Nisam otkrio zašto nakon stajanja traktor teže pali, ali skužio sam da se to ne događa uvijek. Npr. jutros je upalio čim sam pipnuo ključ.
Danas sam još malo šerafio po traktoru, ugrađivao novi pokazivač temperature i pokazivač pritiska ulja, ali izgleda da imam puno veći problem.
Spominjao sam već da mi nabija kompresiju u karter i da su karike vjerojatno išle papa, ali zadnji put sam primjetio da na odušak ventil dekla (koji završava između remenice radilice i alternatora) malo flisa ulje.... E sad, mislio sam da je to tu i tam malo dok nisam vidio da je na štangici ulje došlo do minimuma i dok nisam vidio da je nakon zadnje vožnje desna strana traktora zašpricana uljem.
Da ne bi pogađali stavio sam na taj odušak komadić crijeva i gurnuo ga u plastiku od ulja i otišao napraviti krug.
Nakon lagane vožnjice cca. 15 minuta kanta je bila puna, okolo je nastao nered, a ulja na štangici nije bilo za vidjeti - sve suho. Na slici možete i vidjeti kako fino na 800 okretaja "puše" van kroz odušak.
Ima ko kavu ideju kako ovo riješiti?
Traktor radi normalno, ima snage i sve je ok. Osim što nestaje ulje iz kartera problem mi je i da gdje god prolazim curi ulje zamnom. Bolje da ne radim ništa nego da si zaljevam njivu s uljem.
Jedno od rješenja sigurno je generalka, ali bilo bi dobro da postoji i neko jednostavnije.