• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 542

• Temu pokrenuo strongboy
  • Datum prvog posta

tcakaric

Član
Tu od
13 Srp 2011
Poruka
40
Imam upit vezan za pokazivač temperature vode na imt-u 542, 88.godište. U transportu kazaljka uvijek stoji gotovo u hladnom režimu na početku crvenog polja,a dok orem,tanjuram dođe na početak zelenog polja,znači na granici crvenog i zelenog polja,u iznimnim slučajevima za vrijeme dužeg oranja znala bi doći do sredine zelenog polja,te bi mi tada na crijevu za odušak vode na hladnjaku znalo na niskim okretajima dok okrećem baciti vruće vode. Pomislio sam da nevalja indikator vode,jer ako je kazaljka na sredini zelenog polja,a izbacuje mi vrelu vodu na odušku znači da je temperatura vode znatno viša a kazaljka to nepokazuje.Nedavno sam zamijenio indikator temperature vode i događa se ista stvar.Pa neznam u čemu bi bio problem? Da li je moguće da sat nevalja?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Temostat, ima - nema?
Koliko vode izbaci?
Pokazivač temperature, brojčani - lampica?

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Imam upit vezan za pokazivač temperature vode na imt-u 542, 88.godište. U transportu kazaljka uvijek stoji gotovo u hladnom režimu na početku crvenog polja,a dok orem,tanjuram dođe na početak zelenog polja,znači na granici crvenog i zelenog polja,u iznimnim slučajevima za vrijeme dužeg oranja znala bi doći do sredine zelenog polja,te bi mi tada na crijevu za odušak vode na hladnjaku znalo na niskim okretajima dok okrećem baciti vruće vode. Pomislio sam da nevalja indikator vode,jer ako je kazaljka na sredini zelenog polja,a izbacuje mi vrelu vodu na odušku znači da je temperatura vode znatno viša a kazaljka to nepokazuje.Nedavno sam zamijenio indikator temperature vode i događa se ista stvar.Pa neznam u čemu bi bio problem? Da li je moguće da sat nevalja?

Zamjeni čep hladnjaka.

tcakaric

Član
Tu od
13 Srp 2011
Poruka
40
Temostat, ima - nema?
Koliko vode izbaci?
Pokazivač temperature, brojčani - lampica?

Ima termostat,nije nikad vađen,a to kada bi za vrijeme okretanja dok orem izbacio vode,otprilike mozda 1 dcl. Pokazivac temperature je znaci elektricni putem kombiniranog instrumenta Teleoptikovog,onoga na kojem ima lampcia za dinamo,ulje,kratko,dugo svijetlo, te kazaljka za temperaturu vode i razinu goriva

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Zašto čep hladnjaka?
Kod tebe postoji niz nejasnoća koje je teško procjeniti s ove strane monitora .
!. da li redovito čistiš hladnjaki kako to radiš?
2. koliko uljevaš vode u hladnjak? ....do vrha ?
3.Da li kad je "traktor izbaci" doliješ novu ili ne
4.da li nakon takavog teškog rada fali vode u hladnjaku više nego su čelije pokrivene ili je voda još uvjek iznad?
5.Da li koristiš antifriz ili ispuštaš vodu na jesen ?

tcakaric

Član
Tu od
13 Srp 2011
Poruka
40
Kod tebe postoji niz nejasnoća koje je teško procjeniti s ove strane monitora .
!. da li redovito čistiš hladnjaki kako to radiš?
2. koliko uljevaš vode u hladnjak? ....do vrha ?
3.Da li kad je "traktor izbaci" doliješ novu ili ne
4.da li nakon takavog teškog rada fali vode u hladnjaku više nego su čelije pokrivene ili je voda još uvjek iznad?
5.Da li koristiš antifriz ili ispuštaš vodu na jesen ?

