• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Izbor bikova za umjetno osjemenjivanje

• Temu pokrenuo ciganek1
  • Datum prvog posta

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
pa u procesu sam razmišljanja pa zato i pitam da vidim kaj drugi ljudi misle :) . mislim da bi mogo probat riskirat sa jednom kravom pa kaj bude. mislim kontam dobar dio simentalca ima između 6 i 25% krvi crvenog holstajna. znači kroz selekciju u više generacija bi to mogao bit simentalac sa cca 12,5 - 25% hereforda. Čini mi se da je sva selekcija simentalca upravo u mliječnom smjeru dakle križanje sa crvenim holštajnom, a nisam vidio da je itko radio takvu selekciju u mesnom smjeru.

u pravu si ovo za matematiku, nešto ne štima. teško je bit pametan tu

anđelko

Član
Tu od
5 Lip 2011
Poruka
172
CRSH ti ima bikove sa super indeksom za meso i prirast .Moja preporuka je da s njima osjemenjuješ krave radi kvalitetnih telaca za tov.

M

MOCO

Guest
e s kojima ti bikovima osjemenjuješ

sad sam tek vidio ovo pitanje

samo holštajn bikovi, osječki centar, pretežno crveni od crnih mania

gledam da je dokazano lako telenje, dobar okvir i noge, maniu sad uzimam zbog navodno dokazane dobre plodnosti. mliječnost mi nije od životne važnosti jer to sam postigao, sad idem na zdravljei dugovječnost.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
CRSH ti ima bikove sa super indeksom za meso i prirast .Moja preporuka je da s njima osjemenjuješ krave radi kvalitetnih telaca za tov.

pa mene zapravo više zanima varijanta da smanjim proizvodnju po grlu. Danas su gotovo svi bikovi iz ponude CRSH space shuttle za bikove od prije 6-7 godina pa ćeš i od onih najlošijih dobit simentalku od najmanje 25-30 od boljih i 35 i više litara. e sad kako neću više predavat u mljekaru, razmišljam da smanjim mliječnost genetski na nekih 20-25 litara max kako bi smanjio potrebu za koncentratom, odnosno da mi ne smršavi krava jako u ranoj laktaciji ako joj ne dam 9kg na dan zobanja

negdje sam pročitao da su Herefordi najplodniji, najranozreliji, najdugovječniji, najmirniji među ostalim mesnim pasminama, ali i među mliječnim pasminama (simentalac je odma iza). Imaju više masnoće u mesnom tkivu (što prema novijim spoznajama o masnoći kao dobroj, a ne lošoj hrani bude dobra stvar)

u prvoj generaciji bi probao osjemenit najbolju simentalku sa Herefordom i teoretski dobijem žensko grlo sa 50:50 gena jedne i druge pasmine (to bi trebalo izdržat ako bi bila jako slaba mlječnost koju godinu dok opet malo ne dignem mljiečnost sa vrhunskim simentalcem)
u drugoj generaciji to preklopim ponovo sa vrhunskim simentalcem i dobijem teoretski žensko grlo sa 75:25 gena u korist simentalca (a takvih varijanti ima i dosta na www.zar.at npr 75 simentalac 25 crveni holštajn, a službeno spada u simentalce, a da ne govorimo o varijanti 87.5:12.5)

jedino me plaši kaj nitko nema nikakav saznanja o tome osim jednog članka na internetu gdje se nekom liku iz australije pokazala najbolja kombinacija Hereforda i Simentalca, ali za ekstenzivnu mesnu proizvodnju (isprobavao je i anguse i limousine i odustao od njih)

šteta kaj kod nas ima puno njemačkih i austrijskih simentalaca za mlijekao a svega 2-3 za meso i to sa lošim fitnesom. bio bih najzadovoljniji da ima na izbor mesnih simentalaca sa dobrim fitnes karakteristikama

Posljednje uređivanje:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Eh kad bi znao da krava bude dala muško tele i ja bi svoje simentalke dao osjemeniti sa herefordom :)

heik

Član
Tu od
27 Velj 2012
Poruka
87
e kod mene se ne može birat,osjemenjuje se s onim što veterinar sam izabere,eventualno ako se radi o junici ili kravi koja se teže teli,onda ga napomenem pa osjemeni s bikom za lakša teljenja(plus,el pais,mal)

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
e kod mene se ne može birat,osjemenjuje se s onim što veterinar sam izabere,eventualno ako se radi o junici ili kravi koja se teže teli,onda ga napomenem pa osjemeni s bikom za lakša teljenja(plus,el pais,mal)

pa Mal ti je vrhunski bik. I za meso i za mlijeko. Najbolji bik u hrvatskoj trenutno među bikovima preko 95% sigurnosti podataka. dakle em je odličan, em je kvalitetno testiran sa velikom sigurnošću podataka

heik

Član
Tu od
27 Velj 2012
Poruka
87
ne sumnjam u to da je mal vrhunski bik,imam sad na stanju 2 junice kojima je je mal otac.

