• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 542

• Temu pokrenuo strongboy
  • Datum prvog posta

TH87

Aktivni član
Premium
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
321
Pa da ostane što manje hipenola. Pričaju ljudi da nije baš najbolje kad se pomješaju razna ulja.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,316
Ispustiš ulje do kraja i isprazniš sve kaj možeš.
Uliješ 5...10 litri novog ulja. I malo upališ motor, digneš hidrauliku par put da se sustav ispere...i ispustiš to ulje. Nakon toga ulijevaš novo ulje. Takav mi postupak rabimo na poslu.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,430
Na 5 litara ulja hidraulika na IMT-u ne diže ni milimetra, a boga i na 10, teško. Na taj način možeš samo naštetiti pumpi hidraulika.
U mjenjaču i njegovim kutkima ostaje cca 1 do 2 litre ulja i za šaku špene. Jedini način ispiranja je rastavljanje i pranje ako mora biti pic, pic.

Za moj poiam je to bacanje novaca i gubljenje vremena.
Ispusti, natoči i tjeraj. Ništ mu nebu. Na kaj su se sve ti mjenjači i hdraulika vozili pa im nije nist bilo..... nebu ni tvom.
A ako se kaj dogodi zato kaj si izmješal dvije vrste ulja ja sam spreman dojti donirati besplatno ruke za otklanjanje kvara.

TH87

Aktivni član
Premium
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
321
Ništa rastavljanje.... kaj izađe izađe, kaj ne - ko ga šiša.

Ima i tu po forumu, a čuo sam i uživo priče da su ljudi pomješali dva ulja i da se to počelo pjeniti, izlaziti na dihtunge van i sl. pa se samo toga bojim. Ali nadam se da od par zaostalih "kapi" ne bi trebalo biti ništa.

Pitanje je zapravo dal ima potrebe vaditi hipenol i stavljati transhidrol, ali s obzirom da mi je g. Petar Grbić, kojeg držim za stručnjaka, rekao da tak napravim onda ću ga poslušati.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,952
Mislim ako normalno radi sa hipenolon zakaj mijenjati pred nekih trideset godina sam na jedan MF ugradil motor od 539 u getribu sem natočil hipenol jer nisem imal transa evo do sada radi jedino u zimi teže diže . A kaj se tiče gospodina Petra mislim da je vrstan stručnjak ali on citira radionički katalog dok naša dva kolega Muha I Lisnik pričaju iz prakse pa su po meni daleko veči stručnjaci jer nisu nekaj naučili na pamet več su majstori od zanata .

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,430
Ima i tu po forumu, a čuo sam i uživo priče da su ljudi pomješali dva ulja i da se to počelo pjeniti, izlaziti na dihtunge van i sl. pa se samo toga bojim. Ali nadam se da od par zaostalih "kapi" ne bi trebalo biti ništa.

Ima tu po forumu mojih postova u kojima sam napisal da se po alatu ne mlati, ali dok me niko ne vidi ..... a ako me slučajno vidi onda uvjek komentiram da se to ne radi ali majstori slobodno.

Tak ti je i s ispiranjem sistema. U knjigama postoji taj podatak (pa načitani prepisuju) ali u praksi je to ne izvedivo na lagan način i pokazalo se da nema potrebe za tim pa niko normalan to ni ne radi.

Gosn Perica je napravil par korisnih video uradaka na temu hidraulike na IMT-u svaka mu čast na njima. Ko ima malo volje uključiti moždane vijuge uz pomoč tih savjeta može si puno pomoči i ušparati.
S obzirom gdje su uradci napravljeni logički je da se moral knjige držati i nije mogel do u detalj reči ono o čemu mi sad debatiramo oko ispiranja.

Stavi ti samo njemu trans, i na potrošnji se bu osjetilo.

@ Željko, ne diže u zimi teže nego valjda sporije?

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
To i mene ždere, u starom 540-Fiat je hipenol u mjenjaču/hidrauliku i to tak sporo diže dok je zima da poludim dok moram po hladnijem raditi s njim.

Nadam se ovog ljeta zamjeni kardanske osovine, pa samim tim se skida poklopac hidraulike, ulje ide van iz mjenjača, bude se malo ispralo i novi transhidrol ide unutra. nakon punih 40 godina rada na hipenolu...to bude i njemu čudno sigurno...hehehhe :D:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,316
Šanana, ovo ti je pravi posel:
Pinionshaft_zps4795ab5b.jpg

TH87

Aktivni član
Premium
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
321
Mislim da je došlo vrijeme i da moj 542 ide na generalku. Primjetio sam da gubi snagu i da mu je muka kod svakog većeg opterećena, već odavno nabija kompresiju u karter... I tako.... 4100 sati je očito pokazalo svoje. Nadao sam se da će ići do 5000, ali izgleda da neće.

E sad, da li ima netko za preporučiti majstora u Istri koji bi to odradio? Poželjno negdje u trokutu pula, žminj, rovinj, ali i ostalo je opcija samo da ne vozim predaleko.

Da li ima kakve razlike u setovima za generalku (zapravo sam čuo da svi ne valjaju)? Gdje i koji bi se ispalilo najviše kupiti?

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Prijatelj je prije 5g stavio novi motor za cca 14Kkn sa umanjenim pdv-on. Kompletan motor sa novim agregatima i pumpom vode.

TH87

Aktivni član
Premium
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
321
Pa nije to tak malo... Mislim da me generalka ne bi trebala ni pola toliko koštati, a ako se dobro napravi biti će ko beba idućih puno sati..

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,995
Kaj ne može taj motor natuć više od 4000 sati? Nekako mi je čudno da je na tim satima već na kraju.
Trebalo bi skinuti glavu dolje pa vidjet stanje motora, možda ne treba radit generalu, malo ga osvježiti i gas dalje.

Poslano sa mog F5321 koristeći Tapatalk

Najnoviji postovi

Na vrh