1.Cistim barem 4-5 puta godisnje traktor pa i hladnjak,na taj nacin da skinem prednju masku na kojoj se nalaze svjetla,te peruskom ili krpom prvo pokupim travu i prljavstinu sa hladnjaka,zatim ga miniwash-om propusem.
2.Jednom tjedno kontroliram vodu,te uvijek nalijem do vrha vodu.
3.4.Kada bi mi za vrijeme oranja tako nekoliko puta izbacio vode kroz odušak ( kazaljka na satu temp.vode tada bude na sredini zelenog polja),onda bi stao malo nekoliko minuta da se ohladi,otvorio bi cep hladnjaka, vode bi bilo malo iznad celija pa bi onda nalio vode koliko treba,otpilike oko 2l vode opet do cepa.
5.Koristim vodu, koju ispustam na jesen,obicno pocetkom 11.mj. ovisno o temperaturama. Naponeuo bi da se to sa bacanjem vodu kroz odusak dogadalo znaci za vrijeme teskog rada,oranja i ako prije toga nisam duze vrijeme cistio hladnjak. Mene ovdje vise zanima taj pokazivac temp.vode ,rijec je o ovakvome satu :
imtip04.jpg
, znaci do prije nekih godinu dana uvijek mi je pokazivalo normalnu temperaturu znači za vrijeme transporta kazaljka je na granici crvenog i zelenog polja,a sada za vrijeme transporta ona je na granici bijelog i crvenog polja,mozda za nekih 1 mm vise nego sto na ovoj slici pokazuje.

M

Miško 007

Guest
Prijatelju ti satovi su u banani stavi onaj s pokazivač s stupnjevima i najbolje ćeš vidit...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Vodu ne treba doljevati do vrha jer se voda zagrijavanjem širi pa ako je do vrha jedostavno je mora izbaciti van ..no pretpostavimo da to nije kod tebe .
Ispuštanje vode u jesen je valika greška jer svakom novom vodom tovariš u blok nepotrbni i štetni kamenac ..da je to samo svake jeseni nego je to 10 puta na jesen i još koji put u prano proljeće .-to je veliki minus .
Kamenac se nakuplja na stublinama , vodovima , lopaticama pumpe , hladnjaku ..itd.
Kamenac sam po sebi nije štetan ali u vodovim smanjuje protočnost , na stublinama se ponaša kao izolator , na pumi smanjuje kapacitet pumpanja .
Brijem da upravo kod tebe postoji neko žarište gdje voda zakipi radi nedovoljnog hlađenja ...znaći ne radi se o kopletnom pregrijavanju motora nego djelomično .
Možda da probaš sa nekom kemijom za čiščenje hladnjaka ...mada prića se da od nje mala korist .
Ja bi osobno probao s otopinom solne kiseline ..naravno ne preuzimam nikakvu odgovornost za posljedice .
NE skidaj poklopac hladnjaka dok izbaciva vodu opečla te bude jdenom .
Temperatura na pokazivaču bi trebala biti u granici zelenog područja ...no, moj je savjet da se ne zamaraš pokazivačem nego kada zakipi saniraj uzrok ....uz redovito čiščenje hladnjaka od prašina ..i ostalog .

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
606
Vodu ne treba doljevati do vrha jer se voda zagrijavanjem širi pa ako je do vrha jedostavno je mora izbaciti van ..no pretpostavimo da to nije kod tebe .
Ispuštanje vode u jesen je valika greška jer svakom novom vodom tovariš u blok nepotrbni i štetni kamenac ..da je to samo svake jeseni nego je to 10 puta na jesen i još koji put u prano proljeće .-to je veliki minus .
Kamenac se nakuplja na stublinama , vodovima , lopaticama pumpe , hladnjaku ..itd.
Kamenac sam po sebi nije štetan ali u vodovim smanjuje protočnost , na stublinama se ponaša kao izolator , na pumi smanjuje kapacitet pumpanja .
Brijem da upravo kod tebe postoji neko žarište gdje voda zakipi radi nedovoljnog hlađenja ...znaći ne radi se o kopletnom pregrijavanju motora nego djelomično .
Možda da probaš sa nekom kemijom za čiščenje hladnjaka ...mada prića se da od nje mala korist .
Ja bi osobno probao s otopinom solne kiseline ..naravno ne preuzimam nikakvu odgovornost za posljedice .
NE skidaj poklopac hladnjaka dok izbaciva vodu opečla te bude jdenom .
Temperatura na pokazivaču bi trebala biti u granici zelenog područja ...no, moj je savjet da se ne zamaraš pokazivačem nego kada zakipi saniraj uzrok ....uz redovito čiščenje hladnjaka od prašina ..i ostalog .