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
evo da javim najnovije kaj se tiče bikova i njhovog sjemena u hrvatskoj centar iz osjeka je dogovoril suradnju sa austrijskim genostarom i u skoro vrijeme dolazi sjeme bikova: ga mg, gs rave, gs vogt, orbit (to su genomski testirani), a od progeno testirani pregovaraju za bikove: wille, gs diadora, romario, hupsol, wilhelm, malhaxl
eto barem neka dobra vijest za mljekare koji budu mogi izdvojiti 120kn ako imaju svoj kontenjer ili oko 180 ako kupuju sjeme od veterinara

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
Ja sam pitao svog Vetrinara za Heraldika i veli da je telad pri telenju dosta velika i da je imao problema. Da bolje da uzmem Šarolea. Sad to je sve upitno kakva je krava koja je telila, a pogotovo moj Vet koji ima na lageru Šarole, a ove druge trebam naručivat

evo da se prebacimo u pravu temu. A gle, na ww.zar.at heraldik ima 101 indeks teljenja uz 89% sigurnosti, što je neki prosjek, iako uvijek ima odstupanja, a i 89% je druikčije od 99% što imaju bikovi koji su više testirani

e sad, Charolais po svemu što sam uspio saznati ima u prosjeku najteža teljenja od svih pasmina (barem u križanju... čistokrvi belgijski plavi se najteže tele mislim) u križanju sa sim mislim da se indeksi kreću oko 80-90 prosječno (ima i ispod 70, ali i iznad 90), sljedeći su Aquitaine sa prosjekom od 85-95, ali sam pronašao svuda po netu da oni ipak imaju manje teških teljenja (oko 2-3% dok Charolais ima oko 5%, simentalac isto oko 2-3% mislim.

najlakše bi se trebali teliti Hereford, angus i limousin, iako i tu ima odstupanja od prosjeka

uzeo sam za probu 3 doze Heraldika (teljenje 101 - sigurnost 89%) i 3 doze Kartago - blonde d'aquitaine (teljenje 93 - sigurnost 80%). nije neka sigurnost, al eto bumo probali pa ćemo vidjet, ne dozvolit kravi da se udeblja, malo ju duže dojiti i vidjet šta će bit. za usporedbu, "vrhunski" biklovi poput Iliona ili hupsola ili weinolda imaju teljenja 80, 95 i 92 recimo. znam da je rizik, ali eto, desi se i sa bikovima sa laganim teljenjem problema. dok nismo počeli pazit na bikove prije par godina, svake godine je bilo barem 2 intervencije veterinara, ali kad par puta zaredom biraš najbolje bikove ubrzo dođeš do osjemenjivanja u srodstvu te je i dio razloga zašto idem u križanje sa aquitaineom, ali i Heraldikom je taj kaj nema srodstva...

Posljednje uređivanje:

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
navodno da još ovaj obračun pada osnovna cijena mlijeka a odma iduči obračun osnovna cijena se diže za minimalno 20% tak da preporučam da osjemenjujete sa simentalcima koji su dobri za meso a i za mlijeko, meni se je za meso najbolje pokazal round up

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
navodno da još ovaj obračun pada osnovna cijena mlijeka a odma iduči obračun osnovna cijena se diže za minimalno 20% tak da preporučam da osjemenjujete sa simentalcima koji su dobri za meso a i za mlijeko, meni se je za meso najbolje pokazal round up

jel to sigurno? hoćeš reći da cijena pada još i za mlijeko predano u rujnu, ili već raste za rujan?

ma ja svake druge godine osjemenjujem sa uzgoj jer nemam uvjeta za više. trenutno imam junicu Milano/Horwel, a očekujem još teljenje i nadam se ženskom teletu Rurex *TA/Horwel, a ako bude muško, imam još jedno mjesec dana staro žensko tele Romario/Wal pa možda ona ostane...

