Dečki evo ja sam stočar već dugo i ratar relativno kratko ali sada već sa dosta velikim površinama pa da iznesem svoja iskustva. Kao što je netko napisao, neusporedivo je lakse biti ratar nego stočar i to je živa istina.
Sa stokom moraš biti cijeli dan 365 dana u godini, nebreš otići na godišnji ako nemaš nekog tko će ti se brinuti o stoki. Problemi sa bolestima, uginućima, inspektoratima, remontom stada, prašenjima, premixima, ventilacijom, strujom, vodom, otkupom,njegovom cijenom i konkurencijom ... U stočarstvu opuštanje i promašaji u proizvodnji nisu jednostavno dopušteni jer si odmah osuđeni na propast.
U ratarstvo smo ušli baš iz razloga krpanja rupa koje nastaju u stočarstvu.
Sjetva kukuruza i soje sa pripremom i zatvaranjem zimske brazde je trajala 25 dana, prskanje psenice,jecma i razi 10 dana, prskanje i kultivacija kukuruza i soje bude 15 dana, zetva psenice i jecma 15 dana, zetva kukuruza bude 10 dana, jesenska priprema i sjetva jecma i psenice 15 dana. Jesensko oranje 30 dana i nakon toga zimski san. Priprema i popravak stojeva za sezonu 20 dana. I to je to za 300 ha zemlje. Kad sve zbrojis nebres nakupiti 5 mjeseci rada . Istina je da u tih pet mjeseci moraju biti angazirana tri covjeka po cijeli dan.
Kaj se tice poticaja, tu nema dileme, po meni ako se radi o zemljistu ista prava trebaju imati i stocari i ratari.