u jednoj knjizi sam čitao "recept" za čiščenje motora od kamenca iz obične vode. potražim ga pa napišem, možda pomogne nekome

tcakaric

Član
Tu od
13 Srp 2011
Poruka
40
zamjeni pa ćeš znati zašto.Inače to ti je najjeftinija stavka za početak otklanjanja kvara.

Ok,poslušat ću tvoj savijet za čep. Nabavit ću novi čep pa ću vidjeti, iako mislim da bi bilo bolje da si obrazložio svoju tezu za novi čep. :p

tcakaric

Član
Tu od
13 Srp 2011
Poruka
40
u jednoj knjizi sam čitao "recept" za čiščenje motora od kamenca iz obične vode. potražim ga pa napišem, možda pomogne nekome

Ja inače neradim puno zemlje i kad najesen ispustim vodu početkom 11.mj. pa sve do sredine 2.mj. čak početka 3.mj ni ne koristim traktor, eventualno 1-2 puta ako nešto treba nalijem vodu i upalim ga. Tako da ne neljevam vodu 10 puta u jesen i u proljeće kako si ti pretpostavio. A sad za čišćenje hladnjaka i rashladnog sustava od kamenca,pito sam jednog čovjeka mehaničara on mi je reko da najesen nalijem antifriz i da će antifriz pojest kamenac u rashladnom sustavu. Šta misliš o tome ?:supris:

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Ajd molim te objasni postupak čišćenja, šta, kako?

Isto ko sa ostalim kiselinama.Naspeš kiselinu sačekaš oko pola sata- .Malo protreseš hladnjak i izliješ.Kasnije izapereš vodom.To važi za mesingane hladnjake.

Posljednje uređivanje:

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Ok,poslušat ću tvoj savijet za čep. Nabavit ću novi čep pa ću vidjeti, iako mislim da bi bilo bolje da si obrazložio svoju tezu za novi čep. :p

Najčešći problem je čep.Većina ljudi gleda dihtung na gornjem dijelu čepa koji nije toliko ni bitan.Bitan je gumeni dihtung na vrhu čepa jer on dihtuje.On najčešće se raspadne usljed odvrtanja i zavrtanja čepa+ temperatura.Inače čep je najjeftinija stavka za početak rješavanja problema.

cephlad.jpg

Posljednje uređivanje:

tcakaric

Član
Tu od
13 Srp 2011
Poruka
40
Najčešći problem je čep.Većina ljudi gleda dihtung na gornjem dijelu čepa koji nije toliko ni bitan.Bitan je gumeni dihtung na vrhu čepa jer on dihtuje.On najčešće se raspadne usljed odvrtanja i zavrtanja čepa+ temperatura.Inače čep je najjeftinija stavka za početak rješavanja problema.

cephlad.jpg

Ok,hvala što si se potrudio staviti sliku. Da kod mene se taj dihtung raspao. Ok kad stavim novi čep hoće li on riješiti to što je temperatura u hladnom režimu za vrijeme transporta ( znači na granici crvenog i bijelog polja ) ili će samo rješiti da neizbacuje vodu kroz odušak ili oboje?

tcakaric

Član
Tu od
13 Srp 2011
Poruka
40
Isto ko sa ostalim kiselinama.Naspeš kiselinu sačekaš oko pola sata- .Malo protreseš hladnjak i izliješ.Kasnije izapereš vodom.To važi za mesingane hladnjake.

Nisam nikada hladnjak čistio iznutra niti kompletan sustav hlađenja motora. Hladnjak sam jedino čistio izvana kak osam već rekao,krpom ili peruškom prvo skinio naslage trave i prljavštine ,zatim donjeo miniwash i prao. da li bi antifriz očistio sustav od kamenca?

Na vrh