inače sam odlučio da ću ići od sada samo na bikove koji imaju + za mliječnu mast (radije bi da daje manje jačeg mlijeka nego više slabijeg) i one koji imaju plodnost kćeri preko 100 itd
ugl sljedeće godine osjemenjujem sve krave sa Rurex *TA jer mi je po svim karakteristikama daleko najbolji bik za moje uvjete i želje, sve osim jedne krave koja je u srodstvu sa Rurexom (kao i Wyomingom koji mi je isto super) pe će na nju ili ići Ettal, ali moguće da će ići ili neko križanje, eksperimenta radi, (Blonde D'Aquitaine) Kartago/Vacco ili Heraldik pp/Vacco, ovisno o tome kako će ovogodišnje "testiranje" proć

Round Up mi se ne sviđa jer po uzgojnim vrijednostima ima nisku plodnost kćeri
Winnifiz mi se isto čini super

Posljednje uređivanje:

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
jel to sigurno? hoćeš reći da cijena pada još i za mlijeko predano u rujnu, ili već raste za rujan?

ma ja svake druge godine osjemenjujem sa uzgoj jer nemam uvjeta za više. trenutno imam junicu Milano/Horwel, a očekujem još teljenje i nadam se ženskom teletu Rurex *TA/Horwel, a ako bude muško, imam još jedno mjesec dana staro žensko tele Romario/Wal pa možda ona ostane...

inače sam odlučio da ću ići od sada samo na bikove koji imaju + za mliječnu mast (radije bi da daje manje jačeg mlijeka nego više slabijeg) i one koji imaju plodnost kćeri preko 100 itd
ugl sljedeće godine osjemenjujem sve krave sa Rurex *TA jer mi je po svim karakteristikama daleko najbolji bik za moje uvjete i želje, sve osim jedne krave koja je u srodstvu sa Rurexom (kao i Wyomingom koji mi je isto super) pe će na nju ili ići Ettal, ali moguće da će ići ili neko križanje, eksperimenta radi, (Blonde D'Aquitaine) Kartago/Vacco ili Heraldik pp/Vacco, ovisno o tome kako će ovogodišnje "testiranje" proć

Round Up mi se ne sviđa jer po uzgojnim vrijednostima ima nisku plodnost kćeri

gle nemrem ti reč 100% ali prošle godine u gudovcu su rekli da bu cijena mlijeka opala ispod 2,5 kn mi smo se smejali tem pa evo gde smo
rekel je čovek da je u zadnjih 2 mj poklano 20% krav u hr, a i da nema viže zaliha u europi
i da s round up-om nebuš fulal

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Evo ja danas osjemenio kravu sa Blond d Aquitaine. Trebalo bi bit lako telenje, a dobar prirast u tovu. U ovce i novce ne vjerujem, al budemo vidli za devet mjeseci. Veli Vet da mogu naručit i sexirano sjeme i da je 50 kn skuplje.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
Evo ja danas osjemenio kravu sa Blond d Aquitaine. Trebalo bi bit lako telenje, a dobar prirast u tovu. U ovce i novce ne vjerujem, al budemo vidli za devet mjeseci. Veli Vet da mogu naručit i sexirano sjeme i da je 50 kn skuplje.

To si od mene pobro ideju za Aquitaine :) bio si Charolais spominjao :)

Jel Kartago bik? ja sam isto odredio 2 krave da osjemenim sa tim bikom. na jednu ide Heraldik pp, a jedna je već osjemenjena sa Elpaisom

ugl taj Kartago ima 93 težinu teljenja i 93 uginuća teladi po GKZ Fleckvieh indexu,

Ček jel ti može seksirat svako sjeme za 50kn? to bi recimo mogla bit dobra ideja ako se bojimo riskirat pa nek bude žensko tele jer ipak je sitnije, al s druge strane, muško je ipak muško za tov

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Pa moram priznat da u datom trenutku je tvoja ideja prevagnula. Ja sam htio Charolais, al veli Vet zašto nebi Blond d Aq. da ima iz Varaždina sjeme i da je sigurno lakše telenje. E tu sad se upali lampica i sjetim se Mate, pa reko nek bude onda tako. Bik se zove Eto 2001 g. i iz Njemačke je, a 4.6% je stopa smrtnosti - 3.9% pomoć veterinara pri telenju. To je sve što sam uspio nač o tom biku, a postotak ovih podataka je valjda dobar kad je bik star 11 god. Što se tiče sexa i sjemena to bi trebao provjerit kod svog Veta, jer je meni moj to predložio kad je bilo sve gotovo i usputno smo to razgovarali tak da ne mogu sa sigurnošču to potvrdit. Al on je reko da nije skupo , da je oko 50 kn skuplje. Laže on, lažem ja. Pa u svakom slučaju, ako idem na mesnu pasminu onda ak dobim žensko pogodio sam sa prstom u gov... ili obrnuto hoču dobru junicu, a dobim bika.

