• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 542

• Temu pokrenuo strongboy
  • Datum prvog posta

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Šanana, ovo ti je pravi posel:
Pinionshaft_zps4795ab5b.jpg

TH87

Aktivni član
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
311
Mislim da je došlo vrijeme i da moj 542 ide na generalku. Primjetio sam da gubi snagu i da mu je muka kod svakog većeg opterećena, već odavno nabija kompresiju u karter... I tako.... 4100 sati je očito pokazalo svoje. Nadao sam se da će ići do 5000, ali izgleda da neće.

E sad, da li ima netko za preporučiti majstora u Istri koji bi to odradio? Poželjno negdje u trokutu pula, žminj, rovinj, ali i ostalo je opcija samo da ne vozim predaleko.

Da li ima kakve razlike u setovima za generalku (zapravo sam čuo da svi ne valjaju)? Gdje i koji bi se ispalilo najviše kupiti?

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Prijatelj je prije 5g stavio novi motor za cca 14Kkn sa umanjenim pdv-on. Kompletan motor sa novim agregatima i pumpom vode.

TH87

Aktivni član
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
311
Pa nije to tak malo... Mislim da me generalka ne bi trebala ni pola toliko koštati, a ako se dobro napravi biti će ko beba idućih puno sati..

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Kaj ne može taj motor natuć više od 4000 sati? Nekako mi je čudno da je na tim satima već na kraju.
Trebalo bi skinuti glavu dolje pa vidjet stanje motora, možda ne treba radit generalu, malo ga osvježiti i gas dalje.

Poslano sa mog F5321 koristeći Tapatalk

TH87

Aktivni član
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
311
Dizne su složene prije 100 sati (bosch pumpa nije).

Prije 2 tjedna mi se počeo čudno ponašati kad sam vozio vodu (prikolica ima tonu i gore je bilo jedno 2,5m3 vode). To inače vozi ko od šale, ali ovaj puta mu je kao bilo malo muka (ali išlo je).
Drugi dan sam išao malčirati i isto tako je išlo, ali nekako ne glatko kao inače. U pola sam prekinuo malčiranje kad sam vidio da definitivno nešto ne tima i na kraju se jedva vratio doma. Tamo gdje inače prazan idem 5. brzom uz breg sada sam jedva uspio trećom. Kad sam stigao doma motor je bio izrazito vruć. U kileru je bilo antifriza toliko da porkiva ćelije i nije kuhalo (ali stvarno tako topal motor još nisam vidio).
Sad me nije bilo dva tjedna i jučer kad sam ga upalio imam kaj vidjeti.... prodimio na ispušnoj grani (valjda pregorio dihtung - to prije nije bilo tako).
Motor na leru radi ok, ali čim se da jači gas ne radi kao prije (ne znam opisati zvuk). I ono što je najbolje... dam full gas i nejde preko 2000 okretaja....... 1800, 1900..... 2000 nekako navuče i to je to .....

Evo video kako to sad radi: https://photos.app.goo.gl/7zKJStQiaULMpyUd2

S obzirom da mi od prije nešto ne štima i da nabija kompresiju u karter počeo sam razmišljati o generalki. Realno, sada mi najmanje traktor treba i ako bi mi netko u toku osmog mjeseca složio da sve bude tip top to bi bilo idealno.
Naravno, ako se stvar da kvalitetno sanirati sada uz ne previše novaca naravno da mi se ne plaća generalka ako ne moram. :)

Dal je vjerojatno da je bosch pumpa uzrok ovakovg ponašanja?

Sva mišljenja su dobrodošla. :)

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Je to ispod poklopca komore ili ispod glave?
Najbrže je da si ga štabelo preteplija a ako ima 4000ur ne bi smija bit za generalno.

TH87

Aktivni član
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
311
Prvo mi se činilo da pušta ispod glave, ali sam na savjet jednog majstora preko telefona stavio nove brtve na komore i sad je bolje - čini mi se da još samo pušta na brtvi grane. Naime, pokušao sam skinuti granu pa sam popustio neke vijke, ali nisam uspio... sad kad sam ih dotegnuo pušta na spoju glave i grane.

