CRSH ti ima bikove sa super indeksom za meso i prirast .Moja preporuka je da s njima osjemenjuješ krave radi kvalitetnih telaca za tov.
pa mene zapravo više zanima varijanta da smanjim proizvodnju po grlu. Danas su gotovo svi bikovi iz ponude CRSH space shuttle za bikove od prije 6-7 godina pa ćeš i od onih najlošijih dobit simentalku od najmanje 25-30 od boljih i 35 i više litara. e sad kako neću više predavat u mljekaru, razmišljam da smanjim mliječnost genetski na nekih 20-25 litara max kako bi smanjio potrebu za koncentratom, odnosno da mi ne smršavi krava jako u ranoj laktaciji ako joj ne dam 9kg na dan zobanja
negdje sam pročitao da su Herefordi najplodniji, najranozreliji, najdugovječniji, najmirniji među ostalim mesnim pasminama, ali i među mliječnim pasminama (simentalac je odma iza). Imaju više masnoće u mesnom tkivu (što prema novijim spoznajama o masnoći kao dobroj, a ne lošoj hrani bude dobra stvar)
u prvoj generaciji bi probao osjemenit najbolju simentalku sa Herefordom i teoretski dobijem žensko grlo sa 50:50 gena jedne i druge pasmine (to bi trebalo izdržat ako bi bila jako slaba mlječnost koju godinu dok opet malo ne dignem mljiečnost sa vrhunskim simentalcem)
u drugoj generaciji to preklopim ponovo sa vrhunskim simentalcem i dobijem teoretski žensko grlo sa 75:25 gena u korist simentalca (a takvih varijanti ima i dosta na
www.zar.at npr 75 simentalac 25 crveni holštajn, a službeno spada u simentalce, a da ne govorimo o varijanti 87.5:12.5)
jedino me plaši kaj nitko nema nikakav saznanja o tome osim jednog članka na internetu gdje se nekom liku iz australije pokazala najbolja kombinacija Hereforda i Simentalca, ali za ekstenzivnu mesnu proizvodnju (isprobavao je i anguse i limousine i odustao od njih)
šteta kaj kod nas ima puno njemačkih i austrijskih simentalaca za mlijekao a svega 2-3 za meso i to sa lošim fitnesom. bio bih najzadovoljniji da ima na izbor mesnih simentalaca sa dobrim fitnes karakteristikama