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
kaj se seksiranog sjemena tiče imaš u centru u križevcima preparat "bullplus" kojeg si moreš sam staviti u pajetu (neznam kak jer nesemo radili s tim) 85% je da bude muško, a i navodno je veča plodnost sjemena za jednu dozu sjemena košta 10€

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
Pa moram priznat da u datom trenutku je tvoja ideja prevagnula. Ja sam htio Charolais, al veli Vet zašto nebi Blond d Aq. da ima iz Varaždina sjeme i da je sigurno lakše telenje. E tu sad se upali lampica i sjetim se Mate, pa reko nek bude onda tako. Bik se zove Eto 2001 g. i iz Njemačke je, a 4.6% je stopa smrtnosti - 3.9% pomoć veterinara pri telenju. To je sve što sam uspio nač o tom biku, a postotak ovih podataka je valjda dobar kad je bik star 11 god. Što se tiče sexa i sjemena to bi trebao provjerit kod svog Veta, jer je meni moj to predložio kad je bilo sve gotovo i usputno smo to razgovarali tak da ne mogu sa sigurnošču to potvrdit. Al on je reko da nije skupo , da je oko 50 kn skuplje. Laže on, lažem ja. Pa u svakom slučaju, ako idem na mesnu pasminu onda ak dobim žensko pogodio sam sa prstom u gov... ili obrnuto hoču dobru junicu, a dobim bika.

imaš tog bika na www.zar.at pod Gebrauchkreuzunk ili Fleckvieh ili Braunvieh
http://cgi.zar.at/cgi-bin/zw_detail.pl?ISO_NUMMER=276000891465582&table=DATEN_GF
http://cgi.zar.at/cgi-bin/zw_detail.pl?ISO_NUMMER=276000891465582&table=DATEN_GB

evo ti u linku http://imageshack.us/f/211/aquitainexls.png/ slika iz excela gdje je moj Kartago i tvoj Eto sa podacima u križanju sa simentalcem te sa smeđom pasminom (ne znam što držiš?). Taj Eto čak ima i neke podatke fitnesa za križanje sa smeđom pasminom (muznost, perzistencija, somatske stanice i lakoća teljenja kćeri itd), što će reći, ima ih koji su osjemenili svoje smeđe krave sa Etom i žensku telad ostavili za podmladak.

ovo sa prstom u gov.. Kolko sam uspio saznati, za razliku od drugih pasmina BA ženska telad je također dobra za tov jer se ne umasti tako rano kao simentalac npr, a i mišićave su, tako da i nije kraj svijeta ako ti i bude žensko. Ja osobno ću eksperimentirati sa jednom kravom koja mi je u srodstvu sa Rurexom (bik kojeg sam odabrao za podmladak sljedeće godine) i ostaviti ako sve bude u redu i ako bude žensko tele tog križanca (Blonde x moja simentalka) za podmladak, kojeg bi onda opet vraćao na simentalca pa bi dobio 25/75 Blond/Sim. Čisto me zanima, kakve bi karakteristike imalo takvo grlo (temperament, mišićavost, fitnes i mlijeko), al sve je to još daleka budućnost, dok je sada aktualno da će mi se izgleda danas teliti posljednja krava ove godine. Prvo tele Rurexa kod mene (Rurex/Horwel) i nadam se prije svega da bude sve ok, a drugo, da bude žensko.

edit: kako sam i rekao otelila se. Bik Rurex - tele žensko i dosta veliko (mislili smo da je muško -mogući razlog je da je krava bila u predobroj kondiciji u suhostaju). Sve je Ok za sada, telenje je bilo vrlo lagano, jedino što je išla na rikverc van:)

Posljednje uređivanje:

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Hvala Mate živa si enciklopedija. Imam simentalku. Nešto sam probao skužit, ali to je skoro pa ništa. Ako možeš malo prevest ono sa križanjem sa simentalkom i ako ima telenja. I kakav je za meso i tov.

Posljednje uređivanje:

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
evo ovo je drugi telić od ELpaisa,kompletno ista figura, male noge,nabito tjelo,telenje ko od šale,prvo tele sam prodao jednom forumašu u tov a sa ovim vidjet čemo tek je dva dana star,

Uploaded with ImageShack.us

Najnoviji postovi

Na vrh