• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Izbor bikova za umjetno osjemenjivanje

• Temu pokrenuo ciganek1
  • Datum prvog posta
M

MOCO

Guest
ako bi htjeli da vam veterinari uvjek osjemenjuju sa onim bikom kojega vi hočete, tad je najbolje da odete u CRSH, kupite kontenjer (oko 4500kn /10l) odmah im rečete koje bikove hečete, dadu vam cjenik i ako poznajete direktora Antonija Oraka pitate ga za savjet s kojim bikovima da osjemenjujete, on vam bude drage volje preporučil vrhunske bikove s kojima nemrete pogriješiti, a ako usput imate problema sa graviditetom krava, na šalteru pitate dal bi mogel dr. Zvonko Tuček jedan dan doči do vas (sigurno nebude mogel kroz 2,3 dana nego malo više) da vam pogleda krave, i reče šta im treba dati (on dođe besplatno)

ma ja čujem o njima sve najbolje, samo na mome terenu nisu aktivni

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
nisu ni na naš teren išli, počeli smo surađivati prije 5 godina kad smo bili zainteresirani za kupnju embrija, nakon toga smo kupili od njih kontenjer i od tad od njih kupujemo sjeme te jako dobro surađujemo sa njima, i sad pripremamo jedni kravu za ispiranje embrija. moraš se sam kod njih raspitati jer imaju stvarno puno posla i najverojatnije budeš moral čekati nekoliko dana da dođu k tebi ako budeš htio

anđelko

Član
Tu od
5 Lip 2011
Poruka
172
nisu ni na naš teren išli, počeli smo surađivati prije 5 godina kad smo bili zainteresirani za kupnju embrija, nakon toga smo kupili od njih kontenjer i od tad od njih kupujemo sjeme te jako dobro surađujemo sa njima, i sad pripremamo jedni kravu za ispiranje embrija. moraš se sam kod njih raspitati jer imaju stvarno puno posla i najverojatnije budeš moral čekati nekoliko dana da dođu k tebi ako budeš htio

Koliko si platio kontejner i koliko često ga treba dopunjavati dušikom odnosno opiši malo postupak ikoliko te to košta?

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
kontenjer 10l je došel 4500 (+-200 kn neznam točno) nadopunjava se sve ovisno koliko ga koristiš, mi ga punimo večinom kad dođu puniti i našoj vet ambolanti ili kad idemo po sjeme pa odmah tamo napunimo, 1 l dušika je 8 kn, u prosjeku natoče 5,6l znači 40,50kn računaj jednom mjesečno to ti je nekih 600kn kaj neje pre skupo, a zauzvrat imaš sjeme bikova kojih ti hočeš i siguren si da te veterinar nebude zeznul

anđelko

Član
Tu od
5 Lip 2011
Poruka
172
Dosti je to para ali kad imam takvih sranja s veterinarom , nije skupo jer nemam nikakvih;kaj to tebi treba, kaj ti nemreš kak i drugi ,kaj su tvoje krave nekaj posebnoga itd.svakak si to moram nabaviti.:supz:

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
najbolje je kad imate veliku konkurenciju veterinara, kod nas u selu ih ima barem 10ak, svi u drugim tvrtkama, pa da vidiš kako se ima sve po željama

moja preporuka iz iskustva iz nizozemske iz koje čete malo teže nabavit sjeme, to je bik kian crveni holštajn, olimpyc holštajn, ali ja sam im vidio krave, to su mrcine, dugotrajne i ljudi imaju krave sa preko 100 000 litara mlijeka u životnoj dobi krave.

u prilog tome ide koje oni drame imaju ak im crkne tele, mislim da za svojim djetetom nebi plakali ko za tim teletom.

sve vidio i gledao tjedan dana u nizozemskoj koja ima više holstein krava nego mi ljudi a za trečinu su manji od nas površinom

