• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT serije s FIAT motorima

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,802
Očito ne mislimo isto, meni na Univerzalu se sat vrti u smjeru kazaljke na satu znači s lijeva na desno, na 533 sat (koji imam sad u ruci:mrgreen:) vrtim u kontra smjeru. Nije mi jasno kak misliš onda stavit sat od 533 na traktor?

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Očito ne mislimo isto, meni na Univerzalu se sat vrti u smjeru kazaljke na satu znači s lijeva na desno, na 533 sat (koji imam sad u ruci:mrgreen:) vrtim u kontra smjeru. Nije mi jasno kak misliš onda stavit sat od 533 na traktor?

Evo ovak, imam doma original sat na tom traktoru i skala je nacrtana u kontra smjeru, znači ko na 533, a 539 i ostali se vrte u smjeru kazaljke na satu!
Znači ubacim sat od 533 jer ima isti smjer vrtnje i to je to, vrti se s desna na lijevo, jel kužiš?

A ti na univerzalu imaš rumunjski motor, jel tak???
A on se možda vrti onda u smjeru kazaljke na satu, a Fiat se vrti kontra ;)

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,802
Da, imam rumunjski motor, al mislim da nema razlike po pitanju vrtnje sata. Kolko znam i Fiat, Štore i Univerzal koriste iste satove, tako mi je barem rekao čovjek kad sam se raspitivao za sat za moj traktor.

Jesi probal spojit na postojeći sat sajlu ?

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Da, imam rumunjski motor, al mislim da nema razlike po pitanju vrtnje sata. Kolko znam i Fiat, Štore i Univerzal koriste iste satove, tako mi je barem rekao čovjek kad sam se raspitivao za sat za moj traktor.

Jesi probal spojit na postojeći sat sajlu ?

Eto kod mene ti je tak :)

Ma spojil sam naravno, sat je vrisnul, ošel mehanizam, digne recimo kazaljku do nekih 700-800 okr pa padne opet na 0 i tak, nevalja sat, mora novi.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,802
Znači postojeća vura koju sad imaš je ista ko i na 533?

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Znači postojeća vura koju sad imaš je ista ko i na 533?

Tako je, ista vura kakva ide i na 533, priključnica ista, sve paše, meni je zapravo bila problem samo sajla, od IMT-a ne paše niti jedan pošto nema iste priključnice na obadvije strane, al ide gore od Ursusa i radi.

Nisam napomenuo da na satu od univerzala ili štoreta od ispod je ko neko koljeno, pa možda je to redukcija za smjer vrtnje kad ti veliš da ti se vrti u smjeru kazaljke na satu.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,802
Da točno je, sad sam se i ja sjetil da ima koljeno. Vjerojatno zato vrti u smjeru kazaljke na satu.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Naš je 1977 sa imt motrorom.

Nije to ništ čudno, išli su i jedni i drugi, puno ljudi nije htjelo ni čuti da bi imali Fiat motor na traktoru jer su se bojali sveg stranog, no ko je uzeo nije se pokajao, barem tu kod nas, imam 3 u selu i svi su sahranili ove se IMR motorima :)

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Kupio sam novi indikator ulja na 540 i sad nisam 100% siguran kako se spaja, pošto od stare instalacije nema ništa...
Znači od kuda struja na lampicu pa na indikator, kako i zašto???

Predpostavljam da bi morao ići plus od kontakta na lampicu pa od lampice na indikator, masa je sam indikator, a kad traktor upali pritisak prekine struju u indikatoru i lampica bi se trebala ugasiti, ali mi to nekak ne drži vodu...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,799
Tijelo (nosač lampice) mora imati dva izvoda.
Na jednog ide plus sa kontakt brave, a sa drugog ide žica na indikator

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Tijelo (nosač lampice) mora imati dva izvoda.
Na jednog ide plus sa kontakt brave, a sa drugog ide žica na indikator

Uf...a ja imam samo jedan izvod.
Jel se to da kak spojiti?
Na jedno nebude funkcioniralo??

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939
Bok, kaj je to original motor? imt 540 4 cilindra

imt-4cyl.jpg

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Neje ti to original motor...to je verovatno stari MF motor.

Nego i dalje me ždere taj indikator, nemam više pojama kak to spojiti.
Gledam instalacije na 565, tam mi je to sve uredno spojeno i radi, ali nemrem dokučit kak da se spoji.
Na onoj njihovoj kombiniranoj vurici gde je kontrolka za dinamo i ulje je klasično po jedna stopica i gledam sad to sve vodi nekud u snop žica i tu se pogubim, tjesno je i puno žica i nemogu dokučit kam je to i kak spojeno, uglavnom na kutiju s osiguračima i bravice nejde ništ, pa kak onda.

Netko od vas sigurno zna kak se to spaja na IMT-u???

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,799
Uf...a ja imam samo jedan izvod.
Jel se to da kak spojiti?
Na jedno nebude funkcioniralo??
Malo sam se krivo u predhodnom postu odrazil ..................
Nemoraju na nosaču biti dvije žice, ali u blizini mora biti još jedno mjesto gdje se spaja druga žica.
Nego daj ti probaj na taj izvod koji imaš spojiti komadič žice, a drugu stranu dodirnuti na masu pa pogledaj dal svjetli. Ako svijetli samo ju prespojiš na indikator

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Malo sam se krivo u predhodnom postu odrazil ..................
Nemoraju na nosaču biti dvije žice, ali u blizini mora biti još jedno mjesto gdje se spaja druga žica.
Nego daj ti probaj na taj izvod koji imaš spojiti komadič žice, a drugu stranu dodirnuti na masu pa pogledaj dal svjetli. Ako svijetli samo ju prespojiš na indikator

Aha...
Evo ovak sem probal.
Dovezem + na žaruljicu (žaruljica ima masu preko vure, znač onaj utor u koji se ugura joj je masa) pa sam s žaruljice na istom mjestu gde je i + odvel na indikator, naravno, ne valja, svetli stalno, odnosno ne gasi se kad upalim traktor.

Ovo kak ti veliš znaći, da uopče ne vlečem + od nikud, nego da probam na masu???
Jer napominjem opet, masa žaruljice je utor na vuri u koju ide i ako je ispod na klemici +, čim utaknem žaruljicu u mjesto ona se zapali pa neznam kak dalje na indikator, jer indikator bi trabl tu struju prekinuti dok ga pritisak isključi.
A dok potegnem od indikatora žicu na samu žaruljicu koja je u svom ležištu ne dešava se ništ, ne pali se uopče žaruljica.
Jel bi možda moral + dopeljati negdi na samu vuru blizu žaruljice pa da bude ona pod strujom?? Al kaj onda z masom???

Več sem lud, celu instalaciju postavim novu na traktor do jedne žice i sve super radi, a to me jebe sad i neznam:weedman:

Na vrh