MrSima14
Dobro znana faca
- Tu od
- 3 Ožu 2013
- Poruka
- 3,458
Kakva je to traktorcina na tak malom plugu?
to je zetor 5320, dođe mu taman u težoj zemlji..
Kakva je to traktorcina na tak malom plugu?
to je zetor 5320, dođe mu taman u težoj zemlji..
jel se meni cini ili je zadnja greda kriva malo.rekao bih po slici da je
Moj 756 je u orginalu i ima plasticne zakretnice blata iznad ploca i metalne nosace. I ima tanjure glatke a ne nazubljene i ima jokruglu cjev od poteznice kaj ide prema zadnjem kraju pluga plug je 87god.
Ovaj je vjerojatno kopija ili su ih kasnije redizajnirali i stavljali losiju kvalitetu materijala.
Realno gledano pravo nocna mora za korisnike IMT plugova je preoravanje ledina,gde je korenje biljaka toliko svezalo zemlju da je skoro nemoguce da se brazda razbije sa plugom..
Brazda se prevrne pod 90 stepeni,tako da se onaj povrsinski sloj zemlje jasno vidi,a kada se razbija brazda,busenje zemlje ostane...
Ja sa IMT 756 VK orem ledine na 35 cm u poznu jesen.Mozda ovo nekome bude korisno kao savet a nekome kao besmislica.
Godinama,kada oremo ledine (obicno koje nisu dirane 15 godina) leti po susi uzoremo plitko na brzinu da se trava osusi,i prevrne.Onda u jesen duboko to uzoremo,i sve se lepo zaore,bez problema
Imaš sreće što bobo i šanana još nisu pročitali ovo o 35 cm dubine????Realno gledano pravo nocna mora za korisnike IMT plugova je preoravanje ledina,gde je korenje biljaka toliko svezalo zemlju da je skoro nemoguce da se brazda razbije sa plugom..
Brazda se prevrne pod 90 stepeni,tako da se onaj povrsinski sloj zemlje jasno vidi,a kada se razbija brazda,busenje zemlje ostane...
Ja sa IMT 756 VK orem ledine na 35 cm u poznu jesen.Mozda ovo nekome bude korisno kao savet a nekome kao besmislica.
Godinama,kada oremo ledine (obicno koje nisu dirane 15 godina) leti po susi uzoremo plitko na brzinu da se trava osusi,i prevrne.Onda u jesen duboko to uzoremo,i sve se lepo zaore,bez problema
Ide on 35,al cemu toliko duboko kad ti je korjen vecina kultura na nekakvih 20cm, a tim dubokim nmranjem samo izvlacis mrtvu zemlju a sumnjam da bacas puno stajskog gnoja ili kalcifer.
Za mene je to nepotrebno trosenje nafte i vremena i steti zemlji.
ne bih se slozio a i reci ce vise bolji znalci oranja.Kazu da je dobro jednom u 5 mozda godina izorat dublje da se ne stvara onda dolje tvrda podloga od iste dubine oranja...
Oralo se godinama s IMt 565 i 2x12"-kvernelandove daske na 30 cm dubine i uvjek je išlo dobro, zemlja je lakša.
To je plug klirensa nekih 65-66 cm, malo je problem štopanje u kukuruzovini ali išlo je.
Ali 35 cm s 2x12", neznam, vjerojatno ide ako je traktor sposoban vuči, ali mora zemlaj biti potpuno čista jer se u protivnom definitivno plug štopa!
Kaj se pak tiće proravanja starih prirodnih livada, ljudi zar je takav problem jednom ili dvaput pretanjurati takvu livadu da se isječe površinski sloj???
Tak sam uvijek radio i to se uvjek tak fino izoralo da je to bila milina za vidjeti. Bilo da se ore s 2x12" ili s 1x16", sve ovisi kakvi su uvjeti bili i koja je tvrdoća zemlje u pitanju. S time da prvo preoravanj livade nije poželjno preduboko, ja sam išao do nekih 25 cm, a kasnije onda lagano povečanje dubine da se zemlja izmješa.
Pa livadu je i poželjno izorati ujesen da promrzne preko zime i da bude što bolja priprema u prolječe, jer preorati livadu u prolječe, to je preteško za fino pripremit kasnije za sjetvu.
Jučer sam u susjednom selu naletio na moj jednobrazni plug IMT 610.10, nema mi ga doma več jedno 5-6 godina, posudio sam ga nekad prije bratiću, a navodno je s njime orala još nekolicina seljana.
No, još je uvjek u odličnom stanju, nisu ga potrgali. Moram ga dovesti doma, nema smisla da se više vuče po selu
Pa livadu je i poželjno izorati ujesen da promrzne preko zime i da bude što bolja priprema u prolječe, jer preorati livadu u prolječe, to je preteško za fino pripremit kasnije za sjetvu.
Je to je istina, ali mi smo prošle godine orali, izvezli stajnjak prvo, bacili ureu po stajnjaku i zaoro, sutra dan potanjuro jednom i do sjetve je tako stajalo bez kiše pred sjetvu bačena 15-tica i dva prohoda sjetvospremačem.. Vjerovali ili ne kukuruzi su tamo bili najbolji, priprema zemlje nije bila baš da je se rasulo u prašinu kako bi da je jesenka brazda, ali zadovoljavajuće se pripremilo...!