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
bogec:Nemam ništa protiv tvog mišljenja,dapače poštujem te kao stručnjaka.Ali ne mogu preko toga kad toliko hvališ zapadni sustav proizvodnje i njihovu filozofiju.To što oni imaju više krava nego stanovnika,nije dobar trend.Znači da bi svaki stanovnik trebao držat barem jednu kravu,a znamo jako dobro da tamo nije trend kao ni kod nas zapošljavanja mladih u poljoprivredi kao uzgajivača.
Pitanje ostaje koliko je u prosjeku krava na jednom gospodarstvu?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
oni imaju krava više nego mi ljudi, , usporedba hrvatska i nizozemska, njih je 16 milijuna ljudi

kod njih su skoro sve farme sa preko 100 krava, ali nije to bitno
bitno je izbor bikova u ovoj temi, a njihova genetika je dobra, crv je drugi u svijetu iza amera po sjemenu, ja nisam rekao da nije i drugo dobro ali ne treba relativizirat pojam odabir bikova jer i taj kian i olimpyc je kod nas u upotrebi i imaju jebenu cjenu, a koriste se na velikim farmama poput vigensa i drugih.
ja imam sa kianom osjemenjene krave, telad je jako dobra i napredna, meni je u dobroj namjeri da ljudima kažem što imaju za birat, a sve ovisi o novcima kolko ko ima.
kian ima dugovječne krave, što je kod holsteina jako bitno.

nek i drugi iznesu svoja viđenja i iskustva sa bikovima kojima oplođuju krave.

abrkili čak sam i ja jako daleko od nizozemske i njihove tehnologije, ali barem možemo djelić uhvatiti, jer polovicu ne možemo

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
Ma da mi oprostite na rijecniku,ali jebes ti sve to kad mi nemamo svoje bikove elitne niti pozitivno ocjenjene.
Kad i sjeme bikova to uvozimo,a bunimo se za ostali uvoz.

Nazalost nema tu napretka. Dok god se ne ocjeni nas bik sa poznatim babama i dedama itd. pa da bude dobar za nase krave u Hrv. Ali ovim stalnim smanjenjem broja krava i toga da stocari radije biraju vec ispitano sjeme (sto razumijem u potpunosti) nikada necemo imati bika iz hrv. da oplodi nase kravice. najvise bi volio da pregrizem jezik ali....

A, sto se tice niskozemske,ma nek imaju i 100 puta vise krava. Moj tetak kad dode u hrv preko ljeto iz holandije samo kaze,e daba njima onoliko krava i mljeka kad ja iz pipe se nemogu vode napit.

Vidim da se sve vrti oko sim.,hol. bikova.
osjemenjuje li itko sa BB.,sa limousime,piemont?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
to što se tiče vode je manje više propagadna koju su stvorile tvrtke, francuzi su to pobili i piju vodu iz pipe, aja sam bio u nizozemskoj i pio sam vodu iz pipe, i u španjolskoj, i u portugalu, svuda, nema razlike, propaganda je svoje napravila da se kupuje voda u bocama.

ja pijem vodu iz bunara a svi bunari po svim selima imaju veliki sadržaj nitrata u vodi (u srednjoj školi sam ispitivao vodu za kemiju) i ako ne piše ovo moj duh casper onda sam valjd živ

heheheheehehehehehhee, moram malo.......... ehhehehehehehehe

možda mi i imamo svog nekog bika, samo to nije nikoga briga jer to sve košta, ispitivanje košta,. a lakše je uvest, al ok ako je to isto sjeme dobro vani onda je dobro i kod nas ovisno o potrebama jer to je dao sjeme jedan bik, znači nema po licenci tog bika i made in china.

vani je to sve drugačije koncipirano, svaki seljak za svaku životinju bira sjeme ovisno o njenoj građi, starosti, potrebama, željenoj proizvodnji, kvaliteti mlijeka, exterijeru, popravljanju osobina........................... i vrlo su svi seljaci upučeni u to.

dok kod nas se flikne bilo što, sam nek je jeftino, ok ima i jeftinih bikova dobrih, sve dalje utječe genetika, ali kod nas se malte ne u 99% slučajeva obavlja osjemenjivanje na način da seljak želi da veterinar što prije ode iz dvorišta.

