To sa 50% kromosoma vrijedi za genomski test,ali pošto je progeni test obavljen na potomcima tog bika on je pouzdan i ako u progenom testu stoji da je biku +1000 za mlijeko onda je to tako.Testovi za mliječnost se rade na kćerima krava koje su pod kontrolom mliječnosti neke od nadležnih institucija i ako je majka imala prosječnu proizvodnju od 7000 litara u prvoj laktaciji a njena kćer ima 7700 onda se može zaključiti da je taj bik mliječnost podigao za +700.Naravno to ne ovisi samo o jednoj kćeri nego se test radi na što više njih,pa se onda radi prosjek.Da napomenem Winnor je počeo sa +1500 i bio je proglašen tada najmliječnijim simentalskim bikom na svijetu,da bi nakon testova indeks pao na +1200.Dok je Wille počeo sa +1100 a sada nakon progenih testova mu je indeks porastao za +200.Njegove kćeri daju u prosjeku 9000 litara mlijeka u 305 dana pa ga to za sada svrštava na sam vrh ljestvice mliječnosti,ima i mliječnijih od njega a to je bik Isostar sa +1550 ali njemu indeks stalno pada kako mu se kćeri tele i testiraju tako da ga slobodno možemo zanemaritiako je biku nn +1000 za mlijeko za očekivati je da njegova kčer daje 500l više od majke, pošto tele nasljeđuje 50% kromosoma od majke i 50% od oca, tak da nikad nemojte računati da pe u + onoliko kolko piše da bik podiže, naravno ako nije othranjena kak treba dala bu i manje od majke
Nebudem ja s tebom došel na zelenu granu, makar sem i primjer del i to od bika kojeg si ti spominjal, a povečanje se gleda u odnosu na prosjek farme, a ne za svaku kravu posebno..
i siguren sem da u tvoju teoriju bude vjerovalo 95% ljudi koji to prečitaju a u moju samo 5%.. al nazovi Damira Pejakovića i pitaj čovjeka, ako se ja ne razmem u to bude ti on pojasnil