Također, za probu sam izvadio termostat, napunio hladnjak do vrha i gledao da li nabija kompresiju... nisu se vidjeli nikakvi mjehuri zraka tako da izgleda da možda nejde kompresija u rashladni sustav.

U traktoru je neki žnji antifriz. Jel moguće da je toliko loš da ne odvodi toplinu dovoljno? Zašto antifriz nije zakuhao ako sam ga stvarno pregijao?

Imam onaj serijski pokazivač temperature (za koji kažu da nije baš najbolji)... kazaljka je cijelo vrijeme stajala gdje i inače... po tom pokazivaču se ne bi reklo da se pregrijao. Jel taj termoindikator na dobrom mjestu i jel mjeri dobro temperaturu?

Susjed ima ovakav https://goo.gl/images/hJJ8uT i kaže da mu jako dobro pokazuje. Gdje to nabaviti kod nas i da li se spaja na trenutni termoindikator ili se vadi ovaj indikator i na njegovo mjesto stavlja ovaj?

Uglavnom, što dalje? Skinuti glavu pa vidjeti što dalje ili?

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Vozi jedno vrijeme tako, zašto misliš da se pregrijao unatoč pokazivaču? Možda su samo poklopci propuštali.

TH87

Aktivni član
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
311
Pa ne znam da li se pregrijao. To su nagađanja. Meni je problem što traktor nema snage.... na leru ne mogu postići 2000 okretaja s lakoćom (prije kad bi dao pun gas bi kazaljka okretaja izašla van graviranog... znači preko 2400). Prazan traktor jedva vuče u 5. brzini ako nije savršeno ravno ili nizbrdo.... U jednom trenzutku mi se čak ugasio kad sam ga spustio s 1500 na 1000 okretaja u leru.

E i da... istočio sam kompletnu naftu (inače sam dodavao ATF-a u naftu jer je to navodno dobro za bosch pumpu) i natočio čistu frišku s pumpe. Nema razlike....

Iduće mogu staviti nove brtve na ispušnu granu pa da eliminiram mogućnost da je osim na grani propuhao još negdje na brtvi glave.

Problem je što je traktor u Istri, a ja sam iz Zgb i nemam tamo "svog" majstora od povjerenja kome bi s povjerenjem ostavio stroj da pogleda i da znam da neće napraviti više štete nego koristi ili da me neće samo oženiti za lovu.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Skini ti samo boš pumpu i s njom k dobrom majstoru, ponesi i dizne sa sobom, po ovome kaj pišeš boš pumpa ti je pri kraju, samo kaj ne crkne :)

To si sredi pa ćeš onda vidjet kak se motor ponaša, nevjerujem da je loš u tih 4000 rh ako je imalo dobro održavan, operi kiler dobro, operi zračni filter dobro, provjeri usisno crijevo da nije gde puklo da nebi prašinu vukao u sebe.

Motor ti nije za generalku sve dok uredno pali, na troši dnevno pola litre ulja i dok nekaj ne prolupa u njemu.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Mislim da je @šanana na dobrom tragu po pitanju kvara tvoga traktora.

Poslano sa mog F5321 koristeći Tapatalk

TH87

Aktivni član
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
311
To je sve novo unatrag 100 sati. Skidao sam ih i vizualno pregledao, ali nije problem staviti nove filtere.

Mislim da ću krenuti od bosch pumpe jer sam je tako i tako planirao servisirati ove zime pošto malo slini naftu. Samo je pitanje da li ću je moći sam skinuti i vratiti. Čitao sam onu temu o faziranju i tamo svašta piše.... Imam blizu boschistu pa ću probati dogovoriti da on to odradi ako pristane (znam da neki hoće samo dobiti pumpu na stol).

Uglavnom, meni je odmah lakše kad se čini da neće još generalna :)

Na vrh