ne treba osuđivat ničiji izbor, ali da se izvode sranja izvode se, i da je sve to privatni kapital o je je, kako onog tko prodaje sjeme tako i onoga tko kupuje, i svodi se večina slučajeva na slijedeće, netko želi zaradit, netko ušparat.

nama je bit pomoć nekome sa iskustvom oko onoga što imamo u štali, a pitanje kad mi vidimo šta smo dobili od tog bika da li više bude tog sjemena za kupit

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
Nazalost nema tu napretka. Dok god se ne ocjeni nas bik sa poznatim babama i dedama itd. pa da bude dobar za nase krave u Hrv. Ali ovim stalnim smanjenjem broja krava i toga da stocari radije biraju vec ispitano sjeme (sto razumijem u potpunosti) nikada necemo imati bika iz hrv. da oplodi nase kravice. najvise bi volio da pregrizem jezik ali....

Vidim da se sve vrti oko sim.,hol. bikova.
osjemenjuje li itko sa BB.,sa limousime,piemont?

kaj se tiče naši naših bikova u centirima oni su bezvrijedni (svi bikovi koji nisu testirani u austriji i njemačkoj su nepouzdani jer svi znamo kak se bikovi testiraju kod nas) sad se kreče sa genetskim testiranjem i svaki bik koji nebude imal genetski gledan gzv nebude dolazil u obzir za testiranje u austriji i njemačkoj, a ako i bude imal genomski test a on bude slab (ispod 125) badava nam jer njihovi farmeri opet nebudu htjeli koristiti te bikove za testiranje
još je največi problem kaj naše krave nemaju vođene pedigreje od strane HPA, a ako su pedigreji i vođeni a krava je od loših bikova more ona davati i 50 l mlijeka na dan opet sve pada u vodu jer nebudu hrjeli uzeti krv za genotest

M

MOCO

Guest
@bogec, de mi reci koliko puta tvoj veterinar mora osjemeniti kravu dok ostane steona!?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
večina ostaje od prve stelna, dio prevađa a jedna il dvije zajebavaju po tri il 4 puta, al nisu uvjek iste te koje zezaju, al prosječno jedna il dvije godišnje izluđuju, sve druge su ok

kod nas je jako velika konkurencija sa veterinarima, kod nas se veterinari bore za posao, jer baš namaju fore za greške jer sigurno će doć neki drugi i obavit posao.

skužio sam da u podosta područja ima samo jedan veterinar koji hara , dobro je ako je dobar............ ima svega, kunkurencija u ovom slučaju rezultira plodom

ak treba skenirat kartone mogu i to da se vidi

M

MOCO

Guest
kod nas je katastrofalno stanje s umjetnim osjemenjavanjem, konkurencije nema ili iz nekog razloga ne žele na tuđi teren.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
kod nas je katastrofalno stanje s umjetnim osjemenjavanjem, konkurencije nema ili iz nekog razloga ne žele na tuđi teren.

smijem li pitati koji je to teren?
kod nas nema moj ili tvoj teren, tu se ide i 20km ak treba, veterinari dolaze sa svih strana čak i iz susjedne županije a to je bar 50km
u selu ih je prisutno onak što ih vidim ak stojim na plotu 7 i još što putuju po pozivu.
uzimaju sjeme po naruđbi, ali isto tako znaju tko ima napretka a tko radi da mu prođe dan pa tak i sjeme ide toj osobi, sve zavisi

