T
TOMO VINKOVIĆ
Guest
nije loše.
kod nas ima puno ljudi koji ne oru njive na jesen , vec im je prvo oranje za duhan u proljece.pa sad ti vidi sta ce reci duhan sa ovim jesenjim oranjem .jednom je jedan covek posadio duvan na samo jednim oranjem..mislio sam sta li ce ta njiva da rodi..al godina je bila idealna u pogledu padavina, pa se njegov duvan uposte nije razlikovao od ostalih duvana koji su imali tri oranja pre sadnje...sa ovim ne kazem da je to ispravno,jesenje oranje ne moze da zameni niti jedno drugo,al kod nas kazu da sve zavisi od godine(dal ce biti kise.ako bude bice duhana,ako ne bude, onda polovicno).mozda vam zvuci cudno al takva je situacija ovde.puknuti kaže:oranje ko oranje ,pricekaj proljece pa ce duhan reci dali je bilo dobro i kvalitetno
tacno tako.aromaticni duhan nema veliki koren kao krupnolisni.ako je vlaga u gornji sloj zemlje onda ima sasvim plitki koren(kad kad ga moze i vetar prisloniti na jednu stranu, sasvim do zemlje.,a ako je vlaga u nizim delovima zemlje, onda i koren ide dublje u potrazi za vlagom.Bobo kaže:AHA, ne sadite onaj klasicni duhan kao ja (Burley)...
Ako su stabljike do koljena, onda nema ni velikog korjena, jel tako? Samim time bi mu onda i 25cm moglo biti dovoljno.
Istina je i sto kazes da ovisi od zemlje do zemlje...
Duhan kakav ja sadim bude kvalitetniji na dubljem oranju i to jedno oranje godisnje. Poslije zetve sam poorao plitko i posijao repicu za zelenu gnojidbu, te cu kad se vrijeme smiri baciti stajnjak tamo i oranje jednobraznjakom na nekih 30-35cm. Da radim kao ljudi iz tvog kraja, duhan ne bi daleko dogurao...
Svaka cast i zamlji i traktoru ako sa 2x10" mozes orati 2 brzinom. Kod mene je tako jako jako tesko moguce na dubini vecoj od 10cm.
i kod nas se to zove stavljenje.a imam rodjake u bitolju i oni tamo proizvode krupnolisni duhan.al ga oni probadaju nekim iglama onako kako im padne pri slaganju listova, i onda ga ubacuju u velikim susaram.to su peci na naftu ili struju, ne znam tacno na cega rade , al znam da zagrijavaju te peci na odredjenoj temperaturi i duhan je za veoma kratkog vremena potpuno suh.a sto se tice zemlje,imamo svakakvih njiva.od vakve kao na klipu veoma lake, do veoma teske.al bilo koju od tih tezih, moze se bez problema orati u prvoj brzini.za duvan je kao stvorena.al na primer zitarica je mnogo slabija u prinosu nego kod vas. a i druge kulture:kukuruz,suncokret..a sve zbog toga sto kraj u koje je moje selo nije pod hidrosistemom.ali i zbog same zemlje...,nije bas rodna.a da.. isto je zemlja dobra za lubenice al kad je godina sa vise padavina...al kako ide vreme sve su susnije godine...Bobo kaže:Za ovaj nacin susenja znam, kod nas ljudi duhan nizu u vjence, a ja imam stroj- pomicnu traku koja siva vjence od 2m i tako ih vjesam na zrak da se susi. Neki od proizvodjaca odmah cim objese jednu berbu, "ogrnu" supu najlonom ili ceradom, tako da sunce ne tuce direkt u listove, vec da se oni "upare". Taj postupak se kod nas zove štavljenje i duhan dobije vrlo lijepu zlatno-zutu boju i kad ga odgrnes, na zraku se susenje dovrsi i duhan bude odlican. mi smo lijeni da takvo sto radimo, ali kakve su vrucine kod nas krenule, list se prebrzo osusi, pa bude kao vojnicko odjelo nagodinu cemo i mi zatvarati pojedine djelove supe, kako bi se list ujednaceno osusio.
A ako traktoru nije tesko, ne dimi, prima gas, onda svaka cast, to je neka vrlo vrlo lako obradiva zemlja, a ako je jos rodna, onda blago tebi... Iskreno, da imam svu takvu zemlju, orao bi s 3x10" plugom, ali u 1. brzini, tako da brzina kretanja bude otprilike 7km/h...
Stvarno se ne mogu iscuditi da mozes tako lijepo orat... Cuo sam za svakakvu zemlju, ali ovo tvoje...
ja sam mjerio u visini centra kotaca sto bi od prilike bilo po sredini tocka.mjerio sam sa prednje i sa zadnje strane.razlika je od prilike 15 centimetara vise kad sam izmjerio sa zadnje strane prednjih kotaca.ti mi kazes da kod tvog je ta razlika 2-4 mm.a kod mene je ta razlika 15 cm.ne znam kako i gde da proverim jel to centrirano kako treba.Bobo kaže:@strongboy:
Za IMT 549 taj podatak iznosi 2-4mm da gledaju jedan prema drugom.
Znaci kad mjeris najuze mjesto u odnosu na najsire. Jasno da ce uze biti ispred.
To ti ponajvise sluzi da kad smotas volan u nekom smjetu i kad vozis, da se sam vrati na pravac, a i traktor bude okretniji i upravljiviji tako. Takodjer se tako najmanje trose prednje gume.