• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Inovacije

kistraktor

Novi član
Tu od
4 Ožu 2011
Poruka
13
Interesuje me.gde moze da se nabavi takva LED sijalica, ako dobro vidim ima dve pozicije, unapred hvala na odgovor

E, prošlo je nekoliko mjeseci, a sad imam i ja nešto slobodnih dana... Može li, molim lepo, neko stavit ovdje mere rolbara, da i za svog tomu napravim jednog?? Biču mnogo zahvalan.

ja sam ga napravio isto po crtezu koju sam dobio preko grupe , mislim da sam ga sacuvao i ako ga nadjem stavljam ga na raspolaganje
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

kistraktor

Novi član
Tu od
4 Ožu 2011
Poruka
13
ja sam ga napravio isto po crtezu koju sam dobio preko grupe , mislim da sam ga sacuvao i ako ga nadjem stavljam ga na raspolaganje
IZVOLITE









 
Posljednje uređivanje:

ferdo1

Član
Tu od
30 Sij 2011
Poruka
46
E, mnogo hvala. Ja imam TV-418 (noviji model, g.79) i tražim mere za arnjeve od TV 420 ili TV 523, koji su ekvivalentni po gabaritima TV 418. Ako neko ima, biču mnogo zahvalan za objavu.
 

GoranVu

Novi član
Tu od
23 Sij 2018
Poruka
8
Pozdrav ljudi...dali netko pravi ili je voljan napraviti nozni gas za TV 730..?? Ja cu platiti koliko treba samo da se vise rijesim ovog rucnog smeca jer cu uskoro zapaliti tomu... ?
 

Antonov

Novi član
Tu od
15 Sij 2018
Poruka
24
Zna li netko je li moguće ugraditi na PE-18 ralicu za snijeg, pokretanu hidraulikom? Ako da, imate kakve primjere?
 

stjepko

Aktivni član
Tu od
15 Tra 2010
Poruka
225
Zašto da ne, nosaći ti mogu biti isti kao na ovoj što sam je ja radio, imaš dosta slika od nje, čini mi se na prvoj stranici foruma serije 400, jedino neznam odakle kod njih ide crijevo hidraulike, koje bi trebao spojiti na cilindrar ralice.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
2,943
Moze uzeti crijevo koje ide na cilindar hidraulike tako da na njega ucvsti ventil kao na beracu kukuruza koji ima jedan ulaz i dva izlaza pa polozajemm rucice odabere zeljeni izlaz.a sa hidraulikom upravlja sa vec postojecim komandama
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

stjepko

Aktivni član
Tu od
15 Tra 2010
Poruka
225
Pa to je to, ja imam brzu spojku i samo uključim šta mi treba, ralica, zadnje poluge ili kočenje prikolice (nemam kipu ali imam riješeno kočenje prikolice preko hidraulike)

20060 20061
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Antonov

Novi član
Tu od
15 Sij 2018
Poruka
24
Ljudi, hvala na savjetima.

Ono što mene pati nije hidraulika, to mi je jasno - pati me gdje učvrstiti ralicu? Kako je to riješeno kod tebe @stjepko ?

Postoji li opasnost u slučaju zapinjanja ralice npr. o nešto, da se razvali kućište na koje je ista pričvršćena? Ili se ipak ne pričvršćuje direktno, nego na poluge koje onda idu na kućište, na koje ide ralica?

I koja je uopće cijena ralice? Ili se radi o samogradnji?
 

stjepko

Aktivni član
Tu od
15 Tra 2010
Poruka
225
Evo ti slike kako je to riješeno kod mene i mislim da je dosta dobro. Kod serije 700 je to puno lakše uraditi jer na rukavcima već postoje mjesta za učvrstiti nosač. Normalno da postoji opasnost od loma, ja sam to ublažio stavljanjem opruga koje smanjuju udar, preklapaju ralicu, ali opet garanciju da se nešto neće polomiti kada ga razigraš 3 sporom ili brzom je teško dati. Na slikama se dobro ne vidi na nosać motora je učvršćen L profil sa 3 vijka mislim da su 8 mm i onda kroz L ide jedan vijak ovaj što se vidi na slikama. Ovo je ručni rad i treba podosta vremena da se uradi. Ako ti trebaju dimenzije imam negdje mogu ti pronaći.