K

Ketty

Guest
Kod nas je isto tak užas i katastrofa s veterinarima. Jedni imaju mogućnost naručivanja sjemena po želji al osjemenjuju naslijepo bez pregleda i sl pa im je postotak bređosti užas. Drugi pak ima super postotak bređosti al izbor bikova mu se svodi na bikove koje ne možeš niti naći na internetu. Pa ti sad odluči.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
tržišno natjecanje ima u našem slučaju dobar učinak jer je bilo čak slučajeva da veterinar nije htio doči na telenje iza ponoći,dali možete vjerovati ,Bogec zna ali drugi pošteni seljački svijet da je ovo moguče,jedna ustanova 3 veterinara isti posao a cijena različita do čak 100%,primjer drugi dvije inekcije teletu 70 kn,posao 90 ,put 70 kn za 4 km daljine,ovaj sad veterinar lječenje 70 posao i put 90 ali put od 30 km ,o osjemenjivanju bi mogao danima ali je bio jedan nzv. veterinarom i osjemenio je barem 100 junica ljudima sa MURKOM za kojeg je bilo striktno zabranjeno za junice i slabe krave,kad sam ga pitao ,jer su se ljudi žalili hladno je rekao da šta bi oni radili kad bi se sve lagano telile,za sada ne uzimam nikakvu elitu zbog financija i idem u lagani rastur fonda,jer osobno vračam simentalca nazad i imam jednu sivu familiju koja mi se pokazuje ok ,vama želim da vam veterinar dođe sam jedanput zaskočit kravu i da što manje vam zaviruje u dvorište:partyman::drinkers::weedman:

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
u jebemu miša onda je stanje na terenu gorje neg sam si ja zamišljao, jer niste svi na forumu iz istog sela, uh uh uh

vani osjemenjivanje ne rade veterinari oni su zaduženi samo za lječenje, osjemenjivanje rade zaposlenici tvrtki koje imaju svoje sjeme, znači ako želite kiana zovete čovjeka iz crv i on vam osjemeni kravu, ako želite nekog drugog zovete neku drugu firmu.

ali se isto tako zna da oni odgovaraju i za sjeme i za odabir sjemena, vani je to sve drugačije koncipirano nego tu, al šta je tu je

ajkula ja nisam nikad uzimao murka jer on daje ogromne telce i svi su bilu muški barem što smo kod ljudi moj stari i ja otelili.
murko je valjd pasao samo onima koji tove junad
kod mene konkurencija ima efekta, a valjda je dio i u tome kak se ko postavi

Posljednje uređivanje od moderatora:

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
deči mi tu krenemo raspravljati da kak to da nemamo dobrih hr bikova, a tad pišete tu o nekim bikovima za koje nesem nikad u životu čul, znači krave se ne osjemenjuju ni sa hrvatskom elitom koja je desetlječima iza europske, s tim stavom još 100 godin nema efekta, sva sreča pa ima nas 2,3 naivca iz podravine, te okolica vrbovca, žabna i bjelovara koji se donekle razmemo u genetiku jer inače u hr nebi bil ni jedan simentalski bik iz austrije i njemačke koji bi nama podizali kvalitetu stada

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
rasprava je dobra ali moramo neke stvari objasniti,ti i ovi drugi kako kažeš naivci niste vi naivci nego ste vi krenuli na vrijeme slušati neke pametne preporuke i pametne savjete bez obzira na svekoliko stanje našeg plana o razvoju stočarstva kojeg je uglavnom osmislila večina BUDALA ,jer vi neki ste krenuli puno ranije u čistu proizvodnju mljeka sa dobrom strukom i željom za uspijeh moj osobni primjer je da sam krave počeo hranit sa 22god,da sam imao prosjek od tih krava cijelih1300lit,po laktaciji,bez dovoljno zemlje ,strojeva,a što je najbitnije bez financija pa nek se ja bakčem sa svime ,ali malo po malo sad nakon 15 godina,podigao sam laktaciju na 4500,zemlju povečao duplo,mehanizaciju utrostručio e sad i ja budem napravio remont štale tako da osobno sve crno ide van,ostaje samo sim. i jedna siva familija a što se tiče genetike i to mora negdje imati granicu jer nije predobro samo forsirati nešto radi profita,treba imati malo obzira i na životinju i da ona ima neku vrstu svog života a ne da je samo broj u registru i predmet mužnje ili komad mesa u mesnici

Najnoviji postovi

Na vrh