio bas kak se spada, to sam radio sam pumpajuci pomocu spage gorivo na ac pumpi i onda pritezo sarafe lajtunga istovremeno drugom rukom. Al ne znam jel to moze bit problem kad normalno pali i radi bez opterecenja. Nisam reko pumpa je linijska. I u njoj sam promijenio ulje kroz onaj sarafic pri dnu. Cak sam mislio da sam ostavio previse ulja u njoj pa sam opet skroz odsarafio sarafic i pustio da sve istece van sto je iznad ili u ravnini te rupe. Bilo je nesto malo viska ali nije pomoglo kad sam ispustio.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,800
Ako je 1mm to je više od 3 puta više od propisane mjere.
Probaj bolje očistiti filter zraka a najbolje bi bilo da probaš bez njega da se ne bacaš u trošak bez veze.
Pošto traktor pali zraka nema. Znači problem nije zrak u sistemu.

Probaj još riješiti ventile i usis zraka a ako tu nije problem onda idemo dalje.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,800
Ako ga nije kupil od 2011 godine (od kad je post) onda mu ga ni netreba danas.
 

Crogeo

Novi član
Tu od
7 Kol 2019
Poruka
3
Hvala Muha.
Dio sam pokuso, a dio nisam. Probo sam bez filtera ali nema razlike. Zazor ventila nisam jos provjerio jer si moram nabavit kljuc za okrenut remenicu u ispravne polozaje (na youtube sam pronasao ona 2 videa o stelanju zazora ventila, nadam se da tak i vi provjeravate i radite, a ja se nadam da cu uspijet prepoznat trenutak kad su koji ventili sabijeni, jer sam u tom dijelu totalni baksuz)
A jos si nesto razmisljam da to nema veze i sa ac pumpom. Napiso sam da je stara 2 godine, ali ima vec ustvari 5, 6 godina. Cudno mi je da je bas nakon ovih mojih prckanja oslabio traktor, pa eto. Pa da nije osla membrana ili ventili od rucnog drukanja goriva pa da ne radi najbolje i nedaje dovoljnu kolicinu goriva bosch pumpi za napore? Da li se i kvar na ac pumpi moze manifestirati na pritisku ulja u motoru, osim onoga da gorivo razvodni ulje i tako smanji pritisak ulja?
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,558
Moj izgleda radi. Probao sam sinoć samo naprijed-nazad u šupi, čini mi se da radi dobro.

IMG-20190812-220428.jpg
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,800
Crogeo, radilicu možeš vrtjeti ako okrečeš za ventilator. Malo je nespretno ali ako nemaš ključ....
Kak ovi ba jutubu štelajuj ventile ja pojma nemam. Ja imam svoj sistem.
Mislim da nisi ništa mogel pokvariti sa izmjenom lajtunga, a i sam veliš da odavno gubi snagu.

Ja se bojim da ti imaš problem s dizama ili boš pumpom pošto si večinu stvari pregledal.
Probaj još te ventile i možda da mu pustiš gorivo slobodnim padom u boš pumpu da isključimo kvar na ac pumpi i filterima da ne kupuješ bez veze novu za probu.
Ako ni onda nebu pomaka na bolje onda mislim da je kvar negdje gdje sam napisal.
 

Najnoviji postovi

Na vrh