20155
 

Prilozi

  • IMG_0150.jpg
    IMG_0150.jpg
    125.7 KB · Pregleda: 29

pepapilar

Član
Tu od
12 Stu 2010
Poruka
271
Pročitao sam valjda sve postove koji imaju o servo (hidro) volanu za tomeka.
Teško je malo pratiti jer su razbacani po više tema,
ali mislim da nisam našao nigdje odgovore na ovih par pitanja,
pa molim vas samograditelje da mi ovdje odgovorite ako znate :
- ona dva cilindra u sredini zgloba,što neki pokušavaju izraditi ovo kao originalno, ima li negdje netko
podatke o njihovim mjerama (karakteristikama) ? Odnosno, gdje ih se uopće može kupiti i kako ih tražiti, po mjeri,protoku, radnom hodu ?
- gdje uopće naći takvu glavu volana (orbitol), i kakve specifikacije ona mora udovoljiti?
- vidim na ovih nekoliko slika što se može pronaći originalni hidro volan, da lijevo dolje
otprilike ispod akumulatora ima razvodnik. Čemu taj razvodnik služi ako vidim da puno
njih je stavilo slike kako su imitirali izradu ovog volana i bez takve kutije?
- mislim da sam već na nekoj temi pročitao da originalna pumpa na tv 730 nije dovoljna količinom protoka, već da treba veća ako se ugrađuje hidro volan. Ima li itko kakvih podataka o toj većoj pumpi,
kakve su njene karakteristike, da li se takvu pumpu uopće može pronaći danas u trgovini
- i još me zanima zašto su originalno radili onaj preplet (križanje) crijeva s jednog klipa
na drugi dolje na zglobu? pretpostavljam da je to zbog povrata ulja kad onaj drugi cilindar druka, ali slabo znam o hidraulici. 4.jpg 3.jpg
 
Posljednje uređivanje:

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
485
Ovaj spoj u sredini,ak dobro vidim kud kaj ide .

Jedan cilindar se rasteže dok dok se drugi krati,a ovak spojeni imaju isti volumen ulja za isti hod,odnosno volan isto reagira lijevo-desno
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,392
Može se to i s dva jedoradna (plunger) cilindra napraviti. Onda ima puno manje cijevi. Volumen cilindra treba biti 3...4,5 x veći od radnog volumena glave.
 

Antimon

Novi član
Tu od
2 Kol 2017
Poruka
9
Koliko je meni poznato, traktori sa LDA 672 motorom mogu imati hidravličke pumpe sa različitih karakteristika. Oni TV koji su imali original ugrađene hid. volane imali su ugrađene i hid. pumpe sa većim protokom ulja. Tv 826 sa motorom Slavia je po tom pitanju nekoliko ugodniji za ugradnju hid. volana, jer je kapacitet hid. pumpe na njima večji od onih na TV sa LDA672 motorima. Na TV 826 se tako može bez nekih problema ugraditi i hid. volan sa dva dvosmjerna cilindra bez da bi došlo do mogučih poteškoča, kao naprimer; teški volan na štand gasu, kod motanja volana ne diže hidravlika ili pak je potrebno za motanje volane sa jedne na drugu krajnu tačku previše obrtaja . . .
Zbog svega navedenog sve više se za izvedbu hid. volana upotrebljavaju ( u slučaju izvedbe sa dva cilindra u sredini) jednoradni cilindri, sve komponente sistema pa trebaju biti međusobno pravilno usklađene . . .
Link:

Za volane koje montira Ignacij (Šentjanž) znam, da rade dobro jer ima puno iskustva i uvijek prilagodi karakteristike danom traktoru, tako da volan radi kako treba a da je i hid. poteznica kod motanja volana još uvjek u funkciji . . . . .
 

pepapilar

Član
Tu od
12 Stu 2010
Poruka
271
Antimon hvala ti za odgovor
ali ja sam ipak više zainteresiran da bi napravio onako kako je tvornički bilo.
Mislim da baš i neće biti puno odgovora na ova moja pitanja
jer ljudi i ne mogu to znati ako sami nisu radili ili imaju baš takav model
pa da izmjere.
Ali zanima me bar neke približne specifikacije, pa i oni koji ugrađuju
te volane za novce, moraju negdje kupiti te cilindre i druge dijelove.

@rudamaca
ovo što kažeš ima mi smisla, ako sam te dobro razumio onda ulje
iz jednog cilindra koji se smanjuje ulazi u drugi koji se proširuje,
pa je manja potreba za cirkulacijom ukupne količine ulja.
ne znam baš puno o hidraulici ali mislim si da onda ta cirkulacija
mora izmjenjivati u dijelu koji nije pod tlakom u tom času.
ipak bih volio da mi je to vidjeti negdje uživo, mislim da bi mi
bilo sve puno jasnije.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,392
Kad imaš dvoradne cilindre tak se mora spajati. Pri tome jedan cilindar gura, a drugi uvlači sponu, dakle pomažu jedan drugom. Tak spojena dva cilindra imaju veću površinu (i količinu ulja) nego da su cilindri jednoradni te debljine. Za to treba i glava imati više ccm/okretaju, da ne bi od volana dobil milnac za kavu (da treba puno okreta volana). Veći volumen zahtijeva i pumpu većeg volumena (protoka) da se ne dogodi da na malom gasu moraš polako vrtiti volan.

Skreni volan u jednu stranu do kraja, pa si izmjeri koliko treba biti cilindar dug u stisnutom i drugi u rastegnutom položaju. To ti je mjera hoda, a onda odredi koliko trebaju cilindri biti dugi. Cilindri 40/20 bi trebali biti i prejaki.
 
Posljednje uređivanje:

Antimon

Novi član
Tu od
2 Kol 2017
Poruka
9
@

pepapilar

Razumem. I ja sam to htio napraviti sam, ali mi je u jednom trenutku toliko dojadilo motati onaj mehanički volan (traktor sam u nekom periodu baš dosta koristio - žledolom), da sam htio to imati što prije sređeno, pa sam to dao montirati jednom od ovih ponudnika iz linka. Tražio sam cjene za cilindre i orbitol na internetu i zaključio, da bi me onako u žurbi, ako bi volan sam pravio, došlo min. 400€ a za nižu cjenu bi morao dobro potražiti među kinezima i lokalnim proizvođačima cilindara i cjevi.
Ona hid. instalacija na slikama je, čini mi se, izvedena sa nekim razvodnikom a vjerovatno i prioritetnom ventilom (volan ima prednost pred hidravlikom).
Vezave cilindara kao si naveo, nikako ti ne bi preporučio, jer ako nije to urađeno sa filigrantskom preciznošču može doči do nekih jako neugodnih situacija. Cilindri moraju biti vezani usporedno (kao na tvojim slikama) a ne zaporedno . . .
Izvedba volana sa dva dvostrana cilindra je po mom mišlenju svakako bolja od izvedbe sa dva jednostrana cilindra, ali samo ako je pumpa za tu izvedbu dovoljnog kapaciteta. Kapacitet hid. pumpe kod TV 826 je q=6,3 ccm/obrtaj, što je vjerovatno donja granica za prvu izvedbu . . .
Ako bi mi traktor bio kod kuče, mogao bi izmjeriti dimenzije cilindara (jednostrani), fotografirati kako je izvedena hid. vezava i sve zajedno složeno u cjelinu u primjeru TV826 ili TV830 koja imata jednaku šasiju (za orbitol ne znam, ako ima na njemu nekih podataka). Na žalost, traktor je na par 10 km udaljeni lokaciji, a juče je tamo pao i prvi snjeg, tako da to bar za sada, ne mogu uraditi . . . .
 
Posljednje uređivanje:
Na vrh