Hvala Mate živa si enciklopedija. Imam simentalku. Nešto sam probao skužit, ali to je skoro pa ništa. Ako možeš malo prevest ono sa križanjem sa simentalkom i ako ima telenja. I kakav je za meso i tov.
GKZ = to ti je kao vrijednost za križanje (100 je prosjek, sve iznad je iznadprosječno, ispod je ispodprosječno dakle negativno) Eto ima 154, dakle odlično (30 na ljestvici od svih pasmina za simentalca) uz 48% sigurnosti podataka (ovaj broj u zagradi),
FW = indeks odnosno uzgojna vrijednost za meso - 147 (tu je 44. na top ljestvici - opet super) uz 60% sigurnosti
NTZ - 126 - netto prirast - taj indeks i ne kužim baš najbolje, ali valjda ne koliko dnevno raste nego neka valjda netto vrijednost
TGZ - 109 - e to je dnevni prirast - znači koliko brzo raste svakodnevno (tu ti indeksi za niti jednu pasminu ne idu preko cca130, znači tih 109 je skroz ok iako recimo Heraldik pp ima 121 i Charolais Janda ima 122, ugl Upravo mesno naglašeni simentalci imaju najjači dnevni prirast, a Charolais odmah iza njih te Aquitaine i belgijsko plavo tu negdje na trećem mjestu (ima i BB i BA kojima taj indeks prelazi 120)
AUS - 144 - to je randman mesa, dakle mišićavost (tu prednjače ovi sa duplom muskulaturom - BB te ide i do 180, iako moj ovaj Kartago isto ima jako visoko 168 )
HLK - 150 - to je klasa mesa i nisam siguran na što točno misle, moguće zamaštenost trupa, mramoriranost ili tako nešto, mekoća mesa itd, nisam siguram, tu isto ne ide preko 180
Kp - 96 (69% sigurnosti) - težina teljenja direktno po ocu dakle Etu - znači nešto teže od prosjeka (tu imaš veliki raspon od 50-60 do 130-140
Tm - 96 (49% sigurnosti) - uginuća teladi direktno po ocu dakle Etu - i ti indeksi uglavnom prate ove od teljenja
Ugl, TOP bik za tov uz nešto malo teža teljanja (niš strašno) iako je sigurnost podataka dosta niska tako da i tu težinu treba uzet sa zrnom soli. može bit i dosta viši, ali i niži indeks, al nevjerujem da baš ima više od cca 5 jedinica +/-
Posljednje uređivanje: