Lee Champa
Iskusan lik
- Tu od
- 9 Tra 2019
- Poruka
- 11,236
Za probu spoji jednu žarulju na akumulator. Ako se skoro ugasi kad startaš traktor vjerojatno je akumulator!
Krivo sam napisao, jedna klema je loša budem ju zamijenio i stavio sam punit akumulator preko noći.Iz napisanog ja nisam siguran da ti razlikuješ anlaser/elektropokretač od alternatora/generatora istosmjerne struje ?! Nemaš što pritezati na alternatoru.
Pogledaj si kakve su ti kleme akumulatora i spojevi na njima, ako su dobri, tada sumnjaj u dotrajalost akumulatora.
To što je traktor vani, smatraj da je za njega to normalno radno okruženje koje njemu ne smeta.
Nisam nikad to skidao pa pitam da ne lutam. Nema na netu baš uputa za IMT 539.Daj kolega, daj malo ozbiljnije, pa ne radi se to tak...
OK 1-0 za tebe protiv problema i anlasera!Skinuo ga dolje,
1-1 sad je odmah anlaser izjednačio, jer ti za sad ne znaš kako bendix funkcionira i kako se u šrauštuku testira!bendix je odličan,
2-1 za tebe jer si se trudio, iako ne znaš da li si ga napunio, ti samo znaš da si uključio punjenje (ne ne zezam te)napunio akumulator,
Evo 3-1 za tebe jer si nekako pokušao testirati iako zapravo tapkaš na slijepo.probao ga dolje i okreće kad ga spojim na akumulator,
3-2 anlaser je smanjio tvoju prednost, jer nisi probao što bi se dogodilo da si plus klemu spojio na tijelo anlasera, a minus na taj vijak od statora elektro motora anlasera. (Vrtio bi se i dalje jednako)minus na tijelo anlasera, plus na onaj donji vijak,
3-3 anlaser te počinje sustizati i gaziti, kao preveliki zalogaj. Sad zastani i razmisli, na tom je šarafu kabel s plusom od akumulatora non-stop, dakle tvoj bi se anlaser po tvojem navodu i probi trebao non-stop vrtjeti i u garaži i dok oreš s traktorom. Ne, znači imaš krivu pretpostavku i ispituješ na slijepo, ne znaš zapravo što radiš. Da bi se anlaser pokrenuo, dok je kabel na tom gornjem šarafu, potrebna je i struja na žici 50, da pokrene kotvu elektromagneta koja bude uključila šalter elektromotora, ali tek dok se odigra uzubljivanje bendiksa u zamašnjak diesel motora...na gornji gdje inače ide žica od plusa ne trza.
3-4 Anlaser vodi. Koja svjetla se ugase, od kontrolnih lampica ili si me poslušao i upalio kratka svjetla? ma nema veze, pokušajem pokretanja anlasera opteretio si "najslabiju kariku" napajanja struje. Ja za sad ne znam da li je ona unutar akumulatora ili je to osigurač, ili labav spoj na instalaciji, nisam vidovit.Stavio ga natrag gore i ugasi samo svjetla kad okrenem ključ,
3-5 Anlaser te za prvi put porazio. Ne, prema opisu mislim da ti nije krepao automat, čak ti je i anlaser dobar, nego pretpostavljam da imaš negdje loš, labav spoj. Tim više da je i s drugim akumulatorom ista priča.probao drugi novi akumulator ista priča. Jel otišao automat?
Hm, ja bi probao još jednu stvar prije proglašenja kvara anlasera ili automata: staviti traktor u brzinu i probati ga malo pogurati da se okrenu zupčanici, možda ti se desilo poklapanje nekog zupčanika ni vrit ni mimo, pa anlaser nema snage to otkačiti? Inače, prije par mjeseci sam na svom IMT 533 skidao anlaser jer mi je radio samo klik kod paljenja. Otvorio sam poklopac automata, počistio sve unutra, bilo je prašine od četkica, odšarafio i ponovo vratio četkice da se počiste kontakti, počistio kontakte s rotora, počistio kontakte na ona dva vanjska šarafa. Podmazao osovinu koliko se vidjelo gdje bi se moglo podmazati. Isprobao ga skinutog. Nakon toga traktor pali bez ikakvih problema.Ili je automat ili anlaser, probao šrafcigerom direkt i samo ttrrtt radi, neće okrenuti. Dolje fino vrti, dakle nema snage da okrene.